Dr. Milan Zver: Zakaj nismo podprli resolucije proti Poljski

(Foto: SDS)

Pravzaprav razplet razprave o stanju pravne države na Poljskem pri nas ni doživel kakšne omembe vredne razprave. Niti v družbenih medijih. Kljub temu se je pojavilo nekaj vprašanj, kako smo se vedli poslanci največje slovenske stranke v Evropskem parlamentu.

Nikakršna skrivnost ni, da odkar ima Poljska izrazito desno vlado (se pravi tradicionalno konservativno), je to dejstvo, predvsem zaradi učinkovitega vpliva leve strani parlamenta močno skrbelo tudi del evropskih institucij. Naj spomnimo, prva razprava o razmerah pravne države na Poljskem je sovpadala z vloženo zahtevo Evropske ljudske stranke (EPP) po uvrstitvi razprave o stanju pravne države v Sloveniji na dnevni red Evropskega parlamenta. Toda ta predlog v najvišjem parlamentarnem organu, ki se imenuje “koordinacija predsednikov” in določa dnevni red plenarnih zasedanj, ni dobil ustrezne podpore. Celo konservativci so bili proti. Zato je bila sprejeta “rezervna” odločitev, da o razmerah na Poljskem v kvoti treh govorcev iz vrst EPP nastopi tudi vodja slovenske delegacije v EPP. Po dogovoru z vodstvom EPP sem v govoru večino pozornosti namenil opisu razmer v slovenskem pravosodju.

Med prvo in zadnjo razpravo o stanju na Poljskem, ki je bila prejšnji teden, se je veliko dogajalo. Evropska komisija je v pogrom vključila celo Beneško komisijo. S tem je poskušala zadovoljiti podpredsednika Evropske komisije, socialista Timmermansa, ki na vsak način želi dokazati, da pravna država na Poljskem ne deluje. Mimogrede, v primeru Malte, ki s svojo levičarsko vlado predstavlja simbol korupcije in mafijske vladavine, je menil, da – navkljub brutalnemu umoru novinarke, ki je raziskovala nezakonitosti političnih elit – ne gre za sistematične in sistemske kršitve prava!

Spopad med strankama, ki pokrivata več kot tri četrtine poljskega volilnega teles
Zato ni naključje, da je bila na tapeti zadnjega zasedanja Evropskega parlamenta spet Poljska, oziroma njena vlada, ki jo vodi stranka PiS (Zakon in Pravičnost, katere vodja je Jarosław Kaczyński). Znano je, da tej ostro nasprotuje tudi naša sestrska stranka in članica EPP, desno–sredinska Državljanska platforma (PO), ki jo je še pred leti vodil nekdanji poljski premier in zdajšnji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Spopad med strankama, ki pokrivata več kot tri četrtine poljskega volilnega telesa, je intenziven tudi na evropski ravni. Znano je, da je PiS celo nasprotovala, da bi Tusk ostal predsednik Sveta (s takšnim stališčem so bili edini v EU). Ni skrivnost, da je resolucija postavila PO v neprijetni položaj. Zato so se pri glasovanju vzdržali in se niso držali linije EPP, ki je resolucijo v veliki večini podprla. V skladu s Poljaki (PO) smo ravnali tudi poslanci iz vrst SDS in se pridružili šibki manjšini v EPP, ki resolucije proti Poljski ni podprla. V enem tednu je bil to že drugi izraz nelojalnosti, ki smo ga izkazali poslanci SDS. Prvi primer je bil, ko smo zavrnili zgodbo z obveznimi in trajnimi migrantskimi kvotami. Kljub temu smo Slovenci med bolj pripadnimi članicami največje evropske stranke. Toda včasih je treba glasovati tudi drugače od linije EPP. To smo tudi storili in o tem korektno obvestili vodstvo EPP.

