Družinski zakonik – novi trojanski konj družinske ureditve

Foto: sta

Izjava za medije clanov SD po zakljucenem glasovanju v DZ. Ministrica za delo, druzino in socialne zadeve Anja Kopac Mrak.

Spremembe družinskega zakonika so že nekaj let sila vroča tematika, ki v nekajmesečnih intervalih dobiva svoja vrelišča in se nahaja v središču pozornosti tako medijev kot tudi debat in polemik na tem področju, ki jih organizirajo različne družbene skupine. V ospredju teh polemik se največkrat znajdejo definicija zakonske zveze in pravice do posvojitve otrok.

Včeraj je potekal strokovni posvet o predlogu družinskega zakonika, in sicer na Brdu pri Kranju.

Organizatorji srečanja ministri
Avtorja omenjenega srečanja sta Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za pravosodje. Gre za drugi tovrstni posvet v že omenjenem kraju, na katerem se je razpravljalo o predlogu družinskega zakonika, ki ga je sicer pripravilo ministrstvo za delo in je bil do 1. septembra v javni razpravi.

Ste morda spregledali: Izpovedi slovenskih očetov v boju s CSD, sodstvom in Anjo Kopač Mrak

Anja Kopač Mrak menda naklonjena najboljšim rešitvam
Posvet je bil namenjen predvsem iskanju ustreznih rešitev glede ureditve problema posvojitev in ureditve razmerij po razvezi. Ministrstvo za delo je ta posvet organiziralo po trimesečni javni razpravi o predlogu družinskega zakonika. Že omenjena ministrica v zvezi s tem navaja tudi morebitno uvedbo možnosti odprtih posvojitev.

Temačne sile ministrice Kopačeve
Mnogi so mnenja, da so prizadevanja Mrakove in mreže njenih pomagačev zelo škodljiva za otroke, še zlasti za dečke. Šlo naj bi za to, da feministični lobi, ki mu omenjena ministrica pripada, močno posega v delovanje CSD-jev in slovenskega sodstva, njegov namen pa je predvsem okrniti vlogo očetov v vzgoji otrok. Kot največjo težavo se navaja težavo na področju urejanja skrbništva in stikov z otroki s strani očetov, ki živijo ločeno od svojih nekdanjih partnerk, saj pri slednjih njihovi skupni otroci tudi prebivajo.

Zločinski CSD-ji in pristranska sodišča
Krivdo za nastalo situacijo se pripisuje še zlasti centrom za socialno delo pa tudi sodiščem, ki pri urejanju skrbništva nad otroki dajejo prednost še zlasti ženski populaciji, medtem ko zahteve s strani moških (tudi tiste utemeljene) dosledno zavračajo. Pričevanje nekega očeta se glasi: “Grozno je, sprašujem se, kako dolgo bom še zdržal. Na centru za socialno delo ves čas podpirajo samo zgodbo partnerke, na moja opozorila, da otroke zanemarja in v njih vidi le denar, pa se sploh ne odzivajo. Podobno je na sodišču,” se jezi obupani P. L. Tudi predlog novega družinskega zakonika naj bi bil plod prizadevanj omenjene ministrice in njenih zloglasnih pomagalk.

“Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo!”
O nastali situaciji pa znani psihoanalitik Vodeb pravi sledeče: “Ženske se nezavedno vživljajo v ženske oz. matere, ki so vpete v ločitvene oz. sodne primere in na ta način kontaminirajo mnoge razsodbe. Ženske znajo biti pogosto pristranske, ker navadno ne dosežejo postkonvencionalne stopnje moralnega razsojanja, kot bi rekel Lawrence Kohlberg. Pogosto jih spotika lastno sočutje.”

D. M.

 

 

 

 • Duhec

  Kako je lohk ločena ženska ministrica za družino??? Kje jo pa ma???

  • lidija

   V Cerarjevi vladi očitno je lahko.

  • sevenx

   Kdo se pa ne bi ločil od nje?

  • PIA PlA

   Seveda je lahko, za politiko gre, ne za znanje, še manj za prakso.

