Društvo MORiS ob 27-letnici ustanovitve dneva Manevrske strukture narodne zaščite predlaga večjo zastavo v vsako občino

Slovenska zastava.

Na današnji dan 17. maja obeležujemo dan Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki je nastala v posebnih razmerah najbolj občutljivega časa slovenskega osamosvajanja leta 1990 in je zagotovila organizirano pripravo na vseslovenski oboroženi odpor za zavarovanje osamosvojitvenih procesov. Društvo MORiS Kočevska reka zato ob današnjem jubileju daje pobudo vsem Slovenkam in Slovencem, županom slovenskih občin, svetnikom in civilni javnosti, naj v duhu prihajajočih državotvornih praznikov na najbolj vidnem mestu svoje občine postavijo večji zastavni drog in nanj trajno namestijo veliko slovensko zastavo (dolžine 6 do 7 m).

Osamosvojitveni napori slovenskega naroda, ki so dobili teoretično podlago leta 1987, v nacionalnem programu 57. številke Nove revije, so se nato po zmagi DEMOS-a na prvih svobodnih volitvah leta 1990 neposredno soočili s ključnim vprašanjem: “Kako zavarovati osamosvojitveni proces ter na kakšen način preprečiti verjeten nasilen poseg federalnih struktur, še posebej JLA, v praktično izvajanje nacionalne suverenosti.”

Društvo Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ) ob 27-letnici poudarja, da je bila Teritorialna obramba (TO) SRS sistemsko del oboroženih sil Socialistične federativne Republike Jugoslavije, velika večina njenih oficirjev pa je slepo sledila ukazom iz Beograda. “Vrhunec takšne slepe pokornosti je bil dosledno izvršen ukaz o razorožitvi TO SRS, ki je bil kot direktna posledica volilne zmage DEMOS-a, izdan tik pred prisego prve slovenske demokratično izvoljene vlade sredi maja 1990.” Nato je ukazu sledila prikrita razorožitev in prva faza agresije JLA na Slovenijo. Temu ukazu so se uprli le posamezni pogumni in narodno zavedni poveljniki na občinskih ravneh, kar je bilo nedvomno vsega spoštovanja vredno posamično dejanje.

Slovenska vojska nima temeljev v letu 1968, kot želijo prikazati komunistične strukture
V MSNZ poudarjajo, da so zametki oboroženega odpora že izvajali funkcijo varovanja osamosvojitvenega procesa, “inicializacija in poznejše formiranje oborožene organizacije je potekalo konspirativno, skozi več faz nastajanja in pod različnimi statusi legalitete glede na tedaj veljaven pravni sistem”, takratne dogodke, zaradi izkrivljanja zgodovine s strani nedemokratičnih sil, podrobno opisujejo v MSNZ. Hkrati poudarjajo, da je začeten odpor potekal brez formalnega naziva in se je šele kasneje izoblikoval od “jeder odpora”, “Vojske Republike SLovenije”, do “Manevrske strukture narodne zaščite”. Oktobra 1990 se je nato MSNZ preimenovala v Teritorialno obrambo RS, s tem pa je ves čas izpolnjevala poslanstvo slovenske vojske.

Društvo MORiS Kočevska reka ob današnjem jubileju daje pobudo vsem Slovenkam in Slovencem, županom slovenskih občin, svetnikom in civilni javnosti, naj v duhu prihajajočih državotvornih praznikov na najbolj vidnem mestu svoje občine postavijo večji zastavni drog in tja trajno umestijo veliko slovensko zastavo (dolžine 6 do 7 metrov).

“MSNZ nima primera v zgodovini”
Kot poudarja načelnik MSNZ RS iz leta 1990, BgGen Tone Krkovič, strukturi MSNZ ni primera v zgodovini, saj je bila oblikovana v posebnih razmerah najbolj občutljivega časa slovenskega osamosvajanja in v času nepredvidljivega razpleta svetovne ter lokalne politične krize, zaradi katere so takratni akterji predvidevali celo večletne vojne spopade.

Tone Krkovič (Foto: STA)

“Končni rezultat je bila simbiozna organiziranost več deset tisoč oboroženih vojakov in policistov v enovito in učinkovito, nacionalnim interesom predano vojaško organizacijo. Poslanstvo te edinstvene organizacije, vodene prek koordinacijskih skupin na temeljnih ravneh vodenja in poveljevanja, pa je dobilo potrditev v praksi, ko je le ta leto dni pozneje, v osamosvojitveni vojni, v popolnosti odigrala svojo vlogo.”