Levica proti desnici
Resolucija “proti” Poljski sama po sebi (beri po vsebini) ni nič posebnega; je pa zavračanja vreden način, kako se na evropski ravni levica loteva desnice oziroma desno usmerjenih vlad. Če ni na vrsti Madžarska ali Borisova Bolgarija, je Poljska. Madžarski FIDESZ je glasoval proti resoluciji iz načelnih razlogov, ker so proti vmešavanju evropskih institucij v suverenost držav članic. Naj spomnimo, ko je SDS hotela internacionalizirati problem pravne države v primeru Patria in želela pomoč evropskih institucij v Sloveniji, so bili evropski konservativci, kamor spada tudi PiS, iz načelnih razlogov proti. Levica pa nas seveda ni podprla iz praktičnih razlogov. Tako smo v svojih zahtevah ostali osamljeni …

“Skratka, vsi trije poslanci iz SDS smo glasovali na strani Poljske in to v nasprotju z linijo EPP, ki se je, kot rečeno, v veliki večini pridružila obsodbi razmer na Poljskem,” je poudaril dr. Zver in dodal: “Iskreno rečeno: deloma upravičeno. Ali je kdo na koncu pritisnil tipko “proti” ali “vzdržano” je pri tem popolnoma vseeno. Dejstvo je, da smo vsi, ki nismo podprli resolucije proti Poljski, na koncu prepričljivo izgubili glasovanje v EP. Ne glede na to, korak za korakom poskušamo prispevati k razumevanju zapletenih razmer v postkomunističnih državah, kar večina evropske politike zaenkrat še ne razume, vključno z EPP.

J. F.

 • Lilika

  Ker je Jan lll. Sobieski naš vzornik, ker je obranil Dunaj pred muslimani.
  Pozabili smo pa na lastnega junaka Andreja Turjaškega in na ostale srbske in hrvaške junake, ki so se tudi borili proti Turkom.
  Izpostavila bom dva Srba. Črnega Jurija Karađorđevića in Miloša Obilića. Mogoče bi biti vsi zdaj v svetu, ki mu vlada naftna mafija, obtoženi vojnih zločinov. V kakšen PEKEL gre naša ZEMLJA.
  ZEMLJA bo postala PEKEL, ker je naftna mafija skrila izum, ki ga je sv. Miklavžu Tesli dal, sam BOG. Tisti BOG, ki vse vodi in je hotel da naftna mafija propade. Ker brez denarja od nafte bi padla.
  Toda naftna mafija ni padla, naftna mafija se je razbohotila in postavila svojega lažnega papeža Frančiška.
  Naftna mafija je vedno močnejša in BOG je rekel dovolj. ZEMLJA bo postala PEKEL. Temperature se bodo zvišale; vode se bodo zvišale in pokrile izdajalske Skandinavce in Nemce; nevihte bodo vedno močnejše; potresi bodo vedno pogostejši in močnejši; viharji bodo vedno pogostejši in se bodo pojavili tudi na krajih, kjer jih ni bilo prej. Vulkani bodo bruhali in muslimani bodo zavzeli Rim in Vatikan, zaradi notranje izdaje v RKC, ki jo bo naredil kar sam gospod lažni papež.

  • AlojzZ

   “ki jo bo naredil kar sam gospod lažni papež.”

   Nekateri pa pravijo, da jo je že naredil. Kaj je prav?

   • Lilika

    Mislim, da je velika verjetnost, da so jo že naredili in da imamo že začetke pekla, ker opazila sem, da so vetrovi veliko močnejši kot so bili prej in da toča veliko bolj uničuje pridelek. http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-zahteva-vec-pravic-za-begunce

    • Anton

     7 dobrih in 7 slabih let….

   • Franc Šink

    Mislim da sta ti in Iilika oba v zmoti.Vlada namreč sam satan. In to že dolgo.

    • DJURO SUMAR

     Ja imaš kar prav. Satan v obleki klero kapitalizma.

  • DJURO SUMAR

   So te že odpeljali na pregled k psihiču?

 • Morala

  Bravo vsem, ki niso podprli resolucije!

 • AlojzZ

  “Dr. Milan Zver: Zakaj nismo podprli resolucije proti Poljski”

  Kaj niso bile tri možnosti:
  1. biti za,
  2. se vzdržati in
  3. biti proti?