   Po tvoji logiki župnik ne bi smel biti družinski svetovalec; veterinar ne gozdar; pravnica za gospodarske zadeve ne notranja ministrica; prvi minister pa ne vzgajan v duhu, da vse svinjarije pač niso kaznive. Le ministrica za obrambo je lahko ženska, ki je bila kar 16 let direktorica velenjske “rdeče trdnjave”.

   • Duhec

    Ja sej to je…. vsak naj dela tist, kar obvlada. Brez pametovanja, sam rezultati…. in ja, vsi našteti so za funkcijo, ki jo majo, neprimerni. Sej nismo za bv na nivoju Ugande.

   • Tanja Bor

    Tudi zupnik ima svojo druzinsko izkusnjo. Zakaj ne bi smel svetovati?

 • indijanka

  Otroke s težavami ( hendikepirane, romske..) pri nas posvajajo v glavnem samske ženske. Ker jih družine preprosto ne želijo. Nov družinski zakonik bo prinesel možnost odprte posvojitve. Stika posvojencev z biološkimi starši. Za polovico rejniških otrok je že ob “oddaji” v rejo jasno, da se biološko družino nikoli ne bodo mogli vrniti. Tem ubogim otrokom se bo vsaj upam nasmehnila sreča in ponudila možnost odprte posvojitve. Bodo potem družine pokazale moč in voljo in se lotile tudi najzahtevnejših projektov v obliki odrekanja in potrpežljivosti in pomagalečtem otrokom? Ali bodo te korake še vedno delale samo ženske? O tem nihče ne govori. O feministkah, ki skrbijo samo zase pa vsi. Pa, o čudežnih moških, ki bi samostojno skrbeli za otroke. Veste kaj, družino in razmerja med moškim in žensko lahko razlaga Freud in njegovi učenci. Na svoji koži pa ta fenomen občutijo tisti, ki bi družino potrebovali.

  • tarantela

   10+

  • fmg9

   Ravno v tem je problem ko praviš:
   Ali bodo te korake še vedno delale samo ženske?

   Take korake ne morejo delati (samske) ženske. Vsak otrok potrebuje mamo in očeta (ne glede na izhodišče (bolezen, kulturne razlike(npr. Romi)).

   Glede tega:
   Na svoji koži pa ta fenomen občutijo tisti, ki bi družino potrebovali.

   Potrebujejo urejeno družino ja, ne pa samohranilno feministko z Atlasovim kompleksom. Drugače bodo še huje zafurani v kasnejših letih.

   • indijanka

    Odraščala sem s prizadeto vrstnico. Posvojila jo je ženska, njena teta. Družina jo je zavrgla. Ženska, ki je izgubila moža in otroka je posvojila svojo nečakinjo. Življenje ji je posvetila. Če je zate feministka prav. Zame je bila izjemen človek, na mojo žalost je že pokojna. Vsak otrok bi potreboval mamo in očeta. Pa poljub za dober dan in pravljico za lahko noč.

    • fmg9

     V tem primeru ne gre za feminizem v smislu: “če sem samska ženska z Atlasovim kompleksom” imam potemtakem pravico do otroka.
     Zagotovo ne.

     Moraš pa tudi vzeti na znanje, da kljub vsem najboljšim namenom, je otrok bil prikrajšan za očeta (četudi krušnega).

     • indijanka

      Vem. Lej, mati je bila porotnica na družinskem sodišču. Ogromno žalosti je v tej deželi.

     • fmg9

      Ja saj vem… Ni pa nič čudnega, če se to dogaja v deželi, kjer ljudje živimo na kupu zakopanih trupel in kosti.

      Oh ja. Še dobro, da nisem (družinski) psihoterapevt. (Nimam živcev, da bi se vsak dan v ordinaciji ukvarjal s (prijaznim) pogovorom s pacienti, kar traja mesece in leta.) Akoravno ti znanje psihoanalize da nek vplogled/uvid v problem, pa ni vsak primeren za reševanje (terapijo) problemov. Glede tega se strinjam z Vodebom in Perkom.
      Profesionalno zasliševanje (vojska/intel, ne policija) da hitrejše rezultate v kolikor je potrebno iztisniti iz nekoga informacije v zelo kratkem času.

      Skratka, nisem pristojen za ocenjevanje metod CSD ter stroke v RS.

