Škandalozna slika slovenskega zdravstva: zaradi smejalnega plina umrlo kar pet ljudi, a tega ni nihče opazil

Reanimacijski blok v šempetrski bolnišnici (Foto: sta).

Marca 2016 je v šempetrski bolnišnici umrl 52-pacient, delavec Salonit Anhova, ki se je poškodoval na delovnem mestu. Med oživljanjem so mu pomotoma dovajali smejalni plin namesto kisika, preiskava pa je pokazala napake na napeljavah reanimacijskega bloka. Kazenske ovadbe so policisti dopolnili, saj obstaja sum, da sta zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika, 63-letna ženska in 78-letni moški iz severnoprimorske regije, čeprav so takrat oživljali še druge štiri ljudi.

Policija je že doslej po predkazenskem postopku podala kazensko ovadbo za sedem oseb, ki so storile osem kaznivih dejanj, eno kaznivo dejanje je bilo storjeno v sostorilstvu dveh oseb. Ovadeni so stari od 37 do 69 let, vsi so moški in državljani Slovenije. Neodvisni strokovnjak iz Univerzitetnega Kliničnega centra je potrdil, da je velika verjetnost, da sta zaradi zamenjave cevi in dovajanja napačnega plina umrli še dve osebi.

Neodvisni strokovnjak te inštitucije je po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije podal strokovno mnenje o obstoju visoke verjetnosti, da je med postopki reanimacije zaradi dovajanja dušikovega oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh bolnikih, oživljanih v obdobju med 23. januarjem in 10. marcem,” je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos.

Kako je postopek oživljanja vplival na preostale štiri bolnike, ki so jih obravnavali, bo pokazalo izvedensko mnenje ustreznih medicinskih strokovnjakov v kazenskem postopku. Dva izmed omenjenih bolnikov sta med postopkom oživljanja umrla, dva pa sta bila živa prepeljana v nadaljnjo oskrbo, kot poroča STA.

Kdo bo kriv?
Izvajalci gradbeno-obrtniških del so bili pri šempetrski bolnišnici partnerji v skupni ponudbi IMP, Kolektor Koling in CPG. Za elektroinštalacije je bil odgovoren IMP, strojne instalacije z vgradno medicinsko opremo je izvajal Kolektor Koling, podizvajalec za nabavo vgradne medicinske opreme je bil Medicoengineering, za gradbeno-obrtniška dela pa je bil odgovoren CPG. Nadzor nad gradbeno-obrtniškimi deli sta izvajala Elita i. b. in Prima, dobavitelj preostale medicinske in nemedicinske opreme pa je bil Sanolabor. Priklope naj bi izvajal Medicop d.o.o. iz Murske Sobote, ki so izvedli instalacijo in teste, kar dokazuje dokumentacija. Po pogodbi pa Medicop d.o.o. ni odgovoren za priklop stativa in njegovo pravilno delovanje.

Peter Podlunšek, direktor Medicopa, je za medije izjavil, da ne nosijo odgovornosti za smrt bolnika: “Podjetje Medicop je izvajalo instalacijo medicinskih plinov ter izvedlo vse teste, skladno s pogodbo, ki so bili uspešno opravljeni. Ker Medicop ne odgovarja za pravilno delovanje stativa, se od morebitnih napak ograjuje,” kot je ob začetku afere navedel sobotainfo.com.

Davkoplačevalci ne zaupamo več državni upravi, marsikdo se že boji bolnišnic. Če je medicinsko osebje izvajalo postopek oživljanja po protokolu, ne bomo nikoli izvedeli. Kako to, da stroka ni ugotovila že prej, da nekaj ni v redu? Naknadno lahko izvemo le, ali aparature normalno delujejo, da ne bi bile kupljene na kakšni razprodaji. Da pa ni nikogar, ki bi v pogodbi nosil odgovornost za nepravilno delovanje naprav, ko se izvede primopredaja, ne moremo mimo dejstva, da Ministrstvo za zdravje sklepa škodljive pogodbe, ki kršijo načelo skrbnega gospodarja, s čimer škoduje instituciji države, stroki, še najbolj pa nam, davkoplačevalcem. Kdo je pripravil pogodbo, v kateri nihče ni odgovoren za delovanje instalacij in naprav? To je že ponovljena zgodba iz onkologije, le v drugačni obliki. Gospe in gospodje na Ministrstvu za zdravje, kako naj vas prepričamo, da imamo dovolj?

