Društvo Moris kritično: 27. april kot Dan upora proti okupatorju naj se ukine, ker nas vodi v razdor in razpad vrednostnega sistema!

Foto: STA

“Bomo še naprej praznovali praznoverje upora proti okupatorju, ko je vendar zgodovinsko dokazano, da se 27. aprila 1941 ni zgodilo prav nič? Ali bomo namesto razdora vnesli povezanost in skupni uspeh, kot je bil 25. oktober 1991, ko je bil okronan naš boj za samostojno slovensko državo in smo bili Slovenci z izgonom zadnjega vojaka okupatorske JNA naposled gospodar na svojem?,” se ob državnem praznovanju 27. aprila glasijo pozivi Društva Moris Kočevska Reka predsedniku republike, celotni politiki, predstavnikom medijev in vsem rojakom doma in po svetu, “ker nas vodi v popoln razdor, razpad nacionalnega vrednostnega sistema in naposled potencialno v ponovitev državljanskega spopada”.

Pod izjavo za javnost se je podpisal nihče drug kot legenda osamosvojitve in eden ključnih mož, da smo osamosvojitveno vojno brez večjih žrtev končali kot zmagovalci, brigadni general (BgGen) Anton Krkovič, ki je to zapisal ob ponovnem pozivu ministrstva za kulturo, naj se pridružijo praznovanju, ki je predvideno 26. aprila v Delavskem domu v Trbovljah. Gre namreč za dan, ko je ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki je na sito raven sovražnikov, kot sile osi, postavila Anglijo in Francijo in to v času, ko je v Evropi že prevladoval Hitler. “In to naj letos praznujemo?,” javnost sprašuje Krkovič in hkrati opozarja, da tovrstni dogodki služijo izključno rehabilitaciji revolucije.

Med najbolj izstopajoče dogodke po mnenju Društva Moris zagotovo sodi tudi nedavno sporočilo iz Radovljice, ko nam je generalska elita, na čelu s svojim partijskim šefom, združena pod simbolno skovanko rdeče zvezde in uradnega simbola Slovenske vojske, prek medijev sporočila, da je Slovenska vojska stara kar 48 let. Za brigadnega generala Krkoviča je to absurd, da se je to pojavilo četrt stoletja po tem, ko so se med osamosvojitveno vojno tej rdeči zvezdi morali upreti in se osamosvojiti. “Morda so čakali, da bi spomin tistih, ki smo kreirali novo vojsko zbledel ali pa so preprosto ubogali, kot so bili vajeni, svojega partijskega šefa, ki mu samostojna Slovenija, čeprav se je postavil na njeno čelo, nikoli ni bila intimna izbira,” kritično zapiše Krkovič.

Upor ni bil namenjen obrambi nedemokratičnega režima, komunističnega režima ali integritete Jugoslavije
Krkovič dodaja, če bi bila osamosvojitev odvisna zgolj od partije in njihovega večnega šefa, zadnjega predsednika CK ZKS Milana Kučana, bi se Slovenija obrisala pod nosom. “Gola in bosa se ne bi mogla ubraniti agresije vojske JLA. To je bil tudi dejanski namen razorožitve, za katero danes združeni v manipulaciji vehementno trdite, da je sploh ni bilo.” Hkrati jim priznava, da so se v ključnih trenutkih sicer pridružili obrambi domovine, vendar se nihče od njih ni nikoli uprl ali dal kakršnokoli pobudo za upor.

Foto: STA

“To smo storili drugi. Nekateri posamezniki med takratnimi poveljniki občinskih štabov TO so se že 15. maja 1990 z odločnim NE razorožitvi, s svetlimi črkami zapisali v zgodovino. 17. maja 1990, ob tem, ko je vrh takratne TO, kot sestavni del enovitih oboroženih sil Jugoslavije, kolaboriral z JLA, smo se posamezniki samovolji rdeče zvezde uprli, obvestili pristojne ministre nove demokratične vlade in pod šifro “Operacija 2-1 13-62″, na osnovi prevzema lastne odgovornosti, začeli organizirati slovensko oboroženo silo.” Krkovič poudarja, da ta upor ni bil namenjen obrambi nedemokratičnega režima, komunističnega režima ali integritete Jugoslavije, kakor tudi ne kolaboraciji z JLA proti interesom lastnega naroda.

Predsednik Društva Moris od predsednika republike Boruta Pahorja in tudi predstavnikov drugih državnih organov zato pričakuje, da se do posebnih mejnikov iz časa nastajanja slovenske države in njene vojske jasno opredelijo in jih skupaj z uradnimi simboli tudi odločno zaščitijo. 

Pod demokratično slovensko zastavo se bodo poklanjali ustanovitvi zločinske OZNE
Najbolj pa zagotovo šokira Krkovičevo razkritje, da se bodo glede na programe aktivnosti veteranskih organizacij Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki jih zajetno financira državni proračun, 13. maja pod demokratično slovensko zastavo poklonili ustanovitvi zločinske organizacije OZNA, ki je morila lasten narod in ustanovitvi Teritorialne obrambe iz leta 1968. Pri tem predsednika Pahorja jasno opozarja, da je lani dal zavezo za pokop žrtev iz Hude jame, hkrati pa praznujemo praznik njihovih krvnikov. “Tukaj bo potrebno stopiti iz cone udobja in povedati jasno besedo, kaj je prav in kaj ni, ker sicer bo zmešnjava na polju vrednot popolna in prihodnost nas vseh, bojim se, da mračna,” opozarja Krkovič in dodaja, da dodatno skrb vzbuja dejstvo, da se v šolah na prikrit in vztrajen način dogaja indoktrinacija mladih, da bi se vzpostavila kontinuiteta z nekdanjim režimom in državo.

Tone Krkovič je podobno javno pismo za ukinitev 27. aprila kot državnega praznika poslal predsedniku republike že lansko leto, vendar, kot ugotavlja, je stanje vse slabše – bolj brutalno odkrito in silovito. Po njegovem so vsi ti akterji postali formalno še bolj povezani in koordinirani v manipulaciji, država pa jim pri tem pomaga in jih še bolj zajetno financira. Zaradi vsega tega in ignorance oblasti Krkovič ponovno poziva Pahorja, naj “v dobrobit vseh nas prične aktivno zaustavljati to kontinuitetno revolucionarno stihijo, ker nas vodi v popoln razdor, razpad nacionalnega vrednostnega sistema in naposled potencialno v ponovitev državljanskega spopada”.

C. Š.

 • VERZIFIKATOR

  Jožef Vidmajer

  PRVA APRILSKA FRONTA

  Kraj neznan, enako tudi čas
  in način in vse, kar sodi zraven,
  pa je vendar to dogodek slaven,
  ki slavita mesto ga in vas.

  Tam naj nekaj bi ustanovili,
  v poznih je bilo aprilskih dneh,
  spomnil se čez čas je eden teh,
  drugi, glej, na vse so pozabili.

  Osvežil se kmalu je spomin,
  kar čez leto so o tem spisali,
  za resnično hitro vsem prodali,
  brez vrzeli in brez odprtin.

  Šlo mendá za novo je stvarjénje,
  kajpak ne za proti-imperialno,
  ampak za naravnost kolosalno
  narodov sveta osvobojenje.

  Bojevalo da se je frontalno,
  so pozneje tisti vsi spoznali,
  ki prispevek naj bi k temu dali,
  da bilo je videti fatalno.

  Kdo bili naj vse tedaj bi zraven,
  so z zamikom šele določili,
  enega med njimi izločili,
  ker premalo bójda bil je slaven.

  Ni pomembno njihovo število,
  niti, kaj zares so govorili,
  pač pa, da naknadno so sklenili,
  kaj se bo, kako in kdaj slavilo.

  »Če pa bi kak dvom se kdaj pojavil,
  ni problema, saj ni nič zapisov,
  treba torej sploh ne bo izbrisov,«
  glavni je protagonist izjavil.

  »Bolj ko bo ostalo misteriozno,
  laže o dogodku mit se splete,
  zraven kup dodatkov še nagnete,
  drugo razglasi za odiozno.

  Laže ustno bo posredovanje,
  kaj naj bo edino zveličavno,
  in dejanje sámo tem bolj slavno,
  če ne bo motilo ga pisanje.

  Laže bo tako posredovati,
  kar nikoli ni se dogodilo,
  s tem razkritju se bo izognilo,
  če bi šli kaj ponarejevati.

  Laže je brez pisnih ponaredkov,
  dosti bolj spominu se zaupa,
  pa naj reče tisti, ki si upa,
  da nikjer še zvočnih ni posnetkov.

  Laže bo, ko zemlja vse prekrije,
  z nami v grob odidejo spomini,
  naj potomstvo blodi po temini,
  nosi sámo težo mimikrije.«

  To dejali so pozneje oni,
  ki domnevno le bili so zraven,
  datum pa naj bi postal ustaven,
  ker da niso zanj dovolj zakoni.

  Rekli so, ki so pokojni davno,
  da lahko bo in celo še laže,
  se slepili tisti iste baže,
  nič da tu bilo ni protipravno.

  A je vendar kup zadreg ostal,
  datum najprej, zlasti pa vsebina,
  dvignila je roke zgodovina.
  Kdo bo zgodbe epilog podal?

  Še najlaže zdaj bo odstraniti
  vse zadrege administrativno,
  določiti datum brezprizivno,
  prvi dan aprila razglasiti.

  Le ta datum točen se izkaže,
  je edini namreč v celem letu,
  ko tako pri nas kot v širnem svetu
  govori resnico ta, ki laže.

 • Anton

  Dragi Slovenci! Že danes poskrijte prave slovenske zastave da se jih ne prime rdeča laž. Izobesite jih šele po prvem maju kajti tudi ta praznik so nam ukradli komunisti.
  V tem tednu bodo zaplapolale jugoslovanske zastave…kakšna sramota! Kakšna sramota!

  • goldhorn

   Na Primorskem na vrh mlaja nekateri celo postavijo rdečo zastavo Zveze komunistov……

 • totex39

  Preden se začnejo vse te maškaradne ceremonije okrog tega komunističnega praznika OF, bi bil že čas, da se javno pove resnica kdo so bili okupatorji na slovenskem ozemlju in da se pri nas kazensko preganja komunistični režim.
  Dajmo narediti v tej državi enkrat že konec proslavljanju temu sramotnemu komunizmu, ki nam je naredil samo slabo in nas pelje v še večjo greznico kot smo.

 • vsemojebabe

  Zombi ZZB NOB narekuje življenje Slovenije in straši prav v vseh porah družbe.
  Laž ima kratke noge in mnogo mnogo mladičev.
  Razširi se kot požar in kamor pride za seboj pusti le pogorišče.

 • centurion

  27.april, simbol in sinonim boja proti kapitalistični Franciji,
  Angliji in Ameriki. Proti imperialistična fronta. PIF.
  Njega dni družno s Hitlerjem in Stalinom ob boku.
  Danes nadaljevanje boja proti istim “sovražnikom” ,
  brez Hitlerja, a z islamom.
  Negovanje in nadaljevanje tradicij NOB….

 • Levicar nikoli!

  Najprej prepovedat vse komunajzarske simbole, ukinit 27. april kot praznik in ga zbrisat iz vseh ucbenikov, potem pa zacet kazensko preganjat vse krsilce. Pun kurac imam komunajzlov in levuharjev!

 • Olga

  Bravo MORiS! Bravo Krkovič!
  Obvestiti je treba tudi evropski parlament, saj je le ta obsodil ZLOČINSKI KOMUNISTIČNI sistem in povedal, da je poveličevanje le tega kaznivo!!

  Bo Pahor spet naredil enako kot leta 2014, ko je prosjačil organizatorje zavezniškega srečanja v Normandiji in spravil izvajalce genocida in komunistične revolucionarje mednje??!! Sramota!

 • tarantela

  Sej vas bo še fršlok mahnu. Mirkejte no mal na živčke!

  • Duhec

   Mal jih bo poživilo…

  • Olga

   Ste že našli marelo v kaki udbaški riti? Pa Tonček je v redu?

   • tarantela

    Nikol ne nosim marele, tudi, ko je dež hodim brez nje. Sicer pa vozim avto in ne potrebujem marele.
    Moram pa priznati, da si izjemno sovražno in jezljivo bitje. A Te tako sovraštvo učijo v cerkvi? Menda ja ne! Poslušaj Papeža Frančiška. Tudi v sv. pismo nova zaveza piše: Ljubi svojega sovražnika. Pa dej no, de Te mora neka ateistka krščanskih naukov učit!

    • von Rhein

     Vidve se zmenita med seboj.Oglašam se zaradi pojma “sovražno bitje”no pa jezljivo. Bodi bolj previdna s takimi izrazi.Pod neko drugo temo sem našel celo nadaljevanko tvojih postov,ki kažejo,da si prav ti sovražno in jezljivo bitje.Korajžo dobiš,ko vidiš,da je okrog tebe nekaj zadrtih bebcev,ki ti pritrjujejo.Če ne z besedami pa z ocenami.

     • pajot

      V glavnem si daje pluse sama. Zakrinkana pod glas obiskovalca.

     • tarantela

      Tudi Ti si zakrinkan.

     • tarantela

      Ko si tole pisal, si najbrž sebe videl v špeglu. Sicer me pa to bitje spremlja na tem portalu že dlje in se zapikuje vame. Naj me pri miru pisti in naj komentira članek. Sicer pa bom naredila zdajle en klik in njenih oz. njegovih komentarjev ne bom več videla.

    • Olga

     Ja papež Frančišek protestira, ker so ubogi nezakoniti migranti v taboriščih! Naselili jih bo med kulturnimi spomeniki v Vatikanu! Bravo papež!
     Ljubiti svoje sovražnike? Saj nisem komunist! Politično se ne strinjam in to napišem! Resnica pa boli! Komunisti imate politične nasprotnike za sovražnike! To je marsikdo okusil na svoji koži!

 • rubec

  Tej pizdi z zastavo se že po faci vidi da je prišla samo zaradi golaža. Zaskrbljeno pogleduje proti mizam če ji bo kateri od pijanih starih partizanov sunil čisto nov plastični krožnik. Enkrat se ji je to že zgodilo.

  • centurion

   Te 3,14zde že dolgo ni noben Qrac niti povohal,
   zato je prišla na golaž.
   Morebiti jo pa naskoči tovariš Turnšek…

   • Duhec

    Kdaj si ga pa ti nazadnje namočil???

    • centurion

     Na takih golažih nikoli.
     A ti to samo ob kresovih in golažijadah počneš?

