Danes imamo probleme zaradi nedosledne Pahorjeve vlade: Slovensko pomorsko policijo je treba opremiti s primerljivimi plovili, kot jih imajo sosedi, patruljiranje z dvema gumenjakoma je “neresno in neodgovorno”

Foto: STA. Slika je simbolična.

Predsednik Odbora za notranje zadeve pri Strokovnem svetu SDS dr. Božo Predalič meni, da je za temeljito zaščito slovenske meje, slovenskih interesov in slovenskih ribičev treba imeti primerljiva plovila. Neodgovorno je, da država od policije pričakuje, da bo dobro opravljala svoje dolžnosti z vsega dvema majhnima gumenjakoma proti velikim močnim ladjam. Dr. Predalič je omenil, kako izvor velike večine današnjih težav z arbitražo sega v čase vlade predsednika Boruta Pahorja, čigar dejanja v času vodenja vlade so bila v pogajanjih s Hrvaško nekonsistentna.

Dr. Božo Predalič si je vzel čas, da bi odgovoril na vprašanje zaskrbljenega ribiča, ki pravi, da arbitraža zanj ni rešila ničesar, temveč samo ustvarila še več tegob. Slovenski ribič je povedal, da se počuti kot kriminalec, saj ga na morju nenehno spremljata slovenska in hrvaška policija. Zanimalo ga je, kako namerava SDS rešiti te težave.

Predsednik Odbora za notranje zadeve pri Strokovnem svetu SDS je povedal, da velika večina težav z arbitražo izvira še iz časa vlade predsednika Pahorja. “Izvirni greh tega zapleta je nastal v času Pahorjeve vlade, ko je najprej javno grozil Hrvaški, da jo bo Slovenija blokirala pri vstopu v EU, potem pa je pristal na vse pogoje, pristal je na arbitražo in dovolil, da Hrvaška vstopi v EU, še preden so bili znani rezultati te arbitraže.” Tu naj bi šlo za nedosleden pristop, ki je dodatno zapletel stvari. Dr. Predalič je povedal, da do takšnih zapletov ne bi prišlo, če bi v času hrvaških pogajanj za vstop v EU slovensko vlado vodila SDS.

“Slovenska država je dolžna, da zaščiti tako slovenske meje, slovenske interese kot tudi slovenske ribiče,” je povedal dr. Predalič in dodal, da je nujno izboljšanje opremljenosti slovenske pomorske policije s primerljivimi plovili, kakršne ima hrvaška policija. “Neresno je, da z dvema majhnima gumenjakoma branijo tako mejo kot slovenske ribiče pred velikimi močnimi ladjami. To je neodgovorno tako do policistov kot tudi do slovenskih ribičev.” Zato je pomembno, kakšen vtis se ustvarja na morju oziroma kako močni so slovenski argumenti, v tem primeru pa tudi moč orodij, s katerimi razpolaga slovenska pomorska policija, da bi lahko uspešno opravljala svoje naloge.

Hrvaška arbitražne odločitve ne priznava
Hrvaška gleda na arbitražo kot primer slovenskega izsiljevanja, saj je Pahorjeva vlada takrat blokirala kar 14 poglavij za vstop Hrvaške v EU, vse dokler Hrvaška ni pristala na reševanje mejnega vprašanja s pomočjo arbitraže. Kakor je povedal vodilni hrvaški strokovnjak za pomorsko pravo dr. Ivan Miloš“Arbitraža ne predstavlja nikakršnega pravosodnega telesa ali pravosodne institucije, ampak gre za nekakšno zasebno namensko komisijo, ki jo ustanovita državi v sporu, ki svoje odločitve utemelji na pozitivnih zakonih in predpisih po principu pravičnosti, kar v praksi pomeni: vzemi tistemu, ki ima več, in daj tistemu, ki ima manj.” Ob tem je poudaril, da je v arbitražnem postopku tudi visoka stopnja možnosti korupcije in podkupovanja v najrazličnejših oblikah.

Hrvati ne odstopajo od svoje trditve, da je bil po njihovem mnenju celoten proces arbitraže nepopravljivo kompromitiran zaradi slovenskega sodnika Jerneja Sekolca in agentke zunanjega ministrstva Simone Drenik, ki sta poskušala vplivati na sodnike v arbitražnem postopku. Po objavi prisluhov, ki so pricurljali v javnost, je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka.

Posledice arbitraže najbolj občutijo slovenski ribiči
Slovenija bi lahko z bilateralnimi pogovori dosegla bistveno več. Vlada premierja Mira Cerarja raje zapravlja čas in poskuša vsiliti svojo voljo svojim sosedom. Da je to podobno boju z mlini na veter, potrjuje tudi dejstvo, da je za vsakršno implementacijo arbitraže po mednarodnem pravu potrebno soglasje obeh držav. “Gre za šopirjenje obeh strani. Kot da bi gledali peskovnik za odrasle,” policiste na morju opisuje slovenski ribič Silvan Radin. Po njegovih besedah bi morali politiki obeh strani spoštovati zgodovinske pravice, ki so jih imeli eni in drugi ribiči, ker so na tem območju lovili ribe. “In mislim, da si tega morja ne moreta lastiti niti Ljubljana niti Zagreb, temveč ribiči, ki so na tem območju lovili od nekdaj!”

