Dr. Milko Novič ekskluzivno za Novo24TV: “Michel Stephan mi v priporu ne upa pogledati v oči!”

Foto: Nova24TV. Dr. Milko Novič z nestrpnostjo čaka na odločitev višjega sodišča, ki bo znana po javni obravnavi 20. decembra letos.

V sredo bi moralo Višje sodišče v Ljubljani izreči sodbo v primeru pritožbe dr. Milka Noviča, potem ko je slednjega letos spomladi prvostopenjsko sodišče spoznalo za krivega umora direktorja Kemijskega inštituta, dr. Janka Jamnika. Sodnica Špela Koleta je namreč v celoti sledila obtožnici in brez kakršnihkoli trdnih dokazov obsodila Noviča, da je Jamniku odvzel življenje iz brezobzirnega maščevanja in mu prisodila 25 let zapora. Odločitev višjega sodišča pa bo po novih podatkih znana šele 20. decembra, ko naj bi bila glavna obravnava odprta za javnost. Milko Novič svojo bitko s pravico bije že 36 mesecev, v priporu je že 32 mesecev, ves čas vztraja, da je nedolžen, kar so nakazovale tudi analize nemških forenzikov. Kdo stoji v ozadju umora dr. Jamnika, morda ne bo znano nikoli, kot tudi ne, kakšni so bili pravi razlogi za njegov umor oz. kaj se v resnici dogaja na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Toda aretacija Libanonca dr. Michela Stephana, ki je naročil umor še enega dolgoletnega uslužbenca inštituta, dr. Plavca, daje dosjeju Novič povsem novo dimenzijo. Stephan je bil tudi med osumljenci za umor Jamnika, a so mu sodelavci takrat zagotovili alibi. Ekipa Drugorazredni je Milka Noviča obiskala v priporu na Povšetovi, kjer se je novinar Luka Svetina z njim pogovarjal tudi o Stephanu, s katerim se vsak dan srečujeta, in seveda svojih pričakovanjih pred odločitvijo višjega sodišča.

Naj spomnimo. Novičevi zagovorniki so ves čas vztrajali, da ni niti enega dokaza, ki bi kazal, da je Milko Novič storil očitano kaznivo dejanje. Tudi Novič sam je v zaključnih besedah ponovil, da ni kriv, njegov zagovornik Jože Hribernik pa je ocenil, da umor Jamnika ni bil delo obsedenega posameznika, ampak dobro organizirana skupinska eksekucija. Tudi mnenja nemških izvedencev, Edith Gebhart in Axla Manheima, ter izvedenca obrambe Vojina Maštruka so močno spodkopala obtožnico proti Noviču, zaradi česar so Noviča decembra 2016 tudi izpustili iz pripora. A ga je potem ista sodnica, Špela Koleta, na podlagi istih dokazov, zaradi katerih ga je tudi izpustila iz zapora, spet obsodila.

Noviča bodri dejstvo, da slovenska javnost iz dneva v dan bolj dvomi v pravilnost odločitve sodnice Koletove oziroma da je za zapahi prava oseba. Priznava pa, da se mu dnevi v priporu na Povšetovi že neznansko vlečejo. “Neke vrste nestrpnost v meni narašča, čeprav me je preteklih 32 mesecev naučilo, da moram biti pri pričakovanjih izjemno previden. Enoličnost me ubija, v celici sem sam, treba se je organizirati, držati ritma, da človek ne zapade v neko ciklanje. Da se ne zapleteš v lastno razmišljanje. Veliko berem, veliko se ukvarjam s PDF-fajli, ki mi jih pošiljajo od doma. Trenutno se ukvarjam s pivovarstvom (smeh). Veliko mi pomenijo tudi hišniška opravila, ki so mi jih dodelili. Za nekaj minut večkrat sem izven celice in to zame ogromno pomeni. To je ta kontakt z zunanjostjo,” je povedal Novič.

Ekipa Drugorazredni je bila na obisku na Povšetovi.

Če si v zaporu, med priporniki avtomatično veljaš za krivega …
“Med priporniki velja, da si kriv, če so te pripeljali sem noter. Težko je bilo vnesti spremembo v to razmišljanje. Veliko je bilo pripomb, da imam dobre izgovore. Na zunaj nisem pokazal, da me to boli, a me je bolelo, to se je ponavljalo iz meseca v mesec,”
je Novič razkril novinarju Luku Svetinu, ki ga je v ponedeljek obiskal na Povšetovi.

