Drugorazredne štorije: Rasima Jašiča je policija kaznovala za prekršek, ki ga ni storil – Kaznovala ga je na podlagi trditev sodelavca, ki sploh ni bil v službi!

Rasim Jašić je jezen na slovensko policijo, ker ga je kaznovala za prekršek, ki ga ni storil. (foto: Nova24TV).

To je zgodba Rasima Jašiča, malega človeka, ki trdi, da mu je bila storjena krivica. Ko se je leta 2016 vozil iz Vinice proti Črnomlju, ga je nepričakovano ustavila policijska kontrola. Policist mu je napisal 120 evrov kazni, saj naj bi vozil po napačni strani ceste. A situacija je bolj zapletena, kot se zdi na prvi pogled. Jašič namreč trdi, da tega prekrška ni storil. Niti ga pri dejanju nista ujela policista, ki sta mu napisala kazen, ampak ga je nekdo prijavil.

“Spomnim se, da je bila na nasprotni strani tistega dvorišča neka gostilna, kjer se je pripeljal en avto ven.  Ko sem šel po prednostni cesti, je zapeljal za mano, ves čas je vozil za menoj in se pogovarjal po telefonu. Naenkrat je izginil, ga ni bilo več,” je povedal novinarki ekipe Drugorazredni Rasim Jašič.

Jašič je zahteval od policista, da osebo, ki ga je prijavila, pokličejo na soočenje z njim. “Dejali so mi, mi tej osebi zaupamo. In ne bomo ga klicali,” je bil ogorčen naš sogovornik. Zanimivo, na sodišču se je pozneje izkazalo, da je bila ta tretja oseba policist, njegovo pričanje na sodišču pa je bila prava zmešnjava slabega spomina, neskladnosti in nasprotujočih si dejstev.

“Sodnica ga je pač vprašala, ali se tega dogodka sploh spomni, pa je rekel da ne. Še enkrat ga je vprašala, pa je ponovno rekel, da ne,” je še povedal Rasim Jašič.

Jašiča je na domu obiskala ekipa Drugorazredni, ki se je na lastne oči prepričala, da sodni zapiski močno smrdijo. (Foto: Nova24TV).

Policist se na sodišču ni spomnil časa in kraja dogodka, niti tega, če je bil v službi
V zapisniku njegovega zaslišanja si lahko preberemo, da se policist podrobnosti ne spomni, ne spomni se lokacije ter ne ve, zakaj voznika ni ustavil sam, temveč je o tem obvestil patruljo. Poleg tega je policist sprva trdil, da je bil v tem času v službi ter da je bil poleg njega še en policist na patrulji. Tudi to se je izkazalo za napačno. Policist je imel namreč tega dne prost dan. A sodnica mu je očitno verjela.

“In sodnica, ko sem prvič prišel na sodišče, je ves čas razlagala, da je to policist in mu je treba verjeti. Sam sem protestiral, dejal sem, da je tudi policist človek, ki tudi lahko naredi napako,” je še dodal Jašić. Zahtevo za sodno varstvo so zavrnili kot neutemeljeno, pritožba pa ni mogoča. Poleg tega mora plačati 40 evrov sodnih stroškov. Ne zaradi denarja, kazen bi Jašič plačal, če bi omenjeni prekršek storil. A vseskozi trdi, da je nedolžen. Pravi, da je na sodišču hotel zgolj doseči pravico ter da bi resnica prišla na dan. A po dveh letih je skorajda že obupal.

Rasim Jašić prejema nekaj več kot 200 evrov pokojnine na mesec, zato ga je izmišljena kazen močno prizadela. (Foto: Nova24TV).

Jašič: Po nasprotni strani ceste bi vozil samo nor ali pijan človek!
“Pravim vam, da sem v življenju naredil že par milijonov kilometrov, nikoli mi ni bilo problem plačati, če sem to kazen naredil, a kazen za prekršek, ki ga nisem naredil in še za tako neumno stvar, da bi vozil po napačni strani ceste … To lahko naredi samo neumen ali pijan človek. No, meni so dali alkotest, ki je pokazal, da nisem pil,” svojo zgodbo zaključuje drugorazredni državljan.

Povezava do video prispevka: 

A težave se za Rasima tu ne končajo. Ker živi od zgolj nekaj več kot 200 evrov pokojnine na mesec, je sodišče zaprosil, če lahko kazen odplača prek družbeno koristnih del. A o njegovi prošnji sploh niso razpravljali, saj kazen ni dosegla 300 evrov. Za nekatere morda majhni zneski, a za Rasimovo vsakodnevno življenje pomenijo veliko …

Okrajnemu sodišču v Črnomlju smo pisali tudi iz ekipe Drugorazredni, saj nas je zanimalo, zakaj je sodišče plačilni nalog potrdilo, čeprav je bilo pričanje policista (Robert Mar) nepopolno, dejal je, da se dogodka ne spomni itd. Zanimalo nas je, zakaj je bila pozneje zahteva Jašiča za opravljanje družbeno koristnega dela za poplačilo kazni zavrnjena.

Odgovorili so nam sledeče: “V zvezi z vprašanjem, ki ste nam ga zastavili, vam sporočamo, da podatek, da je bilo pričanje nepopolno, ne drži. Pričanje je bilo popolno in zadosten dokaz za odločitev sodišča. Storilčeva vloga za opravljanje družbeno koristnega dela za poplačilo kazni je bila odstopljena na policijsko postajo. Kako je ta odločila, pa nam ni znano.”

