Danes praznuje Majniška deklaracija, ki je tlakovala pot samostojni Sloveniji in po kateri je Kučan udaril z vsemi topovi

Aretacija Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasiča je dvignila na noge Slovence. 21. junija 1988 se je na Kongresnem trgu v Ljubljani v podporo četverici JBTZ zbralo 30 tisoč ljudi. Ta shod je začetek slovenske pomladi (foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Na današnji dan pred 28 leti je pesnik Tone Pavček pred večtisočglavo množico na Kongresnem trgu prebral Majniško deklaracijo, ki je zahtevala suvereno državo slovenskega naroda in odcepitev od Jugoslavije. Političnim idejam Majniške deklaracije in demokratom se je takrat močno uprl celoten komunistični vrh, zato je njihov vodja Milan Kučan v glasilu Komunist po pobudi udaril z vsemi topovi.

Majniška deklaracija je bila politična izjava, ki so jo oblikovale slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 in z njo zahtevale suvereno državo slovenskega naroda. 8. maja 1989 jo je na Kongresnem trgu v Ljubljani na množičnem protestnem zborovanju zaradi aretacije četverice prebral Tone Pavček, javno pa je bila objavljena v Delu 10. maja 1989. Zborovanje, na katerem je bila prebrana in podpisana deklaracija, je bilo sicer organizirano v podporo zaprtim Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu, poimenovali pa so ga “odprta seja predsedstva RK ZSMS”, ker so ga takratne oblasti prepovedale. Četverico so obsodili zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti, sodbo takratnega vojaškega sodišča pa je vrhovno sodišče razveljavilo leta 1995.

Samostojnost, človekove pravice, demokracija
Z Majniško deklaracijo so takratne opozicijske stranke in gibanja Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje, Socialdemokratska zveza Slovenije, Društvo slovenskih skladateljev in Univerzitetna konferenca ZSMS izrazila voljo, da želijo živeti v suvereni državi slovenskega naroda ter da se bodo o povezavah z južnoslovanskimi narodi odločala le v okviru prenovljene Evrope.

V nasprotju s takratno totalitarno in komunistično Jugoslavijo so pobudniki zahtevali državo, ki bo utemeljena na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokraciji in družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Majniška deklaracija je nastala aprila 1989 na sestanku v pisarni Dimitrija Rupla na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, pri njenem programu pa so poleg Rupla sodelovali še Janša, France BučarHubert PožarnikVeno Taufer in Ivo Urbančič.

Socializem, kršenje človekovih pravic, Jugoslavija
Političnim idejam Majniške deklaracije in demokratom se je takrat močno uprl celoten komunistični vrh, zato je njihov vodja Milan Kučan v glasilu Komunist po pobudi udaril z vsemi topovi. “Nekateri slovenski demokrati, ki so tako goreči nosilci Majniške deklaracije, vidijo perspektivo mimo socializma in mimo Jugoslavije. Sam pa sem prepričan, da se odpovedati Jugoslaviji pomeni odpovedati lastni državi,” je dejal. Kot alternativo Majniški deklaraciji so komunisti mesec dni kasneje predstavili Temeljno listino Slovenije 1989, ki je še vedno predvidevala samoupravni socializem in Slovenijo znotraj Jugoslavije.

Temelj, ki nas je pripeljal do lastne države
Majniško deklaracijo je podpisalo več kot 100.000 ljudi, postala je tudi temelj političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (Demos), v katero so se leta 1990 pod vodstvom Jožeta Pučnika združile politične stranke, nastale v letih 1989–1990. Demos je po prvih večstrankarskih volitvah aprila 1990 prevzel oblast, decembra 1990 je sledil plebiscit, junija 1991 pa razglasitev samostojnosti Slovenije.

M. S.

 • von Rhein

  Množica navdušenih v pričakovanju. In danes? Razen nerganja (z menoj vred) nismo sposobni aktivirati vsaj 50 tisoč SLOVENCEV,ki bi dneve vztrajali,blokirali Gregorčičevo in Šubičevo ulico, demonstrirali pred RTV,pripeljali s traktorji gnoj in ga zmetali poslancem v glavo. Revolucija? Tudi,če je treba. Tudi glasen sprehod skozi Murgle bi imel svoj učinek.

  • Borut Stari

   Povej še,kdo bi to množico tudi aktiviral in vodil. Ovce rabijo pastirja tudi za odhod na pašo.

   • Anton

    mogoče teta Pehta iz nove Slovenije al pa orgličar Peterle?

    sarkazem press

    • Borut Stari

     Vseeno. Le da ni več vodja sin jahalca lesenega konja.