 A. B.

 • totex39

  Kuštrun je v šempeterski bolnišnici anesteziolog in sigurno pozna imena krivcev. Lahko bi se zjasnil kako je lahko prišli do takih pomot.

  • rubec

   Ne čujem dobro in odkar imam tenke šipce tudi vidim ne dobro.
   lp, dr. Koštrun

   • totex39

    Če pa je tako, kot navajaš, pa ni preveč dober pri zdravju. Govorne napake pa še nima, to mu še kar dobro funkcionira.

  • dež

   On se nima časa ukvarjati s takimi bizarnostmi, sicer bi se že oglasil.

  • Ppiikkaa

   Tudi zdravniki se lahko zmotijo, zato bi moral biti vsak zdravnik zavarovan za primer (nenamerno povzročene smrti), tako kot imamo zavarovana osebna vozila za povzročeno nesrečo drugi osebi. Je pa tale smejalni plin tipičen znak malomarnega delovanja bolnišnice, ko se eden drugemu nočejo zameriti, ko nihče za nobeno stvar ne prevzame odgovornosti, da laže ribarijo v kalnem, tipičen mafijski način poslovanja, v bistvu zdravniki nimajo s tem nič.

 • MEFISTO

  Po vojni so komunisti pobili 5% takratnega prebivalstva v Sloveniji, pa bi komunisti in ljudska oblast tudi najraje videli, da danes tega ne bi nihče opazil.

 • Poštenje velja

  Javno zdravstvo v vsem svojem blisču in sijaju.

  • Igor Karlić

   A še nismo zapisali v ustavo, da mora tako za vedno ostati?

   • RATATA

    Kaj si ti v svojo južnjaško ustavo zapisal nas tukaj v Sloveniji glih en qurc zanima.

 • dež

  Pri tej zadevi je vse jasno. Točno se ve, kdo je bil za kaj zadolžen, znana so imena in priimki teh oseb. Vključno z monterjem, ki ni imel opravljenega zdravstvenega pregleda, saj očitno trpi za barvno slepoto. Sicer ne bi spojil dveh cevk različnih barv.
  Enostavna zadeva za naše pravosodje ? Predlagam dodatno še nemške sodne izvedence, da ne bo kdo zopet 24 mesecev po nedolžnem v priporu ali da ne nastrada kakšen skladiščnik.

  • tomven

   Ponavadi so krivi šoferji… drugače pa se strinjam z napisanim, vendar se bojim, da ne bo tako enostavno.

 • Anton

  vsaj z nasmehom na ustih so šli na drug svet

  sarkazem press

 • tarantela

  1+2=3

 • črnaovca

  In dohtarji štrajkajo, njim bi dal malo smejalnega plina

 • garfi

  in menda zdravniki niso krivi
  za crknit-dobesedno

  • marta

   Ali so zdravniki inštalaterji ? So zdravniki delali teste pred izročitvijo v obratovanje ?
   Pa razmislite malo s trezno glavo, no !

   • garfi

    ni bil edini primer
    kaj so počeli, da tega niso opazili pri prvem

    • samsara

     BJK

 • montyamp

  Škoda da niso oživljali žveplenega .

 • samsara

  Glavno je, da je tov. Mirko Cerar Kučanov, dohtarjem dal povišico.

  • marta

   Tule je govora o inštalacijah plinskih naprav in testiranju le teh in ne o zdravniških plačah.
   Če bi rad imel zdravniško plačo, se podaj na Medicinsko fakulteto. Čez 12 do 13 let boš postal specialist in imel vse pogoje za delo in plačo zdravnika.
   Pred vpisom na fax, je pogoj odličen uspeh v srednji šoli in uspešno opravljen sprejemni izpit.