C. Š.

 • Okrs Bokers Flokers

  Hvala moris, da ste nas zaščitili pred to parazitsko lopovsko srbsko drhaljo, vendar danes kaže, da je bila vaša zmaga zaman. Slovenija se spreminja v leglo neciviliziranega srbjanskega parazitskega socijalnega črva, Slovenci izumiramo, ta drhal je pa parazitirana v vseh večjih slovenskih mestih, nekoč kulturnih centrih evropskega, civiliziranega nivoja, danes leglo polciviliziranih čefurskih parazitov, ki ubijajo še ostale, pridne drlavne in moralne Slovence. Dobiti moramo šeeno vojno, se vam ne zdi?

  • luckyss

   Jaz osebno, ki sem branil eno največjih skladišč orožja v Sloveniji takrat niti slišal nisem za “moris”..
   Verjetno so se pojavili takrat, ko so to orožje prodajali na jug..

   • RATATA

    Ne le da lajaš, tudi brezveze drkaš

    • luckyss

     O.K. Lahko me psuješ ob “normalni debati” na teh straneh..
     Ob teh zadevah pa bodi raje tiho, ker tu grem pa do konca…..
     Tvegali smo svoja življenja, da boste zdaj gobcali..riti usrane potomci še bolj usranih riti…
     Da se ne bom slučajno pojavil na naslovu tvojega I.P. ja in ti to osebno razložil..
     Bebec usrani..

     • rubec

      Jaz sem tudi bil v TO in ne delim tvojega mnenja. Lahko ti pa dam moj IP in ti bom osebno razložil.

     • luckyss

      Tvoj IP že imam…ti le povej kdaj boš doma..sicer pa nisva daleč narazen ;)

     • rubec

      Ti kar pozvoni. Za stare teritorialce so moja vrata vedno odprta. Na domofonu se pa zlaži da nisi luckyss ampak en drug z istim imenom.

     • luckyss

      Nikoli ne lažem.
      Si v tretjem nadstropju ?!
      :))

     • rubec

      Hiša je pritlična. Mi je žal da nisem več orožja preprodal ker bi potem hiša bila res nadstropna.

     • luckyss

      ;))

     • RATATA

      Bebec bi lahko tudi z malo začetnico napisal.
      Kdo ti pa kaj hoče?
      Povej kratko in jasno, kdo te je zjebal, da si zjeban.
      Potomec katerih prednikov je kdo, je tu brezpredmetno.
      Meni res ni bilo omogočeno, da bi oblekel uniformo in se šel organizirano izpostavit, javil sem se pa. Prvi dan! In bi se spet!
      Pojaviš se lahko kjerkoli, priporočam pa ti, da se pojaviš pri tistih, ki so te napravili jeznega. Če sploh poznaš krivce za tvojo jezo.
      lp

     • Okrs Bokers Flokers

      Zakaj negiraš in groziš? A si čefur? To delajo polcivilizirani srbjanci, da grozijo s prihodi na dom ipd…. V čem je težava? Nisi Slovenec, pa si se boril za Slovenijo?

     • luckyss

      Moja družina je na isti lokaciji vsaj dvesto let..družinska kmetija…
      Ampak na poreklo jaz ne polagam toliko kot na človečnost in humanizem..Torej kot ateist in socialist so mi blizu vrednote, ki jih je zagovarjal Jezus..

      Vi pa le o maščevanju….pa vsak dan pri maši :)

     • Okrs Bokers Flokers

      Enako. S pomembno razliko. Živeli smo po krščanskih vrednotah, katera prva je DELO. Ker so delali cele dneve, sosi ustvarili precej več, kot pa samo kmetijo…. In to je šlo v nos proletarcem, ki so moje otnačili za kulake, in mi kmalu pobili vso familijo. Pobrali so jim vse, še danes ye pravdamo, da nam vrnijo pokradeno. Mojo družino so tardeče uši uničile. Šele po padcu juge so priznali, da so rdeči zločinci izvedli zločin nad familijo. K maši ne hodim. Sem pa krščen, in nihče ne govori o maščevanju, samo o zahvali, da so, ste pregnali te opice.

   • tarantela

    Pozdravljen!!!

   • Okrs Bokers Flokers

    Ok, ni panike. Če bi prebral vsaj naslov članka…. Ki sploh ne trdi tistega, kar trdiš ti. Veliko spoštovanje do tebe, ampak dejstvo ostaja. Pregnali smo srbe! Hvala!

    • luckyss

     Ma kakšne “Srbe”…to so bili v bistvu otroci, naborniki…
     Večinoma niso imeli pojma za kaj se gre..jokali so, ko so lezli iz tankov..tudi Slovenci so bili med njimi..