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]

 • joza joza13

  Banda policijska, prepotentna…
  Ali si Slovenci, ki te organe financiramo, ne zaslužimo poštene obravnave?
  Robert Mar? A je to Cigo, ali slovenski policaj?
  Rasim Jašić??? Morda je bil pa to le ukrep, ki je nadomestil pomanjkljivo vzgojo tvojih staršev? Možno, vendar pozno…

  • večni srb

   Sodelavci in ovaduhi.

  • čips

   R. Jasic je oskodovani☺ccc

 • večni srb

  Mene to sploh ne zanima, zaradi mene je lahko vozil avto po šregi, če lahko, dokler ni nikogar oviral, povzročil škodo ali obstaja neposreden dokaz o dejanju, je nedolžen tudi, če je res kriv.
  Krivi so tisti, ki so začeli postopek in ga celo obsodili, za take bi si morali pa v Evropi vzeti več časa.
  Rabimo star prometni zakonik, ta novi je navaden fašizem.

 • Amerikanc

  Zameril se je “roki pravice”. Pred palicaji moraš biti ponižen in “butast”; tega so najbolj veseli.

  • Steiermark

   Ja, tako kot pred miličniki, se moraš delati, da si bolj butast od njih, čeprav je to že skoraj nemogoče, potem so pa policajčki tolovajčki zadovoljni. Njihovih inkasantskih glav nesmemo obremenjevati, po nepotrebnem. Vsi ti zmeneti so pa hodili v šolo in so vodeni od tistih, ki jim je pravica in resnica, španska vas!

 • dež

  Izjava policista Roberta Mara sploh ne bi smela veljati kot dokaz. Ker v tem primeru lahko obtožijo kogarkoli in kadarkoli. Jim sploh ni treba na cesto, nekaj si izmislijo, napišejo ovadbo in pošljejo obdolžencu domov. Na sodišču pa, kot je znano, vedno zmagajo, ker sodniki(ce) neizmerno zaupajo izjavam policistov.
  Po enakem scenariju so se Fankovi fantje v MB spravili na Kanglerja, ko je sodno zapriseženi grafolog ugotovil, da so samemu sebi napisali ovadbo proti njemu. Deja vu.

 • Franc Šink

  Vozil po levi? Izogibal se je luknjam ki so na tej cesti.

 • Steiermark

  Kakšna “štala”! Sicer se pa zavedamo, da se moramo pri nas, če se le da izogibati srečanju z policaji in sodiščem, ker so to tipične institucije, ki delujejo proti poštenemu človeku! Svinjarija pa taka! Izgleda, da še vedno živimo na planetu opic, katere (rdeče in potuhnjene) še nas vedno uničujejo…..

 • sloustava

  Trdim, da so tudi med drzavljani dobri in posteni ljudje in prav zaradi njih in nas, Slovencev in Slovenk, moramo na volitve in morajo pomladniki dobiti mandat. Take anomalije , kot jih sedaj imamo, so nore, abotne, kretenske, kucanisticno zblojene, nevarne za Slovenijo in naso prihodnost! Ljudje moji, imamo skarje in platno, pojdimo na volitve!

 • mapu

  Vsi na volitve!
  Bolj nesposobne in neetične vlade še ni bilo.

 • Krtača 20

  Tale Rasim je že na sliki videt pravi poštenjakar ja….

  • tomven

   Znaš opredelit, po katerih obraznih karakteristikah opaziš, da je baraba? To bi pa rad slišal, morda mi bo pomagalo pri poslu, da bom lažje ocenil človeka že po ksihtu… kr neki!

 • bednick

  Ta članek je blef.

 • Morala

  “Če je policist, mu je treba verjeti!” …da dol padeš, kakšna izjava sodnice!!
  Na sodišču ni pravice, jo zaman iščete!
  Če je sodnik, tožilec, odvetnik, zdravnik, uradnik, politik-jim je treba verjeti!!! Ne se hecati…

 • Naskoči Nago

  Še vedno velja tista stara: mati je imela dva sinova. Eden je bil pameten drugi je bil pa policaj.

 • TOML

  Ta prispevek je dokaz, da se SDS bori za vse državljane, katerim se godi krivica.
  Pravilno!
  Državljani moramo skupaj držat proti skorumpirani oblasti, tožilstvu, sodišču in
  komi kriminalnim medijem.
  Tu mislim na kriminalni kartel Delo, Dnevnik, Večer, ki so skopali v banke nekaj 100 miljonsko luknjo.
  Petrič + Petan + Hakl
  ———————————————
  Take stvari me razburijo, da potem kar doniram SDS-u.

 • DJURO SUMAR

  Dovolj za prekršek je že to, da je človek član stranke SDS, ker je nevaren za okolico. Kaznovati brez oklevanja.

 • Simon

  Ja tudi jaz se počutim drugorazredni ker ne dobim kredita 1% meri kot recimo SDS.

 • zu

  RASIM JAŠIĆ je muslimansko ime in se napiše Jašić

  • Miro Jereb

   Aaaaa…to je bila poanta članka…nisem vedel. Hvala za popravek. Te predlagam za nobelovo nagrado za književnost in za borca v islamski državi. Pozdravlja te tvoj DŽIHAD Rasim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!