   • samsara

    Torej sem očitno zadel nevralgično točko :-)
    Veš, me dosti ne gane. Nič kriv in dolžen, sem zaradi malomarnosti tretje osebe plačal visok davek in pri plačevanju spozna tudi precejšnjo porcijo bede odete v bele zdravniške halje, pa tudi modre sestrske. Od občutka hvaležnosti za rešeno življenje, so se v le par naslednjih dneh preživetih na CIT-u, po čudežni obuditvi iz daljše kome, povsem diskreditirali, razgalili v svoji namišljeni veličini, aroganci, nesramnosti, domišljavosti, tudi nečloveškosti. Poleg njih tudi ena sestra, prikritih sadističnih nagibov, grobega in egoističnega značaja. Vse to se je stopnjevalo še nekaj dni, na oddelku travmatologije pa sem doživel kataklizmične premike v svojem življenju. Odnos nekaterih sester je bil povsem nečloveški, nekaterih drugin pa nasprotno. Zdravniki nekateri povsem brezobzirni, sprenevedavi, neodgovorni in dvolični. Povprečje vseh tam in pozneje je pod nulo. Izkušnje, ki sem jih imel možnost deliti med leti okrevanja z drugimi ljudmi so pokazale precej skupnih imenovalcev. V neslednjih nekaj letih sem okreval s pomočjo več tisoč samoterapevtskih(!) ur, kar je spremenilo način življenja, razmišljanja tok in smer. Stanje je zdaj je boljše kot si je kdorkkoli od belih samooklicanih polbogovo to sploh lahko predstavljal. Zagotovo je moje stanje zdaj boljše od povprečja ljudi podobnih let. Najbrž precej pri vrhu.

    Lahko bi napisal knjigo, ki ti ne bi bila všeč, tvojemu egu polnem slepil, a me ne briga. Izkušnja je bila namenjene samo meni, preživel sem bližnje srečanje s smrtjo, se dotaknil dna, na CIT-u so malomarneži dodali še MRSO a sem preživel tudi to in še marsikatero šlamparije zdravstveih uslužbencev. Čudili so se! Zdaj vem in vse blebetanje in poveličevanje samovšečnega medicinskega ceha je ena sama Potemkinova vas, v kateri so ljudje iz krvi in mesa, pohlepni, požrtvovalni, lažnivi, iskreni, skrbni, šlampasti, sprenevedavi, nesramni, prijazni, grobi, celo nasilni, pokvarjeni…
    Tako, da vse tvoje slavospeve in fanfare, odlične uspehe in priznanja bleščeči inteligence, si lahko mirno nekam zatakneš, tako, da si boš še bolj všeč v belem blišču namišljenih polbogov, odlične inteligence, pa nemalokrat nezadostne modrosti, morale in etike.
    Ne ti ne katerikoli drugi obelohaljeni, mi nimate kaj novega povedati. Lahko v prihodnosti le še kaj dodatnega, že zanega, videnega, doživetega in po zaslugi lastne trdoživosti in preživetvenega nagona ter volje tudi preživetega.
    Kdor je izkusil VE, ostali pa lahko nakladate in pitate lastni ego, za boljše počutje in zlagano samopodobo.

    • indijanka

     Izjemna zgodba.

     • samsara

      Še nič ne veš, spoštovana indijanka…

     • indijanka

      :) ne..moram do notarjev in odvetnikov v sproščeno okolje.. zadnje leto sem “poslabšala” te stike ampak te imam v mislih…mogoče zato, ker ne morm verjeti, da je taka “greznica” tu.

     • samsara

      No, sem imel v mislih svojo zgodbo, a se zavedam, da sam ne poznam preštevilnih drugih, drugačnih, pa zato nič manj travmatičnih, celo ubijajočih.

     • indijanka

      Tvojo zgodbo v tem komentarju sem prebrala in je samo poglobila moje spoštovanje in razumevanje Samsare.

     • samsara

      No kolikor je tako, je bil zapis vreden časa in energije.
      Vsakemu kar je načeloma zanj dobro, ker mu omogoča rast in razvoj zavesti, spoznavanju samega sebe v svojem pravem bistvu. Njemu, tukaj in zdaj. Načeloma. lahko se izteče tudi drugače, navzdol, ali pa se konča predčasno, samovoljno. Tudi v začasno nazadovanje. Današnja svoboda, je “jutrišnja” usoda.
      Ti najbrž vaš zakaj navednice.