   • von Rhein

    Tudi sam vidim v tem kdo bi vodil,problem. Vsi sposobni za organizacijo in vodenje so dobili “pošto” kaj se jim lahko zgodi. Že zelo zgodaj,v začetku 90-tih let v Novi Gorici. Primeri so sledili.

  • Vera

   Kradejo , lažejo vsi vodilni v državi , zato so tudi ljudje iz nižjega ranga očitno žačeli živeti nepošteno,ker drugače si pošten človek ne more predstavljati ,. kako so nekateri zelo bogati v materialnem smislu , ne v duhovnem . Eni se ukvarjajo z belim blagom, eni s preprodajo drog , tretji kradejo , če se le ponudi priložnost , ter še z marsičim . Zato ne gredo na ulice, temveč na ” zabave s prijatelji in znanci ” ! Domoljubje in poštenje jim je 100 ta briga .

 • Minovak

  To je bil čas, ko bi se lahko uresničile spremembe v resnici in ne s figo v žepu, kar se je izkazalo pozneje in sedaj, ko so postali vsi tisti, ki so takrat na plebiscitu glasovali za samostojno Slovenijo, narodni izdajalci, saj so postali antidemokrati in hočejo staro ureditev nazaj. To so pokazali l. 2012 z granitnimi kockami, ki pa so priletele njim nazaj na glavo, kot je pokazal čas in dejansko stanje. Sam pa sem ponosen na tiste čase Majniške deklaracije, ki so bili polni zanosa in svojim vnukom bom prav tako s ponosom pokazal sliko na kateri sem 8. maja 1989 na Kongresnem trgu.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + +

 • althar

  To je bil edini čas, ko so se partiji/udbomafiji resno tresle hlače. Kasneje so s pomočjo svojih izpostav v policiji, pravosodju, gospodarstvu, medijih in šolstvu zajezili val osvoboditve in vzpostavili demokraturo oz. navidezno realnost, ki jo “uživamo” še danes. Na srečo jim pohajajo moči in (naš) denar pa tudi svetovna dogajanja jim ne grejo ravno najbol na roko, tako da so precej oslabeli, ampak kak sunek bo vendarle še potreben, da jih končno odstranimo z narodove grbe in začnemo uživat svobodno živlenje.

 • if

  8.5.1989, Majniška deklaracija!

  31.1.1990, Milan Kučan: “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Znjo se ne morem sprijazniti.”

  • Anton

   zakaj za boga potem ni šel v Beograd, nihče ga ni zadrževal tu v Sloveniji?

 • Iva

  Preberite še enkrat tretjo točko deklaracije!

  Poglejte množico mladih, ki so (smo) zahtevali diskontinuiteto prejšnjega totalitarnega sistema (enoumja). Kje so mladi danes???

  Ker z vrinjenimi “agenti” prestreljen DEMOS (parlament) ni takoj obsodil(!) zločincev medvojnih in povojnih pobojev, ker niso bili odstranjeni njihovi kipi in simboli, ker v družbi stare vrednote niso bile obsojene(!), se vračajo, saj jih medijsko vzdržujejo “potomci zločincev” (kontinuiteta s pomočjo F571). Govorijo o prihodnosti, ne preživijo pa brez krvavih zvezd, ne le turnški, tudi novi obrazi! Medijska in politična konkurenca (je le na papirju) bi bila zanje smrt!

  • Nata

   + + + + + + + + + +

 • Olga

  Srečno Slovenija! Vsi na volitve in omogočimo Sloveniji, da zadiha s polnimi pljuči!

 • if

  Majniško deklaracijo razglašeno 8.5.1989 je podpisalo približno 105 000 ljudi.

  Mesec in pol pozneje (27. junij 1989) so komunisti odgovorili s Temeljno listino 89. Podpisalo jo je približno 420 000 ljudi. https://fototekamnzs.files.wordpress.com/2016/01/11-temeljna-listina-slovenije-1989.jpg
  Njena vsebina predvideva še naprej življenje v taki Jugoslaviji ….
  Skozi temeljno listino propagirana trik komunistov “ostanimo v Jugoslaviji” ni uspel!
  Uspela je vsebina Majniške deklracije!

  Kljub temu je Milan Kučan 31.1.1990 izjavil: “S samostojno Slovenijo se ne morem sprijazniti.”

  Milan Kučan, človek razklanega jezika in obrazom nedemokrata!

 • Caetano

  Komunisti so imeli takrat načrt strpati demokratično mislece Slovence tudi v taborišča, če bi se stvari povoljno razvijale. Na srečo se pa niso.

 • Osti jarej

  …vsakemu od politikantov bi jo bilo treba zalimati n ačelo……en ogromen plakat pa dat v državni zbor…
  nič ni ostalo od majniške deklaracije

 • Aton

  Kučan ima zmagovit program v treh točkah, Miljoni, domobranci, cerkev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!