     • Okrs Bokers Flokers

      Vem. Ampak vsseno, pregnali ste srbsko vojsko, kakorkoli obrneš. Šeenkrat hvala za tvoj doprinos. Respekt.

     • luckyss

      Nikogar nismo pregnali…to ni bila nobena vojna…
      JNA bi nas pregazila v 12 th urah…če bi hotela…
      Treba se je zahvaliti pametni politiki in bližini Avstrije ter Italije, torej Evrope…
      In tudi temu, da so bili Srbi “zainteresirani le za HR in BIH…

  • Primoz Papez

   Pa dej ovca janšistka povej koliko morisevcev se je boril v vojni???
   Budala zarukana z opranimi možgani…

   • Okrs Bokers Flokers

    Ne vem, a je sploh važno? Pregnali smo jih, pa če je bil patak pajo, uš čefurska antislovenska rdeča. Bo šlo?

    • Primoz Papez

     Moris je samo čuvu vašega vodjo da mu ni ušlo v hlače…

     • Okrs Bokers Flokers

      So what? Čefurje so pa vseeno pregnali, zaradi mene če so bli to paja patki.

 • Olga

  Čestitke! Hvala za vse! Domoljubje je treba negovati in ga vcepjati mladim!

  • luckyss

   Hvala, da cenite naš trud in tveganje v tistih odločilnih dnevih…

   • Olga

    Vidim, da ste na strani tuje zločinske vojske JLA, zato vam ne gre nobena hvala! Kvečjemu prezir, kot vsem izdajalcem naroda!

    • luckyss

     TO…..teritorialna obramba…torej branilci domov…domobranci…
     Ti sedaj kaj bolj znano zveni..ovca butasta ?!

     • Olga

      Naši osvoboditelji niso primitivci! To so le Titeka in “veterani”! Včlanite se!

 • luckyss

  V bistvu smo vam riti reševali teritorialci organizirani in usposobljeni od bivše JNA…
  Tudi orožje smo imeli dokler ga niso prodali za nekaj sto milijonov mark, ki so šli v zasebne in strankarske žepe..
  Medtem, ko ste se tisti, ki se sedaj hvalite skrivali po bunkerjih in stali v vrstah pri izstopu iz države, smo mi teritorialci prevzeli vso tveganje in odgovornost..ne smemo pozabiti na policiste !!
  Še sreča, da določeni poveljniki niso upoštevali ukaza tistega, ki si je na uniformo dal našitek “Nb.1” ..
  Ta ukaz je namreč bil, da se napade vojašnice v Ljubljani in okolici..
  Če bi JLA takrat reagirala tako kot je v takšnih razmerah logično, bi Slovenci nedolžne žrtve preštevali v tisočih….
  Banda lažniva..

  • Caetano

   Ne fantaziraj dobro veš, če si se res kaj boril, da sta Krkovič in Janša postavila na noge novo slovensko vojsko potem, ko je bila TO razorožena po dogovoru med udbo in KOS-om. JLA pa je imela strategijo da na hitro uniči slovenske sile, ker so Joviču tako naročili v Moskvi, da dolga vojna ni v interesu zahoda in takratne vlade SZ z Gorbačovom. Ta strategija pa jim je spodletela zaradi uspešnega odpora Slovenije. Janša in Krkovič sta bolj tvegala glavo, kot ti pa tudi, če bi se deset dni boril v sami prvi vrsti pa se nisi.

   • luckyss

    Tipičen bla, bla, bla nekoga, ki nima pojma z realnostjo..
    Mi , TO smo bili organizirani in s poveljniško strukturo že davno pred pojavom teh “rešiteljev”, morisa in podobnih zajcev..
    Na terenu smo ubogali izključno povelja lokalnih poveljnikov TO, ki smo jih poznali že od vseh vojaških vaj leta nazaj…to je tudi logično…
    In lahko ste hvaležni, da smo vam rešili riti..
    Ti morisi in jelinčiči in podobni generali po vojni so se pojavili in dobili veljavo šele, ko je utihnil zadnji strel..No, je pa res, da ste sestrelili slovenca, ki je hotel pribegniti, itd.

    • Caetano

     Krkoviča so skušali lažno obtožiti tega kar praviš ja. Udba je stala za tem, tista, ki je tudi poskrbela za razorožitev TO. Očitno je zamera do Toneta izredno globoka, Patria, helikopter ipd. ker jim je prekrižal načrte.

