Za vedno je utihnil glas enega najbolj prepoznavnih članov Slovenskega okteta

Foto: Slovenski oktet

V 60. letu starosti je preminil tenorist Marjan Trček, ki je bil več let član Slovenskega okteta. Trček, ki se je doma in v tujini uveljavil kot koncertni in operni pevec ter nastopal s priznanimi orkestri in dirigenti na tujih in domačih festivalih, je v Slovenskem oktetu pel med letoma 1992 in 1996 ter ponovno od leta 2010.

Trček, rojen 8. novembra 1957, je pevsko izobrazbo dobil na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani ter na Akademiji za glasbo pri profesorici Evi Novšak Houška. Izpopolnjeval se je na pevskih tečajih pri Marjani Lipovšek in Alfredu Burgstallerju.

Veliko je nastopal in se glasbeno izpopolnjeval
Na koncertnih odrih je poustvaril več deset vokalno instrumentalnih del klasičnega koncertnega repertoarja, od zgodnjebaročnih do sodobnih. Sodeloval je z ljubljansko in mariborsko opero, kjer je oblikoval več kot 20 liričnih opernih in operetnih vlog, od grofa Almavive v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Nemorina v Donizettijevem Ljubezenskem napoju, Fentona v Verdijevem Falstaffu, Tamina v Mozartovi Čarobni piščali do Gabriela von Eisensteina v Straussovem Netopirju.

Nastopal je na festivalih, kot so Dubrovniški poletni festival, Varaždinske barokne večeri, Puljsko ljeto, Ljubljana festivalu, Glasbeni september v Mariboru, Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi in Festival za staro glasbo Radovljica.

Bogato glasbeno znanje je rad prenašal na druge
Pogosto je nastopal na Slovenskih glasbenih dnevih, kjer je poustvaril veliko prvič izvedenih del. Poseben odnos je imel do komorne vokalne glasbe, še posebej raziskovanja in izvajanja stare glasbe ob spremljavi lutnje in samospeva. Umetnost petja je prenašal na mlade pevce na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Priznanja mu nikoli niso bila tuja
Za svoje delo je prejel več priznanj, med drugim je prejemnik odlikovanja zlatega častnega znaka svobode RS, s katerim je leta 1996 predsednik republike ob 45. obletnici delovanja odlikoval oktet za zasluge na vokalno glasbenem področju. Leta 2001 je bil imenovan za častnega člana Slovenskega okteta.

Vsem njegovim svojcem in drugim bližnjim izrekamo iskreno sožalje, njegov glas si bomo zapomnili za vedno.

B.P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!