     • indijanka

      :) sama verjamem le v indijanske modrosti.

     • fmg9

      Imaš v mislih kakšno posebno (priljubljeno) pleme?
      Kako so pa to oni reševali take družinske probleme?

     • indijanka

      Ne. Toliko daleč še nisem. Bolj prebiram njihove modrosti, zvečer, med pisanjem pravljic in prebiranjem pesmi. Ne študiram jih še resno.

    • avtohtoni neandartalec

     Pravzaprav bi se lahko vsi preselili kar v Disneyland, najboljše kar obstaja po božjem kraljestvu na tem svetu, če se gre samo za vrednote in ideale, osebne svobode in integritete pa ne rabimo nobene.

  • avtohtoni neandartalec

   Pri narodu kanibalov in nekrofilov se meni zdi sporno govoriti o družini, ker vsaka debata izzveni nekam čudno in nenaravno, da ne rečem naravnost gnusno in nevzdržno.

 • Borut Stari

  Feministke se spet kurčijo. Najbolj pa tiste, ki so jim razpadle družine. z Anjo na čelu.

 • PIA PlA

  Ministrica je zrela za odstrel (v popolnoma nelovskem smislu) skupaj z vso vlado. In to čim prej. Izpeljite že kakšno resno interpelacijo. Te do zdaj so bile bolj namenjene samohvali ministrov kot akciji za njihovo razrešitev.

 • domovina mili dom

  Skupni imenovalec vsega zla v Sloveniji je kučanizem. Ne in ne morem verjeti, da ta veliki-mali vodja nima šibke točke, s katero bi ga eliminirali do te mere, da si ne bo upal prestopiti praga svoje hiše.
  Zaradi njega trpijo otroci: ugrabljanje, zbiranje prostovoljnih prispevkov za zdravljenje……
  Zaradi njega mafija obvladuje zdravstvo
  Zaradi njega tajkuni kradejo podjetjem
  Zaradi njega propada sociala
  Zaradi njega je brezposelnost
  Zaradi njega so plače v gospodarstvu pod minimumom
  Zaradi njega imajo JU/JS večje plače od gospodarstva
  Zaradi njega sodstvo politično skorumpirano
  Zaradi njega šolstvo na ravni kumrovške fakultete
  Če sem kaj pozabil lahko dopolnite.
  Skratka vse zaradi njega….

  • dr Janez Sveti

   Omenjeni SAM ni NIČ!
   Vsi ki imajo velike koristi od tega, da uničujejo Slovenijo in da si sposojamo milijone, ki jih bodo zanamci morali vrnit z oderuškimi obrestmi so KRIVI!
   Slovenija, mora priti na dno blatne jame, da bodo vsi zajedalci pocrkali. Šele takrat, se bo ozdravljena domovina ponovno dvignila na evropski nivo standarda in kulture.
   Takšen proces je dolgoročen in boleč, vendar, očitno drugače ne bo šlo.
   DR Janez Sveti vesoljc

   • avtohtoni neandartalec

    Jaz trdim še več, ko smo začeli enkrat ukinjati pridobitve socialistične revolucije, bi se morali zavedati, da bo pot nazaj dolga in krvava, nrez tistih svoboščin in privilegijev pa preprosto ni mogoče živeti bolje. Če bi hoteli živeti bolje, moramo najprej nazaj uvajati zakone, ki smo jih ukinjali zato, da nam ni šlo še slabše, pa smo vseeno pocrkali, le da nekaj dlje traja. Lep primer so skandinavci, ki so sodobno kalitalistično demokracijo zgradili na močnih socialnih temeljih, tudi pri njih lahko pride do hude krize, ampak nižke od neke meje ne morejo zdrsniti, medtem ko je naša družba, po prvem resnem stresu trgov, na katere smo prisesani kot najhujši markomani, praktično pred popolnim kolapsom in razsulom, ker nimamo več nobenih drugih temeljev pod nogami.
    Pazi razliko, nas ni nihče napadel, ni nas prizadela nobena naravna katastrofa ali kaj takega, lastna država nas je slekla do gat in poslala med cigane, pa smo še včeraj živeli kot solidni srednji razred, od koder lahko človek lepo napreduje, kar smo si zaslužili po skrajno krvavi revoluciji in 50 letih poštenega in marljivega del. Ta fašističma država vse to razsuke v nekaj urah, slabši so kot nekoč nacisti tisočkrat, ker okupator vsaj ni od svojih žrtev in sužnjev zahteval, da ga morajo zato še spoštovati in ljubiti
    Okupator je bil okupator, napadli so nas ker so bili močnejši, pokradli in pobili, razselili so kar so hoteli, niso skrivali svojih namenov, v zameno so zahtevali edino strahospoštovanje, ko so jih naši predniki ločasi le potolkli, pa tudi niso šli nazaj domov jokat, da se jim je pri nas zgodila neka nezaslišana krivica. Naš totalitarni aparat pa ne, oni trdijo, da nas tlačijo in mučijo zato, ker nas imajo radi, samo dobro nam želijo, razumejo tudi, da smo nebogljeni idioti in teh stvari ne moremo razumeti, ampak nekoč jim bomo zato hvaležni, sicer šele po smrti, a vendarle. Temu se reče abominacija.