     • luckyss

      BMK…za te politične zadeve..sam sem videl na terenu pravi potek..
      Zato mi ne preveč težit s teorijo…

     • Okrs Bokers Flokers

      Torej, kdo nas je potem hotel razorožit? Kateri general je podpisan pod izdajo? Ne razumem te, zakaj braniš tiste, ki so hoteli, da bi bil tudi ti brez orožja za kanonfuter čefurjem?

     • luckyss

      Ja, sedaj smo res brez orožja…niso ga sicer uspeli zaseči, ampak ga je nekaterim uspelo prodati ;)

     • Okrs Bokers Flokers

      Ja, ampak nisi odgovoril na vprašanje. Res te ne štekam. V čem je fora? Braniš levo izdajalsko internacionalistično kliko, ki je bila proti samostojni Sloveniji, a si se vseeno boril ravno proti tej izdajalski rdeči drhali, ki je hotela, da te čefurji koknejo? Ne štekam te, res…

     • luckyss

      Naivno sem branil domovino pred okupatorjem….nisem vedel, da nas bodo okupirali “osamosvojitelji”..

     • Okrs Bokers Flokers

      Ja kako? Nam vladajo prosrbski poturenci, ki še vedno želijo jugoslavijo. Že med 2 sv vojno so pobijali naše, slovenske ljudi, živeli smo 70 let pod temi primitivci, in končno te opice pregnali, tebe pa so osamosvojitelji okupirali? A ni to bistvo, zmaga naših proti agresorju. A SE NISI BORIL PROTI AGRESORSKI RDEČI ZVEZDI? a veš tisti, ki je pobijala majhne slovenske otroke, pridne izobražene Slovence, da so lahko k nam podlali zamenjavo, polcivilizirane srbske opice, ki nS še daned parazitirajo, in bi nas spet v navezi z raznimi kučani in podopno smrdljivo gnidasto rdečo izdajalsko drhaljo metali v hame? Ej, s tabo neki ne štima, a veš.

     • Caetano

      Šlo je na prvem mestu za jugokomunistično agresijo, ker so bili generali, ki so vodili JLA člani ZKJ-Gibanje za Jugoslavijo. To stranko je ustanovila prav vojska po razpadu ZKJ na državni ravni. Na drugem mestu pa je šlo za velesrbsko agresijo, čeprav oni so imeli plan, da izženejo Slovenijo in Hrvaško brez Krajine iz Jugoslavije že leta 1990. Jovič je to predlagal Miloševiču, ki je predlog sprejel. To je bilo zanje bolj ugodno, kot pogajanje o kaki konfederaciji. Načrt je bil narediti t.i. krvno Jugoslavijo pod odločno srbsko dominacijo. Miloševič in Jovič sta vrhu vojske naredila v bistvu uslugo naj poizkusi Slovenijo ”disciplinirati”, kar pa ni uspelo zaradi uspešnega odpora. Kardeljanski ustavni okvir SFRJ je postal leta 1987 tudi uradno preozek za srbski CK in beograjsko udbo.

    • Olga

     Smo videli vašo “organizacijo” v Kućanovi kraji orožja – razorižitvi teritirialcev in prošnji de Michelisu, naj Italijani ne priznajo Slovenije!

     • luckyss

      Pojma nimaš s svojimi poblaznelimi teorijami…jaz govorim o dejstvih..

     • Olga

      … ki jih piše UDBA! Poznamo ta “dejstva”… Deset komunističnih zapovedi z vodilom: laž je nesmrtna duša komunizma!

     • luckyss

      Pa kaj je s tabo ženska ?!
      Jaz ti govorim kako in pod kakšnim poveljstvom sem dve noči ležal na “mrtvi straži” pred skladiščem orožja, ki ga je nameravala zavzeti JNA..
      In ti babše usekano mi govoriš neke politične floskule..butale na kvadrat..tipična predstavnica tukajšnjih idiotov..

     • Olga

      Se vidi, da ste bili “na mrtvi straži” pod kako mizo v Avstriji!

     • luckyss

      Ja, če bi še enkrat bil v podobni situaciji, definitivno ne bi nosil glave na prodaj brez veze…

     • rubec

      hehe

    • macon

     Res je, kar pišeš. Samo kdo je pa vozil orožje v avstrijskih smetarskih tovornjakih čez Karavanke? Kolega je bil v skupini, ki je ponoči lezla čez ograje v kasarne in iz skladišč kradla orožje, neki TO specialci so bili ali nekaj podobnega.

     Dejstvo je bilo, da je 90% orožja TO pobrala JLA.

