Sojenje preglednikom zaradi podkupnin na tehničnih pregledih

Kriminalistična preiskava na tehničnih pregledih (foto: STA).

Konec maja 2016 so na 15 lokacijah na območju ljubljanske, kranjske in novomeške policijske uprave potekale številne hišne preiskave korupcijskih kaznivih dejanj pri tehničnih pregledih avtomobilov. Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo danes predobravnavni narok za 15 osumljenih zlorabe uradnega položaja pri tehničnih pregledih vozil.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da so osumljeni v postopkih tehničnega pregleda vozil potrjevali tehnično brezhibnost vseh vrst vozil, tudi takih z resnimi tehničnimi pomanjkljivostmi, celo vozil, ki jih lastniki sploh niso pripeljali na tehnični pregled. Pregledniki naj bi od strank prejemali plačilo v različnih zneskih v zameno za potrditev tehnične brezhibnosti vozil.

Florjan Gašperin je dobil tri leta za slabih 200 evrov
Kriminalisti so ugotovili več takšnih primerov dnevno. To je že drugi tovrsten primer v nekaj letih, tokrat je med obtoženimi tudi nekdanji vodja poslovalnice AMZS v Lescah Florijan Gašperin, ki je bil za podobna kazniva dejanja obsojen že konec leta 2014. Prvoobtoženi Florijan Gašperin je bil v preteklosti enkrat že obsojen zaradi podobnih kaznivih dejanj, ko je bil vodja poslovalnice AMZS v Lescah.

Obsojen je bil na tri leta zapora ob koncu tedna, kar je tedaj v javnosti sprožilo številne kritike. Nekaterim se je zdela kazen previsoka glede na dokazanih ‘zgolj’ 200 evrov prejete podkupnine. Ugotovitve predkazenskega postopka v tem primeru sicer kažejo, da so osumljeni v postopkih tehničnega pregleda vozil potrjevali tehnično brezhibnost vseh vrst vozil, čeprav ta niso bila tehnično brezhibna ali pa vozila sploh niso pripeljali na tehnični pregled.

Potrdilo o tehnični brezhibnosti vozila so izdali le na podlagi predložene dokumentacije vozila. Pregledniki naj bi od strank prejemali plačilo v različnih zneskih v zameno za potrditev tehnične brezhibnosti vozil. Kriminalisti so ugotovili več takšnih primerov dnevno.

Zaradi zlorabe uradnega položaja pri tehničnih pregledih so obtoženi zaposleni na tehničnih pregledih in lastniki vozil. Na zatožno klop bodo poleg Gašperina sedli še: Ilija Grabovičkić, Martin Hočevar, Goran Reljić, Uzejir Kurtović, Nataša Lazić, Karin Polšak, Dražen Arsenić, Rasim Hajrudinović, Hidajet Bajrić, Samir Beganović, Matevž Kovačič, Ivan Burica, Ramiz Abdić in Alenka Cankar.

B. J., STA

 • Ivan Friderik Novak

  Mimogrede, 9 od 14 obtoženih ima “čudne” priimke.

 • centurion

  V vsakem primeru TOP dosežek specializirane policije.
  NLB pa….

 • lauraas

  Sami južnjaki, kateri južnjak pa ni skorumpiran? In take so znastavili po celem javnem sektorju! Potem pa zakaj nismo “strpni”!

 • lauraas

  Aja, tako delajo levičarske vlade!

 • althar

  Končno! Slovenija je rešena! Ni važno, če medvojni ter povojni pomori, milijardne luknje v bančnem sistemu, milijardne kraje v javnih investicijah ter javnem naročanju, nepotizem, korupcija in veleizdaje pri arbitraži in vojaški pripravljenosti SV ostanejo brez odziva čebinskega pravosodja, pomembno je, da smo zaprli odvratne barabe, ki so skozi tehnični pregled spustili vozilo, ki mu ni delal levi smerni kazalec.

  • Nata

   +++++++++++++

 • samsara

  Brez milosti, da bodo banksterji videli, da v udbofevdu pa s kršenjem zakonov ni šale.
  Da ne bi kateri poskušal kaj ponoviti… Je Mirko zrihtal hudo zakonodajov izogib temu. Preteklost (bančni rop stoletja/tisočletja) pa pustimo zanamcem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!