Dolgo življenje po smrtni obsodbi: Kako so komunisti mučili, se izživljali in brisali človeško dostojanstvo (1. del)

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

“Ljudske sovražnike in izkoriščevalce je treba pozapreti in pobiti, pa bomo dosegli neslutene uspehe,” so govorili in delali leta in leta, desetletja in desetletja. Nihče ni smel odpreti ust in povedati, kaj mu prihaja na misel, ko gleda, kaj se dogaja. S terorjem so lahko preprečili kritiko, niso pa mogli preprečiti slabih rezultatov.

Potem, ko so se za kakšen trenutek potuhnili, vsaj v Sloveniji in nekaterih drugih državah, komunistični veljaki želijo obdržati vse v svojih rokah. Če prav razumem njihovo sprenevedanje, se sklicujejo na to, da so hoteli same lepe stvari, zato imajo vso pravico vladati še naprej. Res je, da ni delovalo tako, kot so želeli, toda moralo je biti zelo lepo, če so bili komunisti pripravljeni za to nedosegljivo lepoto množično ubijati.

Foto: STA

Jugoslovanski komunisti pod Titovim vodstvom so bili od začetka odločeni začeti državljansko vojno, medtem ko so seveda obtoževali druge, da jo želijo. Zakaj bi se sicer odločali napasti oficirje, ki so se ob začetku okupacije zbirali, da bi se bojevali proti Nemcem?

V zaporu:
Zadnjo nedeljo v oktobru sta me prišli obiskati mama in Katja. Niso nam dovolili ne poljuba, ne stiska roke.

Zgodaj na božično jutro so pazniki začeli premetavati naše stvari po sobah, da bi nam zaplenili, kar bi lahko zaporniki uporabili za praznovanje božiča – sveče, smrekove vejice in papirnate jaslice.

Celo v zaporih je bilo mogoče videti, da se je gospodarski položaj vedno bolj slabšal. Jeseni 1947 je bilo v zaporih še mogoče dobiti sadje ali kumarice, toda zatem se ni dalo dobiti ničesar več, razen cigaret.

Maja 1948 so me iz celice št. 136 odpeljali drugam. Nova celica je bila strahotno umazana. Ko sem vstopil, se mi je zdelo, da mi bolhe kar odskakujejo izpod nog. Bolhe so seveda takoj našle pot v gube mojih trenirk, tako da jih je v vsaki sedelo kar po več in sem imel noge polne črnih kolobarjev.

Foto: YouTube

Komunistično vladanje v Jugoslaviji je privedlo do tega, da se je mnogim ljudem, ki niso osebno trpeli pod Nemci, zdela nacistična okupacija kar prijetna v primerjavi s komunistično vlado. Spet so pripovedovali, da je bil pod Nemci vsaj red in da je gospodarstvo med vojno pod njimi bolj cvetelo kot zdaj. Večina jetnikov je bila pripravljena sprejeti kakršno koli tujo vlado, samo da bi se znebili komunistov. Celo Primorci, ki so se dvajset let junaško bojevali proti poskusom italijanizacije, so bili večkrat za to, da se vrnejo pod Italijo, če bi jih to rešilo komunistov.

Izživljanje, mučenje ali ko človek izgubi dostojanstvo
Avgusta je policija aretirala celo vrsto ljudi. V nekaterih primerih niso navedli nobenega razloga za aretacijo, v drugih so bili razlogi kar eksotični, kot na primer, da je nekdo “plesal bugi-vugi”.

Ljudje, ki so bili v Dachau in na “DKD” (prisilno družbeno koristno delo), so trdili, da je bil “DKD” slabši, le da je trajal manj časa. Očividec mi je pripovedoval, kako je nekdo v litostrojskem taborišču zbolel in imel visoko vročino. Ko so to povedali upravniku, je odredil, naj ga pohladijo, če mu je vroče. Vtaknili so ga v kad z mrzlo vodo, tako da je kmalu umrl.

Paznik Joži, ki je nadzoroval zapornike pod posebnim postopkom, je bil na pol nor. Ko sem prišel v Maribor, je nekoč vlačil za seboj na vrvici crknjenega vrabca. Storil je, kar je le mogel, da bi zaporniki trpeli.

Se nadaljuje …

[Objavljeno besedilo predstavlja odlomke iz knjige dr. Ljuba Sirca: Dolgo življenje po smrtni obsodbi.]

Damjan Likar

 

 • Valter BraniSlav

  Ja nacisti so prišli osvoboditi Žide, Slovane, Cigane, istospolne in invalide
  In zlobni komunisti so jih pri tem osvobajanju ovirali
  SEDAJ KO BEREM TE VAŠE LAŽI LAŽJE RAZUMEM ZAKAJ SO Z VAMI POLNILI HUDE JAME.

  • xtc

   No to so početi tvoji kamerati zločinci,ki so pobijali domala vse še tisto kar vaš bratje Nacional SOCIALISTI niso drugače.

  • Minovak

   Valter, koliko ti je “padlo” za ta komentar, pred sodiščem imajo rdeče maškare na drugi strani ceste, 6 € na uro, koliko pa pri vas, opranoglavcih?

   • Valter BraniSlav

    Jaz sluzim veliko na delniških trgih. Par milijonov na leto. Pa ti?

  • slosin

   …zlobni komunisti so uvajali komunizem, namesto, da bi se borili proti nacistom….
   Poglej si malo statistiko padlih okupatorjevih vojakov in padlih Slovencev in če imaš malo soli v glavi, ti mora kapnit…številke pa menda obvladaš, saj hvališ se, da jih ….

  • Steiermark

   valteriču, če navajaš, da so prišli nacisti osvoboditi (nas, od vas) cigane, slovane, žide, tekšne kot tebe, istospolne invalide, potem pa moram reči, da so te pa komunisti naravnost zasužnjili, ko so ti preprečili delovanje edine možganske celice, ki jo premoreš, poleg tega si pa bil tudi “bogato” nagrajen od svojega pederajzla , množičnega morilca – zločinca velikega formata, tita!

   • Valter BraniSlav

    Povej raje kako si tvoji materi menjala plenice. Baje je bila glavna kurba Štajerske in je uporabljala analno občevanje za kontracepcijo ker se je bala da se ji bo rodil se en kreten poput tebe….

    • Capi

     Bodi previden, kjerkoli se nahajaš!!!

     • Valter BraniSlav

      Jaz sem vedno careful.

     • Capi

      Vidim, da imaš res plačano dežurstvo za tipkovnico, ker krepko čez polnoč še kar visiš na compu…..luzer

 • janez zorman

  Ja ampak v Yugi je bilo lepo; smo dobili zastonj kurirčkove kapice in rutice. Ko se je titej peljal čez mesto, smo dobili še zastonj zastavice, da smo po taktu jokajočih učiteljic mahali največjemu svetovnemu teroristu. Večje politične zablode in večjega gospodarskega kriminala, kjer se je razvoj demokracije in gospodarstva ustavil za 50 let, ni bilo nikjer. Zahod je rabil točno takega KLAVCA, kot je bil “fuknjeni” titej, da je držal v pokorščini na enem prostoru tako muslimane kot katolike. Gadafi je bil podobna ikona – vsi svetovni telebajski, vključno z našim, so se slikali z njegovimi kamelami v luksuznih vigvamih.
  Kako smo zaostali za srednjo EU, kamor sodimo in kjer smo pred vojno bili, nam lepo kaže sosednja Avstrija, ki je zaželeno pribežališče za vse naše brezposelne. Kjer so plače in penzije najmanj 2 x do 3 x višje – za primerljivo delo. Kjer je demokracija na precej višjem nivoju in kjer je življenje precej bolj umirjeno.

  • Krtača 20

   Tvoja teorija takoj pade ker je 30 let po osamosvojitvi še kar isto navkljub tržnemu gospodarstvu. Pa ne mi spet z udbo itd ker vsi vemo da ta zgodba ne drži vode. Me pa zanima kako boš obrazložil to?

