Delo širi lažne novice o poljski pravosodni reformi, v uredništvu tako arogantni, da niso želeli objaviti popravka niti, ko so bili soočeni z resnico

Foto: STA

V uredništvu Dela so zavrnili popravek o neresnicah, ki so jih napisali o poljski pravosodni reformi. Trdijo celo, da jim ni potrebno objavljati popravkov za novice, v katerih uporabijo agencijske vire, saj sami niso odgovorni za verodostojnost informacij. Kaj točno mislijo, da je naloga novinarjev, če ne ravno preverjanje resničnosti informacij, o katerih poročajo, se lahko samo sprašujemo.

Delo je zavrnilo objavo popravka, ki se nanaša na reformo pravosodja na Poljskem. Kot so navedli v odgovoru poljskemu veleposlaništvu, “je Delo zgolj uporabilo agencijske vesti, zato ne more biti odgovorno za verodostojnost informacij”.

Tak odgovor kaže na aroganco znotraj uredništva Dela, ki se požvižga na zakon. Takšna interpretacija namreč nima nikakršne pravne podlage v 31. členu zakona o medijih, na kar je opozoril tudi poljski veleposlanik v Sloveniji Paweł Czerwiński.

Czerwiński apeliral na uredništvo Dela, da se pred objavo informacij vsaj minimalno potrudijo
Kakor so opozorili na poljskem veleposlaništvu, bi to pomenilo, da “po logiki uredništva Dela bi lahko vsak nekaznovano širil vse vrste laži in polresnic, pri tem pa se skliceval na to, da jih je slišal od nekoga drugega”. Uredništvo Dela niti ne obžaluje nekritičnega navajanja informacij, v resničnost katerih ni bilo prepričano. Niti toliko se niso potrudili, da bi preverili resničnost citiranih navedb, da bi se na poljsko veleposlaništvo obrnili s prošnjo za komentar.

Delo je 28. julija v tiskani izdaji objavilo novico Poljska – protesti proti reformi, v kateri so zapisali, da novi poljski zakon o vrhovnem sodišču, sprejet v okviru reforme pravosodja, “vladi daje pravico do izbire predsednika vrhovnega sodišča”, kar pa ne drži. Kandidate za predsednika vrhovnega sodišča bodo še naprej volili sodniki tega sodišča. Zakon namreč spreminja le potrebno število sodnikov za dosego kvoruma. Prej je bilo potrebnih 110 od 120 sodnikov, zdaj pa bo za dosego kvoruma potrebnih 80 od 120 sodnikov.

Poljski veleposlanik Paweł Czerwiński (Foto: Demokracija/Urban Cerjak).

Izmed tako izvoljenih petih kandidatov predsednika sodišča predsednik države imenuje predsednika sodišča, tako kot je to delal do sedaj. Sama vlada nima nikakršnega vpliva na postopek izbire predsednika vrhovnega sodišča.

Czerwiński je ob tem apeliral na uredništvo Dela, da se pred objavo informacij, ki se nanašajo na Poljsko, vsaj minimalno potrudijo in ocenijo resničnost zapisanih informacij.

Iz 31. člena zakona o medijih:

(1) Odgovorni urednik mora objaviti popravek, razen v naslednjih primerih:

 • če se zahtevani popravek ne nanaša na obvestilo, na katero se sklicuje zainteresirana oseba;
 • če zahtevani popravek v ničemer ne zanika navedb v obvestilu in se v njem tudi ne navaja oziroma prikazuje drugih ali nasprotnih dejstev in okoliščin, s katerimi bi prizadeti spodbijal ali z namenom spodbijanja bistveno dopolnjeval navedbe v objavljenem besedilu;
 • če bi bila objava popravka v nasprotju z zakonom;
 • če zahteve za objavo popravka s strani državnega organa oziroma pravne osebe ni podpisala pooblaščena oseba ali oseba, ki bi bila s strani tega organa oziroma pravne osebe pooblaščena za odnose z javnostmi;
 • če je popravek napisan žaljivo;
 • če je zahtevani popravek nesorazmerno daljši od obvestila, v katerem so navedbe, zaradi katerih se daje, oziroma od dela obvestila, na katerega se neposredno nanaša;
 • če je bila zahteva za objavo popravka dana po preteku roka iz drugega odstavka 26. člena tega zakona;
 • če je bila zahtevana objava popravka z isto vsebino, kot jo ima zahtevani popravek, o katerem teče spor pred sodiščem zaradi zavrnitve ali neustreznosti načina njegove objave.

