Dekan fakultete za turizem v Mariboru stopil pred sodnika zaradi domnevnega izčrpavanja podjetij v njeni lasti

Dekan Univerze v Mariboru Boštjan Brumen (foto: STA)

Mariborska univerza je bila v obdobju 2008–2010 tarča medijske pozornosti, ko je bila soudeležena pri ustanavljanju vrste podjetij, zaradi česar se je je prijel naziv “mariborska UM hobotnica”. Dekan Fakultete za turizem Boštjan Brumen je stopil pred sodnika na okrajnem sodišču v Murski Soboti zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničevanja poslovnih listin.

Univerza v Mariboru je ustanovila podjetje Tehnocenter, ki je nato ustanovilo še podjetji Uni servis in Energotehnika. Podjetje Uni servis, ki je bilo celotno v lasti univerze, je pod svoje okrilje spravilo tudi mnoga druga podjetja: Uni založba, Uni gostinstvo, Uni gradnje, Uni energija in VPO servis, ki je po ustanovitvi prevzel dejavnost čiščenja fakultet. Uni servis je obratoval pod vodstvom Primoža Juharta, ki je bil nekdanji študentski funkcionar in mariborski mestni svetnik na listi LPR Stojana Auerja.

Pri podjetju Energotehnika je bila direktorica za kratko časovno obdobje Miša Biro, ki je bila na univerzi zaposlena kot administrativna in strokovna referentka v oddelku za razvoj, solastnik pa je bil Mitja Kotnik, tedanji vodja rektorjevega kabineta.

Mariborska UM hobotnica pod drobnogledom NPU
Pred petimi leti je Nacionalni preiskovalni urad pod drobnogled vzel stegovanje lovk mariborske UM hobotnice. Pri preiskovanju posredovanih dokumentov je urad naletel na številne nepravilnosti, ki so pokazali sum nezakonitega poslovanja in načrtnega izčrpanja podjetij v lasti univerze. Kar je očitno pokazalo na to, da so bile nekatere finančne bilance prirejene. Med najbolj vidnimi podjetji, ki so bila predmet izčrpavanja, je Uni gostinstvo, ki je v enem letu iz pozitivne bilance prešlo v stečaj z več kot 2,5 milijona izgube.

Kljub očitkom na mesto dekana
Obtoženi Boštjan Brumen je bil v času, ko je opravljal delo glavnega tajnika Univerze v Mariboru, član nadzornega odbora Uni servisa. Trenutno Brumen kot član senata UM opravlja delo dekana na Fakulteti za turizem v Brežicah, njegovemu imenovanju pa so se mnogi čudili glede na to, da se ga držijo očitki glede “mariborske hobotnice”. Ob imenovanju naj bi Brumen po poročanju portala Politikis rektorja Igorja Tičarja seznanil, da proti njemu tečejo postopki na NPU in da obstaja možnost, da bo zoper njega stekel kazenski postopek – v tem primeru naj bi odstopil s položaja. Proti nekdanjemu profesorju Milanu Marčiču in nekdanjemu dekanu Pedagoške fakultete Samu Fošnariču ne teče noben sodni postopek, kljub temu da sta bila prav tako nastavljena kot člana nadzornega sveta.

Zoper Boštjana Brumna od letošnjega marca naprej tečejo sodni postopki na okrajnem sodišču v Murski Soboti. Zaradi ponareditve ali uničevanja poslovnih listin mu na podlagi 2. odstavka 235. člena KZ-1 grozi zaporna kazen do dveh let zapora.

N. Ž.