   • Minovak

    Nič ne pade, vse bi bilo drugače (je tudi bilo 4 leta), če rdeče zavore vsega pozitivnega ne bi bile na oblasti, tako pa je, kot je. Malo poglej po svetu, kjer še nekaj rdečih držav vegetira, čeprav sedijo na zlatu…kdor krade je rdeč ali lopov, to je eno in isto.

   • holzer

    To kar ti je Janez Zorman napisal popolnoma drži.
    Ja seveda je isto kljub tržnemu gospodarstvu že celih 30 let kot praviš.Potem še napiš zakaj je tako.
    Pa saj ne more bit drgač in boljš,če pa imamo sedaj na vseh vodilnih položajih in vseh največjih državnih firm navadne spreobrnjence,se pravi take,ki se obračajo po vetru.Prej v bivši jugi najbolj zagrizene komuniste,zdej pa največje kapitaliste.
    Razlika je samo v tem,da ti ljudje niso kupil firm iz svojim denarjem,ampak so dobil firme zastonj,šenkane.Saj zato pa te firme ena za drugo crkujejo,ker ti ljudje ne znajo in nočejo upravljati z njimi.Znajo pa te dobro stoječe firme izčrpavati tudi tako da dolgujejo delavcem plače,prispevke itd.In ti delavci v strahu pred izgubo službe delajo cele dneve za borih 500
    ali 600 evrov.
    Zaradi teh ljudi,ki so navadni tajkuni,lopovski ki tako delajo z firmami in ljudmi zaostajamo za vsemi srednjeevropskimi državami kot so Češka,Poljska,Avstrija itd.
    Lahko pa delajo tako,ker ne čutijo nobene odgovornosti.Ker take naš pravosodni sistem in trenutna politika na oblasti ščiti.

    • Karmen

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Minovak

   Janez…ni kaj dodati…v center!

  • samotoje

   Skoraj vse drži, le Avstrija pri meni ne kotira tako visoko. Danska mi je ljubša kot primer urejene države z izobraženimi ljudmi, brez Haiderja in rjave preteklosti v nahrbtniku.

  • Karmen

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • RATATA

  … in mi smo vodenje in upravljanje vse sistemov v Sloveniji prepustili potomcem mučiteljev in krvnikom ter tistim, ki vsa ta gnusna revolucionarna dejanja poveličujejo in obhajajo. Nepojmljivo!

  • Ana Job

   Sužnji komunistov smo, tako, kot pravi Šiško! Navadni sužnji in še dolgo bomo, ker nič ne naredimo za to, da bi se osvobodili!

 • xtc

  Komunizmi in socializmi vseh vrs so sistemi zločina,korupcije,kraje ,regresije,nasilja in nazadovanja ter ropanja ,pobijanja,klanja ter drugorazrednih državljanov in partijske elite.

 • Zima prihaja

  Mene zanima zakaj so v VSEH slovanskih državah vladali komunisti po ww2.Je to bila nekakšna kazen ?

  • učko

   Hitler in Stalin sta si tako razdelila Evropo že s paktom Ribbentrop-Molotov. Potem pa je Stalin to “iztržil” tudi na Jalti. Tako je vzhodna Evropa pripadla Stalinu oziroma takratni Sovjetski zvezi. Edino Jugoslavija se je zahvaljujoč Titu rešila okupacije Sovjetske Zveze oziroma Rusije !!!!

   • Steiermark

    sanjaš , učko….Od kdaj pa smo mi vzhodna Evropa?

    • učko

     Dej rajš kakšen drug argument, da bom s tabo lahko polemiziral ! Mi smo takrat bli vzhodna Evropa in še Balkan povrhu, kar smo že zmeraj ! Kako se je po vojni delila Evropa na vzhodni in zahodni del, pa ve vsak osnovnošolec, le taki cepci kot ti nimate pojma !!!!!

     • tarantela

      Balkan se je začel že v Sloveniji, ozemlje južno od Ljubljanice (njenega desnega brega) je že spadalo pod Balkan.

     • samotoje

      Geografsko, večina komentatorjev pa piše o Balkanu kot stanju duha. Gromozanska razlika.

   • if

    Češka, Slvaška, Poljska, Madžarska dokazujejo, da so se rešile komunističnega know-howa, Slovenija se ga ni. Ta hip tiči v vseh vrhovnih funkcijah države in v raznih oblikah v velikem delu vollnega telesa.

   • tarantela

    Pozabljaš na to, da so se zahodnjaki prej spentljali s Hitlerjem kot Stalin, saj so podpisali “Minhenski sprazum”, s katerim so se strinjali s Hitlerjevo zasedbo dela Češke.

    • if

     Dokumenti dokazujejo, da sta naacistična Nemčija in komunistična SZ že leta 1937 kolaborirali v obliki “v SZ prebegle prebegle Jude Stalin izroča Hitlerju”.

     Munhenski sporazum so 29. na 30. september 1938 sklenile Nemčija, Italija, Francija in VB.

     3 novembra 1938 je nacistična Nemčija sklenila nov tip sporazuma s komunistično SZ o sodelovanju med nacističnim Gestapom in komunističnim NKVD.

     • rrrrr

      If, oprosti, ampak Hitler in Stalin sta sodelovala že leta 1933. Po požigu Rajhstaga sta se Hitler in Stalin dogovorila, da zanj obtožijo komuniste (proces proti šefu Kominterne Dimitrovu, obtoženemu in izpuščenemu). Stalin se je znebil nemških social demokratov, ki so bili premalo boljševistični, Hitler pa v No0či dolgih nožev homoseksualca Roma in njegovih pretepačev v SA. Namesto SA je Dolfe nato ustanovil zloglasno SS.
      Toplo priporočam knjigo S. Koch: Dvojna življenja sovjetskih vohunov
      https://www.goodreads.com/book/show/23555388-dvojna-ivljenja

  • Steiermark

   Slovenija ni nobena slovanska država! Sicer so nam pa to določili , jugovini in komunizem smrdljivi angleži, ki so potem po churchilovem nalogu vračali zavedne in poštene Slovence (ne slovane) v kremplje zločinskega pedofilskega morilskega psihopata tita ki se je tako, kot oni, naslajal nad trpljenjem poštenih ljudi! Angleži so nas že, čeprav “neslovane” obsodili na suženjstvo z srbi, po 1918 letu ter nam že takrat priredili to zločinsko vladanje jugosov oz. srbakov, nad nami – odvzem pravic, kot samostojnega naroda itd……

  • sprehajalec

   Vladali so tam, do kamor so prišli rdečearmejci. Čisto simpl. Pa Romunija in Vzhodna nemčija nista slovansko govoreči.

  • tonite falco

   Ne ni bila to nekakšna kazen. Ampak bedavost neumnega in ubogljenega slovenca z popolno strahovlado in diktaturo.

 • Zima prihaja

  Kako je lahko človek na pol nor?

  • učko

   Na pol nor je lahko že normalen človek, občasno in v stresnih situacijah seveda. Imaš pa primerke, ki so totalno nori, oziroma psihopati in sociopati, katerih je v redečuharskih vrstah v neizmernem številu.

 • montyamp

  Slovenski narod , pohabljen s komunistfašističnim terorizmom , si zatiska oči iz strahu ki je kronično gonilo bojkota volitev in a-politične drže .
  Le komu se ne bi gabilo morilsko gnezdo rdečih izdajalcev ???
  Kdo danes koga izkorišča ???
  Imperialisti in kapitalisti so vsaj miljon krat bolj užitni kot tale NKVD kominternovska glistavost , ki je žive zazidavala in uničevala z udbovsko ljubeznijo svoje otroke , katerih so danes polne državnoupravne katakombe in uzurpirano krivosodje , ki je temelj rafalnim bankrotom države in revščini pred katero nas je branil Hitler .
  Bolj zlobnih ljudi kot so banksterske hijene zlizane z Bavconovimi degeneriranci se danes ne da najti v nobeni normalni državi , reveži namreč koreninijo v krvi pobitih in pokradenem bogastvu pridnih ljudi , iz katerega je tito,kidič,kardelj,bebler,maček,…………….. hunta Stalinovih podrepnikov naredila bedo in banditizem kakršnega še ta prostor ni doživel.
  GORJE NARODU , KO PRIDEJO MURGLOSRBSKI HLAPCI NA OBLAST .