(2) Odgovorni urednik mora o zavrnitvi popravka odločiti znotraj roka iz osmega odstavka 27. člena tega zakona in v tem roku svojo odločitev o zavrnitvi objave oziroma popravka posredovati pisno po priporočeni pošti osebi, ki je zahtevala objavo popravka.

Ivan Šokić

 • Vince Blake

  Dajte me še enkrat spomniti…zakaj neki sem že odpovedal Delo?

  • joza joza13

   Ker je toalet papir prijaznejši do naših zadnjic -;)

  • Lewuh

   BUTL TRAPASTI, JAZ SEM SE RAVNO PRIJAVIL NA DELO, KI JE EDEN IZMED MEDIJEV, KI GOVORI POPOLNO RESNICO. NORA24 PA LAŽE K STUMATER.

   ————————————————————————————————————————-

   NAJ ŽIVI RDEČA ZVEZDA, KI NAM ZAGOTAVLJA VARNO IN TOPLO ŽIVLJENJE

   • Vince Blake

    Ne nisi. S tvojo socialno podporo si ne moreš privoščiti naročnine za Delo.

 • Tanja Bor

  Očitno Delo ni zavezano niti resnici niti bralstvu, ampak …

 • AlojzZ

  Delo ni zavezano resnici ampak je skupek družbeno-političnih delavcev, ki jim bije srce za rdečo barvo.

 • joza joza13

  Glavni urednik odgovarja lastnikom.
  Uroš Urbas – Stojan Petrič. Se bosta že pomenila…
  Sicer pa, noben cajtng ni bil prevzet-poravnan s sredstvi, za katera so morali delati. Tako Dnevnik, Večer, kot Delo so kupili z umazanim denarjrm, do katerega jim je pot omogočila komimafija.

 • VERRZIFIKATOR

  SIZIFOVO DELO

  Z delom smo se v glavnem že rodili,
  rekli so, da ljudska sta pravica
  in poročevalec njega klica,
  v delo so moči obeh združili.

  Proletarci vseh dežel v združitev
  delo svojčas vsak dan je klicalo,
  slogan nov potem si je izbralo,
  za svobodno da je odcepitev.

  To bo kmalu, bratci še veselo,
  delo tisto, ki vse osvobaja,
  spričo tehnike odveč postaja,
  da je skratka Sizifovo delo.

  In ko zmanjka takšnega še dela,
  ko nihče ga v roke več ne vzame,
  ko brezposelnost se splošna vname,
  bo svobodna končno ta dežela.

 • Krtača 20

  A bi pol poljski veleposlanik še pojasnil zakaj tako množično število protestnikov? Zaradi ljubega dolgčasa? Sej take rabote bi tud pri nas rad delal nek jajo.

  • david23

   A je bilo na protestih več kot 19 milijonov Poljakov? 19 milijonov je namreč polovica državljanov Poljske.

   • Tone

    Če bi se v Berlinu zbralo pol milijona protestnikov, bi še isti trenutek padla vlada. Protesti niso volitve. Kakšno lekcijo iz demokratičnih običajev bo treba vzeti. Sigurno si med tistimi, ki trdijo. da je 12% volivcev večina.

 • sodnikisozločinci

  Spoštovane novinarske race z Dela, želim vam čimprejšnjo združitev z Dnevnikom in Večerom in mnogo veselja pri skupinskem gaganju.

  • zokispoki

   571 pokvarjena komunisticna banda ima svojo agendo. V njej ni prostora za srecno in uspesno Slovenijo ! Zanimivo, kako negativno so kreteni nastrojeni, proti izjemno uspesnim Poljakom, ali na primer Orbanu. Med tem, ko BMW ravnokar investira milijarde na Madzarskem, lahko doma osupli spremljamo
   komedijo sestavljanja vlade petorazrednega amaterja, ki sploh ni bil izvoljen, in ima auro preprodajalca cenenih rabljenih avtomobilov. Da te kap sune !

 • tasilo

  Mogoče bi polpismeni tepci na Delu bolj razumeli, če bi jih opozoril kakšen lahko izgovorljivi Grzegorz Brzęczyszczykiewicz ali Marya Konstantynopolitańczykowianeczka .:D

  Pozdrawiam Słowiańskich braci z Polski!

 • tasilo

  Na D/delu so podgane.

 • Janez Novak

  Delo je časopis kleptotajkunov, ki ščiti veleplenilce Slovenije v odnosu do njihovih žrtev, to je delovnega in molznega ljudstva Slovenije.

 • WatsonForus

  a kej druzga pričakovat od RDEČIH medijev ! vse za rdeči cilj.