Novič je bil med prvimi, ki je izvedel, da je v priporu tudi njegov nekdanji sodelavec, dr. Michel Stephan, o čemer smo prvi poročali na Novi24TV. “Nekega lepega dne sem Stephana videl v naši skupini. Moje presenečenje je bilo veliko, takrat še nisem vedel, česa ga bremenijo. Šele pozneje, ko so prišle informacije o vzrokih za njegovo aretacijo, sem pomislil seveda na to, da se pojavlja v mojem primeru nek nov element, ki bi lahko, če ne drugega, vsaj povečal dvom o pravilnosti moje sodbe,” se spominja Novič, ki pa trdi, da primerov ne želi povezati.

Michela Stephana pozna samo na videz, nikoli se nista pogovarjala tako kot z drugimi kolegi. “Razlog je tudi jezik, on ni obvladal jezika, vezan je bilo na organsko sintezo in ni bil vezan na delo kemijske analize, tako kot jaz. V Ljubljano ga je pripeljala Barbara Mohar, ki je bila takrat na neke vrste postdoktorski disertaciji v Parizu,” se spominja Novič, ki pa ne more razumeti, zakaj bi se Stephan odločil, da odstrani dr. Janeza Plavca. “Res pa je, da je Plavec dolgoletni sodelavec KI, pomemben član KI, kot tak pa je imel v rokah vzvode do marsičesa. Tudi do nastavljanja ljudi za določeno delo, pogosto je vzel s seboj na misijo tako Barbaro Mohar kot Michela Stephana, pozneje pa je sodelovanje tudi zaključil. Ni mi jasno, zakaj bi se nekdo odločil za tako drastičen obračun z njim.”

Gostja v studiju je bila raziskovalna novinarka Petra Janša, ki dosje Milko Novič najbolje pozna.

Michel Stephan je v priporu že več tednov, izogiba se stiku z Novičem
Poročali smo že, da gre za nekdanjega specialca v libanonski vojski, ki je po dvanajstih letih državljanske vojne skupaj z bratom pobegnil v Pariz, kjer je nato tudi doktoriral iz kemije. Živel in deloval je v več državah po svetu, preden se je leta 2001 na povabilo raziskovalke ljubljanskega Kemijskega inštituta preselil v Slovenijo, kjer je tudi ostal, čeprav so plače v tujini tudi dva- do trikrat višje. Podobno kot Milka Noviča leta 2009, so tudi Stephana leto dni kasneje odpustili s Kemijskega inštituta. A če Novič še danes na sodiščih dokazuje, da je moral oditi iz krivdnih razlogov, je Stephanova zgodba očitno popolnoma drugačna. “Vem, da je dobil prepoved ponovnega približevanja v Kemijski inštitut,” se spominja. Zdi pa se mu nenavadno, da mu Stephan ne upa pogledati v oči, kadarkoli se srečata. “Vedno se izogiba temu stiku, obrne se proč,” razkriva Novič.

Niti Jamnikova starša ne verjameta, da je kriv – mama bi ga obiskala v priporu
Trenutno je še prezgodaj delati zaključke, ali je libanonski kemik povezan tudi z umorom dr. Jamnika, a zdi se, da niti starša pokojnega ne verjameta več, da bi to sprevrženo dejanje storil tako priznan kemik, kot je dr. Novič. Jamnikova mama naj bi ga tako v prihodnjih dneh obiskala v zaporu. “To me je močno presenetilo. Zdela se mi je lepa poteza,” pravi Novič. Jamnikov oče pa je na višjem sodišču celo pripravljen pričati v korist dr. Noviča.

Michel Stephan in Barbara Mohar, ki je Libanonca leta 2001 tudi pripeljala v Ljubljano na Kemijski inštitut. (Foto: Finance)

Kot pravi naš sogovornik, doslej v slabih treh letih pripora še z niti enim zapornikom ni prišel v konflikt, vedno išče način, kako pridobiti vsakega posameznika, poiskati tisto dobro, kar je v vsakem človeku. A dobrega sogovornika je težko najti, pravi, ljudje so obremenjeni vsak s svojim problemom, z vprašanji, zakaj je v zaporu, kdaj bo sojenje, kdaj bo na prostosti in koliko bo dobil. Redki so pogovori, ki niso vezani na pripor. Novič svojo usodo sprejema z veliko vero v Boga, da bo pravica prišla na dan. Pa tudi, da bodo odgovarjali tisti, ki so ga poslali za zapahe.

Prvi mož NPU Darko Majhenič je samo nekaj ur po prijetju v izjavi za medije zatrjeval, da je dr. Novič kupil pištolo, se odpeljal na prizorišče zločina in hladnokrvno izvršil umor. A svojih izjav, na podlagi katerih so mediji pograbili zgodbo in raztrgali Noviča, nikoli ni podkrepil z dokazi.