 • Olga_10

  To je zgodovina zločinskega komunizma in prihodnost “nove” svetovne ureditve, ki jo pripravljajo komunisti v povezavi z mafijskimi bogataskimi familijami kot je Soros, za politične nasprotnike!

  • tarantela

   Nič se ne zgodi brez božje volje, veliki so vaši grehi, da ste tako kaznovani!

   • Olga_10

    Ne preizkušanjte volje Boga, da ne boste na svoji koži izkusili njegov srd!

 • MEFISTO

  Le kaj smo hudega naredili NOVI, da nas obstreljuje s slikami samih pridaničev Cerarja, Klemenčiča in deset prstnega Tita,

  Kot da nas s tem še ni dovolj kaznovala, nam je nasula še nekaj krvavo rdečih zvezd.

 • sprehajalec

  Večkrat sem zasledil mnenje, da je bilo v komunističnih ustanovah po vojni pri nas huje kot v KZ Dachau. Zakaj? Ker komunizem in samoupravni socializem sta uvedla ideološko komponento v zaporniško bivanje. Ni bilo torej dovolj, da si kazen iz kateregakoli vzroka samo odslužil, ampak si moral revidirati svoja stališča in svetovnonazorske principe. Se torej pokesati in priznati svojo zmoto ter jo revidirati. Mao je to filozofijo z rdečimi gardisti pripeljal do vrhunca. Pripeljalo je to do tega, da so po planskem principu ovajali sozapornike, obtoževali sebe in krog znancev itd. Komunizem je torej segel v psiho človeka in ga hotel na silo spremeniti. Podobno gorečnost in tendence opažamo tudi danes med našimi neolevičarji.

  Delavski socializem za razliko od zgornjega od jetnikov ni zahteval revidiranja stališč, ampak le suženjsko delo. Kar je bilo za mnoge manj hudo, kot pranje možganov saoupravnega socializma in komunizma. Poleg suženjskega dela seveda.

  • Zima prihaja

   Se je to toženje kaj spremenilo?Človek dobi občutek da je to zelo škodoželjen narod rahlo hinavski ….morebiti je tudi to eden od razlogov za zaostalost .

  • Jurko

   Oprosti sam ti pa mal premal ves o Dachau.

   • sprehajalec

    Bistveno več, kot ti Jurko. Verjemi mi.

    • Jurko

     I surely do not buy this ;)

     • sprehajalec

      Tvoje znanje je iz revije Borec. Moje je iz raznovrstne literature. Poleg tega gre za izpoved prič, ki so preživeli preganjanje v obeh sistemih.

      Psihična tortura je za marsikoga če ne za večino hujša od fizične. Komunizem in socializem je prakticiral psihično poleg fizične. Kot so dejali, se je v Dachau pod delavkim socializmom vedelo kam spadaš in je bila ločnica med zatiranimi in zatiralci. Komunizem in samoupravno/realni socializem je uvedel ovaduhe in cinkarjenje, tako, da se nikomur ni moglo zaupati. To je ljudi psihično uničevalo. Samoizpovedi in revidiranja, so bila del kaznovalnega procesa.

     • Jurko

      Ha ha iz revije Borec :) V Dachau so tudi kriminalce uporabljali za ovajanje. Pomembno je pa tudi stevilo mrtvih npr v Dachau in Golem otoku na drugi strani.

     • sprehajalec

      Kriminalci nemške narodnosti so bili kapoti. Teh so se vsi izogibali, ker so to vsi vedeli. na Golem je bil ovaduh iste narodnosti in pa usode, zato nikoli niso mogli vedeti, kdo je ovaduh in kdo ne. Z ovaduštvom pa so si kupovali milejšo kazen.

      Po drugi strani pa moraš če gledaš število mrtvih vzeti v primerjavo še Kitajske in Kamboške, ter vietnamske koncentracijska taborišča. Da Arhipelag gulag niti ne omenjam. Vsi našteti namreš spadajo med tvoje politične opcije.

  • denacifikacija

   To si se pa zmotil, komunizem je bil in bo vedno velika utopija, ne moreš spremeniti samo posameznih členov ampak mora cel svet mutirati, nič ne more obstajati izven komunizma, nič ne more biti proti komunizmu.

 • tarantela

  Dejte no pršparat en mal municije, do parlamentarnih volitev je še kar nekaj mesecev, vam bo prej purfla zmankal…

  • Olga_10

   Ne, vam bo zmanjkalo Pahorjevega hrbta na katerem se šlepate…

 • Burek Burecki

  Nic se ne more peimerjati z zaporom vasih prijateljev americanov. Guantanamo bay pa to…. Uh tam se pa majo fino kaj ne? Tisti ki bo rekel da so tam samo teroristi potem so v kominajzerskih zaporih bili samo izdajalci in kolaboranti…

  • sprehajalec

   definitivno bi kdo zamenjal Goli otok z Guantanamo. Je hrana zagtovo boljša, pa še zdravniška oskrba, Burek.

 • Zima prihaja

  Skratka 99,99% prebivalstva na planetu zemlja ima psihične motnje in težave .To je fakt. Ali je Bog tudi nor ker je ustvaril norost ?

  • denacifikacija

   Narobe, normalno je tisto kar dela večina, na svetu je torej le peščica norcev, ki močno odstopa od tega povprečja.

 • dob

  II Svet.vojna je trajala 4 leta! Toliko je trajala tudi moja gimnazija, ki se je še spomnim ne.
  Name ni gimnazija imela nobenega vpliva. starci pa samo o vojni gobezdajo.

  • denacifikacija

   4 leta vojna, teror prej in potem se vleče pa že več kot 70 let. Ni čudno, da se nič drugega več niti ne spomnimo, saj nismo nikoli doživeli, razen kratkih trenutkov intimne sreče.

 • Vojteh Dovč

  SMRT FAŠIZMU
  SVOBODA NARODU PIKA

  • rrrrr

   Je že dobro. Zdej se pa mau umir, popoldne ti pride mat na obisk…

   • Vojteh Dovč

    olga

    • rrrrr

     Žal ne. Olgini otroci so zdravi in izobraženi..

  • sprehajalec

   Vojc, si kot neka zlajnana plata. Znaš kaj bolj riginalnega? Ali so te že kot pionirča programirali, da planeš pokonci s temi gesli?

   Lani na Zletu v podporo Migrantom v Kranju so kričali ta gesla. Antifa. Si bil zraven, ko so fašiste iskali po Kranju?

  • Karmen

   ČE BI ČEBULA ČE NE IMELA, BI BILA ČEBULA BULA.
   ČE NE BI BILO KOMUNISTOV IN NJIHOVIH NOČNI VPADOV IN S TEM KRAJE ZASEBNE LASTNINE IN POBOJ NEDOLŽNIH LJUDI, NE BI BILO VAŠKIH STRAŽ IN NE DOMOBRANCEV.
   ZA BRATOMORNO VOJNO PRI NAS V ČASU 2. WW JE KRIVA KPJ.

 • Osti jarej

  ..danes to ljudem počne politika….sistematsko in družno v službi kapitala….izdajalci naroda

 • Osti jarej

  ..izzživljanje,mučenje in in izguba dostojanstva…..ko človek po 40.ih letih dela nima toliko penzije,da bi z njo dostojno preživel

  • sprehajalec

   Levičaji so nam to naredili…

 • Osti jarej

  …mučenje in izzživljanje,ter lakota,deložacije…..človeku,ki je po 30.ih letih dela izgubil le to,ker so mu fabrko ukradli tajkuni..nekaznovano,kakopak……država mu da ,reci in piši ,celih 290 evrov za cel mesec in trdi,da je to dovolj…pahor pa ne more preživeti s 3 jurji….zokiju odpišejo 16 mio.dolga……a to je država,ki bi naj bila kaj vredna?…

  • sprehajalec

   Pač, levičarska država.

