Zaradi posnetkov varnostnih kamer nov preobrat na sodišču: Je Jamnika ubila organizirana mafijska združba?

Foto: Matic Štojs/ Demokracija

Obramba Milka Noviča je v rekonstrukciji posnetkov varnostnih kamer pred gostiščem Via Bona, kjer je bil umorjen direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik, ugotovila, da je njegov umor izvršila visoko usposobljena kriminalna združba, ki ga je spremljala na dan umora.

Sodišče je v nadaljevanju sojenja Milku Noviču za domnevni umor Janka Jamnika ponovno pregledalo fotografije in posnetke različnih varnostnih kamer v neposredni okolici kraja, kjer je bil Jamnik zahrbtno umorjen. Obramba je še posebej podrobno rekonstruirala poti kolesarjev, peščev in prič, ki so vstopale na zabavo Kemijskega inštituta.

Gospa v dolgem plašču le tri metre stran od umora
Na posnetku varnostne kamere gostišča Via Bona, kjer je bila novoletna zabava, je bila opažena gospa z dolgim črnim plaščem, ki je bila v času umora le 3 metre oddaljena od kraja kaznivega dejanja in se je obnašala povsem običajno. Prav tako nobenih vidnih sumljivih znakov ne kaže skupina ljudi, ki pride nekaj sekund za njo, kar je s stališča Novičevih zagovornikov dokaz, da je bil pri umoru uporabljen dušilec.

Kaznivo dejanje storjeno na profesionalen način
Posnetki različnih kamer so po mnenju obrambe pokazali, da je bilo kaznivo dejanje storjeno na profesionalen način, saj da sta vsaj dve osebi oškodovanega Jamnika spretno spremljali, in sicer kolesar, ki je po umoru pospešeno odpeljal s kraja kaznivega dejanja, ter pešec, ki je prav tako prišel s parkirišča ter na križišču počakal avto znamke Fiat punto, ki ga je “pobral”. Po pregledu varnostnih kamer so isti avto opazili, ko je sledil vozilu Janka Jamnika, še preden je ta prišel na novoletno zabavo.

Zahteva za odpravo pripora zavrnjena
Zaradi ugotovljenih dejstev je zagovornik obtoženega Noviča Žiga Podobnik sodnici ponovno predlagal odpravo pripora, saj Noviča ni bilo na posnetkih varnostnih kamer. Obramba je prav tako opozorila, da kljub obsežnemu dokaznemu postopku ni niti enega dokaza, da bi bil Novič na kraju kaznivega dejanja, ali kateregakoli drugega dokaza, da bi bil storilec. Zato je sodnici Špeli Koleta predlagal odpravo pripora in zaključek primera na naslednji obravnavi.

Tožilka Blanka Žgajnar je predlogu nasprotovala, saj postavitev novega izvedenca še vedno poteka, prav tako pa se okoliščine za odpravo pripora niso spremenile.

Sodnica je predlog za odpravo pripora zavrnila, saj obstoj utemeljenega suma še vedno ni omajan. Kot je dejala, so bili na Noviču najdeni GSR-delci, s posnetkov pa se niti ne vidi, ali je na kolesu obtoženi ali ne. Prav tako ga obremenjuje mnenje psihologa ter pričanje Aleša Farkaša, ki je potrdil, da je imel Novič seznam za “fentanje”.

Marko Puš