    • traktor

     Pri vsem,kar si napisal ti dam prav,vendar pa socialne države ne moreš graditi na silo.Človeku,ki dela in ki itak en drek zasluži, ne moreš vzeti več kot 50% zaslužka in ga dati tistim, ki pač iz raznih razlogov ne delajo.S tem uničiš voljo do dela,uničiš človeka,pa tudi iz denarja narediš drek.In potem se nič ne izplača in za nič se ni vredno potruditi.Absurdno je,da se imajo za levičarje pri nas ravno tisti,ki imajo največ,niso pa pripravljeni ne s svojim delom in ne z denarjem komu pomagati.In prav imaš to so fašisti.

   • Nata

    Ja.
    Brez mnogih njih, ki mu ” štango ” držijo bi bil samo mali , nekdanji . . .

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak za hišanove ljubljenčke pa to ne velja, oni živijo v svojem idealnem svetu, kjer se radi slišijo kakšne take probleme, da ni dolgčas in se kaj dogaja. Za njih smo mi samo igračke za njihove izrojene in razvajene otroke, ko se razhudimo, smo še bolj zabavni, res škoda, da ne smejo več organizirati gladiatorskih bojev v arenah.

  • Nata

   Ja, že. . . . že ?
   Jaz pa se sprašujem od kje mu tolikšna moč nad ljudmi ? Kaj smo resnično ljudje brez hrbtenice ?
   Nimamo svojega mnenja ? In vedenja ?
   Tole pa je žalostno!

   • domovina mili dom

    To so mediji. Če ne povedo kritike na njegov račun, postaja on osvoboditelj Slovenije.
    Isti princip kot komi partizani. Velesile nas osvobodijo nacizma, fašizma, komunisti pa takoj postanejo edini na svetu, ki so svet osvobodili vsega zla.

    • Nata

     No , to pa ja zaplankanost prve vrste.
     A si ne morejo prebrati še kakšen drug medij , ne samo leva trobila ??
     Ali pa samo malo logično misltit……..se malo vprašati ………kako pa to ? Kako pa ono ?

     • domovina mili dom

      Ljudje so popolnoma deformirani iz prejšnjega totalitarizma. Ne razmišljajo s svojo glavo. Se ne sprašujejo. Ampak čakajo na informacijo iz ravni kavarniških domislic, ki jih lansira udba.
      Npr. ko so udbovci širili vest o Janševi bolnici, so popadli kot bebci. Na vest iz časopisa, da ima Kučan v Mehiki nekaj mio dolarjev skritih. Ne ,to pa ne bo držalo. Ta prefinjenost spuščanja pamfletov v javnost je do potankosti naštudirana na rob verjetnosti. Torej folk je vodljiv, da ne moreš verjeti.

     • Nata

      In ta totalitarize se je veselo vlekel še naprej.
      Prilagam en dober link

      http://www.casnik.si/index.php/2016/09/21/neuspela-tranzicija-zakaj-in-kako-naprej/

     • domovina mili dom

      To ve nekaj procentov Slovencev, drugi so, piš me v uh. Ali pa se gredo vse gliharstvo, ki je tudi sokrivec stanja.