 • Caetano

  Nekateri politični zaporniki so delali tudi do 25 let po vojni še vedno ločeni od družin za udbaše na zaprtih območjih.

 • Vojteh Dovč

  20. oktober ob 12:56 ·
  Poveljnik Domobrancev, Franc Frakelj, verski fanatik, ki si je pod vplivom Svetega pisma nadel ime Peter Skala, je vodil ta pošastni sprevod smrti. S svojo morilsko tolpo, ki si je nadela ime 12 apostolov je neusmiljeno pobijal otroke, matere z več kot desetimi otroki, vdove, kmetice, kmete, gospodinje in verne žene. Moril je v imenu »Kristusa kralja«, kot je sam neštetokrat pripovedoval svojim pajdašem in žrtvam pred usmrtitvijo. Frakelj je ljubil nočne scene, ljudi je metal iz toplih postelj in jih je ubijal večinoma ponoči.

  • sprehajalec

   Vojc, ne boš spet s Frakljem začel? Že 70 let se posluša o fraklju. Kaj je bil samo on?

   • rrrrr

    Ne, Vojči je mislil na komisarja Puklastega Miho, ki se je v komunističnem kanclagru v Šterentalu (Kidričevo) še leta 1945 s težkim motorjem po ležečih taboriščnikih vozil. Kot nekak boljševiški Rossi….

    • sprehajalec

     Prav je, da se ti detajli ne pozabijo, čeprav si oni to še kako želijo. In postanejo del ljudskega spomina.

 • denacifikacija

  Barabe komunistične, zarubili so jim sveče, smrekove vejice in papirnate jaslice, hujšega mučenja si skoraj ne znam zamisliti. Kot, da se ne da moliti in zaupati v Boga brez tega. Drugače povedano, to so bile prve stvari, ki so jih spraševali katoliški duhovniki, ko so bili spet svobodni, najprej so se pozanimalo o bogoslužju in ugotavljali, če žrtve režima še verujejo, šele nato so začeli zbirati še opise mučenja in druge dokaze o zločinskem režimu.
  V teh izpovedih manjka objektivnosti, to je problem, premalo se je zapisalo zakaj so jih sploh preganjali in zaprli, zato danes ne vemo kako je takrat potekalo življenje in kakšni medčloveški odnosi so pripeljali do tako globokega razkola med narodom ter končno do izdaje in maščevanja.
  Morao razumeti človeško plat, če hočemo moralno presojati. Zgodovinskih izhodišč se ne da spreminjati, nacizem je bil nesluteno zlo, njihovi sodelavci in kolaboranti so bili globoko zavedeni in ustrezno hudobni, komunizem oziroma nacional socializem, s človeškim obrazom, je bil napredna oblika družbenega reda, njihov upor je bil naravna nuja in tudi moralno pravilno dejanje, zato bi nas moralo zanimati predvsem kaj je pripeljalo komuniste tako daleč, da so se tako okrutno znesli nad domačimi izdajalci in sovražniki. Kaj se je komunistom tako hudega zgodilo, če naj bi bili domobranci take dobre in ubogljive ovčke, saj Slovenci nismo židi, da bi se obnašali kot so se oni, ki so zato masovno končali v koncetracijsih taboriščih, ker se niso znali povezati in organizirano, nasilno upreti. Slovenci pa nismo bili nikoli taki, mi smo bili vedno skrajno agresivni in trmasti,na obeh straneh, saj zato veljajo na primer ustaši za hujše morilce in izrode kot vsi ostali fašisti skupaj,pa seveda niso bili noben izbran narod, še arijci niso, če so pa vsi črnolasi in po balkansko zažgani,pa so bili vseeno večji nacisti od pravih nacistov.

 • denacifikacija

  Nemčija ni bila navaden napreden družbeni red, bila je najvišje razvita civilizacija na planetu, močnejša kot je danes Amerika, ampak le do Weimarjeve republike, nacistična Nemčija je bila pa najslabša država in družbeni red, vseh časov.
  Velika Nemčija si je zadala vesoljno nalogo, da bodo iztrebili vse manjvredne, manj človeške vrste, tako so si razlagali Nietzchejevo dogmo o Zaratustri, da cel narod ni vreden nič, če so samo krdelo, vredno je uničiti cel svet, če to pomeni preživetje enega samega človeka, ki je presegel govejo hordo in se dvignil dovolj visoko. To pa zato, ker mase ne vodijo nikogar nikamor, vedno je najprej en posameznik, ki razmišlja drugače, bolj napredno in posvečeno, le tak lahko požene evolucijo celotnega človeštva naprej.

  Z drugimi besedami, domobranci so se zatekli k gospodarju, katerega najbolj pomembna naloga je bila, da iztrebi vse slovane ter izbriše slovanstvo iz zgodovine, mu je bilo pa dovoljeno uporabiti slovane proti slovanom, za dosego teh posvečenih ciljev.

 • TOML

  Zgodil se je levičarski oziroma socialistični genocid na slovenskim narodom.
  Od revolucije naprej so levičarji na moralnem dnu in to jim onemogoča
  kakršno koli kritko, predvsem pa vodenje naše domovine.
  Zato Slovenci, rdeče opice je treba nagnat!
  To so morilci, lopovi, kriminalci, pasjejebci, pedri,….z eno besedo –> poden ljudi.
  Če jih sploh lahko označimo za ljudi. Jaz pravim, da ne. Ker so zombiji.

  • denacifikacija

   Ampak koga, samo nekdanje komuniste ali tudi nove demokratične socialiste, zakaj ne bi potem izgnali raje kar vse socialiste?
   Verjemi mi, denacifikacija je najbolj učinkovita in tudi strpna rešitev, ko se bomo znebili nacional socialističnih doktrin in praks, bomo enotni in ne bo težko kaznovati tistih najhujših psihopatov, ostali se pa nimajo kaj posebej hudega bati, razen problemov, ki so jih naredili posameznikom, ampak to itak.

 • denacifikacija

  Še eno hudo logično napako dela neonacistična propaganda, ko opisuje svoj svet paradoksov.
  Leta 1947, sta bili Italija in Avstrija razrušeni in požgani do tal,vladala je anarhija, pod terorjem zaveznikov,ljudje so blodili naokoli goli, sestradani in popolnoma obnoreli, kot eni taki zombiji. Nihče normalen ne bi rekel, da je tam lepše kot v komunistični Jugoslaviji, ki je bila tistega leta pravzaprav še demokracija. Poglejte v Wikipedijo in se sami prepričajte, SFRj pod Titovo diktaturo je nastala šele kakšno desetletje kasneje.
  Za domače izdajalce,sodelavce in ovaduhe fašistov je bilo pa življenje pekel, v primerjavi z zahodnimi gulagi, kjer so morali pač odstranjevati ruševine in pokopavati kose človeških trupel, nato pa vse zgraditi znova. Ampak to še ne pomeni, da bi jim bilo v Italiji in Avstriji bolje, mogoče v kakšnem sovjetskem gulagu, kjer so ljudi dejansko izolirali v preproste delavske komune in jih pustili relativno pri miru, če je pa bila narava sama po sebi dovolj okrutno in stalno mučenje.
  Meni se smilijo edino tisti, ki so jih zajeli brutalni ukrepi zmagovalcev revolucije, ki bi se v vsakem primeru zgodila, staro kraljestvo ni bila nobena opcija, pa niso bili nacisti in niso nikoli sodelovali ne z okupatorjem in ne s komunisti, niso bili niti med domobranci. To je pa hud zločin in komunistični kanibalizem, raje so žrtvovali par nedolžnih, da so lahko strli mase krivih sonarodnjakov, s tem je cela revolucija po moje izgubila smisel. To pa je pomembno zato, ker se isto dogaja z današnjo Slovenijo, tudi nam nihče ne verjame, da bi nam bilo med Italijansko in Avstrijsko socialo bolje…

  • Caetano

   V Italijo so takrat ljudje že bežali, tudi v Avstrijo, samo res pa ne v sovjetski del. Tudi k nam so pribežali iz Italije nekateri njihovi komunisti, ker jih je začelo loviti pravosodje zaradi rdečega terorja, ki so ga zganjali. Diktatura je bila pa uradno že vsaj od leta 1943, ko si je KP tudi za povojni čas zagotovila vodstvo države po totalitarnem boljševiškem zgledu. Zato tudi izvensodni poboji in vse to. Potem, ko so bile volitve nov. 1945 so bile seveda nesvobodne, saj to ni partijska praksa, da bi imeli demokracijo.

