Zloglasni stečajni upravitelj Branko Đorđević, znan po spornih stečajih, pogojno obsojen: Polovico hiše, ki je ocenjena na 150.000 evrov, prodal za 17.000 evrov

Obtoženi stečajni upravitelj Branko Đorđević (foto: STA)

Sojenje stečajnemu upravitelju Branku Đorđeviću, ki ga je obtožnica bremenila nevestnega dela v službi, se je končalo. Na velenjskem okrajnem sodišču je bil obsojen na pogojno kazen petih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, ker je zavestno kršil zakon o finančnem poslovanju. Poleg tega leto dni ne sme opravljati dela upravitelja, sodba pa še ni pravnomočna. V stečajnem postopku je namreč prodal polovico hiše samostojnega podjetnika Pera Likoviča, pri čemer ni upošteval predkupne pravice njegove žene Janje. Da sta ostala brez polovice hiše, je Likovičevima povedal novi lastnik.

Upravitelj je hišo štirikrat neuspešno prodajal na dražbi, nato pa z zbiranjem ponudb našel kupca. Z njim je sklenil kupoprodajno pogodbo, ki pa je ni poslal Janji Likovič, ki bi lahko kot lastnica druge polovice hiše uveljavljala predkupno pravico. Hiša je po navedbah časnikov ocenjena na 300.000 evrov, upravitelj pa je polovico prodal za 17.000 evrov.

Soproga samostojnega podjetnika je listine o Đorđevićih poslih na vlado poslala že leta 2015, ta pa ministrstvu za pravosodje. Minister Goran Klemenčič je po preučitvi listin že aprila 2015 predlagal, da zoper Đorđevića uvedejo disciplinski postopek in opravijo nadzor nad njegovim delom. Septembra istega leta je zbornica o začetku postopka izdala sklep, uvedla pa ga je, kot so nam pojasnili na ministrstvu za pravosodje, šele 9. marca letos. Je pa minister že konec maja lani do preklica suspendiral Đorđevića in ga razrešil iz vseh postopkov, sodišča pa so morala na njegovo mesto imenovati nove upravitelje. Đorđevič  zdaj že skoraj leto dni ne opravlja svojega dela, po razsodbi sodišča – ko bo ta postala pravnomočna, pa bo tako  še leto dni.

Đorđevič je v poročilu, ki ga je predložil stečajnemu sodišču, trdil, da je bila Likovičeva takrat plačilno nesposobna, vendar te ocene ne bi smel podati, pač pa je bila njegova dolžnost le izpolnjevati obveznosti, ki mu jih nalaga zakon. “Ena stvar je, da dela nisem dobro opravil. Ampak naklepa pa res ni bilo! Pisno je nisem obvestil, sem jo pa poklical, a ni imela denarja, da bi polovico hiše odkupila. Še zdaj imata z možem skupaj več kot pol milijona evrov dolgov, tudi hipoteke na hiši.”

Soprogo samostojnega podjetnika je kar spregledal
Ker je prodal polovico družinske hiše brez vednosti Likovičeve, je ta vložila tožbo in jo na prvi stopnji tudi dobila. Sodišče je razsodilo, da je Đorđević kršil insolvenčni zakon. Đorđević se je na sodbo pritožil, višje sodišče pa jo je razveljavilo in sojenje vrnilo na začetek. Likovičeva je podala tudi kazensko ovadbo proti upravitelju. “To je zadoščenje. V peklu je lepše, kot je bilo meni v zadnjih letih,” je dejala in izrazila pričakovanje, da se bodo postopki, ki še niso končani, zanjo zdaj ugodno iztekli. Proti Đorđeviću bo vložila še odškodninsko tožbo.

Dražba glavnine Murinega premoženja. (Foto: STA)

Đorđević je bil že prej ovaden zaradi poslovnih goljufij pri stečajih podjetij
To pa ni bil edini postopek, v katerem se Đorđevića omenja kot domnevno spornega stečajnega upravitelja. Med stečajem gradbenega podjetja Granit je nezakonito prodal zaloge iz kamnoloma Poljčane. A ne le, da je bil posel po ugotovitvi sodišča nezakonit, Đorđević naj bi zavajal tudi pri količinah, saj naj bi prodal material, ki ga v kamnolomu sploh ni. Kupec je namreč hitro po nakupu ugotovil, da v kamnolomu ni toliko rudnin, kolikor naj bi jih kupil. Najbolj pa je znan po vodenju stečaja Mure, ko je razprodal Murina stanovanja.

A. G.

 

 

 

 

 

 • WatsonForus

  E brale , Srbska posla !
  ———————————
  Đorđevič zdaj že skoraj leto dni ne opravlja svojega dela, po razsodbi sodišča – ko bo ta postala pravnomočna, pa bo tako še leto dni.
  —————————-
  Ta nebi smel NIKOLI več delat kot stečajni upravitelj !! Jebeš ti tako državo in sodstvo!!

 • Mojca pokraculja

  Đorđevič, je to dedek od mulca, ki ustrahuje sošolce v šoli na poljanah ?

 • Osti jarej

  Hitlerjev klavec slovenske krvi

  jp….iz tržiča

  • Peter

   Kva pa ti spet noriš kle, no?

 • Peter

  Slovenija, dežela v kateri je več Đorđevićev kot v Srbiji.
  Velkam, no.

 • Osti jarej
  • Peter

   Kaj se dogaja na Novi24?
   Nobenih provokatorjev ni, samo ti si še.
   So končno zaposlili administratorja ali imajo sestanek, no?

 • Steiermark

  Na vislice s takšno balkansko golaznijo, ki uničuje Slovence in njihovo prigarano premoženje! Sicer pa, kakšna razsodba, ali ne bi bilo prav, da konča v zaporu do konca svojega bednega sfukatorskega življenja ter da povrne vso povzročeno škodo oz. da vzpostavi v prvotno stanje!

 • Maja

  kaj tudi ta gospod spada v multikulturno pridobitev za obogatitev Slovenije ? menda želijo manjšino v Sloveniji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!