 • soc

  Poljska in Madžarska sta pač ključni sovražnici naših postkomunistov. Sta namreč dokaz, da se je mogoče znebiti bremena preteklosti – torej njih.

  • Lewuh

   KOMUNIZEM BO VAS DESNJAKE SCUZAL. VSI BOSTE PUSUŠENI K KRHLJI. NIČ NE BO OD VAS.

   ————————————————————————————————————————-

   NAJ ŽIVI RDEČA ZVEZDA, KI NAM ZAGOTAVLJA VARNO IN TOPLO ŽIVLJENJE

   • xtc

    ivčki vas heblajo-izginjate.

   • soc

    Zeh. Bebce na vrvico, takele kot si ti z vsemi svojimi nicki najbolje kar na vertikalno. Konkretno pa ekspresno v gnojno jamo alias shit listo.

 • lojze

  Predlagam, da DELO kupijo Poljaki, tako ni nič vredno. Hitro bi se spremenil način poročanja. Sicer pa pri DELU velja, da bolj ko po novinarskem dreku mešaš, bolj smrdi.

  • zokispoki

   Zakaj kupili ? Ta srot ni nic vec vreden.

 • opazovalec

  Poljski veleposlanik naj raje preveri dejsteva v Bruslju. V članku ni ničesar, kar ne bi bilo znano iz krogov EK. Kaj hočemo v svoji slini vnemi vneto kršijo naša skupna pravila in posledično imajo ne malo težav zaradi domnevne “politizacije” sodstva z EK!
  Seveda je to tukaj nekaterim všeč, ampak to je irelevantno, razen če se hočemo združiti v EU vzhodnih (beri revnih) držav. Pa še najvišji BDP na glavo bi potem imeli in bi bili neke vrste Krlaji na Betajnovi….

  • david23

   Ja, EK je v svojih dokumentih marsikaj zapisala v tej zadevi, ampak Poljaki pa v svojih dokumentih pravijo, da to kar trdi EK, da slednje ne drži glede te zadeve. Zadeva torej ni tako enostavna in nenazadnje dokazati demokratični državi kot je Poljska, da ne spoštuje načela vladavine prava in neodvisnosti sodstva, bo prekleto težko, in sicer tudi, če bo to dokazovala EK.

 • Krtača 20

  Domobrančke vas na tem portalu jajo pere kot norce. Zakaj, če oh in sploh opevani Poljski gre tko dobr, je število migrantov iz države večje kot kdajkoli prej. In s tem da se jih je več kot pol izreklo, da se ne bojo nikdar več vrnili? https://www.statista.com/chart/11779/will-polands-emigrants-come-back-home/

  • xtc

   Zakaj je število ekonomskih imigrantov iz Slovenije tako veliko ,če nam pod levimi dobesedno cveti kamenje in rase vse od BDP napeje?
   Odgovori tepček?
   Koliko teh se bo vrnilo v SLo?

   • Zgornji

    … in potem vse tiho je bilo … nima odgovora , … kot ponavadi …

 • Lewuh

  ZA VS DESNJAKE VSI MEDIJI SAMO LAŽEJO, RAZEN VI. KAJ VAM JE JAJO NAREDIL. NIKOLI JAJŠIZMU. NIKOLI.

  ————————————————————————————————————————-

  NAJ ŽIVI RDEČA ZVEZDA, KI NAM ZAGOTAVLJA VARNO IN TOPLO ŽIVLJENJE

  • xtc

   Na odpadu zgodovine,kje ste že z eno nogo.

  • montyamp

   Rdeča zvezda ima nove rezultate .
   IZVOZ BOLNIH OTROK .
   To bo Nobelova .

  • bednick

   Še eden, ki je pri koritu.

  • Poštenje velja

   TVOJA KRVAVA ZVEZDA JE DOBRA LE NA HINIKENU.

   DRUGAČE PA SI JO NABIJ NA ČELO KO BOŠ JEDEL GOVNO

  • totex39

   Sedaj jo boš lahko kmalu spet preizkusil in boš videl kaj “lepega” ti bo prinesla.

  • david23

   A si ti verjetno mislil le slovenske medije ali mogoče tudi tuje, ker eni beremo tudi tuje medije in zlahka s primerjavo ugotoviš, kdo se je zlagal oziroma ni povedal vsega relevantnega v zadevi! Da o primerjavah medijskih objav z drugimi viri podatkov in informacij, pri čemer tudi z uradnimi, niti ne govorim. Eni pri pridobivanju informacij, hvalabogu, pač nismo omejeni zgolj na slovenske medije.

   • Zgornji

    AAAMEEENNNNNNN !!! ! !!! Hvala, da si temu levuharskemu skretu to tako dobro razložil.