     • luckyss

      Tisto orožje ni šlo čez Karavanke…je še vedno v Sloveniji..;))
      Samo tega ni veliko…nekaj kamionov..(pehotno, AK in RB)

     • Nata

      Kolikor razumem, je tisto orožje prišlo čez Karavanke. Saj ga tukaj ni bilo, oz. je bilo v vojašnicah.
      Potem se je pa pomagalo sosedam.

    • Nata

     Škoda, da si tako dolgo čakal in šele sedaj povedal.
     Še kaj povej. Pa kakšna imena navedi.

   • črnaovca

    Janša inKrkovič bi se usrala ne pa organizirala dobro usposobljeno vijsko iz nič v enem letu. Kar se tiće oddaje orožja si lahko mislim da je takrat nekaterim v novi oblesti to tudi odgovarjalo da so lahko šli v nagavo in kupili plastične ingapurske puške, sem jo imel priliko prizkusiti napram takrat standardnemu kalašniku.

    • Caetano

     Nič se nista ”usrala” ampak organizirala uspešen odpor in zmago.

    • Kdo si ti protislovenec?!! Ja Krkoviča so jugoviči na naši oblasti hoteli tudi že ubiti, na srečo neuspešno in marsikdo je od osamosvojiteljev že končal pod atentatom. Ne pozabimo tega sranja, ki ga marsikateri defbilkoti s svojimi mnenji podpirajo.

    • Okrs Bokers Flokers

     Ja kdo pa je bil? Kučan, ta izdajalec? Ne vem no.

  • Olga

   Izdajalec!

  • FORT WORTH

   IDIOT !!!

   • luckyss

    Me veseli..
    Jaz sem pa Luckyss

  • baldeagle

   Ti prekleto prase ti zagovedano komunistično lažnivo, ki bi rado prikazalo za osamosvojitelje rdečo izdajalsko drhal, ki je bila vseskozi proti osamosvojitvi Slovenije, po dejanskih osamosvojiteljih, bi pa rado zlivalo svojo smrdljivo gnojnico. Ko bo začelo zopet pokat, si zapomni, da boste psi komunistični prvi na vrsti za odstrel. Tokrat bomo veliko bolj temeljiti, kot leta 91. Zapomni si to, zagovedanec prekleti komunajzerski!

   • luckyss

    Meni je povsem vseeno katere barve je golazen ki me napada…

    • Okrs Bokers Flokers

     Kako vseeno? Pa saj si branil Slovenijo pred čefurskimi majmuni. A jo ne boš šeenkrat? Pred čefurji, kućani, jankovići in podobno rdečolevičarsko drhaljo? Ne skrbi, sovražnik je vedno bil in bo rdeče barve. Iz zgodovine in tvojih izkušenj ti pa jaz res ne morem govorit očitno, kdo je bil in je še vedno sovražnuk in izdajalec naroda.

 • Olga

  Levaški “veterani” iz avstrijskih hotelov se oglašajo! So videli “veterana” druge svetovne vojne Titeka in Milanćka, ki sta se že v plenicah borila!? Zato je možno, da levaška fizika omogoča biti tudi na dveh mestih hkrati!?

  • luckyss

   Pa da,j Olgica nepotešena…ne mislit, da s svojimi idiotizmi delaš kaj dobrega za stranko…

   • Olga

    Izgubljate živce?

    • luckyss

     Priznam…malce pa res…
     Ko ti en idiot stalno sere ene in iste floskule, človeku včasih res prekipi..

     • Olga

      Nevednežu, kot ste, je treba milijonkrat razložiti, da razume zgodovinska dejstva! To bom delala tudi v bodoče, ker imam odlične živce!

     • črnaovca

      A si takrat že bil ven iz plenic in zraven ali samo ponavljaš kar so ti drugi povedali

  • Primoz Papez

   Olga verjetno si v Celovcu takrat pila kavo ….mi smo se pa borili..

 • rubec

  ŽIVEL TONE KRKOVIČ. Ni druge, sam prva pa Janša.

  • Olga

   Živela! Živel Rubec!

   • luckyss

    Živeli..živela bebavost..

    • Olga

     Ste bebavi?

     • centurion

      Odvečno vprašanje…

   • rubec

    Bohloni!

 • domovina mili dom

  Na vse te datume moramo zavedni domoljubi sami izobesiti zastave. Nič ne bi bilo narobe pa malo v Ljubljansko palanko zaviti in razviti slovensko zastavo in se sprehoditi čez mesto.