 • marker

  Največja napaka je, da spremembe družinskega zakonika sestavljajo in predlagajo osebe, ki nimajo svojih družinskih zadev urejenih. Take osebe so zelo pristranske, ker gledajo samo skozi svoje oči. Predloge za družinski zakonik bi morali podajati moški in ženske iz trdnih zakonskih ali skupnih zvez z otroki. CSD-ji so pa tudi zelo pristranski. Če oče ne plačuje preživnine za otroke, se sploh ne zmenijo. Z vsemi topovi pa napadejo mater, če očetu ne dovoli obiskov otrok.

  • Duhec

   Bravo….

  • avtohtoni neandartalec

   Ne eni in ne drugi, zase skrbi, če bi se pa rad kdo resno pogovarjal o demokraciji in humanistiki, smo zato vsi tukaj, da vsak strese svojo vrečo in poskušamo razumno iz tistega povleči nekaj trdnih zaključkov, okoli katerih bi se načeljo vsi strinjali, sicer je to navadna diktatura.

 • Poštenje velja

  KUZLA

 • Osti jarej

  ..vsi v službi in lasti kapitala….

 • Novakec1

  Malo po malo pa smo v suženjstvu, bravo naši.

 • Viktorh

  Dokler bodo komunisti vodili družinsko politiko, bo le ta nora.

 • if

  Jezusovi odnosni smernici do odraslih in do otroško majhnih.
  _____________
  Do odraslih, ki so ga ubijali, ki ga ubijamo, je razmeroma mil: “Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.”

  Do otroško majhnih, tudi do otrok torej, je neprizanesljiv: “Kdor pa katerega teh malih, ki vame verujejo, pohujša, bi mu bilo bolje, da bi se mu obesil mlinski kamen na vrat in bi se potopil v globočino morja.”
  _____________
  Otroci so upanje in temelj naroda, njegove omike, kulture, prihodnosti, zato proti uničevalcem slovenskega upanja in temelja slovenstva bruham ogenj “V sovražnike z oblakov Rodu naj na’šga treši grom!”
  Poet France Prešeren, hvala za Tvoje besede umeščene v Tvojo Zdravico slovenstvu, ki mora postati nacionalna smernica, če želimo kot slovenstvo preživeti v norosti kaotične razgradnje dirigirane z vrhov države!

 • avtohtoni neandartalec

  Tiste patetične fore, da ločena žena zanemarja otroke in jih redi samo zaradi tistega drobiža lahko Supermani kar pozabijo, svet ni idealen, nikoli ni bil in nikoli ne bo, če bi se radi več družili s svojiki otroki im v njih več investirali, potem naj raje tako povejo. Saj ni treba napadati žensko, v redu, ona je slaba mati, ampak na srečo so oni dobri očetje in lahko tudi sami marsikaj nudijo otrokom, a ne. Tega fašizma mora biti konec, država se obnaša kot idiot, samo še bolj kregajo ljudi med sabo, ko komplicirajo s pravnimi nesmisli in jim mečejo pod noge same omejitve, za dobro pa kot da še niso slišali, naravna ljubezen in sožitje med ljudmi kot da za njih enostavno ne onstaja.
  To pa zato, ker socialne službe, iz nekih čudnih razlogov, pazijo edino, da ni še slabše, kar po njihovem pomeni, da znajo samo vsiliti neko stanje in potem skrbijo, da se nič ne spremeni. Najprej naredijo najslabše kar je možno potem pa še skrbno onemogočajo, da bi bilo za stranke še kdajkoli bolje, bi bilo bolj pravilno rečeno, tako se pač dela v vsaki vojaško policijski džamaheriji.
  Našo izrojeno nacionalno moralo bi lahko dali malo na stran in odprli prostor za strpne rešitve, kar naj se ljudje družijo in eden drugemu komplicirajo življenje, dokler je prepovedano, si marsikdo ne pride gor, da je itak navaden egoist in jih v bistvu ne mara, razen ko se znajdejo v stiski in kadar se počutijo osamljene, takrat pa jim otroci vračajo z odtujenostjo, tistega občutka ne prenesejo, da v mislih niso več povezani.