 • Franc Šink

  Hvala Bogu da je Poljska ni zgubila razuma(še ne).Kajti razum je redka dobrina v EU!

  • soc

   V SLO prepovedana in penalizirana od 1941…

 • DJURO SUMAR

  Klerikalci so vedno scali proti vetru, svet pa se vrti naprej.

  • Soave

   Sam de se ne ustavi !!
   Pa zahvališ se lahko svojemu bogu, da obstajajo klerikalci. Saj drugače ti ne bi imel kaj napisati, ali ne Jurij ? Si malo zopern s tem svojim sovraštvom do KRISTJANOV

   • DJURO SUMAR

    Svojega boga nimam, vernikov pa ne sovražim. To, da se z vami ne strinjam, še ne pomeni, da vas sovražim. Dejstvo je, da je SDS skrajno desničarska stranka, celo bolj od NSI. Pa vprašaj se, zakaj večina vernikov sovraži ateiste, muslimani bi nas celo vse pobili.

    • RATATA

     Ti si pa še vedno skrajno usekan. Prav nič ne napreduješ trdonja.

    • MižekFiga

     sAMO V INFORMACIJO. SDS je najbolj slovenska stranka. Kaj in zakaj ti delaš tukaj me pa ne zanima!

     • DJURO SUMAR

      Vse stranke so slovenske. Nisem opazil kakšne hrvaške, nemške, avstrijske ali italijanske. Tukaj sem pa zato, ker mi je takole ob večerih dolgočasno.

     • MižekFiga

      Ddr. Kučan ne dela slovenskih stranki prej balkanske (z ruskim navdihom).

     • DJURO SUMAR

      Tale Kučan je res fenomen. Je vplivnejši od Trumpa in Putina.

    • macon

     Djuro, Djuro, ko bo SDS skrajno desničarska se boste komunajzarji skrivali po mišjih luknjah. Bodi vesel, da niti približno ni.

     To je samo izrojena nalepka skrajnih levičarjev- novodobnih fašistov. Si nemara fašist?

     • DJURO SUMAR

      Zakaj si tako neumen?

     • macon

      Skrajni levičarji ste isti k kot fašisti, Djuro. Samo pomagati ti poskušam, sirota zmedena. Bodi hvaležen.

     • DJURO SUMAR

      Dober vic. No ja, vsaj smisel za humor imaš.

  • tramal

   Hrabri in pokončni kar vi komunistične drekonje ne boste nikoli

 • Anton

  SDS luč v temnem eu tunelu.

 • domovina mili dom

  Tako je prav, poslanci obveščajte stanje v EU parlamentu.

 • soc

  “Ali je kdo na koncu pritisnil tipko “proti” ali “vzdržano” je pri tem popolnoma vseeno.”

  Ni res. Hudičevo važno je s stališča osnovne politične in človeške etike. S stališča kredibilnosti stranke in posameznika.

 • xtc

  Dejstvo je ,da leičarji na vsak način skušajo zrušiti vlade,ki jim ne odgovarjajo pri tem niso pomembna sredstva le cilj žalostno je ,da EPP ni zmožna treznejšega razmisleka in tudi sama pripomaga k razpadanju EU.

  • ljubinica

   Kar slabo mi postane, ko vidim Fajonko, kako v imenu EU uci o demokraciji in pravni drzavi Poljake in Madzare …

