[VIDEO] Čustvena izpoved Jožeta Ocvirka, ki se s svojim društvom bori za zdravje vseh Slovencev: Najhujše je, ko vemo, da bi bili naši ljubljeni še vedno med nami, če bi pri zdravniku prej prišli na vrsto!

Foto: Nova24TV. Jože Ocvirk je predsednik Društva za zdravje naroda. Obiskali smo ga na njegovem domu v Šenčurju na Gorenjskem.

Sredina interpelacija ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc je, pričakovano, padla. Koalicija je znala zaščititi svojo vladno kolegico, saj bi se v nasprotnem primeru zamajala tudi vlada sama, česar pa si Cerarjevi pred junijskim sestopom z oblasti prihodnje leto nikakor ne želijo. V več kot 15-urni razpravi so ministrici med drugim večkrat očitali podaljšanje čakalnih dob, veliko finančno luknjo v slovenskem zdravstvu, ki jo bodo znova pokrili slovenski davkoplačevalci, pa tudi neobstoječo zdravstveno reformo. Če na slednjo čakamo že predolgo, ministrica je na položaju že več kot tri leta, pa vsi seveda nimajo časa čakati. Na sto tisoče slovenskih pacientov celo umira v predolgih čakalnih vrstah, o čemer smo se v torek pogovarjali tudi z nekdanjim direktorjem Onkološkega inštituta v Ljubljani in Splošne bolnišnice Jesenice dr. Janezom Remškarjem, ki je bil gost v naši oddaji Drugorazredni.

Naj spomnimo. Slovenski pacienti prav na najbolj zahtevne posege čakajo najdlje. Na kliničnem oddelku za žilne bolezni se torej ponekod pod oznako hitro čaka 190 dni, tisti, ki pridejo v redni pregled, pa čakajo tudi leto dni. Nič bolje se ne godi pacientom na oddelku za kardiologijo, kjer so čakalne dobe dolge tudi leto in pol. Po javno dostopih podatkih, ki so objavljeni na spletni strani kliničnega centra, ljudje na operacije srca in ožilja čakajo skoraj dve leti. Številni operacije nikoli ne dočakajo, saj vmes preprosto umrejo. Svojci so ogorčeni in užaloščeni, saj se zavedajo, da bi bili ob učinkovitejšem zdravstvu njihovi ljubljeni še danes z njimi.

Nekateri pacienti so celo tako zelo naveličani čakalnih dob ali pa jih je tako strah stopiti v čakalno vrsto, da se izogibajo nujnim operacijam. Tisti, ki imajo denar, pa se vse pogosteje na nujne operacijske posege odpravljajo v tujino. Le redki verjamejo, da imajo moč, da stvari sami spremenijo na bolje. Eden od takšnih je tudi Jože Ocvirk, predsednik Društva za zdravje naroda, ki šteje že več kot 1000 članov. Ocvirk je med najbolj zaslužnimi, da se javnost opozarja na netransparentno ravnanje z denarjem v zdravstvu.

Foto: Nova24TV. V oddaji Drugorazredni je Luka Svetina tokrat gostil dr. Janeza Remškarja.

“Da smo ustanovili to društvo, so nas gnali številni problemi, ki so nastali v zdravstvu. Zlasti sistemski problemi, ki so zelo žgoči in za zdaj še niso rešeni. Skrb vzbujajoče je, da je bilo v začetku 136 tisoč čakajočih Slovencev na zdravstveno storitev, do poletja se je številka povečala na 206 tisoč čakajočih, kar je uradni podatek ministrstva, do poletja pa že na 250 tisoč, kar je pravzaprav nevzdržno in nesprejemljivo. Mi želimo doseči, da bi nam bila zdravstveno storitev na voljo takoj, ko jo potrebujemo, ne pa šele čez dve leti, ker bolan človek ne more čakati. Ljudje trpijo bolečine. Nekateri celo umirajo v čakalnih vrstah, to pa za moderno državo ni normalno,” je za Novo24TV povedal Jože Ocvirk, ki opozarja, da bi bolniki lahko imeli veliko več od zdravstvenih storitev. Letno se namreč v zdravstveno blagajno steče preko 3 milijarde evrov. Ob tem je dejal, da sicer nima natančnih številk, koliko ljudi iz njegovega društva vsako leto umre, čakajoč na zdravstvene storitve.