     • indijanka

      Se spomniš Lorda H.? Z njim sem govorila le par krat, pa so mi pogovori toliko prinesli. Nenavadno, kako se me besede nekaterih ljudi dotaknejo. Mogoče zato ker se tu počutim svobodneje, ker nikomur nič ne dolgujem. Ne znam si niti predstavljati, koliko energije si potreboval, da si se kot odrasel življenja lotil ponovno. Otrokom je lažje. Več poti zaznajo. Sama se še danes ne veselim življenja zase. Živim ga skozi oči svojih otrok.

     • samsara

      Žal se ga ne spomnim. Pozoren človek, ne večina na avtopilotu, lažje zazna in prepozna (intuicija) kaj kar mu manjka na poti evolucije zavesti in se zave (intuitivno) vrednosti oz. uporabnosti zaznanega. Vse seveda ni za vse, nekomu drugemu bi isto bilo lahko v resnici brez uporabne vrednosti, tudi, če bi sam mora mislil nasprotno. Vse ob pravem času. V nadaljevanju pa je pomembno in obločilno kolikšna je aspiracija dotičnega, kakšna je njegova duhovna volja, vztrajnost, pri sledenju intuitivnemu, subtilnemu uvidu. Sledenje temu, sledenje sebi. Kup preprek in ovir, a vse imajo le en namen. Učenje in spoznavanje samega sebe, svojega najglobljega bistva in premik prot svojemu najglobljemu bistvu v mislih, besedah in dejanjih. Mnogokrat v nasprotju z okoljem in ljudmi okoli njega, vajenimi prejšnjega človeka (če gre za opaznejši preskok v nekem obdobju). Ni lahko. Vse ima svojo ceno. A tako to je.

    • marta

     “…. Torej sem očitno zadel nevralgično točko :-)….”

     Očitno sem tudi jaz zadela nevralgično točko pa se zato ne nameravam z nikomer prepirati. Rada bi le vzpodbudila malo več spoštovanja do teh ljudi h katerim se zatekamo po pomoč v naših najbolj občutljivih, zaskrbljenih in kritičnih trenutkih za naše zdravje, za naše življenje, ali za življenje naših najbližjih.
     Kot laik si ne bi upala soditi tako o stroki, ki je ne poznam, sem pa veliko let preživela skoraj med njimi in poslušala tudi njihove zgodbe, ki so bile na čase prav grozljive, kaj vse morajo ti ljudje prestajat – tule pa prebiram samo pljuvanje po njih ….., če je le priložnost pa še vmes – v vseh temah, kar pa se mi ne zdi pošteno do požrtvovalnih zdravnikov, ki jih je velika večina. Tiste posameznike, ki izstopajo iz teh okvirjev pa naj se obravnava posamično in ne pljuvati, kar počez po vseh.

     • samsara

      Sem sklepal, da si ena izmed njih a ker očitno nisi, je še toliko pozornosti in energije, ki sem ti jo namenil v predhodnem odgovoru dosti preveč.

      Preživel sem kar si ti ne moreš predstavljati, kaj šele razumeti in dojeti in imaš dobre možnosti, da bo tako ostalo do tvoje smrti, ter na tej osnovi prišel do spoznanj, razumevanja , ozaveščenosti, uvidov, tako, da s takimi kot si ti in podobnimi na to temo nima kaj razpravljati. Popolna, absolutna izguba časa in energije za nekoga, ki je ni vreden.
      Ne podtikaj mi prepiranje, ker se ne prepiram, le napisal sem na zelo kratek način, o mojih in ne le mojih izkušnjah, ki so relevantne, saj zdravniki obstajajo zaradi ljudi in ne obratno, kar se velikokrat izkazuje v praksi.

   • indijanka

    Marta, tudi tu so zdravniki pogrnili na celi črti. Ali jim je bilo sploh mar zakaj reanimacija ni uspela?

    • Opazovalec

     Ob prvem jasnem sumljivem primeru nesrečnega delavca iz Anhovega jim je postalo mar. V primeru oživljanja “na pol, ali pa na četrt mrtvih, kakor vam drago” pa običajno poteče kar nekaj časa, da začneš sumiti v nemedicinske razloge izhoda. In če se prav spomnim jutranjega branja, je samo eden od ostalih umrl na urgenci.
     Sicer pa pripomba avtorjem, trenutno so na tapeti 3 primeri bolj ali manj nedvomne smrti in ne pet (5) kakor trdite v naslovu. Dva sta še v fazi preiskave in je še vprašanje če bodo zaradi dvomov sploh vključeni v primer.