  • Mojca pokraculja

   Ja sam golaž ji gre po glavi. Si je na prapor napisala GO ZZB. Najbrž je hotla napisat GOLAŽ ZZB, pa se je bala da bo prostora za (go)LAŽ zmanjkal !

 • MižekFiga

  Ne praznujmo več vse praznike zločinskega komunističnega sistema. Tovariša Satanovnika pa pred sodišče, saj je v drugem delu Zafranovićeve nadaljevanke o Titu, v kamero priznal: “Preveč smo jih pobili (Slovencev), pa so se nam zato uprli”. ZATO so se Slovenci organizirali v Domobrance!

 • Slovenec 33

  Samo okupatorji in izdajalci slovenskega naroda lahko praznujejo dan, ko je bila ustanovljena organizacija, ki je po koncu 2.sv.v. omogočila nadaljevanje okupacije slovenskih dežel.
  Kakšni junaki, to je največja veleizdaja slovenskega naroda.
  Danes pa veleizdajo nadaljuje vlada in predsednik, ki so do konca onesposobili in uničili slovensko vojsko, enako kot so jo iz istega gnezda tiči že takoj po 2.sv.v.

 • francelj3

  Živel 27. april, praznik kolaboracije med nacisti in komunisti!!!!!!!!!!!!!!

  • Olga

   Zato pa komunist Kučan drži štango prijatelju nacistu Sorosu! Zvestoba do groba!

 • Duhec

  Za mlade zelo pomembn praznik…

  • Olga

   Za stare, da dobite golaž zastonj!

 • pajot

  komunjare smrdljive,27.aprila 1941 ste bili v paktu s Hitlerjem. Skupaj z njim ste napadli in razkosali Poljsko. Skupaj z njim ste napadli Jugoslavijo. Koga qurca imate za slavit dan upora? Kakšnega upora?
  Lažnivci. Bruh!

 • Aron

  Psihopat Krkovic poziva na oborozen boj? Terorizem? Se malo pa bo prestopil Rubikon, ko bo potrebno take avtoritarne aspiracije z vso mocjo v kali zatreti. Psihopat.

  • von Rhein

   Terorizem.hahiho….za začetek so prvoborci razbili mačku granitni gobec.

  • Olga

   Ste levi fašisti s katano in zamaskiran, ki je spremljal komunista Kučana? Mislite, da je osamosvojitevju potrebno, da se spravlja na vaš nivo?!!

   • Aron

    Osamosvojiteljev je bilo na tisoce, zasluge si prisvaja pescica. Da jih ni sram, podpihovalce sovrastva.

  • tarantela

   Svoj delež krivde za to imajo tudi podpihovalci, žejni krvi.

  • Lustrator

   Za takšne besede bi v normalnih državah izgubil državljanstvo in bil napoten na južno mejo, kjer bi se s Hrvatio pogajal, če ti dovolijo komunistično jugoideologijo širiti pri njih. Osamosvojitelji si zaslužijo najvišje možno spoštovanje, če te dejstvo samostojne Slovenije tako zelo moti, pa bodi mož beseda in se postrgaj iz nje. S takšnimi sodržavljani sta mir in sožitje nemogoča. Spoštovanje svoje državnosti in ljubezen do naroda mora biti osnovni pogoj za državljanstvo, ne pa izbirna vsebina!

   • Aron

    Spostujem prave osamosvojitelje, tiste ki so tvegali glavo za naso samostojnost in ki ne zahtevajo politicnih privilegijev. Kot povsod, pa si tudi pri nas zasluge prilascajo politicni podrepniki in vojni profiterji, temu pa se mora vsak domoljub ostro upreti in reci dovolj.

    • Lustrator

     Pa vprašaj malo veterane iz vojne za Slovenijo kdo je za njih pravi osamosvojitelj, če ti že najosnovnejša dejstva iz lastne nedavne zgodovine niso jasna. čez krkoviča in Janšo ne boš slišal govoriti prav nobenega domoljuba, po njiju zlivajo/te gnoj le jugonostalgični komunisti, ker sta vam s svojo vztrajnostjo, pogumom in odločnostjo vzela nekdanjo mati domovino. Oglasi se malo na VSO-ju v zvezi s temi vprašanji, če te zanimajo detajli o političnih podrepnikih in vojnih profiterjih (hkrati tudi saboterjih!), ki jih je bilo res nekaj – vsi po vrsti bi morali že zdavnaj za rešetke, namesto tega pa so zasedli sam vrh države in ga še danes vodijo iz zaodrja.

 • montyamp

  MURGLOSRBSKO BANDO
  NA KANDELABRE ,
  TAKO KOT SO NEMCI NACISTE 1945 .
  Komunisti praznujejo dan napadov , na kleti , shrambe , podstrešja in hleve .
  Praznik rdečega fašizma ukinit TAKOJ .

 • Argentinec

  A bi morali Dan upora proti okupatorju slaviti 20. aprila? Na Hitlerjev rojstni dan, dan ko so izdajalci slovenskega naroda zaprisegli nacističnemu okupatorju hlapčevsko zvestobo? Še Nemci se delajo norca iz slovenskih domobranskih hlapcev. Na njihovi “Wikipedia.de strani piše”, da je hlapec Rupnik moral vprašati Nemce (SS) celo za dovoljenje kdaj lahko nosi domobransko uniformo – ej, nižje pa ne gre, hlapci izdajalski.

  “Am 23. September erklärte sich General Leon Rupnik zum Befehlshaber der slowenischen Heimwehr, Anton Kokalj zum Hauptinspektor und Oberst Franc Krenner zu dessen Stellvertreter. Der Leiter des Polizeistabs, SS-General Erwin Rösener hinderte ihn jedoch daran, das Amt anzutreten und verbot ihm am 4. November schriftlich jegliche Aktivität in der Heimwehr. Stattdessen setzte er Oberst Krenner an seiner Stelle ein. Im September 1944 wurde Rupnik schließlich doch zum Generalinspektor ernannt. Die tatsächliche Befehlsgewalt blieb wie zuvor bei SS-General Rösener. Die Deutschen schrieben General Rupnik sogar vor, wann er in der Uniform des Generalinspektors der Slowenischen Heimwehr auftreten durfte. “

  • Olga

   Morali bi slaviti protiimperialistično fronto! To so ustanovili! Tako se pa vedno šlepajo na nekom! Laž, kraja….

  • totex39

   V tem času nimamo kaj slaviti komunistične praznike, ki so v vsej Evropi že iztrebljeni in konec debate.

   • Argentinec

    A ti tudi nisi obiskoval osnovne šole?

    Vsega skupaj je OF sestavljalo več kot 15 skupin; med drugim:

    Komunistična partija Slovenije (ustanovna skupina),
    Krščanski socialisti (ustanovna skupina),
    Narodni demokrati – Sokoli (ustanovna skupina),
    Kulturniška skupina (ustanovna skupina),
    Društvo kmečkih fantov in deklet,
    Stara pravda (kasneje izključena),
    “Ministrska skupina” (ministri starojugoslovanske vlade),
    “Čoševa skupina” (študenti ljubljanske univerze),
    Zveza inženirjev,
    Zveza slovenske mladine,
    Jugoslovanska ženska zveza (kasneje izključena),
    Antifašistična fronta žensk Slovenije (pridružena po vojni),
    Ljudska mladina Slovenije (pridružena po vojni),
    Enotni sindikati (pridruženi po vojni).

    • totex39

     Vse to so ustanovili komunisti v tistem času in vse te frakcije so morale obstajati, ker se je tako zahtevalo.

    • KIKI

     Poglej, poglej! To pa je bilo luštno! A so imeli tudi sindikalne
     izlete?…OF? ne ga srat, bolj OZ – OSVOBODILNA ZMEDA !
     Po moje nihče ni vedel zakaj pravzaprav gre!

  • montyamp

   IZDAJALCI so morilci Slovencev .
   Stalinove tito-kidrić-maćek-kardeljanske gliste ,
   njihovo z morilsko vzgojo uničeno potomstvo .
   Izdajalci ste drugorazredni provokatorji .

   • Argentinec

    Katere slovence so pa pobili? A tiste, ki so ga SS-ovcem vlekli? Edino pravilno! In tako je bilo po celotni povojni Evropi.

    • KIKI

     Ja, ja, moja sestrica je imela samo 4 leta in je nosila SS uniformo:
     rožnato krilce, belo bluzico in prepasniček. Bila je bosa, ker ji
     je partzanka Lidija pobrala zadnje čeveljce, predenj jo je zbrcala
     v brezno!
     Še pomnite tovariši ??? Vas nič ni sram? Vas nič ne peče vest?
     Kako naj vas peče, če je nimate in je nikoli niste imeli!

 • resnicaboli

  v današnjem času bi OF rekli teroristična organizacija.

  • Argentinec

   Ja. Domobrancem bi pa takrat in danes rekli izdajalci.

   • Olga

    Dom-o-branci! Za pismene!

    • Argentinec

     Izdajalci, pač …

   • Lustrator

    Tako jim rečejo samo in edino pravi izdajalci slovenskega naroda – tisti, ki so v času največje narodne ogroženosti mimo vseh demokratičnih institucij izvedli državni udar, revoluciojo v kateri je padlo več kot 100x več Slovencev kot pa okupatorjev. Sicer pa so že v kraljevini Jugoslaviji komunisti z razlogom imeli status teroristične organizacije. Da so si to ime “očistili”, so morali izvesti temeljito etnično čiščenje kakršnemu nismo bili priča nikjer v Evropi s strani lastnih bratov in zapisali režimsko zgodovino do tako odurne izprijenosti, da še današnje generacije v šolah berejo njihove floskule in so prisiljeni lažnivo mitologijo sprejeti za resnico.

    Mimogrede – za razliko od partizanov, ne domobranci, ne vaški stražarji, niti četniki NISO kršili takrat veljavne vojne konvencije in se po nobeni klasifikaciji ne imenujejo izdajalci. partizanstvo pa je že od svoje formalne ustanovitve dalje le nadaljevanje teroristične mreže komunistične partije z enim in edinim ciljem – spremembo družbenega reda preko revolucije (nasilnega prevzema oblasti). In ne, to ni moje “mnenje”, to so besede samega vrha komunistične partije;

    “Kdor ne razume, da je šlo za revolucijo, ta ne razume ničesar”
    M. Ribičič

    • Argentinec

     Tako jim pravijo tudi Nemci – Google translate, pa beri;
     https://de.wikipedia.org/wiki/Slovensko_domobranstvo

     • Lustrator

      Ne, tega Nemci NE pravijo. Za razliko od poživinjenih polpismenih komunistov, civiliziran svet ostro loči kolaboracijo (ki je ne le dovoljena, ampak v času okupacije ZAPOVEDANA) od izdaje. V nemškem zapisu je sicer nekaj malomarnosti pri zapisu, kot npr. da so se borili proti OF, čeprav so se (že v sami prisegi jasno definirano) borili proti komunistom. Je pa res, da so ti ustanovili in vodili OF, tako da je zapisano res šele v posrednem smislu.

    • Spengler

     Tako se govori.++++

 • montyamp

  Zgodaj, od februarja 1942, so se partizani – sam Boris Kidrič in dr. Aleš Bebler – na Bledu sestajali s šefom Gestapa Rozumeckom s partizanskim imenom Rožica. Rezultat: partizani se odpovedo vsaki resni akciji proti okupatorju, predvsem bodo pustili pri miru glavne železniške proge in ceste. Nadaljevali bodo zaradi videza NOB z malimi, vojaško nepomembnimi akcijami. Partizani so poskrbeli celo za krivce teh nepomembnih akcij, te so denuncirali Gestapu. Kot pravilo so bili denuncirani narodno zavedni Slovenci nekomunisti. V najkrajšem času so gestapovske postojanke na Gorenjskem in Štajerskem sklepale cel kup lokalnih sporazumov s partizani.
  Gestapo je sprejel, da aretirane partizane, predvsem komuniste, izpusti iz svojih zaporov. Partizani so imeli prosto pot in delovanje na področju, ki je bilo primerno oddaljeno od prometnih povezav, večjih krajev in mest. Kot posebno uslugo Kidriču je Gestapo poslal v Ljubljano k Italijanom svoje agente, katerim so Italijani predali zaprto Zdenko Kidrič in Prežihovega Voranca. Te osebe so gestapovci prepeljali na Gorenjsko. Zdenko Kidrič so pustili na svobodo in Prežihovega Voranca so zaprli v taborišče, ki je bilo bivališče zadržanih sovjetskih diplomatov.
  Ta množična kolaboracija z nemškimi nacisti na Gorenjskem in Štajerskem je trajala bolj ali manj do konca vojne.
  http://www.casnik.si/index.php

  Junija 1942 je partizanska stran trem italijanskim divizijam poslala anonimne dopise, arhivirane v Rimu pri italijanski vojski – ti dopisi so javnosti dostopni – da partizani pripravljajo velik oborožen napad na samo Ljubljano. Italijani, z vso verjetnostjo v dogovoru s partizani, so zato preventivno, največ v Ljubljani in na Dolenjskem, aretirali 25.000 mož in fantov, sposobnih nositi in uporabljati orožje in so jih odpeljali v italijanska taborišča. Tisoči teh, nekomunistov, so izgubili življenje na Rabu, v Gonarsu in drugih italijanskih taboriščih. Partizani so s to akcijo pripravili Slovenijo na revolucijo, brez teh 25.000, odpeljanih v taborišča, je bilo revolucijo lažje izvajati.

 • montyamp

  HAHA , KOMUNISTI SO BILI HITLERJEVI STRAŽARJI ŽELEZNIC .
  SEDAJ IMAMO
  ————— PRAZNIK HITLER-ŽELEZNIČARJEV ————–
  —————PRAZNIK HITLERJUGEND DOLANCA ————-
  ki je bil mentor žveplenega halbmadžara murglosrbskega pritlikavca .
  SMRT RDEČEMU FAŠIZMU — SVOBODA NARODU

 • Argentinec

  Eden je spodaj napisal, da bi danes OF bili tretirani kot teroristi, ki se borijo proti uradni oblasti. Torej so Krković, Janša in kompanija bili teroristi 91. leta ….. lol

  • MižekFiga

   Komunistična revolucija v 2.ww je terorizem nad prebivalci Slovenije! FUJ !!!

   • Argentinec

    Vsega skupaj je OF sestavljalo več kot 15 skupin; med drugim:

    Komunistična partija Slovenije (ustanovna skupina),
    Krščanski socialisti (ustanovna skupina),
    Narodni demokrati – Sokoli (ustanovna skupina),
    Kulturniška skupina (ustanovna skupina),
    Društvo kmečkih fantov in deklet,
    Stara pravda (kasneje izključena),
    “Ministrska skupina” (ministri starojugoslovanske vlade),
    “Čoševa skupina” (študenti ljubljanske univerze),
    Zveza inženirjev,
    Zveza slovenske mladine,
    Jugoslovanska ženska zveza (kasneje izključena),
    Antifašistična fronta žensk Slovenije (pridružena po vojni),
    Ljudska mladina Slovenije (pridružena po vojni),
    Enotni sindikati (pridruženi po vojni).

