Etnokamp Velika Planina je v celoti črnja gradnja

Foto: Eco resort pod Veliko planino (Facebook printscreen)

Zdela se je kot pravljica iz sanj. Etnokamp Velika Planina, najnovejša turistična destinacija, ki so jo oglaševali kot veliko pridobitev za občino Kamnik, ki išče več kandidatov za delo v poletni sezoni, je v večini zgrajena na črno in brez potrebnih dovoljenj. Investitor Matjaž Zorman je pridobil dovoljenje zgolj za en paviljon, na gradbišču pa ni niti gradbene table.  

V Sloveniji ne more praktično nič več presenetiti. Velikopotezni turistični projekt planšarskih hišic pod Veliko Planino, ki ga zadnje čase oglašujejo kot turistični biser pod vznožjem Velike Planine, je zgrajen mimo potrebnih dovoljenj in soglasij. Kljub temu na mestu ob reki Kamniški Bistrici nastaja rekreacijsko- turistični center z več kot 24 objekti. Na podlagi informacij javnega značaja smo preverili, da ima lastnik projekta dovoljenje zgolj za postavitev enega paviljona dimenzij 8×4 metra.

Projekt pa je imel še do nedavnega – ko se še ni vedelo, da investitor nima ustreznih dovoljenj – podporo občine Kamnik, saj je na predstavitev projekta prišel celo župan občine Kamnik Marjan Šarec. Za oglaševanje pa je redno skrbela spletna stran kamniške občine Kamnik.info. Proti črni gradnji Etnokampa se inšpekcije odzivajo zelo počasi, saj je bilo podanih že več prijav na gozdno, gradbeno in kmetijsko inšpekcijo.

Najprej se je lotil gozda
Lastnik zemljišča in vodja projekta Etnokamp je družba PALMIERI d. o. o. iz Trzina, katere direktor je Matjaž Zorman. Zemljišče ima status kmetijske in gozdne površine, s strani Občine Kamnik pa so pojasnili, da ima to območje športno in rekreacijsko funkcijo. Še ne dolgo nazaj je zemljišče prekrival gozd, ki pa ga je Zorman lansko leto posekal. Nekaterim medijem je celo dejal, da so morali drevje odstraniti zaradi posledic žleda. Ko se je začela sečnja, je bil o dogodku obveščen Zavod za gozdove z območne enote Kamnik.

Ta je sečnjo za trenutek ustavil, in sicer s pojasnilom, da se ugotovi dejansko stanje, vendar je zavod za gozdove iz območne enote Ljubljana 30. septembra 2015 izdal soglasje za sečnjo kljub dikciji iz 21. člena Zakona o gozdovih, ki določa, da se krčitev gozda lahko izvede šele po izdanem gradbenem dovoljenju, ki pa ga za celoten Etnokamp ni nikoli dobil. Gradbeno dovoljenje za gradnjo nezahtevnega objekta v celotnem kompleksu ima zgolj paviljon z merami 8×4 metre, ki pa ga je investitor pridobil šele naknadno – 6. aprila 2016.

Ker investitor Zorman nima potrebnih dovoljenj za gradnjo in umestitev objektov na kmetijsko zemljišče, poskuša sedaj izigravati zakonodajo tako, da postavlja mobilne hišice na kolih. Vendar je zakonodaja kljub temu zelo jasna: na kmetijskem zemljišču je prepovedano postavljanje vsakršnih objektov, ki so v nasprotju z občinskim prostorskim aktom, kar velja tudi za nezahtevne in enostavne objekte. Znotraj tega tudi ne paše kozolec večjih dimenzij, ki ga je Zorman postavil v Etnokamp. Zakon za pomožni kmetijski objekt določa največjo dovoljeno višino do vključno 6 metrov.

Kozolec, ki v višino meri precej več kot dovoljenih 6 metrov.

Kozolec, ki v višino meri precej več kot dovoljenih 6 metrov.

Zagradil je tudi prostor ob reki
Družba PALMIERI si je prav tako prilastila del zemljišča ob Kamniški Bistrici, ki je last Republike Slovenije in ima status poplavnega območja, kjer sta kakršnakoli gradnja objektov in nasipavanje materiala absolutno prepovedani. Foto dokumenti jasno dokazujejo tudi zagraditev zemljišča direktno do struge reke Kamniške Bistrice. Zorman pa se očitno požvižga tudi na zakon o vodah, ki določa prost prehod v 15-metrskem pasu od meje vodnega zemljišča.

Matjaža Zormana in njegovo družbo so krajani že prijavili gradbeni, gozdni in kmetijski inšpekciji, ki zaenkrat ostajajo neodzivne, lastnik pa še naprej nemoteno izvaja in končuje gradbena dela. Zaradi nedelovanja državnih organov, ki bi morali reagirati na tovrstne nepravilnosti ter bi morali skrbeti za delovanje pravne države, črnograditelj še naprej gradi počitniške objekte, čeprav gradbišče ni označeno in je brez potrebnih dovoljenj za gradnjo ter poseg v prostor.

Krajani so se uprli črnograditeljstvu
Črni gradnji in projektu rekreacijsko turističnega centra pa nasprotujejo tudi krajani Godiča. Civilna iniciativa Godič je svoje nestrinjanje izrazila s podpisi peticije proti gradnji kampa, nestrinjanje pa utemeljujejo z neustrezno cestno infrastrukturo, zaradi katere bi bil onemogočen njihov dostop do lastnih domov. Gradnja Etnokampa bi zahtevala tudi gradnjo parkirišč, kar je po njihovem skrajno neprimerno za kmetijsko zemljišče.

Protest proti črni gradnji je krajevna skupnost Godič poslala tudi na občino Kamnik, kjer pa še do danes niso prejeli odgovorov župana Marjana Šarca.

