Dr. Bojan Dobovšek: “Prizadevanja vlade za čim nižjo udeležbo na referendumu so v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi temelji naše države”

Bojan Dobovšek, foto: Nova 24tv

Odločitev vlade in vladne koalicije, da se referendum o zakonu o drugem tiru med Koprom in Divačo izvede 24. septembra – in ne skupaj z volitvami predsednika Republike – ni samo neodgovorna odločitev zaradi negospodarne porabe davkoplačevalskega denarja, ampak je v nasprotju s samim namenom instituta referenduma in demokratičnimi temelji Republike Slovenije.

“Ne glede na motive posameznih, koalicijskih ali opozicijski strank bi moral biti cilj odgovorne politike spoštovanje volje volivcev, ki so v skladu s slovensko zakonodajo sprožili pobudo za referendum, kar pomeni tudi prizadevanja za čim višjo udeležbo in s tem jasnost, transparentnost in demokratičnost odločitve,” meni dr. Bojan Dobovšek.

Vlada načrtno drobi volilno telo

“Vlada želi z načrtnim ‘drobljenjem’ volje volilnega telesa, ki iz izkušenj ni naklonjeno večkratnim, pogostim odhajanjem na volišča, rušiti pomen neposrednega odločanja volivcev. Dejstvo je, da so to počele tudi druge vlade v preteklosti, a to ne zmanjšuje spornosti delovanje obstoječe vlade. Nesprejemljiv, podcenjevalni odnos vlade do volivcev se jasno kaže tudi v popolnem ignoriranju dejstva, da bo odločanje o zakonu o drugem tiru dejansko potekalo. Vse postopke sporne investicije v drugi tir izvaja naprej, kot da je rezultat že v naprej znan ali nepomemben. To je še en v vrsti dokazov, da se dejanska moč v Sloveniji neustrezno koncentrira v izvršilni oblasti in z njo povezanimi lobističnimi krogi. Državni zbor je postal klub vladnih statistov, ki nekritično dviguje roke, volja ljudstva pa moteč faktor pri izvajanju projektov lobističnih krogov,” je še prepričan Dobovšek.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!