Drage svetovalne pogodbe predstavljajo pogosto prakso slovenskih ministrstev

Foto: STA

Noben znanstvenik ni treba biti, da človek ve, da v Sloveniji nujno potrebujemo reforme, ki bi poenostavile postopke in izboljšale delovanje na področjih, ki otežujejo vsakdan državljank in državljanov Republike Slovenije in ki Slovenijo potiskajo nazaj in ji onemogočajo napredek. Ministri pogosto na očitke glede nedela odgovarjajo, da so pred izvedbo reform nujno potrebne raziskave in svetovanja, zaradi česar se pogosto sklepajo drage svetovalne pogodbe, ki so financirane s strani slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev, vidnih rezultatov pa od njih žal ni. 

Vinko Gorenak, poslanec SDS-a, je na Ministrstvo za okolje in prostor naslovil pisno poslansko vprašanje glede svetovalne pogodbe Statens Kartverk iz Norveške v višini 170 tisoč evrov, ki je bila sklenjena z namenom nudenja svetovalnih storitev pri projektu “Posodobitev prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj in posledic poplav”, pri čemer ga je zanimalo, za kakšne svetovalne storitve in delo je šlo ter kdo je tisti, ki je nadziral kvaliteto opravljenega dela.

3 leta trajajoča svetovalna pogodba
Po podatkih ministrstva je bila ta konkretna svetovalna pogodba sklenjena za obdobje treh let med Geodetsko upravo Republike Slovenije, Norveško geodetsko upravo in Islandsko geodetsko upravo. Izbiro Norveške geodetske geodetske uprave so upravičili s tem, da so dejali, da ta na evropski ravni predstavlja vodilno institucijo na področju vzpostavljanja prostorske podatkovne infrastrukture in standardizacije geoprostorskih podatkov, sodelovanje Islandske geodetske uprave pa z navedbo, da naj bi ta imela vrsto izkušenj na področju spremljanja geotektonike svojega ozemlja in deformacij geodetskega referenčnega sistema.

Izbrana pogodbena partnerja sta v skladu s sklenjeno pogodbo opravljala svetovalne storitve pri standardizaciji podatkovnih modelov, uvajanju višinskega sistema v prakso, preučevanju in verifikaciji postavitve najvišje sestavine državnega koordinatnega sistema v Sloveniji, vzpostavljanju prostorske podatkovne infrastrukture, uvajanju višinskega sistema v prakso, izvajanju absolutne gravimetrične izmere in pri izračunu Slovenskega kvazi-geoida. 

Foto: STA

Foto: STA

Partnerja sta med drugim sodelovala na delavnicah, konferencah in strokovno-tehničnih obiskih
Med storitvami, ki sta jih partnerja izvajala za svetovalno pogodbo v znesku 170 tisoč evrov, so bile: udeležba na delavnicah, medsebojni strokovno-tehnični obiski, izvedba strokovnih in tehničnih rešitev, sodelovanje na konferencah, izmenjava tehničnih rešitev, mnenj in znanj med projektno skupino, Geodetskim inštitutom Slovenije, Oddelkom za geodezijo Univerze v Ljubljani na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (UL FGG).

Nekatera vprašanja so bila po besedah ministrstva obravnavana tudi preko elektronske pošte, v okviru svetovalne pogodbe pa so bili poleg stroškov za izvajanje svetovalnih storitev vključeni tudi potni in namestitveni stroški.

Nadzor je bil v glavnem v rokah ožje projektne skupine
Na vprašanje Gorenaka glede nadzora kakovosti opravljenega dela je ministrica Irena Majcen odgovorila, da so tega izvajali člani ožje projektne skupine, na področjih, ki so bila strokovno bolj zahtevna, pa sta sodelovala tudi Oddelek za geodezijo UL FGG in Geodetski inštitut Slovenije. Zunanji neodvisni revizorji pa naj bi bili tisti, ki so bdeli nad presojanjem upravičenosti in potrjevali višine izdatkov za opravljeno delo, ki so ga izvajali tuji partnerji.

Foto: STA

Foto: STA

Po prepričanju ministrstva naj bi predstavniki norveške in islandske geodetske uprave pomembno pripomogli k strokovnosti rešitev, zagotovili pravilne in dobre nasvete in usmeritve, ki so bile oblikovane na podlagi lastnih izkušenj, dobrega poznavanja priporočil mednarodnih organizacij in podobnih dejavnosti, ki se izvajajo na evropski celini. Vsekakor pa se pri sklenitvi svetovalnih pogodb vedno poraja vprašanje glede tega, ali je svetovalna pogodba res upravičila vložen denar ali ne, kajti ocena v obliki “pomembno pripomogla” in “pravilni in dobri nasveti” vsebujejo elemente subjektivnosti. Glede na slabe izkušnje lahko v dobro državljank in državljanov upamo, da je bila svetovalna pogodba v tolikšnem znesku res upravičena pri izvajanju projekta “Posodobitve prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj in posledic poplav”. 

