Črno na belem: Socialdemokratska mladina pred 27 leti prva zahtevala samostojno Slovenijo

Foto: iStock

Socialdemokratska mladina je v pobudi z naslovom Svoboda za Slovenijo jasno in nedvoumno zapisala: “Odločitev o samostojni Republiki Sloveniji ali o njenem povezovanju s katerokoli drugo državo lahko sprejmejo le državljani Republike Slovenije sami – na referendumu. Zato bo Socialdemokratska mladina takoj po volitvah prek svojih predstavnikov v parlamentu Republike Slovenije zahtevala razpis referenduma, na katerem se bomo državljani Republike Slovenije svobodno odločili o bodočem statusu svoje države.”

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je opozorilo, da je 13. marca minilo že 27 let, odkar je Socialdemokratska mladina s pobudo Svoboda za Slovenijo kot prva zahtevala razpis referenduma o samostojni Republiki Sloveniji.

Niso mogli več molčati o igračkanju z usodo slovenske državnosti
Trinajstega marca 1990 je Socialdemokratska mladina, predhodnica podmladka SDS, vložila pobudo, pod katero se je podpisal podpredsednik Andrej Žorž, naslovila pa jo je Svoboda za Slovenijo. V njej so zapisali, da “Socialdemokratska mladina ne more več molčati ob najnovejšem igračkanju z usodo slovenske državnosti. Odločno zavračamo teze nekaterih strank o jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji in ‘Jugoslovanski gospodarski skupnosti’, s katerimi naj bi ohranili pri življenju jugoslovansko ječo narodov”.

 Zgledovali so se po Litvi
V pobudi Svoboda za Slovenijo so izpostavili, da se vse stranke izogibajo “zahteve  po Republiki Sloveniji kot suvereni, neodvisni in samostojni državi”, čeprav “najnovejši dogodki  v Litvi potrjujejo naše mnenje, da je ta možnost še kako uresničljiva. Seveda je samostojna Republika Slovenija dosegljiva le ob družbenem konsenzu in z odličnim političnim nastopom”.

Razočarani nad Zvezo komunistov
Že takrat se je Socialdemokratska mladina zavedala, da bodo ravno mladi v Republiki Sloveniji najbolj občutili posledice kakršne koli odločitve in da “po mnenju Socialdemokratske mladine bodoči status Republike Slovenije ne more in ne sme biti predmet kravjih kupčij med vrhovi raznih političnih strank”. Ob tem so opozorili, da je “še posebej Zveza komunistov s svojim dosedanjim načinom reševanja nacionalnega vprašanja izpričala svojo protinarodno in protiljudsko usmerjenost, kar se danes še posebej očitno kaže na Kosovu in v ostalih mednacionalnih konfliktih v Jugoslaviji”.

Odločitev o samostojni RS lahko sprejmejo le državljani RS sami
V zadnjem odstavku pobude pa so kot prvi v Sloveniji izrazili zahtevo po razpisu referenduma o samostojni Republiki Sloveniji (RS), in sicer z besedami: “Menimo, da odločitev o samostojni Republiki Sloveniji ali o njenem povezovanju s katerokoli drugo državo lahko sprejmejo le državljani Republike Slovenije sami – na referendumu. Zato bo Socialdemokratska mladina takoj po volitvah preko svojih predstavnikov v parlamentu Republike Slovenije zahtevala razpis referenduma, na katerem se bomo državljani Republike Slovenije svobodno odločili o bodočem statusu svoje države.”

Marjanca Scheicher

 

 • Caetano

  Tako je prvi so bili oni ne socialisti SZDL kot so kasneje manipulativno prikazovali murgeljski mediji.

 • xtc

  Dejansko ni pmembno kdo je bil prvi;vsi vemo da komunisti ne;ker so želeli ostati v Yugi in še danes želijo v njo:
  Je pa pšomembneje ;da se da v javnost;kdo so glavni oromotorji na levici;ki uničujejo samostojno Slovenijo z vsemi sredstvi:

 • tarantela

  Ne nas hecat! To lahko nakladate tistim, ki so se rodili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in kasneje. Socialdemokratske mladine sploh še ni bilo, takrat se je šele pričel oblikovati DEMOS, v katerem je bilo veliko zvez. Prva je začela Kmečka zveza. SDS se je oblikovala šele kasneje, ko je DEMOS razpadel, oz. so ga razpadli.

  • janez cepec

   ne ne, moteš se, če ne bi blo SDS podmladka, bi se mi malo morgen osamosvojil. pustmo to, de so jih seniorji takrat še u jacih nosil, sam zametki so bli, tko, de ni trileme, kdo je tle zaslužn. že na deleč se je u hlačah slutu mladi Žan Mahnič, pa še kešn bi se najdu. šelo poj so pa pršli razni kmetje, pša demosi pa tko naprej

   • tarantela

    Se vid, de je že zvečer… se opravičujem hi-hi…

    • janez cepec

     ja, je treba bit natančn pr takeh stvareh.

  • jankoslav

   Socialdemokratska mladina (SDM) je nastala (kot prvi podmladek novih demokratičnih strank) 31.10.1989. Bila je politični podmladek SDZS (Socialdemokratske zveze Slovenije), kasneje SDSS in nato SDS. Naslednica (oz. preimenovanje) tega podmladka je SDM (Slovenska demokratska mladina).

   Toliko o dejstvih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!