“To je zato, ker podatki prihajajo z zamudo, saj se svojci odzovejo šele, ko pokojni dobijo vabilo na kakšen dogodek v zvezi z zdravstvom. Je pa to najhujši občutek, ko vemo, da bi človek lahko preživel še nekaj časa, vendar zaradi te zamujene zdravstvene nege ne doživi še višje starosti,” pravi Ocvirk.

Ministrstvo obljubljalo srečanje, do katerega pa nikoli ni prišlo
Njegovo društvo si je v zadnjih letih delovanja zelo prizadevalo, da bi pomagalo urediti stanje v zdravstvu, s svojimi predlogi in prošnjami so se obrnili tako na ministrstvo za zdravje kot tudi na predsednika Boruta Pahorja in predsednika vlade Mira Cerarja. Konkretnega odziva skoraj z nobene strani ni bilo, edino ministrstvo je obljubljalo srečanje, ki ga je nato večkrat prestavilo, nato pa dokončno odpovedalo. V slogu ministrice Kolar Celarčeve, kajpak, ki samo lepo govori, a ničesar ne naredi.

Foto: Nova24TV. Remškar je opozoril, da bi morala ministrica že zdavnaj odstopiti.

Naš gost v oddaji Drugorazredni, dr. Janez Remškar, je med drugim vladi očital, “da v tem obdobju ni pripravila nobene reforme, nobenega od bistvenih zakonov, čakalne dobe pa so naravnost grozljive, da tako rečem”. Kot je namreč izpostavil Remškar, je bil že leta 2014 delež čakajočih na zdravstveno storitev v Sloveniji 10 odstotkov nad dopustno mejo, kot jo je določila stroka, zdaj pa je že več kot 18 odstotkov. Ministrica ne najde prave rešitve za skrajšanje, zdravstvena politika pa samo z dodatnimi finančnimi sredstvi, to kažejo raziskave stroke, ni učinkovita. Čakajoči so odraz učinkovitosti sistema, politika pa ima tu odločilno vlogo.

Remškar še meni, da bi ministrica morala odstopiti že po nesrečnih primerih v bolnišnici v Novi Gorici, nasploh pa je ministrstvo pokazalo popolno neznanje pri pripravi učinkovitih ukrepov in je s svojimi zakoni celo popolnoma porušilo solidarnost, kar se tiče plačevanja zdravstvenega prispevka med tistimi z nižjimi in višjimi plačami. Prav tako poudarja, da je obstoj društev, kot je Ocvirkovo, izjemnega pomena za Slovence, saj se prek njihovega angažiranja problema zaveda vse več ljudi, tudi pritiski na odgovorne institucije so čedalje večji.

Če ste zamudili torkovo drugo epizodo nove oddaje Drugorazredni z voditeljem Luko Svetino, si lahko pogovor z dr. Janezom Remškarjem na temo čakalnih vrst v slovenskem zdravstvu ponovno ogledate s klikom na spodnjo povezavo na YouTubu.

T. F.

 • Antonius

  Zaradi nesposobnih na
  NOVI je naš Verzifikator
  še vedno blokiran, tat njegovega
  nicka se mu pa veselo reži.
  ——————————————–

  Matilda Žalec

  ČAKAJOČ

  Res novica vse razveseljuje,
  da čakánje več se ne kopiči,
  da ti povedo že kar pri priči,
  čakajočih vsak dan da zmanjkuje.

  Vrste čakajočih vse so krajše,
  nacionalno vse je boljše stanje,
  trdno je in mirno vaše spanje,
  mnogim je zaspati dosti slajše.

  Nacionalno prekipeva zdravje,
  ve se, komu stvar gre pripisati,
  treba med vrsticami je brati,
  komu vse čestitke, kakšno slavje!

  Da reforma končno je uspela,
  glásno vse zapiskajo piščali,
  vse da sile so od sebe dali,
  s čakajočimi zdaj ni več dela.

  So težave sicer kakšne male,
  kot strokovno se jih imenuje,
  a uspešnost jasno vidna tu je,

  Verzifikator

 • Anton

  mene pa zanima koliko časa na specicialistične preglede morajo čakati naš predrag Cmerar ups Cerar s svojo ekipo “ministrantov”

  sarkazem press

  • steiermark

   Očitno, veliko časa, sicer bi jih špecialist že napotil v kakšno dobrro zavarovano ustanovo zaprtega tipa!