N. Ž.

 • janez zorman

  Mene samo zanima kako Tajnikarjev Maxl in podobni tipčki iz OEC in sličnih postsocialističnih ustanov pridejo do 600 000,00 € letne plače, medtem ko nam vneto razlagajo, da je slovenska minimalna oz. zajamčena plača delavca, PREVISOKA ?!

  • KIKI

   To so naši OEC veleumi in akademiki in rezultat – pogreb Slovenije!
   Takšnih “prfoksov” je cela grmada, nesposobnih pravnikov
   in ekonomistov!
   Denar mora krožit, bi dejali oni in polnili svoje žepe!

 • Novakec1

  Kradljivci iz ozadja, elita, smetana….drek

 • Peter

  Svetovalne pogodbe, maj es. To so v veliki meri uzakonjena nezakonita izplačila, ki si jih potem svetovalec in svetovani lepo razdelita, pa je, no.

 • črnaovca

  Nič hudega če si minister najame svetovalca škoda je le ker je običajno toliko butast da ne razume in ne ve kaj storiti s tem kar mu svetovalci povedo. Poglejte si tole ministrico že sam izraz na obrazu pove da nima pojma in teh je vtej delikatesni vladi kar nekaj

 • gušto

  “……..norveške in islandske geodetske uprave pomembno pripomogli k strokovnosti rešitev, zagotovili pravilne in dobre nasvete in usmeritve, ki so bile oblikovane na podlagi lastnih izkušenj, dobrega …….”
  Ali naj to razumemo, da norveški in islandski strokovnjaki bolje poznajo naše razmere, kot mi sami ?
  Zakaj nesramno veliko plačujemo naše ministre, oni pa “mozak na pašo” in za naš denar najemajo za mastne “pare” tuje strokovnjake.
  Pa to je za znoret.
  Zakaj prevzame mesto, ki ga ne zna opravljat, ali pa se mu mogoče ne ljubi delat ?
  Je lažje in lepše hodit v službo in dela pa naj “bik, ki ima debel vrat”
  Take ministre je treba odstranit…….., ampak kdo jih bo ?

 • Olga

  Bolje bi bilo, ko bi ta vlada predala oblast svetovalcem, saj sami niso sposobni narediti ničesar! Bilo bi bistveno ceneje!
  Edina rešitev pred ropanjem državne blagajne, so volitve!

 • Poštenje velja

  Zato se izselite dokler ša lahko. Bliža se 2 klanje.

 • rrrrr

  Tranzicijska buržoazija nikakor ne more podpisati še tako škodljive pogodbe, da je mi, njihovi podaniki ne bi hoteli navdušeno plačati.
  Tujega blagostanja nočemo, lastne prismojenosti ne damo! Pa naj stane kolikor stane!

 • montyamp

  Ko bodo marionete rdeče fašistične demokracije , imele za svetovalce kmete , ki gospodarijo po hribih , bomo Švico v kratkem prehitevali po desni .

  Ološ katerega je namnožila Stalinova struja je skrajno neužiten .

  Kar poglejte precednika vlade , ka je to ded ali baba ???
  Menim med drugim seveda , da so svetovalci od svetovalčevih svetovalcev , tisti ki svetujejo svetovalcem od svetovalcev za svetovalcev svetovalce , za svetovalčeve spodrsljaje , ki so krivi da se marionete odločajo po navodilih starih UDBOPARTIJSKIH PASJEJEBCEV ,krivi tisti najbolj oddaljeni v verigi hiper-ultra-gošarističnega idiotizma , ki se pretaka po žilah uničevalcev Slovenije .

  Romuni so golazen začeli čistiti že 1989 .

 • Peter

  Tuneka niste vidli? Povejte mu, da ga iščem, če se kje javi, no.

  • gušto

   Ravno zdaj je močno zaposlen.
   Stvar je zapletena še pa še.

 • Vera

  Noben , ki nima praktičnega znanja , nima na ministrstvu kaj iskati, saj prejema za svoj ugoden status lepo plačo, zato naj sam dela brez pomočnikov-ic in svetovalk-cev .

 • gušto

  Drage svetovalne pogodbe predstavljajo NEPOTREBEN STROŠEK, ki nas davkoplačevalce ogromno stane, čeprav ga mi sami nismo napravili.
  Z našim denarjem delajo, kot ” svinja z mehom” – narod pa krvavi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!