    • MižekFiga

     Dolomitska izjava je do zadnje črke znana!
     Časovni razpored dogodkov je zelo pomemben.

     • Argentinec

      Govorimo o 27. aprilu, ovca nevedna?

  • von Rhein

   Tako so jih banditi tipa adžović tudi ocenili.

 • Argentinec

  Za vse Ivanove neizobražene ovce;

  Vsega skupaj je OF sestavljalo več kot 15 skupin; med drugim:

  Komunistična partija Slovenije (ustanovna skupina),
  Krščanski socialisti (ustanovna skupina),
  Narodni demokrati – Sokoli (ustanovna skupina),
  Kulturniška skupina (ustanovna skupina),
  Društvo kmečkih fantov in deklet,
  Stara pravda (kasneje izključena),
  “Ministrska skupina” (ministri starojugoslovanske vlade),
  “Čoševa skupina” (študenti ljubljanske univerze),
  Zveza inženirjev,
  Zveza slovenske mladine,
  Jugoslovanska ženska zveza (kasneje izključena),
  Antifašistična fronta žensk Slovenije (pridružena po vojni),
  Ljudska mladina Slovenije (pridružena po vojni),
  Enotni sindikati (pridruženi po vojni).

  • von Rhein

   Tole nič ne pripomore k izobraževanju.Če bi analizirali vsako skupino posebej (brez priključenih po vojni) bi dobili precej drugačno sliko kot jo ti ponujaš.

   • Argentinec

    To so zgodovinska dejstva, ovca neizobražena.

    • von Rhein

     Zaradi tvojega odnosa in izrazov, te pošiljam v izhodna vrata pred tvojim rojstvom.Marš.

  • Mojca pokraculja

   Še imena tistih, ki so tvorili te skupine objavi, da končno vidimo kdo so tisti, ki so uničili slovenski narod.Najbolj me zanimajo inženirji ! Tiste povojne si pa v rit zatakni, ti so bili prave blejajoče in ustrahovane ovce.

 • pajot

  E.Kardelj: V borbi partizanov za komunistično tisočletje so dovoljena vsa sredstva. Kdor se postavi po robu tega velikega cilja, ga je treba uničiti. Takšne žrtve so samo v blagor človeštvu. Ali obstaja plemenitejši cilj, kot je ta

  E.Kardelj: Tako je fašizem kot nasprotnik imperializma postal zaveznik komunizma.
  B. Kidrič: Ponosen sem, da smo (skupaj) zrušili ta jugoslovanski nestvor. Osvoboditev slovenskega naroda

  je mogoča samo na ruševinah imperializma.

 • montyamp

  —–Julij 1940, SZ evroposkim KP: “Sprejemajte naciste prijateljsko, bojkotirajte odproniška gibanja.”

  —– 27. april 1941, enaidvajset dni po nacifašističnem napadu na YU slovenskii komunisti tvorijo PIF usmerjeno proti V. Britaniji, Franciji, ki ju napada Hitler

  —– 13. maj 1941, dober mesec po nacifašističnem napadu na YU, Tito iz posvetovanega KP sestanka Moskvi: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

 • MladiLiberalec

  Program OF je bil sprejet sele jeseni 1941 po usklajevanjih. In imperializma tocke programa sploh vec ne omenjajo. Celo sklicujejo se na skupne izjave VB, ZDA in SZ.

  OF ni isto kot PIF. Tudi vkljucene skupine so druge. In OF je bila dosti bolj siroko zastavljena. Posebno v zacetku.

 • Argentinec

  Če bi Ivanove ovce sprejele zgodovino takšno kot je, bi mogoče še kdaj prišle na oblast, tako pa ….. pozabite.

  • Mojca pokraculja

   Če bi, bi postale gnoj. Socialistični, komunistični z opranimi možgani kot ti, in bi sejale sovraštvo, smrt, častile Barbarin rov itd. – Hvala bogu niso in ne bodo prisegale na vašo zlagano zgodovino !
   Ti in tvoji ste si jo priredili in sprejeli samo zato da ste na oblasti, diktatorji !

  • rubec

   Odlična analiza in sklep bebec.

   • Mojca pokraculja

    Hvala k si me dopolnu, dodajam, bebo bebasti bebec !

    • von Rhein

     Po tem kar mu je serviral montyamp bo začasno utihnil in se verjetno vrnil pod spremenjenim nickom.

   • Argentinec

    Ni analiza, temveč resnica, ovca.

    • Mojca pokraculja

     Čigava, Rapetova al tvoja ?

 • Franc Šink

  Jaz bom na ta dan kidal gnoj.

  • Argentinec

   Pravilno! Tako kot so partizani skidal domobranski gnoj.

   • Nata

    Sem kar kopirala iz komentarja montyampa………..da se ne boš mučil, ker vidim, da imaš hude težave s tem, kdo je kdo !!!

    .) Vsi voditelji v OF, ki pripadajo kakšni meščanski smeri se morajo likvidirati.
    2.) Vsi veleposestniki, kapitalisti, industrijci in kulaki se morajo likvidirati.
    3.)Vsi voditelji in funkcionarji meščanskih strank, ki niso na delu v OF
    ali pri NOV in kateri ne bodo likvidirani tam, se morajo likvidirati.

    7.) Vse intelektualce, študente in kavarniške političarje se mora likvidirati.
    8.) Vse duhovnike, ki so se izjavili proti delovstvu se mora likvidirati
    9.) Vse bivše jugoslovanske oficirje, tudi one ki so pri NOV, se mora zapreti.
    13.) Vsi meščanski časopisi ne smejo izhajati. Radioaparate se mora takoj odvzeti.

   • pajot

    Nekaj ga je še ostalo. Ti na primer.

  • vrnitev jedija

   S ebe in družino skidaj najprej, govno rožnato

 • montyamp

  Deklaracija CK-KPS, 16.9.1941, podpisan Boris Kidrič
  Strogo zaupno!
  Samo za organizacije partije!
  16.IX.1941
  Deklaracija CK – KPS
  K pozivu KPJ je CK zavzel sledeče stališče:
  CK se zaveda in povdarja da je pri sedanjem političnem položaju napočil čas za izvršenje socialistične revolucije.
  CK se zaveda da je globok prepad med KPS in med liberalci, krščanskimi socialisti in ostalimi politično usmerjenimi elementi v OF.
  CK se dalje zaveda da se mora na predvečer revolucije prenehati z vsako skupnostjo z meščanskimi elementi v OF, ker so to isključno samo protirevolucionarci in taki elementi ki so iz koristolubja prodali svoje prepričanje, in streme za gospodstvom v novi kapitalistični državi in ki nimajo nobenega razumevanja za delovni svet.
  V pravem spoznanju sedanje revolucionarne situacije CK sklene da se izvede sledeče nepreklicne ukrepe, ki so potrbni da se zmagovito izvede revolucija:
  1.) Vsi voditelji v OF, ki pripadajo kakšni meščanski smeri se morajo likvidirati.
  2.) Vsi veleposestniki, kapitalisti, industrijci in kulaki se morajo likvidirati.
  3.) Vsi voditelji in funkcionarji meščanskih strank, ki niso na delu v OF ali pri NOV in kateri ne bodo likvidirani tam, se morajo likvidirati.
  4.) Vse voditelje bele garde se mora likvidirati.
  5.) Vse voditelje plave garde se mora likvidirati.
  6.) Vse SS-ovce in gestapovce se mora likvidirati.
  7.) Vse intelektualce, študente in kavarniške političarje se mora likvidirati.
  8.) Vse duhovnike, ki so se izjavili proti delovstvu se mora likvidirati.
  9.) Vse bivše jugoslovanske oficirje, tudi one ki so pri NOV, se mora zapreti.
  10.) Vse duhovnike se mora zapreti. Cerkve ostanejo zaprte, iste se ne sme rušiti. Represalije se sme izvajati samo na drugih cerkvenih posestvih.
  11.) Vsa vojaška odposlanstva kapitalističnih držav, ki se nahajajo pri NOV se mora prisiliti da odpotujejo. Vsak daljni razgovor je prepovedan.
  12.) Vse osebe, ki se protivijo našemu osvobodilnemu boju se mora že sedaj tajno odpeljati in predati NOV. Iste se mora likvidirati samo v slučaju ako to situacija ali pa zunanji položaj zahtevata.
  13.) Vsi meščanski časopisi ne smejo izhajati. Radioaparate se mora takoj odvzeti.
  14.) Vsi javni uradi in vse življensko važne ustanove kakor tudi prometna središča se morajo takoj zasesti z oddelki NOV.
  15. Vsi ti ukrepi se morajo izvesti na dan, ki bo zato določen.
  16. Vse likvidacije morajo izvršiti posebni oddelki partije.
  Partijske organizacije na terenu in v oddelkih NOV morajo skrbeti za najstrožjo tajnost teh navodil.Samo najvažnejši stari člani, funkcionarji partije, smejo vedeti za ta navodila; samo ti so določeni za določitev krivcev.

  Živela socialistična revolucija!
  Živio Stalin, vodja vsega delovnega ljudstva!
  Za CK – KPS:
  Boris Kidrič

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + in kdo so bili ti . . . . posebni oddelki partije ?
   Niso bili Slovenci ???

  • von Rhein

   Upam,da bo sedaj ta prof. argentinac utihnil.

 • Franjo Trojner

  Toti fašenki danes so danes že tak malo hecni, nikoli pa ne smemo pozabiti, da so na vrhuncu svoje moči z lastnim in tujimi narodi dolga desetletja zelo kruto, grdo ravnali. Da je bil njihov kumunistični sistem za en drek se vidi tudi po tem, da so v drugi svetovni vojni premagane nacistične/fašistične države danes vzor demokracije, blagostanja in kulturnega ter tehnološkega razvoja in imajo tam zaposleni 3 in več krat večje plače in penzije. Kumunizem se je v Evropi zadušil v lastnem dreku in duši se še v par eksotičnih državah v svetu ( S.Koreja in Venezuela itd) , glavna značilnost v sjoraj vseh post/kumunističnih državah danes tako, kot tudi pri nas v Sliveniji pa je, da ljudje še danes tolčejo revščino in so države revne, prekomerno zadolžene, tehnološko in kulturno zavrte, v njih hara brezposelnost, razbohotena je korupcija/sistemsko norčevanje iz pravne države, ljudje se oropani vseh pravih priložnosti/možnosti za boljše živlenje se pospešeno izseljujejo, plače in penzije so mizerne itd. Ja vso zlo in zablode, ki ga nam je kumunustična oblast v dolgih desetletjih vladanja naložila na pleča se ne da kr tako na hitro popraviti, sploh pa ne ker tudi danes v demokraciji vidni bivši pripadniki kumunističnega režima rosno mlado demokracijo še vedno trdno držijo v svojih krempljih in ji niti pod razno ne dovolijo zadihati. Kaj torej slavimo 27. Aprila? Če hočemo res stopiti naprej v demokracijo v blagostanje in uspehom združenega naroda nasproti se mora stari kumunistični režim in vsi njegovi glavni nosilci dokončno umakniti novemu, torej demokraciji, šele takrat lahko vsi skupaj računamo na biljše čase. Rešitev za Slovenijo je demokracija po Havlovo in NE po Kučanovo, kar se danes zelo nazorno vidi.

  • von Rhein

   Ta režim bi se moral res umakniti.Kot vidimo pa ga čez noč ponovno nahranijo.

 • Fogglof Tunnek

  “Društvo Moris kritično: 27. april kot Dan upora proti okupatorju naj se ukine, ker nas vodi v razdor in razpad vrednostnega sistema!”

  Prokleti gnoj desničarski pokvarjeni… Vas gnile neodomobrance je lahko samo sram in vam bi blo treba gobce razbiti…oprode podganje!!!

 • Fogglof Tunnek

  Legenda Anton Krković?????…. hahahahahahahahahahahahahahahaha…

  Brigadni general Anton Krković??????… hahahahahahahahahahahahahaha… Ma kdo mu je dal ta nazif, General Glanzkopf?

  NAJ ŽIVI 27. APRIL IN RDEČA ZVEZDA !!!

  • Argentinec

   Desetar Glanzkopf …

   • Mojca pokraculja

    Za tvojo OF, “crkn” ! Kapiš ?

    • Argentinec

     Takole nesramno so se obnašali domobranci med 2. svetovno vojno …. in končali v rovu.

     • Mojca pokraculja

      In zakaj lezeš iz rova ?

  • Mojca pokraculja

   “crkn” za tvojo OF ! Kapiš ?

 • šmentanamuha

  Vse bolj se kaže, da so nam v šoli prodali pravljico o Rdeči kapici in Volku, zato podpiram Krkovičev predlog.

 • primsek

  Ker bo Novo slovensko zavezo in VSO motilo marsikaj, naj kar sestavijo spisek tistih, ki jim grejo na živce in ki na ta način prispevajo k napetostim in delitvah, in jih namestijo v begunske centre v sosednjih državah. POtem naj začnejo sestavljati še spisek za tiste, za katere člani Primčevega gibanja menijo, da vnašajo razdor. In kmalu bi počistili vso Slovenijo in bili enotni pod vodstvom jajceglavih in jajcehodnih grosupeljskih psihičev. Nekdaj so hodili v Jajce na romanje, danes jih motijo bistveno bolj strpne oblike izkazovanja domoljublja in enobejevske tradicije. Zamenjane tablete so prinesle tudi spremembo v mentaliteti in mišljenju?

  • montyamp

   7.) Vse intelektualce, študente in kavarniške političarje se mora likvidirati.
   8.) Vse duhovnike, ki so se izjavili proti delovstvu se mora likvidirati.
   9.) Vse bivše jugoslovanske oficirje, tudi one ki so pri NOV, se mora zapreti.

  • Mojca pokraculja

   Aja, bejž no, spisek nej nardijo, tko k so(ste) jih delal vi ! In kaj ste naredili z vsemi, ki so bili na spisku ? No dej prid že s tvojimi “zgodovinskimi” podatki na plan, sej grobišč po Sloveniji je še dost neodkritih.

 • Duhec

  Desni ste polni sovraštva in jeze… nimate moči, bv se razburjate.

 • KIKI

  Le koracajte v prazno reve rdeče,
  prižigali vam bomo rdeće sveče,
  ko iz plenice zadnje, polne dreka,
  iztresemo še tega pol človeka!