   Res pa je, da KP ni hotela kar dolgo priznati, da je ona edina oblast – celo kaznovali so tiste neprevidne komuniste, ki so trdili, da bi se morali registrirati kot vladna stranka, čeprav so že za kako nežno kritiko funkcionarjev ali nevero v uspeh kolektivizacije pošiljali ljudi v zapore in taborišča. To je bilo tudi legalizirano z zakoni recimo o prekrških, ker so šteli kar pod ”motnjo javnega reda”. To pa seveda niso pogoji, da bi lahko kdo svobodno politično deloval tudi, če so formalno prepoved odprave strank, ki je bila kot nek nasledek sporazuma z Angleži za mednarodno priznanje odpravili šele kasneje.

   • denacifikacija

    Dvomim, da bi ljudje,ki jih zatira režim, bežali iz domačega koncentracijskega taborišča v sosednje, od koder je okupator storil svoj zločin, se mi ne zdi logično, ker tam bi jih pa res in še bolj strli. Bežali so povsod po svetu, čim dlje stran od te norišnice, najraje v južno Ameriko, kjer so si tisti nacistični emigranti sami postavili cela mesta. Španci in portugalci so jih pa debelo gledali in se veselili njihovega denarja, pokradenega judom, ciganom in slovanom, pa še komu. Ameriki je bilo pa všeč, da se južni del kontinenta hitro razvija, če je bila pa tam sama neprehodna prazgodovinska džungla, strupenjače in kanibali, kar je bilo tudi za Vatikan velik izziv. Ko je bilo hladne vojne konec in jih niso več rabili, so lahko šli pa nazaj domov, v deželo, ki se je tedaj slučajno pravkar otresla komunistične diktature.
    Tiste partijske sestanke in volitve, bi pa jaz jemal z rezervo, ker zagotovo niso bili povezani po celotnem državnem ozemlju in tudi ni šlo za nobeno večinsko narodno spravo, gverila se pač tako druži in povezuje, utrjuje v svojih idealih, leta 1943 se je zgodilo nekaj drugega,bolj holističnega in zapletenega.

    Niti ne bi posploševal duševno stanje ljudi po vojni, ne moremo vedeti kaj je kdo preživel in videl, to so težke travme, seveda so vsi blodili okoli kot eni taki zombiji in poskušali absorbirati v kakšni realnosti so se znašli. Revolucija je bila nujno zlo, kraljevina je bila relativno zahojena, nismo prešli iz fevdalnega družbenega reda niti v industrijskega. Komunisti pa tudi, oni so se takrat šele učili sovjetskih doktrin, niso jih vsi enako razumeli, kot vsaka sekta, so na različne načine obračunavali in prevzgajali komunistične infidele.

    • Caetano

     Že leta 1945 takoj po vojni so začeli bežati nekateri v STO pod zavezniško upravo. Nekaj časa niti ni bilo še kontrole na meji, čeprav so potem tiste, ki so koga peljali čez takoj obtožili, da je sodeloval pri ”pobegih”.

     V primerjavi s komunizmom je bila stara Jugoslavija skoraj raj na zemlji. Industrializacija je bila skrbno načrtovana. Izdelani so bili natančni načrti kako naj bo regulirana glede na investitorje, da ne bi bilo nesorazmerno veliko kakega tujega vpliva. Ipd. Sicer pa bis e ta proces gotovo uspešno in tudi še bolj pospešeno nadaljeval, če bi ne zmagali komunisti, saj so vsi to predvideli v svojih programih.

     Če sem prav razumel si podvomil, da bi Dolomitska izjava veljala za celotno ozemlje. Prav, da bi jo utrdili so sklicali dober mesec za tem še en sestanek na Pugledu Tiste, ki so vanjo dvomili so pa ubijali. povsem v skladu z napovedjo, da moramo ”skozi vse faze revolucije po sovjetskem zgledu”.

 • Janez

  SRBIJA
  NAS PREHITEVA !
  ŽE LETA 2015 SO IZVEDLI – URADNO, SODNO R E H A B I L I T A C I J O DRAŽE MIHAILOVIĆA.
  ZDAJ?
  Pa izvajajo normalne sodne REHABILITACIJE ŽRTEV NESODNO MORILSKEGA KOMUNIZMA.
  V
  NAŠI SLOVENIJI
  JE
  KONČNO POLNOMA POJASNJEN
  – TROJNI UMOR TREH MLADIH TRŽAČANOV 1944. LETA. S priimki in imeni KP MORILCEV.
  V
  R.SLO – TUDI ZAČNIMO Z
  – URADNIMI,
  SODNIMI REHABILITACIJAMI !
  NESODNIH ŽRTEV KOMUNISTIČNIH POLIT MORILCEV !
  Kaj?
  ŠE ČAKAMO? Vrnimo žrtvam grob, ime, spomin nanje ! L.r. Janez K. KOMENDA

  P.s.
  Trojni KPS VOS UMOR V TRSTU
  http://www.demokracija.si/fokus/dr-tomaz-erzar-za-revijo-demokracija-verjamem-da-resnica-pride-na-dan-pa-ce-jo-se-tako-globoko-zakopljes.html

  PRAVNICA VERA MEJAK O REHABILITACIJAH V SRBIJI.

  https://www.google.si/search?q=vera+mejak+radio+ognjišče&oq=vera+mejak+radio+ognjišče&aqs=chrome..69i57.18901j0j7&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • denacifikacija

   Srbi so rehabilitirali kraljevino oziroma njihov vpliv na vojno, ko je razpadla kraljevina SHS, kralju ni ostalo drugo kot abdikcija v tujino, vendar je pustil za sabo najbolj zveste vojake in borce, ki so kot četniki skušali zavarovati kapital in tradicijo srbstva. Srbstva, ne slovenstva, oni si to lahko privoščijo, mi pa takih tradicij preprosto nimamo, to so samo izdajalci, za njih ni rešitve iz devetega in najnižjega kroga pekla.

   • Caetano

    Dal sem ti celo plus glas, ker si pozitivno opisal četnike, če sem prav razumel. Vendar pa je treba nujno dodati, da je bila JvvD organizirana tudi v Sloveniji in odnosi s protikomunističnimi Srbi so bili takrat zelo obetavni. Obljubljali so Veliko Slovenijo! Hrvaško so namreč hoteli zaradi ustaštva strogo kaznovati in nekaj njenega ozemlja dati tudi Sloveniji, plus Primorska…

    Tudi vaške straže niso bile nič drugega kot JvvD pod začasno krinko zaradi razmer, podobno, kot nekatere enote nedičeve državne straže. Prisegli so zvestobo kralju in Mihajloviču.

    • denacifikacija

     Seveda, četniki so edini videli v zmagi korist, ko bi si lahko povečali ozemlje na računa sosednjih kraljestev in bi Dravski banovini izborili nazaj Celovec, Gorico, Trst in Istro.
     Problem je v politiki kralja, ki se je zatekel k Angleški kraljici, slabo se je zmenil, vprašanje je tudi, zakaj so angleži vozili jugoslovane nazaj s tistimi živinskimi vagoni…

     (zlopamtilo press)

     • Caetano

      Nacisti, komunisti in ustaši so spravili četnike v tako situacijo, tudi ob odkritem sodelovanju, še več pa preračunanem strateškem sledenju…

     • Karmen

      Zato, da je tito odstopil Celovec in Koroško.