 • ljubinica

  Konservativci imajo vecino v EUparlamentu.
  Vladajo pa socialisti&komunisti. Tako pravi Zver. Nenehno se ukvarjajo s “problematicnimi ” desnimi vladami, enkrat Madzarsko, drugic Poljsko pa Bolgarijo ….
  S totalno skorumpirano Malto se ne ukvarjajo niti s totalno skorumpirano Slovenijo in njenim krivosodjem …
  So desni poslanci cisto nesposobni ali pa jim je v bistvu vseeno, glavno, da imajo lepe place ….
  Kdo naj to razume?
  Zgleda, da so Grimsovi in Gorenakovi govori v slovenskem parlamentu samo pesek v oci.
  Kaj pravi Zver?
  Glasovali so tako kot “sestrska” poljska stranka Tuskova OP. Tako kot oni so se vzdrzali.
  Kaj nam to pove?
  Na Poljskem so na oblasti konservativci. Konservativci so na udaru EU parlamenta. Poljski konservativci so glasovali proti.
  SDS torej ni konservativna stranka.
  “Sestrska” stranka ji je Tuskova OP. OP je liberalno demokratska stranka, nekaj takega kot bivsa slovenska LDS ali sedanja SMC. OP s Tuskom je bila na oblasti pred sedanjimi konservativci, pod njihovo vladavino je cvetela korupcija, pajdaski kapitalizem, sodstvo je ostalo nereformitano, nelustrirano, skorumpirano … tako, skratka, kot v Sloveniji …
  Tusk je isto kot Junc …. uresnicuje Sorosovo agendo ….

 • tramal

  Ponosen sem na SDS in njeno pokončno in pravično držo.Kaj takega levičarji nikoli ne bodo sposobni.

  • ljubinica

   Ponosen si na Zvera?
   Na kaj le?
   Kaj je pa Zver naredil?

   • samotoje

    Če ne bereš in ne poslušaš, očitno nič.

 • Janez

  SDS !
  Naj se zavzema za ohranitev nacionalnih držav – v EU. Kot jih poznamo.
  S
  SMERJO RAZVOJA V “VIŠEGRAJSKOkatr EU” !
  GGB, NORDIJCI, FRANCIJA, NEMČIJA ITALIJA ITD.
  – NAJ
  SE KAR SAMI UBADAJO Z ISLAM MIGRANTI, KI SO JIH UVOZILI ! L.r. Janez K. KOMENDA
  P.s.
  Sliši, bere se, da so bili nekateri sedanji in ex “politiki” ” islam EU držav ” baje ” bogato nagrajeni” za ” uvoz islam migrantov”.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Pred kakšnimi 20-30 leti so v Evropi (zahodni) večinoma vladale krščanske stranke. To se je še kako poznalo. Evropa je bila ideal. Danes desnih strank v EU praktično ni, razen Poljske, Madžarke…, ker je kristjanov vedno manj. Desnice, tiste ta prave, ne ekstremne pa ni brez kristjanov. Zato se EU vedno bolj pogreza v levičarsko blato.

  • čips

   Tak se govori!

 • Slovenka

  To.

 • Olga_10

  Čestitke SDS! Glas za SDS NIKOLI ni izgubljen, saj niso naprodaj!

 • lojze

  Bodite/o načelni in ne vsegliharji. Podprite/mo demokracijo in ne anarhijo. Konservativno in liberalno združuje zavest o skupni odgovornosti. Evropska ljudska stranka, ki ji vladajo nesposobni (In sistemsko pokvarjeni) evropski poltiki (Juncker itd), postaja podobna zmedeni SZDL in Merklova je njen Božiček!

 • črnaovca

  Jayno da niste proti temu kar se dogaja na Poljskem a s tem samo kažete kaj boste počeli če pridete na oblast.

  • FRANC3

   Kaj bo počela desna vlada: Uvedla bo red, zakonitost in pravno državo. To, kar levica ne zna!

   • črnaovca

    Hahahahahaha

  • samotoje

   Najprej bomo vse črneovce postrigli.

  • Olga_10

   Seveda, levičarjem sta pravna država in enakost pred zakonom, kar uvajajo na Poljskem, nesprejemljiva.. Tudi hudič se boji križa…in blagoslovljene vode…

   • ljubinica

    SDS je glasovala tako kot poljska opozicijska stranka OP. OP je Tuskova stranka, Tusk pa skupaj z Junckerjem uresnicuje Sorosovo agendo.

 • tonite falco

  Poročilo: EU namenoma uničuje evropske države z ilegalci.

  Vir citata: https://ambasador21.wordpress.com/2017/07/22/porocilo-eu-namenoma-unicuje-evropske-drzave-z-ilegalci/

  Kalergi načrt se je začel v 1970ih.