 • Argentinec

  Za vse Ivanove neizobražene ovce – kaj se je zgodilo 27. aprila o katerem teče tukaj beseda;

  Dan upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. To so bili: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce). Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo »Protiimperialistična Fronta«. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

  Vsega skupaj je OF sestavljalo več kot 15 skupin; med drugim:

  Komunistična partija Slovenije (ustanovna skupina),
  Krščanski socialisti (ustanovna skupina),
  Narodni demokrati – Sokoli (ustanovna skupina),
  Kulturniška skupina (ustanovna skupina),
  Društvo kmečkih fantov in deklet,
  Stara pravda (kasneje izključena),
  “Ministrska skupina” (ministri starojugoslovanske vlade),
  “Čoševa skupina” (študenti ljubljanske univerze),
  Zveza inženirjev,
  Zveza slovenske mladine,
  Jugoslovanska ženska zveza (kasneje izključena),
  Antifašistična fronta žensk Slovenije (pridružena po vojni),
  Ljudska mladina Slovenije (pridružena po vojni),
  Enotni sindikati (pridruženi po vojni).

  • MižekFiga

   OF je FO (fuck off) največja komunistična laž zadnjega stoletja!

  • montyamp

   7.) Vse intelektualce, študente in kavarniške političarje se mora likvidirati.

   • Argentinec

    …. in ostale ste samo še budale.

  • rubec

   A tole z Ivanom naj bi nas slovenske domoljube moralo malo razjeziti al kaj?

   • Argentinec

    Zakaj si pa jemlješ izključno pravico do slovenskega domoljubja? A resno misliš, da nas ni nič Slovencev, ki pač ne maramo SDS in Janše pa smo vseeno domoljubi. Celo večji kot pa SDS hrvata Leljak in Mate. 100%!

 • Borut Stari

  Argentincu in ostalim pripadnikom komunistične falange: Če bi bilo po NAŠE bi bila danes Slovenija 10. zvezna dežela Avstrije ali pa kar 17. zvezna dežela Nemčije. No, ker je po Vaše, smo, kot zakrneli ostanek gnile SFRJ do vratu v smrdljivi greznici.

  • Argentinec

   Še nemško ne razumeš, pa bi bil rad Avstrijec, lolek. Sicer pa Dolenjska ne bi bila Avstrija tudi, če bi Hitler zmagal . za razliko od Koroške in Štajerske, kjer ni bilo nobenih domobrancev.

   • von Rhein

    Za vse Ivanove neizobražene ovce Kaj želiš povedati? Da si ti izobražena ovca?

    • Argentinec

     Zate ja.

     • von Rhein

      Torej,odslej dalje si “izobražena ovca”. O smeri pa sproti.

   • Borut Stari

    Ali razumem nemščino te nič ne briga. Zato pa jasno vidim razliko v kvaliteti življenja. Zaradi te razlike so migrirali in še migrirajo Avstrijci in Nemci v svetli komunistični socializem?

    • Argentinec

     Bangladeš ima tudi kapitalizem …. Kitajska pa komunizem. Drugače smo pa pod Avstro ogrsko bili navadni švercerji s soljo …. daleč od dunajskega standarda – ne bi verjel.

     • Borut Stari

      Zrel si za Bangladeš in Kitajsko. Še bolje pa za S. Korejo. Nekdaj v bližji zgodovini si, v svojem bednem življenju, švercal kavbojke,kavo in elektroniko.
      Seveda so te večkrat, tvoji tovariši na meji, slekli do golega. Denarno in materialno.

     • Argentinec

      Zopet kar nekaj na pamet ugibaš, ovca nevedna.

     • Borut Stari

      Nič ne ugibam. To je resnica, ki te je zabolela in, kar je za vas karakteristika, si začel uporabljati žaljivke. Takšni kot si, me ne morejo užaliti.

     • Argentinec

      Zopet kar nekaj na pamet ugibaš, ovca nevedna.

     • Borut Stari

      Sikter!

 • montyamp

  —–Julij 1940, SZ evroposkim KP: “Sprejemajte naciste prijateljsko, bojkotirajte odproniška gibanja.”

  —–
  27. april 1941, enaidvajset dni po nacifašističnem napadu na YU
  slovenskii komunisti tvorijo PIF usmerjeno proti V. Britaniji, Franciji,
  ki ju napada Hitler

  —– 13. maj 1941, dober mesec po
  nacifašističnem napadu na YU, Tito iz posvetovanega KP sestanka Moskvi:
  “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

 • montyamp

  OF — OSVOBODILNA FRONTA
  To so bili krvavi spopadi komunistov , z bolhami in ušmi .

 • Argentinec

  O ladjah, ki so v Luki Koper leta 1991 »kar mrgolele«, je v svoji knjigi Kaj nam pa morete leta 2007 pisal tudi novinar Matjaž Frangež: »Ker so se za orožje in opremo izdajala dovoljenja za prevoz v drugo državo, je vsaj obrambno ministrstvo vedelo, kaj je na ladjah. Zato le še vprašanje: Je Slovenija Luko Koper in vso logistiko Hrvaški ter Bosni in Hercegovini ponudila brezplačno ali pa smo pobirali provizije? Teh ni knjiženih nikjer.« V drugem delu istoimenske knjige Frangež glede tega objavi tudi uradne zaznamke pogovorov s »postosamosvojitvenimi« uslužbenci ministrstva za obrambo, ki so bili opravljeni v zvezi s trgovino z orožjem in gotovinskimi nakupi razne opreme za ministrstvo.

  Ludvik Zvonar, leta 1991 direktor uprave za logistiko na ministrstvu za obrambo – odgovoren je bil za oskrbo Slovenije z orožjem ob zavarovanju osamosvojitve –, denimo, okrog dobav orožja prek Luke Koper pove naslednje: »V vseh pošiljkah je bilo predvsem orožje, ki je ustrezalo potrebam slovenske vojske. Poleg zabojnikov s tem orožjem je vedno prispelo še nekaj zabojnikov za kupce iz Hrvaške in BiH. Tudi ti so bili odpeljani iz Kopra, in sicer na podlagi ustreznih dokumentov za tranzit. Dokumente je podpisal Janez Janša, ki je bil tudi navzoč pri vseh prevzemih orožja.«

  Krkovič in Janša – trgovca z orožjem.

  • von Rhein

   Je to iz študijskega programa preko katerega si pridobil izobrazbo in si postal izobražena ovca?

   • Argentinec

    Dejstva, dejstva, sinko moj …

    • von Rhein

     Vse bolj me siliš v sum,da si “vaspitana ovca” dragi čale.

     • Argentinec

      Saj ti pravim, da nič ne veš.

     • von Rhein

      Zaenkrat sklepam,naprej bomo videli.Upam,da objaviš tudi naslov diplome s katero si pridobil naziv “izobražena ovca”.

     • Argentinec

      Za vas je že osnovna šola zadosti.

     • von Rhein

      No,končno.Iz tega kar pišeš je videti,da dalj nisi prišel.Tisto kar si prilepil iz Wikipedije ti je potem mamica prevedla,da ponujaš kot neke dokaze.

     • KIKI

      Tale Argentinec je zadnji Kumrovški “maturant”, a njee?

  • KIKI

   Pred dnevoma je bil dan knjige in bi si lahko katero bolj eksaktno izbral,,
   da si razširiš znanje!

   • von Rhein

    Bere samo priporočene. Že navedeno in potem še kaj od Zgage in Šurca. In posamezne članke v Mladini.

  • rubec

   Prepisuješ tuje tekste. Napiši nekaj svojega, in sicer da si bil in si še vedno proti samostojni sloveniji.

 • sprehajalec

  27.04.41 je praznik, ki bi ga bilo potrebno ukiniti, če se resno želi delati na pomiritvi slovenskega naroda. Če je bil morda namen dober, je sosled dogodkov v zvezi s tem praznikom pripeljalo do državljanske vojne in po koncu vojne do likvidacije celotne nasprotne strani v državljanski vojni. Skupaj z veliko žlahte, kar je edinstven primer v Europi. po 16. stoletju.

  Situacija je enaka, kot da bi se odpravil na Izlet, ter zakrivil težko prometno nesrečo, v kateri bi mnogi umrli. Sam pa bi slavnostno slavil še leta načrtovanje tega izleta. Zagotovo ga ne bi.

  • Argentinec

   Seveda bi ga, če bi bili v nesreči udeleženi domobranci.

   • sprehajalec

    Če predstaviva sosledje vseh dogodkov v obliki 1 ure, so domobrani vstopili na sceno po 45 minutah tekme. Prvih 45 minut pa se je faulalo, spotikalo s strani rdečega moštva.

    • Argentinec

     Torej so domobranci goljufali. Tekma se je pričela na začetku ure in ne šele po 45. minutah …. pa še takrat so se priključili moštvu, ki je izgubljal tekmo.

     • sprehajalec

      Angažirali so jih iz rezervne klopi, ker je goljufanje na terenu preseglo vse meje.

     • Argentinec

      … in so izgubili. Kaj ti še ni jasno?

   • šmentanamuha

    ja, ja , tudi tebi so uspešno prodali pravljico o Rdeči Kapici in Volku. Ne delaj bedaka iz sebe s takimi komentarji.

 • Lustrator

  Bravo Moris, bravo Krkovič – zahteve, ki bi morale biti nekaj samoumevnega že leta 91, ko smo se od te iste totalitarne, na krvavi način vsiljene tvorbe osamosvojili. Žal smo zaradi podtaknjenih udbovcev znotraj Demosa tisti čas zamudili, a če smo se poldrugo tisočletje borili in na koncu prišli do svoje države, se bomo še toliko časa dokler je zares ne osvobodimo vseh priteklin totalitarne miselnosti, simbolike in njenih mafijskih mrež.

 • Argentinec

  Za izbrane Ivanove ovce (morda pa se najde katera), ki razumejo nemško;

  https://de.wikipedia.org/wiki/Slovensko_domobranstvo

  • Duhec

   Zelo malo verjetno…. intelektualce so baje pobili.

   • Argentinec

    A pol so same budale ostale na desni?

    • Duhec

     Tko se razume…. ja. Razn, če z domobranci sploh nimajo nič in sam nakladajo v pm.

   • von Rhein

    Nekaj mi ne gre skupaj.Praviš intelektualce so pobili in je zelo malo verjetno,da bi kdo razumel. Predlog oceniš s plusom,kar pomeni,da razumeš DEUTSCH. Intelektualka,ki je ostala živa.Neskladje ali brezsmiselno klofanje?

    • šmentanamuha

     Ne vznemirjaj se, Duhec ni neki biser od pameti. Pač posledica negativne selekcije soc-realizma.

     • von Rhein

      Ne vznemirjam se.Zabavno mi je kako se trudijo v osnovi pa pišejo sami sebi.

  • sprehajalec

   Od vseh s strani Nemcev postavljenih enot nenemške narodnosti, ki so bile sestavljene iz 33 europskih nacij in kamor so spadali tudi slovenski domobrani, so bili po vojni v celoti likvidirane le enote, ki so bile vrnjene na teritorij današnje Slovenije. Kar postavlja Slovence po krvoločnosti na najvišja mesta na svetovnih lestvicah.

   Težavo pa predstavlja ta neozdravljena krvoločnost, ker se to dejanje še danes s prazniki slavi.

   • Argentinec

    Nemška vojska (Wehrmacht) in enote SS-a (pod katere so spadali domobranci) je bistvena razlika.

    • sprehajalec

     ne govorim o razlikah med Wehrmachtom in SS, govorim o načinu tretmaja zajetih pripadnikov. Ki je bil v Sloveniji edinstven v Europi.

     • Argentinec

      SS-ovce in njihove hlapce so pobijali povsod po Evropi! Dejstvo!

     • sprehajalec

      Na Norveškem tudi? Danskem, Franciji? Holandiji? Ni zapisov o tem.

     • Anthon

      Detajlov in logike se vajenci neo ZZB ne učijo.

     • sprehajalec

      In? Povsod so imena našteta, koga so preganjali poimensko in sodili. Pri YU ni nobenega imena.

     • tarantela

      Spremljaj malo dokumentarce na Viasat History.

     • sprehajalec

      Saj jih, pa nisem nikjer zasledil, da bi po vrnitvi SS divizije Charlemagne naprimer v Francijo koga likvidirali. Imaš ti kakšne podatke?

     • Argentinec
     • tarantela

      So povsod pospravljali brez sodb. Po vojnah ostajajo posledice in ljudje podivjalo in se znesejo tudi brez sodb. Nedavno sem gledala eno teh oddaj, kjer je bilo omenjeno vsakovrstno povojno maščevanje v večini evropskih držav. Ameriški vojaki so n.pr. posilili okoli 800.000 (osemsto tisoč) Nemk!!! In ob tem je treba upoštevati, da Hitler sploh ni okupiral ZDA!

     • KIKI

      Kolk si ti pametna? Kdo te je o tem obvestil?
      Nemke so v svoji težki situaciji začele prostituirati
      z Ameriškimi vojaki, in sicer za golo preživetje. Nemška mesta
      so bila porušena, hrane ni bilo, bila je lakota in bitka za
      preživetje! Prav tako je bilo v Italiji in v vseh okupiranih državah!
      (Italija, Francija). Nam je Amerika pošiljala pomoč (unra) in ne kaka
      Rusija, s katero smo v začetku paktirali. Bila je vojna in po njej !
      Ah, pri nas so tovarišice za svoj višji položaj in “preživetje” na visoki
      nogi kar same dale in tako je ostalo še do danes!

     • sprehajalec

      Daj podatke, ne pa “što se babi snilo, joj je milo. Daj linke. 800.000 posiljenih nemk s strani Američanov je laž, zrastla v lokalni izpostavi ZZB NOVJ Logatec. Američani so za posiltva kaznovali. Rusi pa niso, zato je bilo 2 milijona posiljenih nemk. To pa je res.

     • Argentinec

      V slovenščini morda res ne …

  • Anthon

   Eno znanje nemščine pa že moraš imeti, ko končaš topogledni študij na slo-filofaksu, mar ne?

   Če bi ti v svoji zaslepljeni in neumni naivnosti zmogel razumeti, kako nastaja Wikipedija, kdo so njeni pisci in da ni nič posebnega na Wikipediji objaviti neko, lahko izrazito pristransko “znanje”.

   In če stvar še prevedeš v nemščino, povečaš obseg branja takšnega pamfleta.

   Torej tile tvoji domobranzi so navadna repetavščina (tov. Repe, eks partijski, alias ZKS arhivar), kar je možno ugotoviti že s površnim poznavanjem zgodovinskih dejstev in vednostjo, kako so sde ta dejstva mainsteamovsko pri nas interpretirala.