   • Janez

    BOMO
    TUDI MI POVRNILI !
    DOBRO IME, PRAVICO DO GROBA IN PRAVIČNEGA SPOMINA !
    Ne skrbi !
    V mojem okolju KOMENDA
    SO PRIMITIVNI KPS STALIN KOMUNISTIČNI MORILCI
    NESODNO
    NA GROZLJIV NAČIN – UMORILI KAR PRECEJ NORMAL,
    POŠTENIH, DELOVNIH IN VERNIH LJUDI
    -PODOBNO KOT ZAKONCA Z GRADU SRMOL !
    Vrnili
    jim bomo časten grob
    in pravičen spomin nanje. V imenu Očeta itd. Božji red mora obstajati. L.r. J. KOMENDA

    • denacifikacija

     Janez, nekako imam občutek, da se že od nekdaj poznava in da se je vse to že zgodilo.

     Na zdravje!

 • denacifikacija

  Za pravo in brezkompromisno obsodbo komunizma, so daleč najbolj pomembne njihove lastne listine in arhivi. In to velja do danes, nikoli se ni nehalo.
  Hranite vsa pravne in strokovne listine, vsak zapisnik,sklep ali odločbo, vse je izjemno pomembno, saj so na teh dokumentih zapisane zločinske, totalitarne prakse. Ker druge sodbe se ne moremo realno nadejati, iz redkih arhivov in zmedenih, spornih pričevanj ni možno izdelati rekonstrukcije režima, ki ga je poganjala birokracija. To pa je pomembno, birokratski stroj zločincem omogoča neverjetne manipulacije z aparatom javnih uslužbencev, t konstrukti so najboljši dokaz, da je sistem zlagan in ga v bistvu poganja gola korupcija. Saj zato padajo sodbe ena za drugo naših najvišjih sodišč in tudi mnenja varuhov človekovih pravic na Evropskih sodiščih, ker je vsakemu normalnemu človeku jasno, da se tako ne da živeti in si izmišljevati razlogov za totalitarni teror,če bi videli na milijarde takih dokumentov, iz katerih je razvidno, da naša oblast izvaja eksperimente nad tisočimi, če ne celo milijoni, bi se verjetno hitro začelo kaj premikat.

 • Janez

  ČE NISMO SPOSOBNINA
  URADEN, SODNI NAČIN
  LEPO
  REHABILITIRATI – DOBRO IME, VZPOSTAVITI PRAVIČEN SPOMIN NANJE
  NA
  NEDOLŽNE POŠTENE MLADE ŽRTVE BRUTALNIH STALIN VOSOVCEV !
  Potem
  NIMA
  SMISLA, DA IMAMO SODIŠČA, PRAVO !
  Niti
  NIMAMO NOBENE PRAVICE IMENOVATI SE CIVILIZIRANA, PRAVNA !
  Kaj šele!
  Kulturna
  družba in kulturni, etični ljudje.
  KER TO ŠE ZDALEČ NISMO. V nebo vpijoči greh, morilstvo zločinskih komunistov !
  Je
  V SPODNJIH DVEH PRIMERIH – V LINKU,
  IN ŠE V MNOGIH PRIMERIH
  – JE PRAVA
  – ZA KOMUNISTE NELEPIH PRIMERIH – JE RESNICA – Z A M O L Č A N A ! L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  KPS VOSOVSKI
  TROJNI UMOR TREH MLADIH TRŽAŠKIH SLOVENCEV

  http://www.demokracija.si/slovenija/brecelj-v-svoji-novi-knjigi-razkriva-politicno-ozadje-trojnega-umora-leta-1944-v-trstu.html

  ZVERINSKI KP OZNOVVSKI UMOR NEDOLŽNEGA
  17 LETNEGA DEKLETA ANGELCE MEH IZ SAVINJSKE DOLNE.

  http://reporter.si/clanek/slovenija/zverinsko-umorjena-angela-meh-pociva-na-pokopaliscu-v-smartnem-ob-paki-472687

  URADNE, SODNE REHABILITACIJE ŽRTEV KOMUNISTIČNEGA TERORJA. TAKOJ.

  • Silka

   Kaj če bi poskusili napisati vsaj en normalen stavek, da bi bilo Vaše misli lažje razumeti.

 • luckyss

  Sedaj pa ste res že patetični s temi zgodbami…Saj mnogo je resničnih…
  Pa so resnične tudi tiste, ko so belčki ponoči zaklali par deklet, potem, ko so jih “uporabili”..in njihova trupla potem vrgli v Savo..
  Ne vem kaj so za takšna dejanja pričakovali po vojni…Morda odprti oddelej kot JJ!
  Banda sprevržena..

  • MEFISTO

   Rekel si, da je to tvoj edini nick, pa me zanima, zakaj potem pišeš in razmišljaš enako kot mož tisočerrih nickov, bolj znan kot diverzant v službi komunistične partije zločinca Tita,?

   • luckyss

    Saj pravim..ali ste provokatorji ali pa le butaste ovce…
    Druge variante ni…
    Vendar, če vas potomce belogardistov vodi komunist..je rezultat analize jasen ;))

    • Karmen

     Dr. Ljubo Sirc ni bil belogardist, je bil DOMOLJUB, KI SE BORIL PROTI NEMŠKEMU OKUPATORJU, KER PA BIL DEMOKRAT IN PROTI KOMUNIZMU, SO GA OBSODILI NA SMRT. NE VEM KDO IMA OPRANE MOŽGANE?!!!!!!!!!

   • Valter BraniSlav

    Heroja Tita!!!

  • Karmen

   Dr, Ljubo Sirc se je boril proti okupatorju, ker pa je bil proti komunizmu, so ga na Negodetovem procesu obsodili na smrt. Njegovega očeta so ubili, njegovo kazen so spremenili v dolgoletni zapor.
   Vzemi knjigo v roke, jo preberi in potem pametuj.

 • Komunizem je bil in je zlo. Ni dobrega komunizma, ker nikoli ne bi mogel obstajati, je programiran tako da človeške zveri dobijo pobudo.

 • Valter BraniSlav

  Milo se mi je storilo ko ste zopet objavili sliko našega prrljubega maršala. Dragi Tito, večno boš živel v naših srcih ker si toliko dobrega storil za svoj narod. Večna ti slava na veke vekomaj. Amen.

  • Karmen

   A se ti norca delaš? Zgoraj imaš opisano trpljenje ljudi, ki jih je tvoj pobijalec hotel uničit. Uničiti samo zato, ker so povedali resnico. Vzemi v roke knjigo dr. Sirca in jo preberi. Njim ste pokradli vse, premoženje, življenje, dostojanstvo. Lahko se šopiriš, ko si pa na račun nič krivih ljudi dobro živel. Tako kot je napisala Lucija Ušaj, oblekli ste tuje pižame, ležali v tujih posteljah, jedli s tujim priborom

   • Hun

    ve se kdo je bil vclanjen v partijo

    • Valter BraniSlav

     Jaz nikoki nisem bil v partiji, se v ZSMS ne. Vendar spoštujem Josipa Broza. Večna mu slava na veke vekomaj amen.

    • Valter BraniSlav

     Jansa je bil član KPJ in glavni Titov ritoliz.

   • Valter BraniSlav

    Kaksen pobijalec neki? Josip Broz se je boril in tudi zmagal tako proti Hitlerju kakor tudi Stalinu. Da ni bilo Tita bi Jugoslavija bila jebena stranka tako kot vse druge Slovanske države. Titu se moramo zahvaliti da smo živeli neprimerno boljše od vseh drugih Slovanskih narodov. MED KOMUNISTICNIMI VODJI JE BIL ON EDINI KI MU JE USPELO ZJEBATI STALINA IN NAM DATI DESETLETJA MIRU.
    Ne vem koliko si stara, ampak ocenjevati voditelja izpred pol stoletja z današnjimi standardi je neumno.
    Ce Tito ne bi odprl Golega otoka bi Stalin celo Jugoslavijo spremenil v goli otok.
    Seveda pa ima prav vsak sistem svojo smetano ki živi dosti bolje od povprečja. Od 1977. leta zivim v ZDA in UK, a misliš da v kapitalizmu borzuazija ne živi neprimerno boljše od poprecja?
    Jaz sem povprečen človek pa danes v kapitalizmu zelo dobro zivim. V SFRJ sem doštudiral na EF v Ljubljani in nato znanje izredno dobro prodal na delniških trgih zahoda.
    Ce bi bil rojen v ZDA ne bi mogel študirati. Starši niso bili premožni in jaz le povprečen študent.
    Zakaj ne bi hvalil Titove SFRJ ki mi je toliko dala?