  Ilegalno tihotapljenje muslimanskih
  beguncev ustvarja kaos na grško-makedonski meji in poplava čolnov,
  kateri prihajajo iz Libije razkriva omrežje, ki uporablja strukturne
  poti, katere se zdijo nezaustavljive, ko ustvarjajo denar za mafijo in
  vpletene teroristične organizacije, kot naprimer ISIS.

  Ta scenarij se odlično ujema z
  skrivnostnim načrtom novega svetovnega reda, poznanega kot
  Coudenhove-Kalergi načrt, za katerega nekateri ljudje v evropskih
  desničarskih krogih trdijo, da je bil ustvarjen za sistematičen genocid
  evropskih ljudi.

  Načrt je očitno izdelal avstrijski
  diplomat in prostozidar Richard Coudenhove-Kalergi (1894-1972). Korenine
  rodbine Kalergi segajo vse do bizantinskega plemstva preko beneške
  aristokracije. Coudenhove-Kalergi je pravzaprav prvi predlagal združeno
  evropo v letu 1920 in iz tega razloga je Coudenhove-Kalergi poznan kot
  ustanovitelj prvega popularnega gibanja za združeno Evropo. Nagrada
  Coudenhove-Kalergi je dodeljena vsake dve leti evropskim voditeljem,
  kateri so izstopali pri promociji tega, kar je nad kakršnokoli politično
  ali versko ideologijo. V zadnjih letih sta bila prejemnika te nagrade
  najvišja kmeta na šahovnici kluba Bilderberg, namreč Angela Merkel in
  Herman van Rompuy. Coudenhove-Kalergijev oče, prvotno anti-semit, je
  kasneje postal dober prijatelj Theodora Herzla, ustanovitelja zionisma.
  Njegov sin Richard Coudenhove-Kalergi pa ima močne povezave z katoliško
  elito zaradi svojega aristokratskega statusa. Leta 1922 je so-ustanovil
  Pan-Evropsko Unijo (PEU) z nadvojvodo Otto von Habsburgom, zvesti
  katolik, kateri je bil na čelu habsburške dinastije in bivši kronski
  princ Avstro-Ogrske. V Pan Evropski Uniji je postal aktiven po tem, ko
  je postal “Veliki gospodar” in “Suvereni” v visoko vplivnem “Redu
  zlatega flisa” leta 1922. Otto je postal predsednik PEU leta 1973 po
  Coudenhovejevi smrti.

  Povzeto po Coudenhove-Kalergijevi
  avtobiografiji, je bil na začetku leta 1924 preko barona Louisa de
  Rotschilda v stiku z Maxom Warburgom, kateri se je ponudil za financerja
  njegovega gibanja za naslednja 3 leta tako da mu je dal 60000 zlatih
  mark. Načrt Coudenhove-Kalergi je postal očiten leta 1925 ko piše v
  Praktičnem Idealizmu (Praktischer Idealismus): “Mož prihodnosti bo
  mešane rase. Današnje rase in razredi bodo postopoma izginili na račun
  izginjajočega prostora, časa in predsodka. Evrazijski-negroid rasa
  prihodnoti, v izgledu podobna starodavnim Egiščanom, bo zamenjala
  raznolikost ljudi z raznolikostjo posameznika.”

  To knjigo je dandanes zelo težko dobiti. V
  Nemčiji je ta knjiga praktično cenzurirana, čeprav ni prisotna na
  uradnem seznamu knjg cenzuriranih s strani nemške Vlade. Leta 1990 je
  založniška družba Neodvisne novice (Unabhängige Nachrichten) objavila
  povzetek knjige in imela namero natisniti knjigo v celoti vendar je
  Vlada sprožila policijsko preiskavo prostorov in edina kopija knjige
  Praktischer Idealismus je bila zasežena. Knjiga ni omenjena na uradni
  internetni strani Pan-Evropskega Gibanja, kar je razumljivo, saj je
  vsebina knjige v direktnem nasprotju z uradnim programom gibanja.

