Tako so se Romuni na Ptuju spravili na bankomat

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Policisti so letos zabeležili  že četrti poskus vloma v bankomat. Mariborski policisti so tokrat prijeli enega od romunskih državljanov, osumljenega, da je z vsaj še tremi rojaki sodeloval v skupini, ki je vlomila v trgovino Interspar na Ptuju, od koder so neuspešno skušali odtujiti bankomat. 33-letnik je v priporu. 

Skupina (predvidoma Romunov) je od sobote do ponedeljka v Dvorjanah v občini Duplek in na Ptuju ukradla kombinirano vozilo in osebni avtomobil, nato pa obe vozili uporabila pri vlomu v trgovski center. Z osebnim avtomobilom so namerno trčili v izložbeno steklo in ga razbili,  izvlekli bankomat in ga poskušali odpeljati. To jim zaradi odziva bližnjih občanov, ki so obvestili policijo, ni uspelo, s kraja pa so nato pobegnili.

Po begu s kraja dejanja so se skrili v gozd na območju Krčevine pri Vurberku, za tem pa so se nameravali odpeljati z osebnim avtomobilom, ki so ga že prej v ta namen parkirali v bližini cerkve v Dvorjanah. Tam so policisti prijeli 33-letnega Romuna, ki je trenutno v priporu, ostali sostorilci pa so uspeli pobegniti.

Letos že četrti poskus vloma v bankomat
V  zadnjih  dveh  letih so policisti na območju celotne države obravnavali 6 tovrstnih  primerov,  in sicer dva v letu 2015, štiri pa letos. Na  območju  PU Maribor so obravnavali (skupno) 2 primera; enega v Selnici ob Dravi in drugega na Ptuju.

“Skupna ugotovitev pri preiskavi opisanih kaznivih dejanj je, da jih izvršujejo  tujci  – romunski državljani, ki v večini primerov pred napadom na  bankomat  ukradejo  dve  močnejši vozili (npr. terensko oz. kombinirano vozilo),  ki jih za tem uporabijo pri izvršitvi vloma. Po izbiri ustreznega
objekta,  v  katerem  se  nahaja  samostoječi bankomat, z vozilom razbijejo steklene  stene,  za tem pa s pomočjo zategovalnih pasov in ukradenih vozil bankomate  iztrgajo  in  odpeljejo  na  odročne  kraje, ki si jih predhodno ogledajo. Tam jih s primernimi orodji in napravami razrežejo in pobegnejo z vnaprej pripravljenimi vozili”, je pojasnil Miran Šadl iz PU Maribor.

V. V., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!