Preiskovalni sodnik Hribar je lani sicer odšel v pokoj. Tudi zanj se ugiba, da je v zadevi Novič vedel veliko več, kot je povedal na sodišču. A njegove resnice ne bomo izvedeli nikoli. Pred nekaj dnevi je namreč nanj v gozdu padla velika smreka. Ali gre samo za veliko naključje, da se je nesreča pripetila ravno v času, ko se dosje Novič verjetno vrača na prvo stopnjo, ali pa je v ozadju kaj večjega, seveda ostaja velika uganka.

Po telefonu nam je svoje občutke pred bližajočo se sodbo zaupala tudi žena priprtega.

Marjana Novič: Ne veselim se več nobene sodbe, prevečkrat sem bila razočarana
Govorili smo tudi z Novičevo ženo Marjano, ki nam je v telefonskem pogovoru zaupala, da je že zdavnaj izgubila zaupanje v pravno državo: “Veste, jaz se nič več ne veselim, da bo kaj po pravici narejeno, sem bila že tolikokrat razočarana, da o tem sploh ne razmišljam. Vprašanje, če bo pravica dosežena že na tej stopnji. To bi bilo za pričakovati po vsej logiki, da se vrne na prvo stopnjo, a logika je s strani sodišča in tožilstva odpovedovala že tekom celega procesa. To je pa res težka preizkušnja, za otroke še hujša, ker so še mlajši, nimajo še toliko trde kože. Živimo iz dneva v dan in čakamo, da pride resnica na dan.”

Marjana Novič je še danes zaposlena na Kemijskem inštitutu. Po umoru Janka Jamnika je morala prehoditi trnovo pot čez očitke in obtožbe zaposlenih na inštitutu, a danes njeni sodelavci verjamemo, da je dr. Novič nedolžen. “Kar se tiče novih dogodkov z Michelom Stephanom, pa bi jaz samo želela, da policija pošteno in temeljito razišče zadevo, da ne bi komu naredila krivice, kot jo je naredila nam.” A Novičeva verjame, da bo resnica nekega dne vendarle prišla na dan. “To je samo še vprašanje časa!”

Življenje zunaj teče mimo njega; ena hčerka je diplomirala, druga je dobila službo, očeta pa ni bilo zraven
A četudi bo sodstvo enkrat spoznalo svojo zmoto, globokih ran zaradi vsega gorja in trpljenja, ki ga je povzročilo Milku Noviču in njegovi družini, nikoli ne bo moč zaceliti. “Po treh letih takšnih dve urnih srečanj na teden, včasih katera izmed hčera tudi manjka, smo zgubili niti pogovora. Zunaj življenje teče dalje. Hčerka je diplomirala, nisem bil zraven, hčerka se je zaposlila, nisem bil zraven. Manjkajo mi ti občutki, poznavanje situacije in sredstva pogovorov. Zunaj je hčerka bila v krizi, iskala zaposlitev, mlajša je pavzirala zaradi krize, ki jo je doživljala ob moji aretaciji in zaslišanju policistov, ki niso bila nič nežna napram njej. Težko mi je,” priznava Novič.

Krivica, ki se godi dr. Noviču, pa vse močneje odmeva tudi v tujini. “Mislim, da bi morali biti Slovenci zelo zaskrbljeni, kako poteka ta proces proti Noviču. To je lov na čarovnice. Ni otipljivih dokazov za njegovo krivdo. Obstajajo samo domneve ali govorice o njegovi krivdi,” pa pravi mednarodna opazovalka za človekove pravice, Michelle Laura Kling, s katero je v kontakt stopila raziskovalna novinarka iz tednika Demokracija, Petra Janša, ki budno spremlja sojenje Milku Noviču.

Povezava do video prispevka o Milku Noviču, ekskluzivno s pripora na Povšetovi:

Milko Novič je tudi po slabih treh letih v priporu, kamor ga je sodnica Koletova poslala, da bi tam umrl na obroke, še kako živ. Svojim sanjam za prihodnost se ne namerava odpovedati: “Hčerki razmišljata, da bi začeli življenje nekje zunaj. Tudi sam razmišljam podobno, a ne dokler ne bodo zaključeni vsi postopki v mojo korist z izbrisom mojega imena iz vseh kazenskih evidenc, začenši z Interpolom. Med drugim bi se rad še vrnil na Tasmanijo in dokončal svoje raziskovalno delo.”

Na potezi je zdaj sodstvo. Najprej je višje sodišče zavrnilo prošnjo obrambe za javno obravnavo seje senata glede pritožbe na sodbo dr. Noviču, prav tako so zavrnili prošnjo za razširitev obravnave na primer Michel Stephan. A zadeva se je čez noč spremenila. Kot kaže, bodo zaslišali nove priče, obravnava je zdaj prestavljena na 20. december in bo – odprta za javnost. Dosje Milko Novič je še kako odprt.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]