 • črnaovca

  No ja Krkovič se hrči a takrat je bilo malo drugače in tudi ni res da jeTO slepo sledila ukazom, zaplemba orožja je bila tudi posledica tega da se je veliko orožja skladiščilo v dkladiščih JNA ki so bila za to opremljena in so imeli prostor. Kodr pozna tedanje predpise ve da je bila gradnja takih skladišč draga in v celoti strošek občine. Kako je bilo z ukazom in kako se je obnašala takrat novoizvoljena oblast je posebna zgodba a če bi malo podprli takratne poveljnike v TO bi marsikje orožje ostalo tako pa je žal bila ena velika zmeda

  • luckyss

   Večinoma smo ta skladišča takoj zavzeli pripadniki TO….
   Običajno so bila na takšnih mestih, da so bila relativno lahko branljiva…
   Obstajala je le nevarnost raketiranja ali bombandiranja, če bi se nasprotna stran odločila za “totalno vojno”…To se k sreči ni zgodilo..
   Škoda je le, da tega orožja ni več , oz. je bilo prodano…

   • črnaovca

    Ja iz teh zavzetih skaldišč so že med vojno veselo vozili Hrvati, videno na lastne oči

    • stajerc5

     Pa ne da si ze takrat imel prikoljic za Yugota?

  • Okrs Bokers Flokers

   Ovca, obstaja dokument, oz. Dokaz podpisan s strani jla generala, da se razoroži to. Kaj ti mešaš meglo in pišeš neke bedarije? A si diht v glavo? A si čefur al kaj?

   • črnaovca

    Seveda je bil ukaz a bi ga lahko republiška vlada mirno preklicala. TO ni bila podrejena samo takratni vojski temveč tudi Republiški oblast, to je šlo precej v nos takratnim generalom a so morali spoštovati ureditev kakršna je bila, so pa izkoristili trenutek ko je nastopila nova Dremosova vlada ki je to razoroževanje spregledal ali pa tiho dopustila, kajti ko so bili opozorjeni s terena kaj se dogajaj jih je bolj zanimalo kdo je poslal obvestilo kot kaj je v njem

    • Okrs Bokers Flokers

     Republiški vladi je bilo v interesu, da se to razoroži, da bi lahko srbjanci spet pobijali nas, Slovence. Kucan in podobni, ki danes veljajo za izdajalce.

  • Caetano

   JLA je ukazala protiustavno razorožitev pod izgovorom, da se bodo sicer orožja polastili neki neimenovani ”teroristi”. Razorožitev je potekala med predajo oblasti, s tem, da je bila dogovorjena med udbo in KOS-om. Kučan je nastopil funkcijo pred ministri zato je predvsem on izvedel blokado odpora predaji orožja. Čeprav je bil o vsem takoj obveščen. Tudi po lastnem priznanju je bil ”naiven da je verjel zagotovilom generala Hočevarja češ da razorožitev ne poteka”. Še bolj pa je seveda naiven kdor temu njegovemu nesmislu verjame.

   • učko

    Kurc, takrat je veljala ustava SFRJ in ni blo to nič pravno spornega. Je pa res, da so izdajalci slovenskega naroda in Slovenije naredili precej zelo podlega !!!!!!

    • Caetano

     Mislis na udbo? Tudi je bilo protiustavno sem tudi bral ze bolj podrobno razlago zakaj.

 • Olga

  Kdaj bo Kučan vrnil denar z obrestmi slovenskim davkoplačevalcem in odgovarjak za ukradeno orožje, last teritorialne obrambe, ki ga je dal okupatorski JLA in ogrozil Slovence?????

  • KIKI

   Bravo Olga, to so besede!

  • učko

   Nikol, še več ga bo pokradu in se vam smejal u ksiht, pa davke nabil, da boste to lahko plačali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Osti jarej

  …blablabla….vsi samo bla…ste slišali vilija k.,kako jih je napel cmeri.?…tako se nastopa,ne pa ,kot mlahavi poslanci v dz

 • Olga

  Katička je bila na Črnogorski TV in govorila o pomenu članstva v NATU, doma ima pa nago in boso vojsko, brez opreme, s sramotno nizkimi plačami!? Sramota na kvadrat!

  • KIKI

   Tako je, ko prodajaš laži! Mislim, da nas v Natu ne jemljejo resno in
   da komaj čakajo, da se poberemo iz njihovih vrst!

 • učko

  Tle Morisovci nekaj praznujejo, udbovci jim pa drek mešajo, lol !!

 • Janez

  Ja!
  Vsa čast g. Tonetu Krkoviču !
  In vsem ob njem aktivnim pravim osamosvojiteljem naše Slovenije.
  G. J. Janši zlasti. In ostalim.
  Naj iz SV in iz ENOT MNZ ODIDEJO LJUDJE, KI NISO SLO DOMOLJUBI ! Resno! L.r. JANEZ KOMENDA

  • Primoz Papez

   Pozabili ste napisat da so skrivali v c.d.