 • xtc

  Slo komunisti lažejo o Poljakih že ves čas sploh tej vladi so v odkritem spru zaradi drugih zadev.

 • TOML

  Delo –> Petrič –> Kučan –> Forum 21 to so težki kriminalci, lažnivci, lopovi.
  To je vzporedna ekonomija nekdanje udbe.

  • Zgornji

   AMENNNNNNN !!! ! !!!

  • Tone

   In to uspešna ekonomija.

 • Tone

  Ali je Nova 24 že kdaj preverila kako “novico”, ki jih objavlja? Še nikoli!

  • Alojz Veselič

   Ji ni treba ker piše zgolj in samo RESNICO za razliko od komunajzarjev.

   • Tone

    Kako pa ve, da piše RESNICO, če nič ne preveri?

 • Morala

  Ojoj, ko bo Poljska reagirala drugače, se bodo na Delu usrali in hitro objavili popravek…

  • Tone

   Kaj bo naredila Poljska? Poslala vojsko, atentatorje ali kaj?

   • david23

    A pa ti misliš, da so takšna ravnanja korektna in da utrjujejo prijateljstvo in sodelovanje med Poljsko in Slovenijo? Ne, Poljska sigurno ne bo poslala vojske ali kaj podobnega, ampak bo v mednarodnih asociacijah mogoče kdaj glasovala tako, kot si Slovenija ne bi želela; čeprav dvomim, ker med civiliziranimi državami ni takšnega obnašanja. Na to si mogoče kdaj pomislil?

    • Tone

     Kaj pa ima en članek v privatnem časopisu z odnosi med državama? A ti še vedno živiš v enopartijski diktaturi, kjer je to boli možno?
     Kako porušeni morajo biti šele odnosi med Slovenijo in Švedsko zaradi pisanja Nove24 tv!

     • david23

      Ti si odprl vprašanje, ko si vprašal, če bo Poljska poslala vojsko! Nenazadnje pa je na pisanje Dela odreagiral uradni predstavnik Republike Poljske v Sloveniji. Se ti zdi to zanemarljivo dejstvo? Kar se pa tiče Švedske – lahko, da je predstavnikom Švedske povsem vseeno, pri čemer pa je mogoče, da so taka pač dejstva, ki jih navaja Nova24tv in potem je pač težko kontrirati, ne? Dopuščam pa, da predstavniki Švedske v Sloveniji niso seznanjeni s pisanjem Nove24tv o Švedski, ampak potem jih boš verjetno kar ti obvestil, ne? Vendar v to dvomim, ker med delovne obveznosti zaposlenih na veleposlaništvu Švedske v Slovenije zanesljivo spada tudi branje medijev, kaj pišejo o Švedski!

     • Tone

      1. To vprašanje je odprl Morala, ki pravi, da se bodo na Delu usrali, ko bo Poljska reagirala drugače. Največ kar Poljska lahko naredi Delu je, da odpove naročnino, pa je ne bo.
      2. Nove24 je preveč nepomemben medij, da bi se Švedska ambasada ukvarjala s tem. Poleg tega prepisujejo iz švedskih hujskaških medijev. Švedska je za razliko od Poljske visoko razvita demokratična država.

     • Alojz Veselič

      Posebno sedaj ko imajo toliko musliprirastka??!!!!

     • Tone

      Točno, če ne bi bili visoko razviti in demokratični, musliprirastka sploh en bi imeli.

   • Morala

    Kaj vi vedno pomislite na ubijanje? Halo!Tožba…

    • Tone

     Kaj drugega pa bi lahko bilo, da bi se na Delu usrali?

     • Morala

      Sem ti napisala…

     • Tone

      A zaradi ene tožbe bi se na Delu usrali?
      Sicer pa te tožbe nikoli ne bo, saj vejo, da bi jo izgubili, če ne na našem pa na evropskem sodišču.

     • Slovenski štor

      Na našem ja,na evropskem ne!
      Naša sodišča so vzorčni primer,kako se v glavnem ne sme soditi.

     • Tone

      Sicer pa te tožbe nikoli ne bo, saj vejo, da bi jo izgubili, če ne na našem pa na evropskem sodišču.

 • lado

  OD BESED K DEEEJAAANJEEEM !!!!!! GNOJI STE IN BOTE OSTALI ;TUDI KO DOBITE DOMOV ŠERIJATARJE !!! GNIDE NESPOSOBNE !!! SVETOVNI PRVAKI PA STE V GOBCANJU Z TIPKANJEM KAJ JE NAROBE , DA TO IN TO NI PRAV , BLABLABLA !!!! UGASNITE SE BEEEDNIIIKIIII NESPOSOBNI !!!!!!!!!!!!