  Coudenhove-Kalergi je predlagal
  Beethovnovo himno kot nacionalno himno EU in je bil zelo aktiven v zvezi
  z dizajnom EU logotipa, kateri vsebuje masonične simbole. Iniciiran je
  bil v prostozidarstvo in sicer v Humanitas ložo na Dunaju v zgodnjih
  1920ih vendar je odšel leta 1926, da bi se izognil težkim kritikam,
  katere so se zgodile na račun razmerja med Pan-Evropskim gibanjem in
  prostozidarstvom. Nekateri trdijo, da je kasneje v letu 1947 ustanovil
  močno pra-ložo Pan-Europa, katera je aktivna še dandanes in izbira člane
  iz politične in ekonomske elite.

  Coudenhove-Kalergijevo temeljno delo je
  pripravilo EU do, kar mnogi kristjani, ki so seznanjeni z prerokbami iz
  “Knjige razodetja” dojemajo, da je to “Nov sveto-rimski imperij”.
  Socialistična elita Evrope, rojene iz Coudenhove-Kalergijevega načrta,
  je ustvarila Združeno Evropo podprto s strani Vatikana pod
  centralizirano vlado, sistem ki bo prototip za ZDA in ostali svet, ko se
  bo nov svetovni red finaliziral.

  Medtem pa se napetosti stopnjujejo saj se
  muslimansko populacijo poriva proti Evropi, da izpolni Kalergijev
  načrt. To bo skoraj zagotovo povzročilo družbene nemire in vojno v
  večini področij južne Evrope do leta 2020 in s tem omogočilo redukcijo
  prebivalstva.

  • lllll

   za kalergijem stoji antikrist ž. lobi

   • Lilika

    Ženske se zagotovo ne strinjamo, da bi se bale ponoči same hoditi po mestu.
    In samo norica ali popolna nimfomanka bi hotela živeti v svetu, kjer bi bil naenkrat kup odvečnih moških.

    • Vince Blake

     Hja, o tem povprašaj feministke. One so drugačnega mnenja. In še celo predstavljajo se kot organizacija, ki se “kao” bori za ženske pravice. Bori tako, da podpira uvoz tistih, ki z ženskami delajo kot z drekom. Zdaj pa razumi, če moreš.

    • ljubinica

     Z.lobi ne pomeni zenski lobi.

 • Darth Vader

  bravo……pokončna drža in ne uklanjanje globalističnim interesom poslancev, EU, ki so na plačilni listi George Sorosa in zavrnitev njegovih nebuloz o spreminjanju družbe in uničevanju narodnih držav je državljanska dolžnost vsakogar, ki je v politiki resen….. https://ambasador21.wordpress.com/2017/11/26/george-soros-zeli-enotno-svetovno-vlado-ki-bo-sluzila-oligarhom-ne-ljudem-ameriski-senator/

  • ljubinica

   Bravo?
   Zakaj pa niso glasovali proti?
   Vzdrzali so se, pomeni, da niso bili niti za niti proti.
   Njihova “sestrska” stranka je Tuskova OP, liberalna demokracija, ki je poljska opozicija in zelo napadalna do konservativne vlade ….
   OP se je pri glasovanju vzdrzala, ker bi ji skodilo, ce bi glasovala proti lastni vladi ….
   Zakaj so pa Hrvatje in Madzari lahko glasovali proti?

 • Lilika

  Me prav zanima, če se Putin strinja s Sorosovim načrtom. No tega ne vem, vem pa da je Soros hotel namočiti tega gospoda. https://m.youtube.com/watch?v=6t17EL4ra0k
  Sicer ne vem zakaj mu gre toliko na živce, saj samo včasih malo ozmerja – Srbe. Pa saj tudi Srbi znajo zmerjati…

 • piko8

  Komunisti in socialisti bodo EU pokoali!!

 • Jožef

  Še daleč ni isto ali si za ali se vzdržiš. To je isto kot da ti lepa ženska reče grema seksat in ti ji rečeš se bom vzdržal, če nimaš dobrih argumentov si pač peder.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!