Državljan K. – Vili Kovačič sporoča: Pogum za razum, drugi tir mora pasti!

Vili Kovačič (foto: Nova24TV)

“Pobudniki referenduma želimo poslance koalicije – predvsem pa SMC in DESUS prepričati, da zakona ne potrdijo. To počnemo tudi z nadaljevanjem zbiranja podpisov za referendum.  Naše stališče je nespremenjeno. V primeru potrditve zakona v ponedeljek, 8. maja 2017, bomo podpise zbirali  še 7 dni od prvega dne po potrditvi zakona, tako da se rok za predajo podpisov v Državni zbor RS (DZ) izteče v ponedeljek, 15. maja 2017, ob 16. uri. Tedaj bomo podpise tudi vložili v DZ,” napoveduje glavni pobudnik civilne iniciative Vili Kovačič.

“Na informativnem pogovoru, ki sem ga imel pri predsedniku DZ in je bil na njegovo pobudo ter vabilo, sem kot prvopodpisani pobudnik referenduma predsedniku DZ dr. Milanu Brglezu pojasnjeval, da je po našem mnenju tudi v korist koalicije najbolje, da se vladni zakon umakne tako, da potreba po referendumu odpade,” pojasnjuje Kovačič in ob tem dodaja: “Vztrajanje koalicije na premisah tega zakona je namreč za Slovenijo ekonomsko škodljivo, za koalicijo pa je politično kratkovidno početje.” Evropska sredstva po mnenju Kovačiča vsekakor lahko nadomestimo s prihranki in s spremembo trase, s tem pa tudi skrajšamo čas za dokončanje projekta. Ob tem je bil izpostavljen še vidik lokalnega prebivalstva, ki ga zakon v celoti ignorira. “Zakoni mimo ljudi ali celo proti njim pa nimajo prihodnosti in so politično kratkovidni. Postali bodo bumerang za politiko, ki jih forsira,” je oster Kovačič.

Foto: STA

Zdajšnji zakon za drugi tir udejanja “zlati” tir za nekatere, v resnici pa pomeni enojni tir za dvojno ceno in nikakršno rešitev problema, ki ga zdajšnja železnica predstavlja za lokalno prebivalstvo, so prepričani v civilni iniciativi. Zakonu odločno nasprotuje tudi župan občine Koper.

“Za Slovenijo je ta zakon ekonomsko samomorilski, samomorilski pa je tudi za koalicijo!,” svari Kovačič in nadaljuje, da zakon “pomeni izjemno politizacijo problema, ki bo sledila v poletnih dneh, enako pa tudi jeseni, ko bo referendum. To ne bo samo referendum o drugem tiru, ampak tudi referendum o vladi in njenih koalicijskih poslancih. Stranke, ki so del tega anti-ekonomskega, neljudskega  in politično nezrelega početja, bodo izgubile še tisto malo podpore, ki jo imajo.”

Vili Kovačič: “Kdor ne vidi v tako zasnovanem drugem tiru lasten politični samomor, je po moji oceni nor. Zato pozivam vlado in poslance, naj umaknejo zakon. Modrost politike je spoznanje nujnosti in umik za korak nazaj. To je korak v drugo smer, korak k razumu nasproti brezumnemu hitenju.”

Foto: STA

Vili Kovačič: “Kristus bi se zjokal ob takšnem početju vlade, Ivan Cankar bi zaklel in ga preklel. Naj ponovim za njim: narod si bo pisal sodbo sam, ne frak mu je ne bo in ne talar! Narod, ki ve za svoje pravice in ki ve za dolžnosti svojih politikov, jih bo pravično nagradil. Če bo seveda dobro informiran.”

Nova priložnost za slovenski narod?
“Je pa to tudi prava priložnost za novi začetek. Tako za slovenski narod kot za politiko. Politika izvršenih dejstev je znana iz zanikanja alternativ za TEŠ 6. Alternative v Sloveniji očitno niso dovoljene. Družba, ki ne priznava alternativ, ne v politiki, ne v gospodarstvu, ne v znanosti in družbi, pa je brez prihodnosti,”
je svoje misli strnil Kovačič in zaključil: “Referendum je tudi referendum za znanje in upor, ki ga je dr. Brglez poudaril v prazničnem govoru. Je pa tudi boj za novo prihodnost, za politiko, ki bo služila ljudem in bo temeljila na razumu in pogumu za dobro vseh, ne zgolj peščice gradbenih baronov, ki bodo dokončno izmozgali slovenski narod.”  

J. F.

 • Olga

  Kapo dol ljudem kot je gospod Vili Kovačič! Slovenci imamo še upanje!

 • totex39

  Seveda mora pasti drugi tir, da si lopovi ne bodo spet polnili svoje žepe z milijoni. Na koncu pa jim spet ne bo dokazano, da so kradli, kar je že stalnica v tej zapufani Sloveniji.

 • montyamp

  Dokler bo od udboterorizma prestrašen narod tiščal glave v pesek ,
  bomo težko govorili o pogojih za dosego transparentnosti .
  Volk dlako menja , čudi nikoli .
  Se pravi , komunist ostaja morilski fašist .
  Zato se bo treba posvetiti stvarem , ki bodo glave uničenih Slovencev potegnile iz peska , ker le tako lahko zaživi demokracija namesto udbokracije .

 • Janez

  Ja!
  Bravo gospod Vili !
  Taki ljudje kot je naš gospod Vili – si zaslužijo spoštovanje !
  Nobenega spoštovanja !
  pa si ne zaslužijo ex KP, ZK nepomembni “sistemčki”, ki zdaj ?
  Iz napol prikritih ex KP, ZK “GNEZD”
  IŠČEJO VIR, KI BI IZ NJEGA SESALI Z NIČIMER ZASLUŽENI JAVNI DENAR ?! L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  EX KP, ZK “GNEZDA” – pred Preiskovalne komisije v Parlament..

 • Anton

  Domoljub!

 • MEFISTO

  Ne me jebat!

  A ni naš zaljubljeni premier že šofiral lokomotivo po drugem tiru.

  Ga bo mar treba po uspešnem referendumu odstraniti?

  Premiera, drugi tir ali oba?

 • MEFISTO

  A, to si ti, prjatu Petrovc s starim nickom?!

  • Anton

   končno si je nadel “tprav” plašč

   sarkazem press

 • radames

  Če bo politika kljub vsemu in kljub referendumu začela z gradnjo 2. tira, sem prepričan, da bo morala gradnjo ustaviti. Imeli bomo neki torzo, ki bo žalostno propadel in trajen spomenik slovenski neumnosti.
  Že 70 let nismo svobodni. Potrebna bo resna osvobodilna akcija!

 • radames

  Ti si pa komunist. To je huje kot nacist!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!