   • Janez

    To?
    O nekem c.d. – kar ti napiši !
    JAZ SAMO ZELO ZAGOTOVO VEM,
    DA V ZDA VOJSKI, V FBI IN V NOBENI ZDA DRŽAVNI SLUŽBI – NI NIKOGAR !
    Ki bi ne imel ?
    KI BI NE IEL PATRIOTSKEGA ODNOSA DO DRŽAVA Z D A – TAKE KOT JE !
    In?
    NIKOGAR !
    KI BI NE IMEL LOJALNOSTI IN SPOŠTOVANJA DO USTAVE ZDA. L.r. Janez KOMENDA

    • Jovo Jamnica

     Zdaj – upam, da angleško vsaj malo razumeš, sem ti našel članek iz Amerike, ki obravnava njihove dezerterje.

     http://www.foxnews.com/story/2007/04/10/army-statistics-show-more-soldiers-are-deserting-their-duty.html

     • Janez

      Ja !
      Jaz sem bil 40 let aktiven, priznano ok knjižničat v LJ.
      Jezikov znam kar – nekaj !
      Pasivno – celo špansko. Da o latino plesih – ne pišem.
      Hvala !
      Za poslano – ki le potrjuje? Kar sem zapisal. POMEMBNA REČ !
      DAJTE JO V BRANJE !
      NAŠI SV, MNZ IN OSTALIM V DRŽANEM APARATU ! Lepe pozdrave. L.R. Janez KOMENDA

     • Jovo Jamnica

      Ja Janez? Ti pišeš, da v ZDA – vojski ni nikogar, ki bi ne bil spoštoval ustave ZDA. Kdor spoštuje ustavo, ne more biti hkrati dezerter!

     • Janez

      Ja!
      Seveda – nelojalni in dezerterji so ! Le zaradi denarja – v vojski, v drž. službah.
      Vendar ?
      Jih odstranijo. Kaznujejo. Ne nagradijo jih za proti ZDA početje. A ne ?Janez KOMENDA

   • Janez

    Vi !
    Pa morda – ne veste !?
    Kdo in kakšna oseba je bil graditelj ex JLA. Ki je bila v 1991 – protiljudska.

    In proti slovenska – seveda. ! Nekaj o J. BROZU KOT LIKVIDATORJU NKKVD. Janez KOMENDA
    P.S.
    V ŠPANIJI 1936-1939 – JE NADZIRAL POLIT STALINSKE LIKVIDACIJE T.I. “TROCKISTOV”

    http://primorske.si/Priloge/Sobota/Najbolj–varovana-skrivnost-Josipa-Broza-Tita.aspx

   • Darko Kavšek

    Ali je CD še vedno skrivališče?

 • MladiLiberalec

  Pol se je ocitno Moris zgledoval tudi po OF ko je tako skrivaj zbiral orozje kot pravijo? In pa se neki brez pravice do samoodlocbe ki jo je pridobila OF bi bilo trud Morisa prazen.

  • garfi

   MladiPsiho

  • Caetano

   OF je edino na začetku do začetka decembra 1941 imela malce bolj nekomunistični značaj oz.še ni bila čisto pod vodstvom KP. Pa že takrat je partija mimo OF ustanovila VOS! Potem, ko je bilo na ravni KPJ sprejeto, da se razredni boj zaostri pa so iz OF izključili vse moteče elemente, ki bi lahko ovirali prihodnjo sovjetizacijo. Nekomuniste so bodisi izključili, bodisi pobili, ovadili okupatorjem ali pa pod večjo ali manjšo prisilo asimilirali. Ta proces je potekal celo leto 1942 in se formaliziral z dolomitsko izjavo na začetku 1943.

   • MladiLiberalec

    Ali se lahko šteje Ljubo Šercer za komunista? Ne more pa je bil partizanski poveljnik. A je bil Drago Marušič bivši ban in liberalec komunist? ne pa je bil v vrhu OF. Dolomitski izjavi je sledil tudi sporazum Tito-Šubašič ki je določal da ne bo boljševizma po vojni v Jugoslaviji.