    • Karmen

     Tako si pa lahko študiral pri nas, kar ti je omogočilo nakradeno premoženje in uničenje (beri poboj) lastnikov le-tega.
     Na Goli otok je tvoj ljubljeni morilec in kradljivec pospravil opozicijo največ iz svojih vrst. Je bil zelo dober Stalinov učenec, tako dober, da ga je prekosil, sploh v pobijanju lastnih ljudi. Že pred 2.WW, ko je živel in se učil v SZ, KGB-ju zatožil 800 predvojnih jugoslovanskih komunistov in svojih tovarišev in jih na ta način odstranil (umoril) s poti proti oblasti.
     Nič se ni boril proti Hitlerju, je bolj sodeloval z njim. Nemčijo in z njo vred nacizem in fašizem so pa premagali Angleži, Američani, Rusi. Če pri nas s prstom ne bi mignili, bi bili ravno tako osvobojeni izpod nemške okupacije.
     Tudi v Ameriki bi lahko doštudiral, bi pač moral delati poleg študija, ali bi pa vzel kredit. Se mi zdi, da si za tako varianto prelen.
     Na koncu te vprašam – Ali si že kaj denarja poslal v Venezuelo? Venezuelska Karitas se je obrnila na vse Karitas po svetu, vključno na Slovensko, ker v Venezueli ljudje zaradi kloniranega Titota zelo slabo živijo. Pri nas smo jim poslali zaloge zdravil za tri mesece – najpotrebnejših.
     Stara sem pa glih toliko, da vem kdo in kaj je bil Joža, ti ,ki si iz njegovih vrst, si pa ali zaslepljen ali pa trot.

     • Valter BraniSlav

      Seveda sem lahko študiral v domovini mojih prednikov pa ti tudi. Študij je bil na razpolago vsem tudi tebi in to vre dela ob študiju in brez najemanja kreditov. Zakaj sem jaz zase iz tega potegnil vse veliko vas pa nič veste vi sami.
      Ce mi ne bi niti s prstom mignili nas ne bi osvobodile zahodne sile ampak Stalin. Vse Slovanske države so imele komunizem in tudi Slovenija bi spadala v interesno sfero Moskve ne Washingtona.
      Verjetno iz sebe nisi naredila nič ali p

     • Valter BraniSlav

      Venezuela je vedno bila korumpirana, tudi za časa desnih diktatur. Google Juan Vicente Gomes. Bil je desni diktator sto let nazaj pred komunizmom. Imel je 99 otrok ki so jih preživljali davkoplačevalci. Moja hiša v Miamiju je polna Venezuelancev zeninih sorodnikov. Moja žena je iz Caracasa. Najboljša žena, mati in stara mama. Pa še otroci so lepi ker so mešane krvi.

     • Karmen

      Ni res, ampak naj ti bo. Imaš pač oprane možgane, komunistek. Tudi Stalin nas ne bi osvobodil. So si že na Jalti razdelili Jugoslavijo 50/50. In najbolj žalostno je to, ker do tega ni prišlo. Ko so Churchilla opozorili, da tvoj tito hiti proti Sloveniji, je dejal: “Kar ljudje na Balkanu naj se upadajo s komunizmom.”

     • Valter BraniSlav

      NI RES, NA JALTI NI BILO SKLENJENO NIC V ZVEZI 50/50. Ko je Churchill Oktobra 1944 obiskal Stalina v Moskvi mu je predlagal razdelitev Evrope v interesne sfere, za Jugoslavijo je Churchill predlagal 50/50. Stalin je zamahnil z roko in naprej se nista pogovarjala. Nihce nas ne bi “osvobodil”, da ni bilo Tita prisel bi Stalin. Ce bi imeli zahodnjaki res radi Slovence jih ne bi poslali nazaj pred Titove puske maja 1945…
      Preberi vec tukaj, se ta listek na katerega se sklicujes si lahko ogledas:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Percentages_agreement

      PRI VSEM TEM ME ZANIMA ZAKAJ TAKO STRASTNO IZCES NEKOGA KI NAJ BI BIL “KRIV” DA SI TI DRUGORAZREDNA? Da ni glavni krivec tega obcutka nizko samospostovanje v tvoji glavi?

     • Karmen

      Pa se zopet motiš ti, pač v skladu s tem kar so te naučili sorodniki. Domobrance so pa Angleži dali titotu zato, da je pustil Koroško z Celovcem Avstriji. Tudi Trst je šenkal.
      Jezi me pa zato, ker sem delovna, sadove mojega dela pa kradejo komunisti. Sem ti pod drugim člankom napisala, koliko zemlje so nam komunisti ukradli, lahko bi ti še več povedala, kaj vse je moja družina doživela in preživela, zaradi Mačka,Kardelja, titota, in ostale komunistične golazni.
      Če bi bil vsaj malo uvideven, se nikoli več ne bi oglasil na tem portalu s takimi
      traparijami, kot jih pišeš ti.

     • Valter BraniSlav

      Tudi to ni res. Narodne izdajalce so Angleži vrnili zato ker si z njimi niso hoteli mazati rok. Izdajalcev ne mara nihče. Angležem se je zdelo enostavneje vrniti domobrance TItu in se čimprej vrniti domov. Bili so siti vojne. JNA se je že vračala v Jugoslavijo.

      Tito je najprvo izdal ukaz da je treba z izdajalci postopati humano in jih DATI pred sodišče. Pričakoval je par sto izdajalcev. Ko so se Angleži premislili in jih vrnili ne sto ampak sto tisoč se je nova komunistična oblast ustrašila in moj stric Edo je na hitro prepričal Tita, kidriča, Rankovica in Djilasa v likvidacijo. Edo je bil duhovni oče pokola.

      Leta 1948 je Tito komentiral in pohvalil strica da je bila odločitev o pokolu pametna, kajti prepričan je bil da bi nemški kolaboranti takrat potegnili s Stalinom.

      To vem iz prve roke. Sicer pa Google Tolstoy Nikolaj SECRET BETRAYAL.

     • Karmen

      Bla, bla, bla. RES IMAŠ OPRANE MOŽGANE. TVOJ STRIC JE ŽE MED VOJNO SPISAL SEZNAM, KDO VSE JE ZA POBIT, PO VOJNI JE PA TUDI NAPISAL DOKUMENT O KONČNEM ČIŠČENJU, SEM GA SAMA VIDELA NA PREDAVANJU O POBOJIH PO VOJNI. Preden se ljudi obsodi, se jih postavi pred sodišče, kjer se jim krivdo dokaže, na pošten način, ne pa na montiranih procesih, kar so delali komunisti s titom, mačkom, kardeljem na čelu, ne pa da so jih množično pobijali. Le kaj so bili krivi otroci, med njimi tudi dojenčki, ki so jih na zverinski način (tako, da so jih prijeli za noge in jih z glavo butali v drevesa) pobili dva kilometra od naša vasi in jih zmetali v kraško jamo? IN TO PO VOJNI.
      NA SEZNAMU TVOJEGA STRICA SO BILI, ČE POVEM NA KRATKO, TISTI,KI NISO BILI ZA PARTIJO. KOLIKO POŠTENIH FANTOV, KI SO ŠLI V BOJ PROTI OKUPATORJU, PA NISO BILI ZA PARTIJO SO POBILI ŽE MED VOJNO. Ne nakladaj.
      Če ne čebula ne bi če imela, bi bila čebula bula.
      ČE NE BI BILO KOMUNISTOV, NE BI BILO VAŠKIH STRAŽ IN DOMOBRANCEV.
      Domobranec – branitelj doma pred komunističnimi krajami in likvidacijami. Že Moša Pijade je na prvem zasedanju AVNOJ-a podal izjavo, če hočemo, da je narod z nami, jih moramo čim več pobiti.