  • Viljamus

   Sem prepričan da bo izjavil da tako zdravo živi da ne potrebuje k zdravniku in tako svetuje tudi vsem državljanom (raji) ,ker pač po njegovem smo sami krivi da SO izbrali take levake.

  • Mojca pokraculja

   Nič jim ni treba čakat, veljajo Zemljaričeva pravila. Če niso natančna ali razumljiva, pa uporabijo kučanova pravila.
   Napotnica za Švico !

 • steiermark

  G.Remškar, glede odhajanja pacientov, samoplačnikov iz Slovenije, na Hrvaško, naklada in zavaja. Iz lastnih izkušenj vem, da Hrvaški zobozdravniki niso nič manj strokovni, še boljši, kot naši, imajo oz. poznajo celo naprednejše oblike saniranja zobovja, kot pri nas, pa prijazni in človeški so! Ko mi je pri nas, zelo “priznan” zobozdravnik zafural zobe, sem se odpravila na Hrvaško, kjer mi sedaj, tudi uspešno operativno sanirajo zobovje sem odša k nekemu našemu “dobremu in strokovnemu” zobozdravniku, da bi mi izdal napotnice za posege na Hrvaškem, da bi tako vsaj delno dobila krite stroške, je le ta, soraj pobesnel, . tretiral z vso surovostjo in me obravnaval in podučeval kot bi bila majhni otrok in mi ob pregledu ustne votline, zaradi izdaje kartoteke, tako surovo zbadal in rožljal po zobih, da mi je dva tudi okrušil in po tem njegovem “posegu” mi je zatekla desna stran lica……Glede že opravljenih del, operacije idr. pa je samo debelo gledal, ker tega ni poznal! Tega tipa nisem prijavila ampak sklenila, da prag ordinacij “takšnih strokovnjakov” v Sloveniji, nikoli več ne prestopim! Še naprej bom,, v kljub plačevanju dodatnega zavarovanja in osnovnega, sama krila! To je strokovnost in kultura tehle “strokovnjakov”, ki človeka gledajo samo skozi prizmo zaslužka in te tudi obravnavajo tako, kolikor jim lahko prineseš oz. koristiš – kje je pa tukaj etika, pa še nisem uspela ugotoviti!

 • antimur

  Včerajšnja interpelacija proti Kolarčevi je do konca razgalila vso bedo slovenske koalicije. Do konca nerazumljivo in sramotno je, da večina poslancev opaža katastrofalno delo ministrstva, toda zaradi tega, ker kučanisti še niso pripravljeni na volitve in pa da ohranijo svoja poslanska mesta še vsaj pol leta, so bili proti interpelaciji. Posebno nizkotno je pa delovanje Desusa ter nakladanje Jurše, zakaj bodo glasovali proti. Desusu pa še tole, niso vsi upokojenci kučanisti, razen zombijev, ker ta stranka deluje skoraj popolnoma identično kot SD. Da so pa poslanci SMC inteligentno in moralno zelo pohranjeni, so znova dokazali, pa ne mislim samo največjih trotov kot je Möderndorfer, Koleša in podobno butasto sranje, ampak kar po vrsti do Lipicerke na čelu. Levice nima smisla omenjati, ker je do kraja svarjena in zadrogirana, prav tako avšaste Bratušce, za katero menim, da niti ne zakaj se gre, razen kako mora glasovati. Kaj lahko še človek reče drugega, kot ogabno do skrajnosti.

 • Olga

  Dol s to skorumpirano, nemoralno, marionetno vlado, ki nima niti najmanjše časti! Pokveka od “ministrice” za zdravje pa ni vredna besed!

 • Mojca pokraculja

  Mene pa zanima, ali za sorodstvo ministrov in ministric imajo prosto posteljo v UKC ? Za drugorazredne je namreč nimajo, to povedo že na vratih urgence, še predno te pregledajo.
  Ima pa gospod Vrhunc v 3. nadstropju UKC še vedno svoj WC. Na opozorilu na vratih piše, da ga pacienti ne smejo uporabljati, ker je to WC za g. Vrhunca. Kjub temu, da “dila na skretu” ni zlata !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!