 • totex39

  Me res zanima še, s kakšno bedasto idejo bo še popestrila in zakomplicirala ta družinski zakonik.

  • Nata

   Na vsak način bi nas rada prepeljala žejne čez vodo?

  • avtohtoni neandartalec

   A ni že besedna zveza “družinski” in “zakonit” lapsus sam po sebi?
   Od kdaj je družina zakon, družina je družina, v zakonih obstajajo kvečkemu posamezni členi, ki sorodstvenw vezi posebej izločajo iz pravnih okvirjev, kot edino izjemo, recimo mužu in ženi ni trena pričati eden proti drugemu in podobno, ker dva, ki se imata rada, itak nihče ne more v nič prisiliti. Kaj bi pa radi, da se vrnemo v čase romantike in ljudje delajo samomore zaradi prepovedane ljubezni zgleda.
   O homoseksualcih se nimamo kaj pogovarjati, ker niso in ne morejo biti družina, pmeni nekdo želi sprejeti homoseksualni zakon, kar sploh ni slaba ideja, če bo svetlemu zgledu sledili še pedofilija, prostitucija ter ostale perverzije, seveda je treba te anomalije zakonsko regulirati.

   • Novakec1

    Že večkrat napisano; Novo ustavo in zakonodajo napisat vse ostalo poradirat, na dva lista A4, Amen!

 • garfi

  milan kućko
  če je narod butast mu vladajo butci

 • Olga

  Javna razprava??!!! Zame je to monolog! Ministrica naj odstopi in prepusti mesto sposobnim!!!!!

  • Novakec1

   Katerim, jih ni.
   Nesposobni so sposobni onesposobiti sposobne

 • lidija

  Pogoj, da nekdo …. pa naj bo to moški, ali ženska – lahko zasede mesto ministra/ce za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bi MORAL BITI, da je oseba oče, ali mati – pogojno tudi vdovec, ali vdova, ki sta starša, NIKOLI pa … res NIKOLI NE ….. LOČENEC, ali LOČENKA !!!!

  • lidija

   …… tudi “koruzniki in koruznice” so mi malo sumljivi. Še posebej, če nimajo otrok.

 • Slovenka

  Nomen est omen: ime je znamenje. Anja Kopač Mrak: njen priimek je opozorilo, da je v ženski nekaj mračnega in da koplje in koplje z namenom, da bi razrahljala temelje družine, v kateri sta oče in mati z otroki, in jo nadomestila z istospolnimi pari s pravico do posvajanja otrok, s čimer bi bila tem otrokom povzročena nepopravljiva škoda.

  Dodajmo še nov zakonski poskus, da bi z zakonom in sankcijami vsilili permisivno vzgojo prav vsem slovenskim družinam. S tem bi ubili več muh na en mah: Slovence bi s tako vsiljeno in obvezno vzgojo naredili lene, mlahave, razvajene, nesposobne in kot take lahek plen za manipulante vseh vrst. In kar je še pomembneje, s tem bi oblast dobila zakonsko podlago za odvzemanje otrok ne samo starim staršem, kot smo to videli v primeru ugrabljenih velenjskih dečkov, ampak tudi njihovim staršem. S tem bi bil odprt lov na vse nasprotnike komunističnega režima. Vprašanje je, koliko bi si ljudje še upaii izraziti kakršno koli prepričanje ali storiti kaj po svoji vesti, če bi vedeli, da jim v tem primeru grozi odvzem otrok pod pretvezo, da so prestrogi starši ali da zanje ne skrbijo primerno. Slovenci, pazite se te ženske, ker seje zlo in podtalno, skozi uničevanje družine uničuje slovenski narod.

  Komunizem je zlo in vse priznanje ljudem, ki so se med vojno borili proti tej zločinski ideologiji, po vojni pa so bodisi v Sloveniji bodisi v tujini ohranjali in gojili prave slovenske vrednote. Moje spoštovanje do teh ljudi je neizmerno. Sledimo njihovemu zgledu in se po svojih najboljših močeh, tako in drugače, upirajmo temu zlu. Sama verjamem v učinek snežne kepe ali kot je nekoč izjavil Koseski: Zakon narave je tak, da iz majhnega zraste veliko. Treba je vztrajati, verjeti in delovati.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!