Ivan Šokić

 • Viktorh

  Kje pa je sedaj tisto staro železje, ki so nam ga za klirinški dolg poslali Rusi?

  • AlojzZ

   Tihotapi ilegalne ekonomske migrante preko Sredozemskega morja.

 • Novakec1

  Mal večjo fračo na Belem križu , namesto oddajnika, pa je problem rešen

 • Antonius

  *Tle* mi pa res ni jasno, kam je Predaliču ušla pamet?
  Za 43.157 km obale pa ja ne bomo vzdrževali najmanj kakšno križarko, da bomo Hrvatom na morju skoraj konkurenčni. Še sreča, da na morju ne mejimo s Kitajsko. Najmanj tri letalonosilke bi potrebovali za obrambo parih kilometrčkov morja.
  V politiki je pomembna modrost o kateri politolog Pahor še danes nima pojma. Imeli smo vzvod s pomočjo katerega bi bila razmejitev na morju in kopnem že zdavnaj v obojestransko zadovoljstvo rešena.
  Najdražje objemanje, ki ga Slovenija plačuje je Pahorjevo objemanje z Jadranko Kosor.
  Človek ne more verjeti, da je res. Jadranka je z objemanjem prek butastega politologa Pahorja Sloveniji z=bala prosti dostop na Jadran.
  No, svoje so k Pahorjevemu objemanju na referendumu dodali potem še s Pahorjem enako butasti Slovenci.
  Jaz sem na referendumu obkrožil PROTI.

  • indijanka

   Ha..ha. Pod letalonosilko bi mele mir vsaj ribe.

 • RATATA

  Da primitivec Ivan Miloš NI in ne more biti vodilni hrvaški strokovnjak za pomorsko pravo je jasno glede na njegove izjave.
  V primeru, da bi bil strokovnjak se sploh ne bi oglasil.
  A res nimaš drugega kot I.Š. da pisuni na temle cajtngu “odgovorni urednik”(?)
  Kaj pa delate N24TV? Vsaj podpisuj se spodaj Miro P., pa nas vleci za nos, nas revčke Slovenčke.

 • RATATA

  Besedilo in določbe Sporazuma o arbitraži jasno določa, da hrvatska sploh ni stranka v postopku,
  tako kot ni imela predstavnika na Brionih 07.07.1991, saj je še niti ni bilo, ker je “raskinula veze sa sfrj” šele 08.10.1991 po 3 mesečnem moratoriju.
  Ukvarjati se je treba z ničvrednimi kupi papirja, ki ga je Republika Slovenija (kdo pa je to?) priložila v Memorandum!
  Tako usmiljeni smo,
  da smo res usmiljenja potrebni,
  vendar ga nismo vredni prav zato,
  ker smo tako usmiljeni.

 • ribič bere napisan tekst

  • Viktorh

   Tudi tebi so napisali…

 • T-Rex

  kje sta P111 in P66 ???

 • ahnenpass

  Ampak to ni res, Piran so okupiral hrvati, nočejo zapustiti Slovenskega ozemlja, ki ga je kontrolirala nekdanja skupna JNA in kjer že skoraj 30 let nimajo kaj iskati.

  Patrulni čoln policije je odličen, ne rabijo nič drugega za preganjat turiste, sicer pa je naš obalni pas zaradi pritiska meje sosednjih držav tako blizu obale, da jo lahko nadzirajo tudi brez čolnov.

 • dež

  Dober dogovor bo sklenjen samo takrat, ko v PZ zaradi ribičev ne bo nobenih policijskih čolnov več. Vse ostalo je status quo. Jo pa zaenkrat še ni na vidiku.

 • cosmosjasnovidec

  Hahahahahaha.
  Patruliranje z dvema gumijastima čolnema in še te morajo vsakih par minut napihovati z zrakom.
  Tako je ko neki državi in vojski diktira slinavi komunajzerski izdajalec lastne države kot je tovariš “pahor”
  Ko bo na teh dveh gumijastih čolnih povsem dotrajala guma bodo patrulje lahko izvajali le z skupaj zabitim ledenim splavom.
  ————————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju in čefutarju se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • don g

  ja pa še dva rušilca in tri križarke,za teh nekaj kilometrov obale in morja

  • Novakec1

   Z mal večjo fračo lahko obvladujejo iz Belega križa celotno slolandijsko morje.

 • Osti jarej

  …..država,ki je/smo ljudje,je je dolžna, da zaščiti tako slovenske meje, slovenske interese kot tudi slovenske ribiče…..ne,ni res….

  politika,ki je zakuhala sranje in nikoli za nič ni odgovorna in tudi zanič ne odgovarja,je dolžna to storiti

 • demistifakis

  Na vseh čolnih do zdaj, ki so bili več desetkrat preplačani,(Bavčarjev sindrom) je politika v ozadju mastno služila. Za samo en tak ,,kanadski gumenjak,, vreden krepko čez 1. milijon e, bi lahko policijo opremili z najmanj tremi hitrimi, dobro opremljenimi in oboroženimi gliserji.

 • Hribouc

  Narod si vseskozi piše rdečo sodbo čisto sam!

  Z rdečimi skorumpiranimi podganami – do dna ! Udbokučanisti, napnite jadra, sidra so v vodi, norci!

 • Novakec1

  Naši patruljirajo z podmornicami ki jih ne vidiš, vse na nivoju velesil.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!