Učitelj vožnje pod vplivom alkohola

Slika je simbolična (foto: STA).

Kranjski policisti so v Kranju med kontrolo avtomobila z oznako šola vožnje ugotovili, da 26-letnega kandidata za voznika uči voziti pijan učitelj. Namesto čiste nule je imel učitelj v litru izdihanega zraka 0,11 mg alkohola.

S PU Kranj so nam sporočili, da so kranjski policisti včeraj okoli 9. ure zjutraj v Kranju kontrolirali šolo vožnje. Ustavili so 26-letnega kandidata za voznika in 35-letnega učitelja vožnje, ki je bil pod vplivom alkohola.

Konec poučevanja za učitelja
Preizkus alkoholiziranosti je pri 35-letniku pokazal 0,11 mg/l, moral pa bi biti 0,00, ker učitelj vožnje med usposabljanjem voznika v cestnem prometu v organizmu ne sme imeti alkohola. Učitelju vožnje so policisti poučevanje zato prepovedali ter ga kaznovali z globo 300 eurov in s štirimi kazenskimi točkami.

Možnost za povzročitev prometne nesreče se pri tej stopnji alkoholiziranosti poveča za petkrat
Policisti pri tem opozarjajo, da vožnja pri 0,2 promilih alkohola (0,09  mg/l) pomeni, da se sposobnost opazovanja premikajočih luči poslabša, zato voznik ponoči ni več sposoben povsem pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohiteva; pri 0,3 promilih (0,14  mg/l) pa se že zmanjša sposobnost globinskega opazovanja, kar pomeni, da voznik ne more več pravilno oceniti razdalje.

Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče pa se pri tej stopnji poveča za petkrat.

N. K.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!