     • Valter BraniSlav

      Na katerem planetu pa ti živiš? A imaš 5 let ali kaj?
      Bila je vojna za življenje in smrti. Domobranci so podali zvestobo Hitlerju ki je hotel uničiti žide, Slovane, istospolne, invalide in Cigane.
      Domobranci so vojno izgubili in plačali kazen za izdajo.
      A ti misliš da bi jih moj drugi stric Ivan Maček moral po vojni peljati na golaž ali kaj?
      Kaj pa misliš da so Ameri počeli v Vietnamu? Pobijali so, pobijali.
      In kaj se zgodi neuspesnim ljudem in firmam v ZDA?
      A ti sploh veš kaj je borba za obstanek ali se znaš samo cmeriti?
      Od pobojev je minilo več kot 70 let. KAJ SI V TEM ČASU USTVARILA TI?

     • Karmen

      Živim na planetu zemlja, v državi Republika Slovenija, ki naj bi bila demokratična država, vendar to ni res, v njej še vedno vladajo komunisti z vsem svojim znanjem – TOTALNI LENUHI, KI UNIČUJEJO POŠTENE DOMOLJUBE, ZRAVEN JIM PA ŠE NA VELIKO KRADEJO.VSE TO SO VPELJALI TITO, MAČEK, KARDELJ. TITO JE ŽE V SOVJETSKI ZVEZI PRED VOJNO DAL ODSTRANITI 800 PREDVOJNIH KOMUNISTOV, DA JE LAHKO PRIŠEL NA OBLAST.
      Sam praviš, da sta se kardelj in pepca bala titota IN, DA NE VEŠ ZAKAJ – zato, ker je svoje nasprotnike ali pobil ali jih spravil na Goli otok, ali pa v druge zapore in z njimi nečloveško delal. Čudno da tega ne veš. Kardelj je to vedel, ker je bil soorganizato zločinov, vedel je pa tudi, da je lahko zelo hitro na seznamu za odstrel.Seznam za lividacije za odstrel je pa tako in tako napisal kardelj – kmetje, industrialci, župniki, demokrati, skratka vsi, ki so bili proti KPJ. Ta seznam je sovpadal s prvim zasedanjem Avnoja, kjer že Moša Pijade govori o metodah partizanskega vojskovanja (za prevzem oblasti) in čudno je, da si je upal pred udeleženci iz vse Jugoslavije povedati v čem je bistvo NOB.

      V dokumentu piše: »… zato je potrebna tolikšna množica brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Streljali bomo in se umikali. Nemci nas ne bodo našli in bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Po tem bodo vaščani, ki bodo ostali brez strehe sami prišli k nam in mi bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše, ne zemlje, ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo veliki rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Te bomo navezali nase s predavanji, gledališkimi predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce. Samo nesrečniki postanejo komunisti. Zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…«
      Komunisti so ustvarili domobrance, ker so jih rabili, da so lahko prevzeli oblast.
      Angleži so jih vrnili, da je tito odstopil Koroško s Celovcem. Komunisti so jih množično pobili, po direktivi kardelja – dokument Dokončno čiščenje, v parih mesecih po vojni, da tujina ne bi zvedela.Niso pa POBILI samo vrnjenih domobrancev. Po celi jugi so množično klali njihovo razredne sovražnike.
      Kje ti živiš? Na dan prihajajo množična grobišča in resnica o njih. Jih je ogromno po celi Sloveniji. Stric mojega moža je bil likvidator, pobijal je hrvaške otroke, med njimi tudi dojenčke. In kaj so bili oni krivi?!!!!!!!!!! Zanimivo pa je to ,kot likvidator je težko umrl, sam, bolan v revščini, tvoj stric kardelj pa je živel v bogastvu – bogastvu, ki ga je nakradel, lastnike tega premoženja so pa pobili mladi fantje (stric mojega moža), katere so pod grožnjo smrti poslali pobijati.
      Kaj sem ustvarila? Kljub temu, da nam je komunistična oblast ukradla 6 ha zemlje (generacije prednikov so delale in varčevale, da so jo nakupili in obdelovali ter od nje živeli), sva z možem prevzela kmetijo, jo modernizirala in povečala. Iz garažne delavnice, s katero sva začela midva, pa ustvarila družinsko podjetje, kjer smo zaposleni vsi domači. Mož, trije otroci in jaz.
      NAM STE UKRADLI, PA SMO VELIKO NAREDILI, TI SI PA UŽIVAL SADOVE KRAJE IN POBOJEV, TER SVOJO LENO RIT ODNESEL V ZDA.
      SEM TI ŽE NAPISALA, ČE BI IMEL KAJ VESTI SE NE BI OGLAŠAL S SVOJIMI BEDARIJAMI IN KOMUNISTIČNIMI PAROLAMI, SO LJUDJE V JUGI ZARADI TVOJE ŽLAHTE PREVEČ PRETRPELI.
      TUDI ZA MAČKA VEM KAKŠEN JE BIL, JE BIL DRUGI MOŽEV STRIC NJEGOV ŠOFER. PREDEN GA JE DAL UBITI, KAR JE NAREDIL S SVOJIMI ŠOFERJI IN TO PO VOJNI, MU JE UŠEL.

     • Valter BraniSlav

      Ja in?
      Povsod in vedno so ljudje in živali tekmovali za preživetje
      Če bi bil Tito drugačen ne bi umrl naravne smrti leta 1980 pač pa bil ubit DESETLETJA prej.
      Pri nas bi vladali Sovjeti ne zahodnjaki. Bili smo interesna sfera Moskve ne Washingtona.
      In ZDA kjer je 1000 krat boljše kot ti praviš? ZDA bazirajo na genocidu Indijancev in suzenjstvu črncev.
      Povsod elita izkorišča manj iznajdljive, manj okrutne, manj močne.

      NIKOLI NE ODGOVORIS ZAKAJ SE NISI PRESELILA V ZDA TAKO KOT SEM SE JAZ. KDO TE JE PRI ODHODU OVIRAL? MOGOČE TITO?

     • Soave

      +++++++++++++++

     • Soave

      ++++++++++

     • Valter BraniSlav

      Ce bi v Venezueli imeli Tita bi živeli tako kot smo mi živeli do leta 1980, precej dobro. Moja hiša v Miamiju je polna Venezuelancev, ženin sorodnikov. Moja žena je iz Caracasa.
      Venezuela je vedno bila korumpirana, tudi za časa desnih diktatur. Preberi si malo o Juan Vicente Gomes. Imel je 99 otrok za katere

     • Karmen

      Si ekonomist, pa še to neveŠ, DA JE SFRJ ZARADI JOŽETA IN KOMUNISTOV LETA 1983 BANKROTIRALA.

     • Valter BraniSlav

      https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Vicente_G%C3%B3mez

      Gómez was never married; however, he had two mistresses. The first one was Dionisia Gómez Bello, with whom he had seven children: José Vicente, Josefa, Alí, Flor de María, Graciela, Servilia, and Gonzalo. The second one was Dolores Amelia Nunez Linares’ de Cáceres, with whom he had nine children: Juan Vicente, Florencio, Rosa Amelia, Hermenegilda, Cristina, Belén, Berta, Manuel Antonio and Juan Crisóstomo Gómez. Gómez also fathered many other children in brief relationships: at least 64 and possibly as many as 84. He appointed many of his children to public office, sparking charges of nepotism.

  • Philip Morris

   ŽIVEL VEČNO HAHAHA, SAMO DOKLER NE CRKNEŠ PES RDEČI

   • Valter BraniSlav

    To velja za tebe

   • Valter BraniSlav

    Josip Broz je toliko DOBREGA STORIL da bo vecno zivel v nasih rdecih srcih…

   • Valter BraniSlav

    A niso ze dobil pljucnega raka, kadilec?

 • Pesjan

  Valter drži se raje tvoje venezuelske cipe in frocof nametanih iz vseh vetrov,zločinca pa pusti kjer je verjetno špila šah z Dolfijem nekje tam doli kjer je vroče in ti dela prostor…….

 • Valter BraniSlav

  Zivel maršal Tito.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!