     • indijanka

      Hvala za dopolnitve. Stroke ne poznam, kljub temu, da prijateljici zdravnica in sestra na urgenci nenehno čebljata o njej, tudi poleti na dopustu. Na svoji koži občutim bolj človečnost in iskrenost zdravnikov ob svojih zgodbah. Ker sem v eni izmed zgodb izgubila tudi sina, bom do zdravnikov kritična, dokler ne bodo naredili reda v svojih vrstah in bodo v njih preostali tisti, ki to pot čutijo kot poslanstvo.

   • Franc Novak 1979

    A ja, poleg 15 let do konca srednjega izobraževanja, mu davkoplačevalci plačujemo še 13 let izobraževanja do specialista, potem pa nam izstavi račun za višjo plačo, ker je toliko časa hodil v šolo? Takoj ukiniti brezplačno izobraževanje nad 5. stopnjo, potem pa si bojo lahko izbirali plačo. Ti, ki pa so bili BREZPLAČNO izšolani, naj pa najprej plačajo VSE stroške izobraževanja, ki jih je lahko izračunati, t.j. cca 260.000,00€, oz. se jim to trga od POVIŠANE PLAČE naslednjih 11 let po 24.000 letno, kar pomeni, da sem jim sedanja plača zniža samo za 1.500,00€, pa imajo 2.000,00€ povišice. In to naj velja za vse, ki v javni upravi mahajo z diplomo, kako so izobraženi in nam solijo pamet, da bi imeli višje plače. Pa še prepoved združevanja v sindikate v javnem sektorju in to TAKOJ !!!

  • Olga

   Vse paciente, ki jih le ti z nevestni delom pobijejo, bo nadomestil z nezakonitimi migranti!

 • AlojzZ

  Gospe in gospodje na Ministrstvu za zdravje, kako naj vas prepričamo, da imamo dovolj?

  Z dejanji.

 • Kat Wilson

  Nimaš kaj. Ne pričakujem veliko od javnega zdravstva. Res ne razumem, zakaj ne mora bit zasebno? Da lahko direktorčki veselo kradejo in da so cene operacij in zdravil nekonkurenčne, da se podaja koncesijo le če se njihov? Dejmo malo počistit to golazen. #draintheswamp

  • marta

   “…… Dejmo malo počistit to golazen. #draintheswamp.”

   Kaj pa je to ??? Da se pripravim, kakšno orodje bi potrebovala.

   • von Rhein

    Smejalni plin.

    • Kat Wilson

     Bomo rabli kak drugi plin, ko stvari postanejo resne :D

 • ogledalo

  Zakaj je v naslovu omenjenih pet ljudi, če kriminalisti sumijo na tri? Sicer pa je ta problem nastal problem zdravstva z zgornjim člankom, gre pa za navadno malomarnost pri opravljanju montažerskih del in tehničnem prevzemu. In prav je, da ti ljudje odgovarjajo. Problem zdravstva bi bil, če bi zdravniki namenoma dajali ljudem napačen plin, zdravila… Vse za senzacionalizem! Novinarsko mrhovinarstvo je preseglo vse meje dobrega okusa. Za ljudi ni nikomur več mar.

  • dež

   Po tvojem ni problema, ker so zdravniki 3 ljudi (mogoče celo 5, se še ne ve zagotovo) zagiftali nehote. Kazensko res niso odgovorni, moralno pa še kako, ker niso pred prvo uporabo preverili, če oprema res funkcionira b.p..

 • valentin

  Dokljer bo Cerar cesar bo glas ljudstva preglašen, dokljer bo Kuštrin opravljal sindikalno prakso v zdravstvu bodo čakalne vrste in korupcija.
  R.B. na fotografiji, še dobro, da te ni kap…………….je pa čisto bled, kljub barvnemu toniranju. In hudič je, ko se zaradi smeha stegneš kar v bolnišnici. (črni humor )

 • Osti jarej

  …a so rezervne dele rabil?…dobro no,zmotiš se enkrat…..samo to je škoda,da takih šalabajzarjev ,stroka sama ne izloči iz svojih vrst…tako se ustvarja vtis,da so vsi glih…bo moral spet l enkrat ratatatata…..?!?

 • Osti jarej

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!