 • totex39

  Ni dovolj, da pišejo neresnice o domačih dogodkih, so svoje neresnične lovke usmerili še izven meja.

  • Tone

   Mogoče se pa navdihujejo pri Novi24 tv.

   • totex39

    Utihni že enkrat!

    • Tone

     Nehaj me brati!

    • Zgornji

     Ne, ne, pusti ga rajši , kar naj blebeta, da bo narod vsaj vedel z kakim hinavskim zlobnežem ki deluje proti narodu imamo opravka. In, mislim da se mu bo narod ob primernem času/okočiščinah tudi znal “zahvaliti” za takšno izkazovanje zlobe . Lp do tedaj.

     • Tone

      Ali si mogoče ti tisti narod?

     • Zgornji

      Kakšne Bedaste ideje imaš Zopet … kdaj je pa že nek posameznik bil kar cel narod ?? Saj te nemorem več tako resno jemati , ker z takimi bebastimi forami res dokazuješ svoje primitivno provokatorstvo .

     • Tone

      Ne verjamem, da obstaja še kdo, ki v meni vidi zlobneža, zato si lahko samo ti tisti narod, o katerem govoriš.

     • Zgornji

      Že če si greš faco š3hati z farbami, si zloben, ker se greš skrivati za neko masko. Ampak, ti si kar še zatiskaj oči , še naprej, … pa boš videl kam boš prispel na koncu.

     • Tone

      Tvoja slika pa pravi, da si brezobrazen.

     • Zgornji

      Samo da nisem brezdušen in brezduhoven, pa je Dobro .

 • alojz

  Sinoči o ruski revoluciji. Že Lenin je vedel, da je laž najboljše orožje za poneumljanje naroda. In za dosego cilja je vse dovoljeno.

  • Tone

   Da cilj posvečuje sredstvo, si je izmislil sv. Ignacij Lojolski.

   • Slovenski štor

    Ta bo težka.Ali veš in lažeš.Ali pa ne veš in lažeš.
    Morda je sv.Ignacij Lojolski bral Vladarja,vendar dvomim.
    Če veš v kateri knjigi je to zapisano, povej.

    Ti si kot “borci”,ki imajo svojo resnico.

    • Tone

     Tega stavka ni izrekel ali napisal nit Machiavelli niti Ignacij Loyolski, ampak ga pripisujejo jezuitom zaradi njihovega načina delovanja. Pripisali pa bi ga lahko tudi skoraj vsakemu politiku brez večje zmote.
     Malo provociram, da je bolj napeto.

 • Oregon

  nova velika blamaža za Delo. Ni čudno da imajo samo še par borcev med naročniki…

  • Tone

   20 000 vsak dan.

   • Oregon

    mhm, še pred dvema lčetoma 30.000, ko sem ga pa sam raznašal pa 150.000

    • Tone

     Ja, ampak podobno je pri vseh časopisih, doma in v tujini. Je pa to vseeno precej več kot par borcev.

     • Oregon

      no ja, še vsi borci ga ne kupujejo, ker jih je po SPIZu v Sloveniji 35.000 in več od 17.000 živih iz 2.WW po svetovnih evidencah :-)

     • Tone

      Maš pa čudne predstave o borcih. Niti 10% jih ni bilo komunistov. Pa, zakaj bi vsi bali Delo? In zakaj bi sploh vsi brali. Med sabo so si tako različni, kot smo si ljudje nasploh.

 • Gr Enze

  LAŽNIVCI ZAHOJENI FAJONSKI BUTALTRAJBARJI

 • sloustava

  Delo je lep dokaz, da nesposobnezev otroski vrtec dosega in presega normalnost! Me zanima, ce bo Delo objavilo Odgovor! No, no, to je bilo cinicno retoricno misljeno,…niti ne kot vprasanje!

 • Rotar Jakob

  kurćanov delo-agitprop ne sme zanikati samega sebe!

 • Rada Muči

  Hvala Janezu za Nova 24!

  • Tone

   Eni bi radi tudi Jezusa kompromitirali.

 • Olga2345

  Vse spoštovanje Poljakom! Tudi njim v podporo, BOJKOT Dela! Od zdaj naprej bojkotiram tudi Reporter! Naše orožje je, bojkot proizvajalcev fake news in glas na volitvah! Izkoristimo ju!

 • Zgornji

  TUDI DELO NI VEČ DELO , … JE SAMO ŠE NEDELO … !!! ! !!!

  • Tone

   Ja, vsako nedeljo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!