   Go home!

   • Argentinec

    Kaj pa ni resnica od napisanega? Povej mi, no … Al tud Nemcem ne verjameš?

    • Anthon

     Nič ni resnica. Gre za prevedeno slovenceljsko interpretacijo t.i. NOB. Ko sem še jaz hodil v šolo, je moja prfoksa preživela ogromno časa v NDR, kjer se je specializirala v tem jeziku. O partizanščini pisariti ni bilo nobenih težav. Strokovne povezave se vlečejo tudi v današnji čas, tako da imaš v Nemčiji polno levičarskih profesorjev, ki zlahka zmečejo na razne Wikipedije vso jugo oslobodilaćko pravljičarstvo. Brez problema.

     • Argentinec

      A ti razumeš nemško? Kaj od napisanega ni resnica?

     • Anthon

      Dosti dobro, čeprav v zadnjih desetletjih tega jezika ne uporabljam veliko.

     • Argentinec

      Torej. Kaj od napisanega ni resnica?

     • Anthon

      Kot sem napisal: NIČ!

     • Argentinec

      Ha, ha, ha … povej to še Nemcem, lolek.

     • Anthon

      Ni treba, tisti Nemec, pod katerega imenom je ta Wikipedijin tekst, je tako vaš.
      Ali si spodaj prebral literaturo? Ta slovenska literatura ni prevedena v nemščino. Takšne ekstra nesposobnosti pa še nisem srečal pri levakih! Boš moral še na kak trening. Nedeljec in podoben sh.it je zu wenig!

     • Argentinec

      Sem vedel, da pojma nimaš o nemščini.

     • Anthon

      https://www.youtube.com/watch?v=hGGTPF2vZ6s

      V literaturi je tudi Antonio J Munoz. Njegove knjige prodaja Amazon.

    • Anthon

     Aja, verjamem Nemcem, zahodnjakom. Ne pa nekdanjim članom vzhodnonemške partije. Znano mi je, da je izšla neka spominska literatura pripadnikov elitne enote Prinz Eugen. O Prinzu Eugenu repetavci ponavljajo malone strašljive zgodbe o njihovi vojaški moči in izurjenosti. Ta spominska literatura pa govori, da so šli ti specialci na območje nekdanje Jugoslavije dejansko kot na dopust. Nekateri se niti ne spomnijo kakšne bitke s slavnimi partizani.

 • tarantela

  Ljubi moji Zakaj ste sneli z YouTube posnetek Zbora 2014?

  • Duhec

   Hahaha…. a res???

   • tarantela

    Posnetek tega zadnjega zborovanja (20aprila) je bil na YouTube, zdej ga pa ni več.
    Posnetki prejšnjih zborov so še tam.

 • Duhec

  Glede na jezikanje je sploh čudno, da je kdo ostal…. na konc bojo partizani izpadli še preveč humani.

  • Argentinec

   Itak. Če so se takole obnašali in grozili se sploh ne čudim. Čeprav sem nekoč bil za spravo – danes nič več.

   • von Rhein

    O madona.Bil si za. Da nisi ti sam John Kocijanic?

   • tarantela

    Sej tud sami niso za kakšno spravo. Ko se zadeve malce pomirijo, že spet privlečejo na dan krampe in buldožerje in kopljejo prepad med narodom.

    • šmentanamuha

     Mrtvi kričijo iz grobov, to je tarantela. pri svojih letih bi lahko imela malo več pameti ali pa vsaj poskusila razumeti.

     • Argentinec

      A da mrtvi kričijo? Pri svojih letih bi lahko imela malo več pameti.

     • Duhec

      Ona jih pač sliši…

     • Anthon

      Primtivec hudojamski!

     • tarantela

      Me zanima, koliko je med njimi Tvojih. Pa tudi to, koliko obiskov na pokopališčih so deležni ostali, ki so pomrli pred 70 in več leti. Sicer so pa vsi v nebesih, a jim ni lepo? Oprosti, sarkazem!
      Vidiš tole neprestano vlačenje ene in iste teme na dan kaže, da nekaterim ni za spravo. Pobijali so pa oboji. Spomnim se, ko so črnorokci sredi noči vrgli iz postelje družino in vpričo treh otrok pobili mater in očeta. To je pa bilo lepo?

     • von Rhein

      Spominjaš se? No,potem pa ti ne gre oporekati,če včasih kakšno afežejevsko spustiš.

     • tarantela

      Črnorokci so bili posebna enota domobrancev, ustanovljena prav zato, da je pobijala neoborožene civiliste. V hosto proti partizanom si niso upali, niso imeli jajc. Sicer sem bila takrat otrok, vendar sem slišala, kaj so se preplašeni ljudje o tem pogovarjali. Ti povem še, da nihče ni upal tem otrokom pomagati, ko so si šli k sosedu sposodit malo večji voziček, sami so nanj s težavo zvlekli oba starša in ju odpeljali na pokopališče dva kilometra daleč.

     • von Rhein

      Vem,vem.Tudi o tem sem bral.Spomnim se ne. Bili so ,kako naj rečem…aha črnoroki vosovci.

     • šmentanamuha

      Pravzaprav bi morala napisati iz brezen in jam, ker grobov (še) nimajo. Potem bi mogoče tudi tarantela razumela. Mojih, kolikor vem, ni med njimi. Si pa ne morem predstavljati te groze napol mrtvih napol živih zakopanih. Kdor pravi, da je na to ponosen, ni pri pravi. Kaj takega lahko reče samo okoreli psihopat, izgubljena duša. Nekaj jih tava tudi na tem portalu.

    • Duhec

     Zaletavajo se z glavo v zid…

 • tarantela

  Tole zgoraj zapisano bo izjemno vplivalo na blagostanje državljanov Slovenije!

  • Duhec

   Ja… vse za napredek in razvoj.

 • rubec

  Tone, kot izgleda nas ni več dosti, a tisti ki smo še ti kličemo ŽIVEL TONE KRKOVIČ.

 • MižekFiga

  27. April je praznik partijskih vojnih in povojnih kriminalcev in sovražnikov Slovencev. 45 let so lagali in še danes lažnivo prirejajo med in povojno zgodovino! FUJ !!!

 • črnaovca

  Eni so se uprli okupatorju, drugi mu prisegali zvestobo. Pustimo ob strani ideologijo in zlorabo osvobodilnega boja za revolucijo, kajti tudi Krković je ideolog neke politike. Borci za svobodo so pač bolj cenjeni kot kvizlingi in to bi moral Krkovič že razumeti saj poveličuje borce za samostojno Slovenijo in zaničuje slovenske oficirje ki so si služili tako ali drugače kruh v prosluli JNA

  • Duhec

   Krkovič in Janša sta tko skregana… sam ovčk ti ne moti. Podpirajo oba…

   • von Rhein

    Podtikaš.Kot nekoč udbovci.

    • Duhec

     Ne repliciram vsakmu na Novi… se mi zdi škoda časa. von Rein, ker tko ponižuješ komentatorje, ki so premalo desni, premalo SDS-ovski, da bi naj bli neizobraženi, neumni…. pa napiši zase, življenjske dosežke, stopnjo inteligence, izobrazbe itd…

     • von Rhein

      Kakšna mentalna beda si. Dneve visiš tukaj pa se ti zdi škoda časa. Od tebe niti pričakujem niti ne želim odgovora. Napišem ugotovitev kateri ne moreš oporekati.

     • Duhec

      Lažeš. S Krkovičem sm se pogovarjala, zato vem. Visim pa, ker mam čas in ste mi lažnivi, zabiti primitivci zanimivi.

   • tarantela

    S kom pa pol Janša ni skregan?

    • Duhec

     To pa ne vem…. z večino je.

    • janez cepec

     sam s sabo, pa še tle ma probleme

 • Hun

  a se od desnakov dedje niso boril v partizanih….se prav moramo pozabit na vse hrabre Slovence, ki so se boril in umrl za dobrobit in mir današnjega dne..
  moramo pa malikovat Krkoviča, ki se je z mladoletnim sinom v jugecu špilal kurirčka in Janšo, ki je v vojaški unuformi sedel in se skrival v štabu…neprecenljivo za hendikepirane svečkarje

  • von Rhein

   Ma daj no,še ti.Kdo pa negira ali žali boj partizanov? Pljuvamo po lažnivih komunistih,ki so zasrali celo zgodovino in vse perspektive Slovenije.

  • Anthon

   Partizanarji so imeli komunajzarsko vodstvo. Po mednarodnem pravu niso imeli legitimitete in so bili v današnjem smislu navadni teroristi. Glede na zaključno “epopejo”, ko so po zmagi zaveznikov in bolani konstelaciji razmerij sil zaradi Rusov in Angležev dobili v roke absolutno oblast (ne pa zmagali, kot se hvalijo) – pa je jasno, da so v zgodovinskem pogledu na enakem nivoju kot nacisti.

 • Argentinec

  Težko je polemizirat z ovcami, katerim edini vir informacij je vaški župnik in Nova24 v službi desnice.

  • von Rhein

   Saj ne polemiziraš.Serviraš svojo resnico in tiste,ki vsega ne verjamejo žališ z nevednimi ovcami.

  • Fogglof Tunnek

   Pa še ta vaški župnik je baje pedofil…baje… Tak pravijo male punčke in fantki…

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, Ministrstvo za visoko šolstvo je zavrnilo zahtevo za priznanje “izobrazbe,” ki jo je brigadir Anton Krkovič dokazoval z listino o zaključenem programu na Royal College of defence Studies v Združenem kraljestvu, z listinama o zaključenih seminarjih, ki ju je izdala institucija George C. Marshall, European Center for Security Studies (Nemčija) in z dokazilom o uspešno zaključenem tečaju Defence Language Instituta, English Language Center (ZDA)…

  …hahahahahahahahahahahahahahaha … Kaplar Krković bi rad z enim seminarjem in nekim tečajem rad imel priznano visoko izobrazbo!?!?… Ma to je isto kot šola v Kumrofcu, ki so o priznali Ivanu Janezu Janši. Danes ima nazif General Glanzkopf !!!!

  • Duhec

   Tunnek…. še jih dej.

   • Fogglof Tunnek

    Bom jih dal… ker prasci spreminjajo zgodovino…zgodovino ki jo je priznal celi svet !!!

    • Duhec

     To so zadnji vzdihljaji crkjenega konja… še enkrat več se je potrdilo, ko delaš, nared do konca.

    • KIKI

     Kaj je zate celi svet : od Triglava pa do ……..no, to, povej!
     S tujim kapitalom smo se delali velike in zapravili vse!
     Tito je šel najraje tja, kjer ga še niso poznali! Tam se je slikal,
     po osovraženih “kapitalističnih” državah pa si je nepovratno
     sposojal denar….

   • karpelec

    Ja Tunnek ,dej jih dej, kar razpoč se.

  • tarantela

   Oprosti, JJ ima prištinski doktorat! Nea ga srati!

  • KIKI

   E, druže Tuneku, a koju je školu pohađao tvoj veliki vođa Tito! Nijednu! Neke “Ruske” ko bi znao…-
   a bio je general i major i neznam što još!!! A bio je samo politčni gurač i – bravar !
   Če bi še malo počakal, tale tvoj Titek, bi imel še kakšen doktorat iz “jahanja jage babe”!
   Cerar jih deli kadarkoli in komurkoli!!!!

   • Fogglof Tunnek

    Moj odgovor na tvojo fprašanje si preberi na vrhu. Fse sn lepo obrazložil…

 • piko8

  Ukinit vse ORGANIZACIJE kOMUNISTIČNIH PLENIČARJEV, SAJ GRE ŽE ZA PRANJE POSRANCEV DOVOL DENRJA!!!

 • Fogglof Tunnek

  Formalna izobrazba, ki jo ima “brigadir” Anton Krkovič priznano, je srednješolska izobrazba…strojni tehnik… S priznano toto izobrazbo lahko na primer opravlja naloge manipulanta v skladišču in vozi viličarja…nikakor pa tanka ali vojaškega helikopterja!!!

 • Duhec

  Partizani bi vas morali zradirat in tega sranja dons neb blo… vedno je tko s teroristi, če en ostane, je en preveč.

  • centurion

   Tebi se res varekina po glavi pretaka.
   Gnus babji stari….

   • Argentinec

    Sploh ni stara. Prau luštna je …

    • Duhec

     Lažnivci pač… kaj pa lohk od njih pričakuješ, če slepo sledijo Janši???

    • von Rhein

     Vidim,da si še tukaj.Vrnem se na tisto tvojo “ponudbo” z Wikipedije. Zgodovinski podatki,kratek opis dogodkov.Zame ni polemično.Oglašam se in še se bom,zaradi ponarejenih komunajzarskih praznikov katerim verjamejo (po tvoje) res samo pripadniki drobnice. Dan,ko je počila prva partizanska puška,dan ko je kurirček pojedel pošto,dan,ko je XY napravil deset korakov iz skrivališča ipd. Na srečo nekaterih (22.junij,4.julij,29.nov) ni več.Zato pa organizirajo vedno nove in nove shode na katerih z govori in na proslavah z raznimi pripomočki, hujskajo proti resnici,poneumljajo nevedne,da verjamejo v laži in ponaredke zgodovine. Ljudje pospravijo zastave,gredo vsak svojo pot,organizatorji pa na požrtije na račun teh naivnežev in tudi ostalih davkoplačevalcev.
     Tvoja pasma pa kot kaže je poklicana za mešanje megle po forumih,da bi se čimbolj zameglila resnica. Resnica o rdečih banditih,ki se bodo res borili do konca.

     • Duhec

      Zdej teče debata o moji lepoti… ne preusmerjaj pozornosti.

     • von Rhein

      Prilepi sliko. Za začetek lahko en face,kasneje tudi v novem bikiniju. Več pa ne,da ne bom kot Magajna.

     • Duhec

      Zakaj pa, če mi nis všeč???

     • von Rhein

      Sedim ob sveči in iščem besede s katerimi bi ti opisal svojo žalost.

     • tarantela

      Dej nehi no, men že z monitorja vn tečejo Tvoje grenke solze!

     • von Rhein

      Naredi akvarij.

      Aja,tista z berglami je pa dobra.

    • KAPIBARA

     Če so ti kante za smeti všeč ?? !!

   • Duhec

    Hahaha…. stari, dej se obesi.

  • if

   Duhec, vaše besede vas razkrivajo kot abslutnega nedemokrata.
   Absolutni nedemokrat, totalitarist!

   • sprehajalec

    Glupačo, ne nedemokrata.

    • šmentanamuha

     Se pridružujem.

