Drugi jesenski shod Odbora 2014: “Molk boli zato, ker žrtve govorijo”

Foto: RKF

Jesen je pred vrati. Prav tako nove spremembe v pravosodju. Kot do sedaj so se tudi ta četrtek pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani zbrali vztrajniki in vztrajnice, da se skupaj z Odborom 2014 zavzamejo za spremembe in jih predlagajo.

Uvodno besedo je tokrat imel poslanec SDS Franci Breznik“Mi smo danes tukaj, ker pravica v Sloveniji ni zmagala. Nikoli ni zmagala. Mi smo danes tukaj in bomo stali mesece in leta, da se osnovni koncept samostojne slovenske države, ki mora sloneti na spoštovanju človekovih pravic, na vladavini prava in na tržnem gospodarstvu, ne bi nikoli spremenil,” je dejal.

V Državnem zboru predloga niso podprli

Pred shodom Odbora 2014 je v Državnem zboru potekala obravnava predloga Zakona o ukrepih za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. V imenu Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin se je obravnave udeležil Aleš Primc in na shodu komentiral:

“Proti našim predlogom niso imeli nobenih argumentov. Strinjali so se, povedali so, da se z njimi strinjajo. Na koncu pa so povedali: ‘ampak ne bomo podprli.'”

Primc je v DZ navedel, da slovensko sodstvo ustvarja razbite družine, krivično zapira slovenske državljane in dela številne druge kršitve. Zato se je z minuto molka poklonil vsem žrtvam zlorab slovenskega pravosodja. Obenem je še pozval vse poslance, naj o tovrstni problematiki dobro razmislijo.

Foto: RKF

Foto: RKF

Milan Brglez mu je izrekel opomin
To je tako razburilo predsednika Državnega zbora Milana Brgleza, da mu je izrekel opomin. Med Primčevimi nasprotniki pa se je med drugim znašel poslanec SD Jan Škoberne, ki je zahteval, da se ga odstrani iz dvorane.
Na drugem jesenskem shodu Odbora 2014 pa je dejal: “In človek razmišlja, zakaj molk tako boli. In ne najdem drugega odgovora, da molk boli zato, ker takrat žrtve govorijo.” 
 
Kljub nasprotovanju nekaterih koalicijskih poslancev pa prevladuje mnenje, da so določene spremembe na tem področju nujne.
“Jaz seveda srčno upam, da bodo res to naredili – oboje. Predlagali tisto, kar smo mi predlagali, in na koncu tudi sprejeli. Nam ne gre za to, da obvelja naša. Nam gre za to, da se dogodijo in sprejmejo tiste rešitve, ki bodo v pravosodje prinesle javnost, preglednost in odgovornost in s tem posledično večjo pravičnost,” je dejal Primc.
Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin se bo  skupaj z ostalimi somišljeniki še naprej boril, da bo predlog Zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, za katerega so v dobrem tednu zbrali skoraj 6000 podpisov, sprejet. Poraja se vprašanje, česa se bojijo koalicijski poslanci, ki nočejo sprejeti predloga? Zaradi česa pravzaprav nasprotujejo mnenju ljudstva? Mar število 6000 nič ne pomeni? Mar ni to dovolj jasen razlog za spremembe v pravosodju?
Foto: RKF

Foto: RKF

I. K.