M. P.

 • tinta

  Samo še lumparija in barabija pri nas dobro uspevata.

  • indijanka

   Tinta, mislim, da to v tem primeru ne drži.

   • Kučko pod pručko

    Tudi jaz sem mnenja, da bo z vsebino članka marsikdo zaveden. Veliko raje bi videl, ko bi v Novi poročali o lepem turističnem čudežu, ki raste na Veliki planini!!!

   • Scenic

    Drži samo to, da gospod nima urejene dokumentacije in ve se kaj sledi naj bi bilo za vse enako.

 • AlojzZ

  Gospod Zorman ima očitno čisto pravi priimek.

 • PIA PlA

  “Sanjska služba v Etnokampu Velika Planina je v celoti črnja gradnja”
  Kaj res? Sanjska služba je črna gradnja?

  PS:
  Kako naj kdo verjame, da je prispevek resen in verodostojen, če je pa že naslov mil rečeno sporen.

  PSS:
  In še nekaj me zanima; ali se županu Kamnika sploh sanja, kaj se dogaja v njegovi občini, ali pa je tudi on del vesele črne gradnje.

  • indijanka

   Pia, v prispevku je večkrat celo napačen priimek investitorja. Če papirji te gradnje ne bi ustrezali dejanskemu stanju, bi bila gradnja že zdavnaj ustavljena. Inšpekcije so dnevni pojav te gradnje, saj jih nekdo iz bližine neprestano kliče. Zadeva je šla tako daleč, da je nekdo zaklal dve prijazni in nadvse lepi gosi in mesto je ob tem dogodku onemelo.

   • PIA PlA

    Ne poznam razmer, samo moja poklicna deformacija je na delu. Je pa žalostno, da si ljudje, namesto, da bi sodelovali in si pomagali, mečejo polena pod noge. Škodoželjne strahopetce pa itak najhitreje spoznaš po tem, da se vedno spravijo na nemočne, nebogljene in bolj šibke od sebe. Tokrat so bile to žal uboge nedolžne živali, ki jih že skoraj ne vidiš več na naših dvoriščih.

    Me pa nekaj zanima. Kako je možno, da sta v Sloveniji dve podjetji PALMIERI d.o.o. istih lastnikov z dvema davčnima številkama: 83709177 in 99485877? Je to kaj v zvezi z izogibanjem davkom?

    http://supervizor.kpk-rs.si/podj/83709177/
    http://supervizor.kpk-rs.si/podj/99485877/

    • indijanka

     Tega pa ne vem. Sama pri njih v Trzinu kupovala olivno olje za darila. V časopisju sem prebrala o pravem podvigu o prodaji cvička v Rusijo. Drugače gre pa za znano družino podjetnikov Zorman. Po moji oceni prebirajo Novo. Kot jo prebira tudi tisti, ki gradnjo od samega začetka ovira, zato je ta članek pričakovan.

  • alojz

   ČrnJa ali črna?
   Župan je pa humorist. To pove vse.
   Sicer pa je vse v stilu naše folklore. Škodoželjnost mislim.

   • PIA PlA

    Poglej naslov in boš videl kaj piše, če niso že popravili, vendar dvomim.

  • Kučko pod pručko

   Tudi mene je naslov šokiral, ker vsaj približno vem, zakaj gre. Mislim, da je v tem primeru Nova brcnila mimo!!!

 • Tovariš garač hahaha

  Tudi tukaj na tem portalu ste novinarji škodoželjni in mešate drek kjer ga ni treba.

 • Kučko pod pručko

  Da ne bo kdo mislil, da sem zagovornik nespoštovanja zakonov in sploh črnih gradenj. Ne, toda ob tem si moramo naliti čistega vina. Če bi imeli organe, ki bi dosledno in hitro skrbeli za celoten urbanizem, bi do te črne gradnje verjetno ne prišlo. Mislim, da lastnik ni tako neumen, da si ne bi hotel pridobiti vseh ustreznih dovoljenj. Toda birokracija dela po polžje, on pa kot dober podjetnik, ki ima zelo dobro idejo in čut, kaj predvsem tuji turisti iščejo, je ukrepal. Stroji so zabrneli in kmalu bo na Veliki planini turizem, še kako potreben tudi za državo. In to ne navaden turizem, ampak posebnega, visokega nivoja.

  Na Ministrstvu za okolje in prostor naj raje zavihajo rokave in naredijo kaj v dobro države. Spremenijo naj toge in neživljenske predpise, pa do takih situacij ne bo prihajalo. Gospoda Zupana sicer ne poznam, ko pa sem si ogledal spletno stran družbe Palmieri … http://www.palmieri.si, mi je bilo takoj jasno, da gre za podjetnika visokega nivoja. Ministrstvo, raje pomagajte ljudem njegovega kova, da se takšni primeri ne bodo ponavljali in da se razni Boscaroli in monogi uspešni Slovenci ne bodo seslili preko meje. Naj se ne ponovi primer sončnega laboratorija Stroj, ki so ga že porušili, lastnik je naredil novega in država spet grozi z odstranitvijo.

  Predvsem pa mislim, da gre tu za že pregovorno slovensko fovšarijo, ker ljudje težko gledajo, da je nekdo veliko bolj sposoben od njih samih!!!

 • Nata

  Hja……..se bo potrebno vprašati , kdo ……..kaj………čigav je ta gospod , a ne ?
  In , ali je res na delu ……samo fovšija ?

 • samsara

  Kaj tukaj naj bi zdolgočaseni samovšečni komi Pahor delal kariero črnega pastirja?

 • Unikatna

  Na dovoljenja bi čakal pet let, da izgubil voljo!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!