  • if

   Teroristi so bili komunistični šefi!
   Na Trgu Evrope v LJ, pred nosom predsednika države, je spomenik terosristu Kidriču!
   Na Trgu republike v LJ, pred nosom načeloma demokratičnega zakonodajenga telesa RS, je spomenik teroristu Kardelju.

  • šmentanamuha

   No, ja, tud ti si en ponesrečen abortus, kaj mormo.

 • janez cepec

  uredništvo Nove 24, dejte opozorit avtorja tega prispevka C.Š., k nima niti tok jajc, de b’ se podpisu, da v Slovenski vojski čin Brigadnega generala ne obstaja. višji oficirski čini so major, podpolkovnik, polkovnik in brigadir, generalski čini pa si general major, general podpolkovnik in general polkovnik. torej, ponavljam, nobenega brigadnega generala. za vse omenjene čine je seveda potrebna ustrezna izobrazba, katere pa Krkovič nima. z izobrazbo ki jo ima, srednja (triletna?) šola in par šnel kurzi, ki jih je obioskoval, še do majorja ne bi prlezu. Krkovič se predstavlja z činom generala, kar je pa glede na njegove pogoje, ki jih ne izpolnjuje kaznivo. je samo brigadir, pa še to mu je ljubljeni vodja zrihtu “preko reda”

  • Fogglof Tunnek

   Ja, ampak ti si pozabo, da so v bran Antona Krkoviča so stopili fsi “uravnoteženi” mediji od Reporteja, Maga, Družine, Demokracije do NOva24tv…. češ da se velikega osamosvojitelja res ne sprašuje, kakšno šolo je končal, saj menda tudi Tita niso spraševali, ali ima končano fakulteto ali ne, pa je bil maršal !!!

   • janez cepec

    ja maršal u Jugi ni biu čin, ampak naziv

    • Fogglof Tunnek

     Tudi Janša in Krković si zaslužita največje možne nazive… Ni kaj ni !!!

     • janez cepec

      ja sej zadnjč je edn od zavedeneh koštrunou izjavu, de brez Đonija pa Krkota ne bi blo osamosvojitve. no ja, pa od Krkota 12 letn sin je tud mau pomagu. dobr, de jih mamo, drgač bi ga najebal

     • tarantela

      Ja, JLA se jih je tako bala, da je kar spakirala in šla. Poglej, po drugih republikah so šarili 4 leta.

     • janez cepec

      jebat ga, niso mel 12-letnika, kaplarja pa generala u prvih vrstah

     • Fogglof Tunnek

      Še danes so strah in trepet!!!… A ne vidiš kako so ofce pohlevne:))

     • Fogglof Tunnek

      Tone Krković je o sinu povedal, da je postal vojni veteran zaradi vožnje z yugom 45…star komaj 12 let!?!?… Jas bi mu dal fsaj čin kapetana…hahahahahahaha…

     • janez cepec

      če bi biu jugo 55 namest 45 bi zaslužu čin kapetana 1. klase

     • Fogglof Tunnek

      Če bi bil tisti jugo 55 ki je bil namenjen za ameriško tržišče pa bi že bil blizu majorja…

  • Duhec

   Kje maš Viktorja???

   • janez cepec

    za bajto u bazenu se namaka, rad bi uso svinarijo, k se mu je u teh leteh nabrala na vesti dol sprau

    • tarantela

     Upam, de je zavit u deko, zuni piha, lohk se še prehladi.

     • janez cepec

      ma tok trdo UDBOUSKO kožo, de ga zlepa ne prepiha

    • Duhec

     Hahaha…. on je pravnik. Sam ne vem, a je levi al desni intelektualc?! Al kr po potrebi…. kdo pač vlada.

     • tarantela

      Če že mahaš okul sebe, pol pač mahi po potrebi, nej se umakne, kdor jih neče fasat.

     • Duhec

      Sluzavci to obvladajo.

     • janez cepec

      kešne silne intelektualne latnine ne premore, use kar ma materjalnega, j pa tko nakradu, se pa po vetru obrača, to pa ja

     • Duhec

      Na kongresu SDS-a bo izpostavil problematiko naših premalo desnih komentarjev…. če bo kdo mel jajca, bo nepristranski, gre direkt v Begne.

  • sprehajalec

   Naš Brigadir = je po Nato nomenklaturi Brigadni general. Res si cepec.

   • janez cepec

    jebeš Nato, u SLO vojski tega čina ni, pa basta

    • sprehajalec

     Tudi čina Politični Komisar uradno ni več v SLO vojski, pa jih je polna Slovenija.

 • Duhec

  Partizanom se zahvalte, da je sploh kdo ostal za seme…. oz, da se je vojna prej končala. Norci…. ta del zgodovine sploh neb smel omenjat, poraženci nimajo pravice do česarkoli.

  • resnicaboli

   Ti pa imaš pojma si to znanje pridobil v kumrofški šoli. Partizani so pobili več Slovencev ko vse vojske na naših tleh.

   • Lustrator

    Natančneje: v 4 letih okupacije so pobili skupaj manj nemških in italijanskih vojakov kot domačih demokratično izvoljenih politikov, duhovnikov, intelektualcev in kmetov v prvih 10 mesecih po uradnem začetku vojne, torej še pred ustanovitvijo vaških straž!

  • Johan

   Če nebi bilo OF in bande, bi bili danes druga Švica !

  • sprehajalec

   Tebi gre pa seme veliko po glavi. Je prišla menstru?

 • Viktorh

  Bravo Tone, naj plešejo kolo brez nas.

  • janez cepec

   ti si odplesu svoje, UDBOUSKI piszduh, zid je že postavlen, za tebe, ša pobelmo ga, poj pa gasa

   • Duhec

    Hahaha…. ni mogu, da kaj ne napiše.

   • Johan

    Pazi kaj pišeš!!

   • antimur

    Za tebe je bolje, da se skriješ v mišjo luknjo, pa še od tam te bomo izbezali in to prav kmalu.

    • janez cepec

     kva pa ti sereš, če se že tok turiš, bomo pa še tebe poraziral, ni blema

     • sprehajalec

      Ti si se sposoben spustiti v boj le s šanskom, pa še ta te vedno na koncu porazi, da obležiš.

     • janez cepec

      a tle si se pa zajebu, leta izkušn prnesejo svoje

     • sprehajalec

      Šank pade na koncu, pod silno težo?

     • janez cepec

      ja maš prou, tapametn popusti

 • tarantela
  • Fogglof Tunnek

   A so to Janševi volilci?… pred ali po volitvah?

   • tarantela

    Odbor 2014 dne 20.4.2017

   • Johan

    A n emoreš prdnit, da se ne boš usral!

 • RATATA

  Ukinit in strogo preganjat je treba vsako združenje, skupino ali posameznika, ki ima Tita za maršala.

 • Iza Demos

  Kdo na ministrstvu pa ga je spet “usral” (hmm morda pa “se je usral”) in je dovolil /dal izdelat vizitke s činom, ki sploh ne obstaja?
  Ohhhhhhh ti državni uslužbenci…………

  • sprehajalec

   Se spoznaš na čine? Oberlajtnant pa to?

 • von Rhein

  Dan se bo kmalu prevesil v drugo polovico pa še nobene novice o poškodbi mačkovega gobca.Niti komentarja.

  Mačku pod Bazo 20 razbili granitni obraz

  • tarantela

   Si me že prestrašil, da so Garfija z berglo!

   • Duhec

    Mogoče je pa že pršu iz bolnice…. nikol ne veš. Borci se hitr celijo….

    • tarantela

     Zdej pa menda zbirajo zamaške. Bo treba plačat rešilca, zdravnike na Urgenci, novo berglo, pretepenemu Tončku odškodnino za strah in bolečine in seveda sodnijo in odvetnike. Mater, spet ti “rdečkarji in nepravične tožbe in obsodbe”. Zagarantirano bo imel tale odbor še velik paradiranja okli sodnije, sami poskrbijo za to.

     • Duhec

      Ja… pa še brez morilca Noviča so ostali. Primcu se meša…

     • tarantela

      Menda bojo na zastavo namesto grba nalimali nalomljeno berglo, tudi posebne značke-bergle bojo nosil.

     • Duhec

      Slaba ideja…. večina med njimi je slabovidna. Niti preštet se ne bojo mogli…

     • janez cepec

      bergle pa tko rabjo, sej so, njegove ove, več al men dementni kriplni

     • tarantela

      Menda bojo za dan upora razglasili 20. april, tud spomenice v obliki diplom bojo natisnil, kdor slabo vidi, bo dobu še špegle ali kukalo, da bo prebral spomenico.

 • Primoz Papez

  Spet Krko s svojimi namišljenemi čini…

 • Viktorh

  Še enkrat Tone, čestitam.
  Osamosvojitev smo si priborili, si bomo pa še demokracijo in se znebili rdeče golazni.

  • janez cepec

   ja s tabo bio blo treba začet, tebe se znebit, pa takeh pizduhov, poj smo pa zmagal

   • Viktorh

    Pa kaj, kurac, se ti gorenjski bandit, mešaš v pogovore odraslih?

    • janez cepec

     ma kašn kurac si ti odrasu, ti si tok star, de ti gre že na otročje, Matilda te išče

     • Viktorh

      =biSe, zakaj bi se le tvoja stara.
      Pojdi v tri 3.14zde , šupko.

 • Duhec

  Če ne bo Trump zakuhu 3. sv. vojne, ki si jo na Novi tko želite, jo bote pa domobranci…. in spet dobl po p*.

  • sprehajalec

   Verjetno do situacije, ko nekdo izroči zvezanega nasprotnika, da ga potem lahko likvidiraš, ali zazidaš ne bo prišlo več.

 • Viktorh

  Za malo manj razgledane je potrebo pojasniti kje vse se je izobraževal Tone.
  Toda, nekateri temu ne priznajo vojaške usposobljenostii, strinjajo pa se, da je narodni heroj Franc Leskošek – Luka bil vse, kar je želel, tudi zvezni minister, bil pa je delavec z nedokončano osnovno šolo, enako kot broz.
  Človek lahko crkne od smeha.

  • janez cepec

   iz tvojih ust, u božja ušesa, kar se crkavanja tiče.

  • centurion

   Je pa bil zato Matija Maček priučen tesar, Rozman Stane nekvalificiran pek,
   Miha Marinko kurji tat, Kardelj faliran študent ..
   Nova rdeča garda pa copy-paste magistri in doktorji….

   • ogledalo

    Ivan tudi? ……”No, diplomska naloga Janeza Janše na 72 straneh ima navedenih pet virov (pet knjig).

    Ob tem je imel avtor kar nekaj težav tudi pri navajanju. Tako je dobesedno in brez navedbe vira prepisal kar vse poglavje 4.7 Družbenega plana SRS za obdobje 1981–1985, z enako vnemo in brez navajanja vira pa je prepisoval tudi iz dveh avtorsko varovanih knjig. Gre za knjigo Slavka Soršaka in Jožeta Smrekarja o delovanju družbenopolitičnega sistema v neposredni vojni nevarnosti, ki je izšla v Mali knjižnici splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite, in za knjigo Osnove rukovođenja i komandovanja, ki sta jo napisala Stevo Tankosić in Dušan Vukadinović. Iz prve knjige je Janša brez navedbe vira prepisal več odstavkov, od tega, kaj morajo vsebovati prostorski načrti, kakšno vlogo mora načrtovanje imeti pri »vodenju splošne ljudske obrambe«, do ukrepov za hitro mobilizacijo. Iz Tankosićeve in Vukadinovićeve knjige pa si je »sposodil« shemo vodenja, pri čemer je napisal, da jo deloma povzema, jo je pa prekopiral.Poleg tega avtor na več mestih v diplomi, času primerno, opisuje idealno družbeno organizacijo, ki naj bi bila učinkovita v odporu proti prihajajočemu »zunanjemu« sovražniku. Svetuje, naj se država izogiba nevarnim tujim »licencam«, kmetijstvo pa »monokulturam«. Ob upoštevanju »interesov« in »potreb« Slovenije naj bi bilo po Janševem mnenju »načrtovanje velikih sosesk in s tem velike koncentracije prebivalstva sploh nesprejemljivo«, saj bi v vojnih razmerah s tem sami sebi povzročali nerešljive težave. Če bi zmanjkalo energije, ne bi delovala dvigala, potem ne bi bilo gretja, občutili bi pomanjkanje hrane in vode. Na podeželju bi bile vse te težave veliko manjše, je bil leta 1982 prepričan sedanji predsednik vlade. Zato je nasprotoval tudi »odpiranju«. Modernizacija na podlagi uvoza licenc naj bi bila »škodljiva«. Glavna nevarnost naj bi bila predvsem v »zunanjem sovražniku« v obliki tujega kapitala, znanja in informacij. »Ali uvajanje sodobne tehnologije v proizvodnjo ob naših lastnih skromnih dosežkih ne pomeni uvoza tujih licenc« in »ali se dovolj zavedamo, da tuja tehnologija pomeni odvisnost od preskrbe z rezervnimi deli in mnogokrat s tujim strokovnim znanjem?« se je spraševal takrat Janša……”

 • Caetano

  Za dan upora proti okupatorju naj bo razglasen 13. maj v spomin na boj tigrovcev na Mali gori. PIF je bila usmerjena proti legalni vladi in proti zahodnim zaveznikom. Proti okupatorjem pa sele ko bi dobila iz SZ znak za zacetek revolucije. KPJ je 28. aprila 1941 skladno s politiko kominterne sprejela vojno napoved takratni legalni vladi in sklenila naj se pripadnike odporniskih gibanj ovaja okupatorjem. Pristala pa je takrat tudi na de facto razkosanje Jugoslavije.

  • Lustrator

   “Proti okupatorjem pa sele ko bi dobila iz SZ znak za zacetek revolucije”
   Ključno je predvsem to, da je šlo tudi pri tem načelnem razdoru z nacisti zgolj za priročno krinko izvedbe revolucije. Stalin je od jugoslovanske podružnice komunistov sicer zahteval tudi DEJANSKI boj proti Nemcem, da bi lažje rešil svojo rit na vzhodni fronti, a tega Tito ni upošteval in je nadaljeval s svojimi pezdetskimi in strateško popolnoma nepomembnimi skrivalnimi akcijami proti nemcem, vse svoje sile pa skoncentriral v boj proti protirevolucionarnim silam in kajpak neoboroženim civilistom.

 • if

  Na demonstracijah proti pristopu Kraljevine Jugoslavije k trojnemu paktu konec marca 1941 jugo-slo komunisti niso sodelovali, hkrati so, skladno z direktivo Kominterne, protestirali proti napadom na dve takratni nacistični izpostavi v Beogradu.