    • Caetano

     Bivši jug. častnik Šercer spada v to prvo obdobje OF pred odločitvijo za t.i. zaostritev razrednega boja decembra 1941. Kasneje so komunisti bivše jug. oficirje ovadili Italijanom s tem, da so jim po javni pošti poslali pozive za mobilizacijo v partizane. Tako so jih Italijani na stotine internirali. Že prej januarja 1942 pa je Kidrič grozil, da bodo javno objavili sporazum društva bivših oficirjev z OF, če bi skušali storiti karkoli za organizacijo kakršnegakoli samostojnega odporniškega gibanja. Konec 1941 oz. v začetku 1942 KP prepove organizirati pod smrtno kaznijo vsak odpor izven OF, ki so je sama kontrolirala. Nagodetovo Staro Pravdo, ki se s tem ni strinjala so takrat izključili iz OF. Isto se je takrat zgodilo z Angelo Vode in še nekaterimi.

     Drago Marušič in Dušan Sernec sta skušala glede na poročila majorja Novaka sprva doseči večji vpliv v OF, potem pa sta se partiji povsem podredila, ker jima drugega tudi ni preostalo. Njuna skupina je bila sprva povezana z oficirsko, ki pa jo je kot rečeno partija uničila. Kot so se izražali komunisti sta predstavljala tisto ”staro boržuazijo”, katere vloga je bila da lahko finančno pomaga, ne sme pa imeti političnega vpliva. Financira tako dejansko svojo smrt, ki nastopi v kasnejši fazi revolucije – z nacionalizacijo po vojni.

     Sporazuma Tito-Šubašič se komunisti, kot veš po vojni niso držali. Izkoristili so ga za mednarodno priznanje in zavezniško vojaško pomoč. Če so nekaterim nekomunistom takrat dodelili obrobne vloge so hkrati poskrbeli, da so imeli zgolj minimalni politični vpliv, ki so ga lahko ob prvi priliki takoj likvidirali.

    • Darko Kavšek

     Kršitelj neznan?

   • Darko Kavšek

    Tito pa 1945 ukinil slovensko partizansko vojsko in naredil JNA, ki smo jo 1991 premagali. Pa pozabite na pravljice o tepihovanju…to je še za veliko večje armade-koalicije problem.

  • Janez

   Ah !
   Ti čudak !mom
   S smešnim vzdevkom “Mladi Liberalec” !voj nač
   Kot rečeno je “liberalec” tudi zlobni Soros,
   tako da ta vzdevek zbuja le dvome. Pomeni lahko tudi “umazano žajfnico”
   Zamenjaj raje – vzdevek !
   Slab – slabšalni prizvok ima !
   T.i. “liberalci” – so bili vedno le še veliko bolj zlobni in prikriti osebni okoriščevalci !
   Kot vsem znani trdorokcci Stalin,, Hitler, Broz !
   Glede
   g. Rupla ?
   Imam dosti pozitivno mnenje o njem – prehodna oseba med bivšim monopolnim KP sistemom.
   In – med nami ? Pravimi slo domoljubi – je?
   Bolj – usklajevalec ? Kot samostoen tvorec – česa novega ?!
   Verjetno – vedno !
   Vedno je bil na svoj način seveda. Zelo aktiven.
   Tisto ?
   Glede neobjave Deklaracije – v Družini?
   Verjetno – so pač mislili, da gre za ? Provokacijo.
   Dr. Rupel je pač – ex KP, ZK človek.
   Ki se še – hecno – še v e d n o išče . Svojo lastno politično – pot – pač. L.r. Janez KOMENDA

   P.S. ŠE NOV “DOKUMENTARNO BIOGRAFSKI FILM IZ BGD – ” TAJNI IDENTITET J. BROZA” od mladega Nikole KOSANOVIĆA.

   • MladiLiberalec

    Nobena pametna družba ne obstaja brez dobre mere liberalizma. Bolj kot Rupel sta mi všeč Spomenka in Tine Hribar. Poleg liberalca Cerarja seveda. In tudi Drnovšek je bil ok.

 • garfi

  Rupel: rkc časopis družina ni hotel objaviti majniške deklaracije
  sramota
  Majniška deklaracija 1989 – program za »suvereno državo slovenskega naroda«
  http://www.demokracija.si/fokus/v-reviji-demokracija-majniska-deklaracija-1989-program-za-suvereno-drzavo-slovenskega-naroda.html

 • Pikapolonica

  Janševi domobranci. Brez rdeče zvezde ne bi bilo slovenije.

  • PikaPolonica

   Zakaj si ti zdej Pika, če je to moj vzdevek. Res si p.ujs.

  • PikaPolonica

   Z.alezovalec g.lupson

 • Iza Demos

  Končni rezultat je izguba dela slovenskega morja in ozemlja. Le kako, da je tako sposoben general kot je g. Krkovič toliko slovenskega teritorija prepustil v “upravljanje” Hrvatom.
  Z večjo zastavo ne bo povrnil slovenskega morja in ozemlja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!