  Pred napadom na Jugoslavijo/Slovenijo, med njim 6. aprila 1941 in po njem so bili jugo-slo komunisti člani Kominterne, izvajali so njene cilje v oblikah, ki so ustrezale paktu Hitler – Stalin, ki je bil takrat šef Kominterne. Posledično so slovenski narod prepustili učinkom nacifašističenga napada in to 26. aprila 1941 potrdili z ustanovitvijo PIF usmerjeno proti VB, Francijia in ZDA.

  13. maja 1941 so jugo-slo komunisti preko Tita poslali Stalinu sporočilo:”Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”
  Tistega dne se je TIGR vojaško spopadel z italijansko okuaptorsko formacijo. To je pravi dan upora proti okupatorju!

  Sporazumu nacifašizma in Kominterni prilagojen molk juog-slo komunistov je trajal do 22. junija 1941!

  Slovenski komunisti so svojo komunistično definirano vstajo prožili šele 22. julija 1941.
  Zato sedanji dan upora protiu okupatorju ne more biti vezan na 27 april!

  Jugo-slo komunistični know-how ZZB NOB obravnavam kot bleferskega, lažnjivega, uničevalca svobodne Sloveniije, vse to zaradi vsakega 27. aprila praznujoč Dan upora proti okupatorju.

  Predsednika države Boruta Pahorja zahtevam, naj preneha kolaborirati z zgodovinsko lažjo!
  Če tega tudi letos ne bo storil, ga bom obravnaval kot nedemokrata!

  • Levicar nikoli!

   Ko omenis komunajzlom njihov pakt o nenapadanju, takoj dobijo akutno amnezijo ali pa takoj necuju dobro! Hinavci, tako kot pri vseh stvareh.

 • antimur

  Da se je OF izrodila in povsem pristala v rokah terorističnih rdečih revolucionarjev, že govori samo dejstvo, kako se je ta rdeča zločinska svojat obnašala do vseh domoljubnih strank in njenih članov, ki niso bili za komunizem, bili so pa antifašisti, namesto, da bi jim ponudila sodelovanje, jih je raje likvidirala, zahrbtno, podlo, tako nekako, kot so se desetletja kasneje znebili Krambergerja, Slivnika, pa še koga.

  • if

   OF se ni izrodila, taka je bila rojena.

  • Lustrator

   Ne le, da niso ponudili sodelovanja ostalim antifašističnim organizacijam, ampak še huje – sami so bili povabljeni v to koalicijo, pa so jo odločno zavrnili, nekaj mesecev kasneje pa so v Dolomitski izjavi vsa ostala gibanja, ki se ne podredijo vodstvu komunistične partije, celo obsodili izdaje oziroma po domače povedano: obsodili na smrt.

 • ogledalo

  Ta portal nima pravice govoriti o razpadu vrednostnega sistema, ker je zagovarjanje kolaboracije in nacifašistične belogardistične klike, sramota za civilizirano človeštvo! Želim vam lepe praznike, tako ob dnevu boja proti okupatorju, prazniku dela 1.maju, kot ob dnevu zmage nad nacifašizmom (in njihovim kolaborantom!) ! SF-SN

  • sprehajalec

   Če bomo vprašali civilizirano človeštvo, kaj je sramota po njihovem mnenju;

   1. zagovarjanje kolaboracije in nacifašistične belogardistične klike

   2 likvidacija in zmetanje v brezna in zazidanje živih v rudnike predane in zvezane nasprotnike v državljanski vojni po končanih sovražnostih. Ter slavljenje tega dejanja njihovih naslednikov.

   Bo dilema. Prav zanima me, kaj bo civilizirano človeštvo določilo za svojo sramoto, 1 ali 2? Najbolje vprašanje postaviti na kakšen mednarodni portal.

   • ogledalo

    Oboje je sramota! Predvsem pa je prvo pripeljalo do drugega. Državljanski vojni?!

    • sprehajalec

     Wikipedia pravi takole, … de facto civil war in Yugoslavia 1941-1945. Če ti kaj ni všeč piši na naslov wikipedie.

     Kolaboracija državljanov države, ki se je predala okupatorju ni po nobenem zakonu kaznivo dejanje. Če pa je, pa mi povej Zakon takrat v veljavi, ki je to prepovedoval.

     Tako bi gledali pravniki človeštva na točko 1.

     Točka 2 je pobijanje razoroženega in zvezanega prebivalstva.

     Tako bi gledali pravniki človeštva na točko 2.

   • janez cepec

    teška odčločitu, a daš kešno podpitanje?

    • sprehajalec

     Ja, podpitanje; Si še trezen, dolga bo do večera?

     • janez cepec

      grem po novo gajbo pera, a ene pou litrčka šnopčka, poj pa bo

     • sprehajalec

      Samo bolj zase se drži, da ne boš neumnosti trosil tukajle. Borčevska je pač težka…

     • janez cepec

      ti povem

     • janez cepec

      a ti veš kašn je gorenski šnopc?

     • sprehajalec

      Spiješ šilce vode, eden te pa čez hrbet useka, da te zapeče.

      Stara kot človeštvo….

     • janez cepec

      no ja po pa nč

   • šmentanamuha

    Sprehajalec, ne ukvarjaj se s tem cepcem, ker je tu za to, da smeti portal.

   • Aron

    Kdo tocno in eksplicitno zagovarja povojne poboje nedolznih ljudi, kolateralne skode 2. sv?

    • sprehajalec

     Nihče jih ne zagovarja uradno, pa tudi uradno jih nihče ne omenja. Niti jih ne obsoja. Razen na srečanju “Vstale primorske” pred leti, ko je predsednik ZZB ali neke lokalne izpostave izjavil zgodovinski stavek in s tem zaprl zadevo “Da, po vojni so se dogajale tudi določene pizdarije, ampak”. Seveda se že sluti, kam je ta ampak potem naprej v govoru napeljal. Pa Brko Stanovnik je šel vreči rožico na neke vrste grobišče nedelač stran od osrtednje proslave, na daleč ga je kamera ujela. Pa je potem nekaj nedoločenega zamomljal, da so bile včasih tudi krivice.

     Ja, pa včasih se slišijo glasovi “še premalo smo jih pobili”. Kolateralna škoda se uporablja za bojne akcije. Po zaključku bojnih akcij, kot v našem primeru, se ta izraz ne uporablja. Šlo je za čiščenje razrednega sovražnika.

  • janez cepec

   se ti pridružujem

   • Janez

    Kam?
    Se bosta pa “združila”?
    A?V SEKTO EX KP, ZK – NAPIFLANIH?
    Tudi !
    Vidva sta
    – “greh” na kosmatih dušah slo ex KP, ZK-jev. A ne vidiš – tega ? L.r.JANEZ KOMENDA

  • Janez

   Ha, ha !
   Ta !
   Človek – je bil pa hud piflar v šolah.
   Ex KP, ZK “ŠOLNIKI” – VAŠA

   – ŽRTEV – JE TA PISUN.
   ZDAJ GA PA ŠE ? Odučite – od napiflanega. SAJ NI RES – PA JE ! R. JANEZ KOMENDAL

   P.S. PREGVOR “ŠE SO BREZUMNEŽI – CELO PO KONCU 2. VOJNE. Še kar – drži?

  • if

   Komunistični nazor in njegovi nosilci Tito, Kardelj, Kidrič …, prakolaboranti z nacifašizmom, in podporniki tega komunističnega nazora, med njimi ste tudi vi “ogledalo”, nimajo/nimate demokratične osnove druge zmerjati s kolaboranti!
   Slovenski narod Prešernovega tipa na komunistično idejo odgovarja s Prešernovo in ustavno Zdravico!

   • ogledalo

    Seveda ste sektaši znani kot stranka, ki vzpodbuja mednarodno sodelovanje ne glede na raso, spol, veroizpoved….Kar potrjuje vašo širokogrudnost so seveda tudi komentarji na Norem portalu! Kaj pa je to ustavna Zdravljica?! Poznam samo eno, ki pa sekti NI po volji!

  • Levicar nikoli!

   Goni se u tri pizde materine!!!

   • ogledalo

    Primitivec , kje si se skrival tako dolgo? V anusu ljubljenega vodje?!

 • dare326

  27.april je ekvivalent Veliki noči, tako da lahko vsi praznujejo. Podobno je z Božičem in Novim letom. Vsaka oblast/diktatura ima svoje praznike, ki pa se pokrivajo s starimi, predkrščanskimi običaji.

  • Janez

   Šala ?
   Res slaba šala. ABSOLUTNO NOBENE PRIMERJAVE. STALINI : BOŽIČ. L.R. Janez KOMENDA

 • Janez

  Ogledalo !
  NAJBRŽ MISL NA ZLOČINSKO
  – KOLABORACIJO SLO KPS STALINOV MAČEK&COMP OD 1938.DALJE !
  – S STALINOM. ZNANIM ŽE 1938 VKP B KOMUNISTIČNIM MORILCEM. Ubogo. L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  UBOGO “OGLEDALO” SE BO TU – RAZLETELO ?

 • xtc

  Ne ukiniti prepovedati!
  Zadeva zgleda neksako takole;kot bi Nemci slavilli dan ustanovitve NDSAP:

  • Janez

   TOČNO TAKO !
   PRAZNIK NAJ BO !
   DAN PRVEGA RAZVIITJA SLOVENSKE ZASTAVE – Lovro TOMAN, 19.st. l.r..JANEZ KOMENDA

 • janez55

  Združenje za vrednote kolaboracije zahteva, naj namesto Dneva upora proti okupatorju 27. aprila za praznik razglasimo 25. marec, v spomin na podpis sporazuma o pristopu Jugoslavije k trojnemu paktu s Hitlerjem.

  • xtc

   A ni to skoraj isto?
   Partizani s Titom načelu so pobili med in po vojni vsaj sto in večkrat ljudi kot vsi trije okupatorji skupaj:

   • Anton

    Tito je dokazano kolaboriral z okupatorjem

    • herman

     Hm,hm! Gledam avtentične arhivske fotografije z domobranske prisege Hitlerju, pa na njih ne vidim nobenega partizana.

     • Montana

      Hja, partizani so prišli iz hoste šele potem, ko so zavezniki nagnali nacije…hahhaha.

  • if

   Tiste dni so komunisti kolaborirali z nacisti, linija klaboracije je bila Kominterna, njen šef Stalin podpisnik pakta s Hitlerjem je bil šef Titu, Kardelju …
   Na marčveskih demonstracijah proti pristopu k trojemu paktu komuniistov ni bilo, pač pa so, skladno z diktatom Kominterne, protesirali proti napadu demonstrantov na dve nacistični izpostavi v Beogradu:

   nemški ambasador Von Heeren;
   nemški prometni urad v Beogradu, v katerem je deloval gaulaiter NSDAP (nacistična stranka) za Jugoslavijo Franz Neuhausen vključno s podrejenimi agenti Himlerjeve RSHA (Reichssicherheitshauptamt).

 • Vera

  Od osamosvojitve naprej bi morali praznovati samo ” slovenske praznike ” , ne pa tistih, ko smo pod prisilo bili združeni v neko mešanico različnih narodov nekdanje Juge, ki je ni več ! Poveljstvo je bilo nekoč v Beogradu , sedaj je v naši Ljubljani , zato nimamo kaj praznovati praznika države, ki je propadla . Kaj sploh praznujejo ti ljudje , ki so bili za časa vojne še otroci ali jih pa še niti na svetu ni bilo ? ? ? Kaj praznujejo ? Polne TRR in denarnice ? Tudi to ne bo trajalo več dolgo . Upam in želim , pa nisem mlada .

 • MladiLiberalec

  Italijani danes praznujejo dan osvoboditve. Pa je njihova zmaga dvoumna. Mi ki smo res zmagali in dobili tudi precej bivšega italijanskega ozemlja kot zmagovalci pa bi kar ukinili vse praznike ki nas spominjajo na zmago v drugi svetovni vojni? Ne bodite smešni.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_Day_(Italy)

  • Adolf Hitler

   kai ste pa sploh dobil ja eno po pizdi še to so vam Rvati pokradli kai ste imeli!

 • if

  V prihhodnjih dneh bo v LJ organiziran dogodek Tek trojk.
  Zgodovnsko je to vezano na likvidatorske komunistične trojke, ki so znotraj okupirane Ljubljane in zunaj nje izvajale teroristična dejanja proti prebivalstvu!

  • MladiLiberalec

   Kaj pa narodna zaščita? Tudi ta je bila organizirana skoraj po vseh krajih v okupiranih Ljub. pokrajini. Ni obstajala samo VOS.

   • Lustrator

    Zaščita proti? Je zasedba vasi (kraja zasebne lastnine, spanje po tujih hišah, prehranjevanje s hrano domačinov) v času miru in umik, ko se pojavijo Nemci zaščita? Ravno nasprotno – velika večina civilnih žrtev in požigov vasi se je zgodila prav zaradi prisotnosti partizanov in njihovih skrivaških zahrbtnih akcij brez prevzema odgovornosti. Okupator je jasno postavil pravila kaj se bo zgodilo v primeru takih terorističnih napadov in prav na to karto so partizani tudi igrali – njihov cilj je bilo povzročiti čim več žrtev med civilisti, da se bodo ti primorani pridružiti partizanom, ki so bili oboroženi in veliko bolj na varnem od civilov. “Boj proti okupatorju” pa tak.

    • MladiLiberalec

     Okupatorjeva ‘pravila’ kot ti praviš so bila tudi drugod po Evropi enaka. Drakonske in zločinske kazni nad civilnim prebivalstvom če se narod upravičeno upira okupatorju in agresorju. Ta se pa pri nas še bolj ni držal vojnega prava kot npr na zahodu.

     • Lustrator

      Izživljanje nad civilisti in asasinacije posamičnih stražnikov ali nemških vojakov nima prav nikakršne zveze z “uporom okupatorju”, ampak ravno nasprotno – s svojimi pezdetskimi zločini, so sprožili predvideno reakcijo okupatorja katerega žrtve so bili nič krivi Slovenci. Nikjer po Evropi ni upor potekal na tak način, razen tam, kjer so bili “upornikI” komunisti. Četniki, ki so se proti nemcem DEJANSKO bojevali, so svoje akcije ustavili čim so zaradi njih začeli trpeti civili. Zavedali so se namreč da je njihova glavna naloga kot vojakov v okupirani državi obramba države in civilistov v njej. Pri komunistih (OF) je bilo ravno nasprotno, saj so se zavedali, da brez stotisočev mrtvih revolucija ne bo nikoli izvedljiva.

     • MladiLiberalec

      Četniki so ubili dva Nemca v Sloveniji. Partizani in zavezniki pa 6000 okupatorjevih vojakov. To vse pove.

     • Lustrator

      Glede na to, da je bilo v Sloveniji četniško gibanje zelo okrnjeno, saj je glavnina branila Srbijo, kjer so četniki tudi DEJANSKO bili boj z okupatorjem, to niti ne bi bil toliko presenetljiv podatek, čeprav vanj močno dvomim. Koliko Slovencev pa je umrlo zaradi četniškega delovanja v Sloveniji?

      Tvoja druga navedena številka pa je popolnoma pravljična in je ena tipičnih komunističnih manipulacij z zgodovino. V Sloveniji je bilo POKOPANIH cirka 6000 okupatorjev (večinoma Nemcev), v bojih na slovenskih tleh pa jih je dejansko padlo okoli 800 – cca 324 Italijanov, ostalo Nemci. Od kod razlika? Navadne nemške vojake so v času vojne pokopavali v najbližji državi Rajha, kar je bila v tem primeru Slovenija. Padle iz celotnega balkana so torej prepeljali v Slovenijo in od tam ta številka. Koliko Slovencev pa je umrlo zaradi partizanskega delovanja v Sloveniji? Okoli 100.000. Pred partizani civilnih žrtev na naših tleh skorajda ni bilo in jih tudi ne bi bilo, saj niso ne nemci, ne Italijani imeli potrebe po iztrebljanju prebivalstva. Če bi to želeli, bi Slovenijo brez problema do zadnje bitke požgali že v prvem tednu zasedbe.

     • MladiLiberalec

      Po tvojih podatkih naj bi torej padlo v Sloveniji manj kot 500 Nemcev. Dejansko pa jih je toliko padlo samo v bitki za Trst. Struktura žrtev pa velja kot je ugotovljena po Sistory.

     • Lustrator

      Tako je, manj kot 500 Nemcev. Tega si nisem izmislil ali pobral iz nekega sistoryja, ampak gre za podatke iz italijanskih oziroma nemških evidenc. Pri Nemcih točnega podatka sicer ni, saj je znano le to koliko vojakov in kdaj jih je bilo dodeljeno na slovensko ozemlje ter število žrtev na področju celotne balkanske fronte – število žrtev je bilo izračunanih glede na povprečje na celotni fronti – številka je najbrž še nekoliko nižja, ker pri nas za razliko od ostalih delov Jugoslavije ni bilo nobenega omembe vrednega boja proti Nemcem.

      Glede “bitke za Trst” in ostalih OF mitov, pa ti priporočam Petra Urbanca oziroma njegovo knjigo Skrita, nepoznana zgodovina NOB-revolucije;
      http://www.casnik.si/index.php/2016/03/15/bitka-za-trst-maja-1945-izjema/

      Kot rečeno – v Sloveniji niso partizani v celotnem trajanju vojne izvedli niti ene same vojaško pomembne zmage proti nemški vojski . Doslej se še ni našel junak, ki bi mi uspel dokazato nasprotno. zelo ironično glede na to, da je praktično ni vasice ali kraja v Sloveniji, kjer revolucionarji sebi na čast ne bi postavili kakšnega spomenika tem vrlim junakom brez ene same zmage – razen kajpak izvedbe revolucije, kar je bil edini cilj NOB.

     • MladiLiberalec

      LOL Knjiga Petra Urbanca se zlahka ovrže na podlagi originalnih dokumentov. 500 Nemcev je padlo samo v bitki za trst ti pa ponujaš številko manjšo od 500. Če si nisi sam izmislil si je pač nek drug fake strokovnjak.

     • Lustrator

      1. že od samega začetka govorim o številu padlih nemških in italijanskih vojakov na slovenskih tleh – ne zgodovinsko slovenskih , ampak tleh, ki so v času okupacije pripadale Sloveniji
      2. pobijanje vojnih ujetnikov po njihovi predaji ni stvar s katero bi se hvalil, ampak bi se raje skril v največjo gomilo gnoja, da kdo ne izvoha storjenega zločina.

      Če želiš zgodovino spoznati iz perspektive resnice, ne pa totalitarnega režima, ti toplo priporočam Urbančevo knjigo – v njej bož težko našel en sam stavek, ki ne bi bil podprt z dokazi – dokumenti, imeni, letnicami, pričami. Mite, ki jih tu nabijaš so v osnovne šole vlagali že pred 70 leti in čas je, da pustiš še stroki svojo besedo.

     • MladiLiberalec

      :D Že par trditev od Urbanca sem tudi tu demantiral ko so jih citirali. 500 Nemcev je padlo v bitki za Trst od tega 70 ko so prebijali fronto v Sežani. Številka 500 je čisto neumestna. Že tu sem navajal kar lepo število borb med partizani in okupatorji ko so me spraševali. Pa če se le da sem se ogibal partizanskih poročil ampak sem uporabil okupatorjeva ali domobranska.

     • Lustrator

      Demantiral? Lepo te prosim, še dvorni podrepnik Repe ali Pirjevec bi bolje zagovarjala komunistično mitologijo od tebe, pa jima niti na kraj pameti ne pride, da bi se soočila tako z Urbancem kakor s tistimi na tem forumu, ki nekaj vemo o dejanski zgodovini našega naroda. V temah povezanih z 2. svetovno vojno nisi demantiral prav nikogar, je bilo pa prav obratno. prepisovanje neumnosti iz uradnih učbenikov in raznih partizanskih virov, ki totalitarno onesnažujejo naš prostor, ni nikakršen demanti ampak zgolj kaže na kredibilnost tistega, ki si jih drzne citirati. Poleg Urbančeve knjige sem prebral še precej ostalih knjig, ki kritično obravnavajo vse aspekte pred med in po 2. svetovni vojni pri nas in prav vse se popolnoma ujemajo v ključnih dejstvih – pa naj gre za angleške, ameriške, argentinske, srbske ali pa slovenske pisce različnih generacij, izobrazbe in ozadij.

     • MladiLiberalec

      Pa če sem ti povedal da partizanske vire namenoma prav malo ampak res malo uporabljam. Ampak ti neee :D

     • Lustrator

      Pa se zavedaš, da je na našem prostoru še donedavnega bilo nemogoče navajati kakršnekoli vire razen partizanske oziroma partijske in da se to v praksi tudi danes ni kaj dosti spremenilo, vsaj ne v uradnem institucionaliziranem zgodovinopisju. Včasih je morala iti VSA literatura, šolska še posebej, skozi roke partijskega cenzorja, danes pa te instance formalno sicer ni, so pa druge, ki opravljajo identično funkcijo – začenši z založniki in končavši pri konkretnih na FF izšolanih “zgodovinarjih”, ki poučujejo in pišejo natanko tako kot so učili in pisali njihovi mentorji/delodajalci – torej po isti nestrokovni ideološko onesnaženi liniji “zmagovalcev”. Zakaj je temu tako? Zato ker še vedno nismo izvedli nujno potrebne lustracije preko katere bi najprej iz državnih funkcij odstranili vse sodelavce tistega režima, nato pa popravili vse krivice, ki so se v teh 70 letih nakopičile sovražnikom komunističnega enoumja na čelu z zgodovinsko resnico, ki smo jo dolžni razgaliti kolikor je grda in kruta. Dolžni prednikom, sebi in prihodnjim generacijam, ki naj jim bodo vse te žrtve vsaj v opomin, da jim nikoli v življenju ne bo prišlo na pamet simpatiziranje s totalitarnimi režimi.

  • samotoje

   Saj, vprašanje je, če sploh kdo ve, da teče morilcem v čast.

  • goldhorn

   Del Partijskega načrta iz začetka vojne pravi:
   Pobijalo se bo po spiskih. Seznam tistih, ki jih je treba likvidirati v Ljubljani, vsebuje 12.000 imen. Poleg tega bo po naknadni likvidaciji pomorjenih še okrog 8000 ljudi, torej v Ljubljani skupno 20.000 ljudi. V Ljubljani bo v glavnem pobita vsa slovenska inteligenca. Praktično za pokolj je to, da je skoraj vsa v Ljubljani. Vodstvo Komunistične partije Slovenije sodi, da za Slovence ne bo nikake škode, če bodo ostali brez inteligence, saj bo Slovenija samo košček velike boljševiške Rusije· – bo kot njena skrajna zahodna pokrajina rezervirana zlasti za bodoče sovjetske obrambne naprave. Če naš narod ne bo imel več svoje inteligence, se bo že v nekaj letih docela vživel v boljševiško življenje in miselnost.

   Izven Ljubljane bi se po sodbi vodstva Komunistične partije Slovenije moralo likvidirati še 20.000 Slovencev. Pobitje 40.000 ljudi, to za slovenski narod ne bo imelo nobenega pomena.

   Organizacija, ki bo imela nalogo likvidirati vse, ki so na seznamih je v Ljubljani Ulična hišna zaščita. Ta je organizirana v trojkah in desetkah. Njeno načelo je, da mora v vsaki družini. Če ne pa vsaj v vsaki hiši imeti enega organiziranega člana, ki do najmanjše podrobnosti nadzira vse življenje: koliko zaslužijo, kaj kuhajo, kaj govore, s kom se družijo; ki nadzira delo in govorjenje vsakega družinskega člana ali stanovalca ter o vsem poroča svojim višjim. Člani Ulične hišne zaščite pa lahko vsi: moški, ženske vseh starosti, tudi otroci brez ozira na poklic ali družabni položaj. Pobijati bodo morali tudi otroci. Zato je treba vse člane Ulične hišne zaščite sistematično vzgajati za tu nalogo s propagando, z upanjem na rop itd. Zlasti važno vlogo Ulični hišni zaščiti igrajo ženske, posebno študentke. Vsak član Ulične hišne zaščite ima nad sabo skrivnega nadzornika, zaupnika Komunistične partije, ki nadzira vse njegovo delovanje.

 • Bastian

  Moja babica je iz preverjenih virov že takrat izvedela zakaj je ta datum tako pomemben.To je bil dan prvega uradnega rdečega svinger partija.

 • šmentanamuha

  Komentatorka Karmen, je pri enem drugem članku objavila tole: pismo, ki ga je leta 1990 napisala in v časopisu objavila Pepca Kardelj, ki je bila sestra Mačka. Zaradi tega pisma jo je dal ubiti.

  NARODNA POMIRITEV
  Izjava predsedstva o »narodni pomiritvi« kaže, da
  predsedstvo še vedno ni dojelo, kakšno je razpoloženje
  prebivalcev Slovenije do tega vprašanja.
  Predsedstvo še vedno ne vidi, da bije komunizmu
  na slovenskih tleh zadnja ura. Komunisti bodo morali
  kot posamezniki in kot stranka ne samo moralno
  ampak tudi pred sodiščem odgovarjati za storjene
  zločine. O krivdi Republike Slovenije pa je v zvezi z
  zločini težko govoriti, saj so bili vsi vzvodi oblasti od
  leta 1945 do danes v rokah komunistov. Poboj
  domobrancev in njihovih spremstev (nedolžnih otrok
  in njihovih mater) kot tudi številnih zavednih Slovencev,
  ki sploh niso bili aktivno udeleženi v vojni, pa je
  bil izvršen v imenu neke ideje – komunizma. Ne gre
  tudi pozabiti, da so se tovariši komunisti trudili klati
  na najbolj nečloveški način, če se sploh lahko tako
  izrazimo. Ti »tovariši« so danes nosilci visokih
  državnih odlikovanj in v večini člani ZKS – Stranke
  demokratične prenove!
  Predsedstvo bi zato moralo dati pobudo za preiskavo,
  objaviti imena žrtev in ugotoviti, kje so žrtve
  pokopane. Treba bo tudi začeti razmišljati o izplačilu
  odškodnin svojcem.
  Če smo za pregon vojnih zločincev, moramo biti
  načelni. Vojni zločini ne zastarajo, ne beli in ne rdeči.
  Krivce je treba imenovati in obsoditi zaradi tistih, ki
  so živi, ki so delali v varnostnoobveščevalni službi,
  pa niso klali, tistih partizanov, ki se danes čutijo
  ogoljufane in tistih izseljencev v Argentini, ki so vsaj
  toliko Slovenci kot mi, pa si kljub temu, da niso nič
  krivi, ne upajo v domovino. Zaradi živih in poštenih
  Ijudi, torej!
  Pepca Maček

  • Janez

   Bravo !
   Hvala zaa objavo.
   Edino:
   zdi se mi, da je bila P. Maček sestrična zloglasnega I. Mačka, ne sestra. Janez KOMENDA

  • samotoje

   Težko verjamem, da bi to napisala “lady” Pepca. Kje in točno kdaj je izšel ta članek?

  • goldhorn

   Nekje sem prebral tudi podobno pismo tovarišice Zdenke Kidrič, pa sedaj ne najdem linka.

 • Janez

  PROSLAVIMO,
  NE POZABIMO PROSLAVITI – 300 LET ROJSTVA VLADARICE MARIJE TEEREZIJE 1717-2017 .

  Državni praznik naj bo !
  Ni treba, da je dela prost dan !

  – 7.4. – vsako leto DAN SLOVENSKE ZASTAVE – SLOVENSKEGA DOMOLJUBJA !

  Dan slovenske zastave : 7.4. 1848 je slovenski domoljub Lovro Toman sploh prvič v zgodovini – izobesil, razvil SLOVENSKO ZASTAVO V LJUBLJANI.
  Tudi !
  Dan,
  ko je bila ustanovljena enota
  – Morris – naj bo državni praznik – vsaj v okviru Slovenske vojske. Moje mnenje. L.r. JANEZ KOMENDA

 • samotoje

  Pri nas ne praznujemo 27.aprila in ga nikoli nismo. S to perverzno lažjo smo že zdavnaj opravili. Zastavo obesimo za vse prave slovenske praznike (junij, december in še kdaj vmes). Za 1. maj pa delamo, ker je praznik dela.

 • hle

  Prav res bi ga morali prestavit en teden nazaj ko se spominjamo svečanega postroja Slovenske vojske na rojstni dan človeka ki je združeval Evropo in tudi nas videl kot del nje tudi prisega je bila v Slovenskem jeziku česar potem skoraj pol stoletja nismo imeli v glavnem lep praznik vsem skupaj

 • goldhorn

  Zanimivo je, da naši dominantni mediji nič ne propagirajo osrednje proslave ki bo v Trbovljah? Niti najmanjšega članka……

 • Adolf Hitler

  trebalo bi te židovski pizdi zariti tisto zvezdo z kolom vred v tisto kumunaizersko pizdo fui smrad židovski !

 • Novakec1

  Ta je že zdavnaj razpadu, kasno palite

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!