Državni zbor sprejel novelo zakona o tujcih in povsem razklal levico

Milan Brglez (Foto: STA)

Državni zbor je s 47 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o tujcih, ki predvideva aktivacijo posebnega ukrepa, s katerim bi zaostrili pogoje za vstop nezakonitih migrantov v državo. Za aktivacijo tega člena zadošča 46 poslanskih glasov, zaradi tega je noveli nasprotovalo več koalicijskih poslancev, tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je protestno zapustil plenarno dvorano. Napoveduje se tudi ustavna presoja zakona na Ustavnem sodišču. 

“Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši Ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši Ustavi,” je dejal Brglez pred glasovanjem in izrazil dvom, da bi lahko imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu. Poleg Brgleza so proti zakonski noveli glasovali še naslednji poslanci stranke SMC: Erika Dekleva, Mitja Horvat, Dragan Matić, Jani Möderndorfer, Simon Zajc, Vlasta Počkaj, Danilo Anton Ranc in Izidor Khamal Shaker.

Zakon bo šel na Ustavno sodišče
Čeprav sta si podpredsednik stranke SMC Brglez ter predsednik stranke in vlade Miro Cerar na tej točki prišla povsem navzkriž, vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer zagotavlja, da “se v stranki zaenkrat pogovarjajo”. Čeprav je novela zakona o migrantih razklala koalicijo, pa je Kustec Lipicerjeva zagotovila, da bo SMC “delovala na prav enak način kot do sedaj, iskala bo enotnost in tudi kompromis, ko bo to možno”. Razumeli pa bodo, če bodo glasovi iz takšnih ali drugačnih razlogov odstopali oziroma če bo kdo glasoval po lastni vesti. Napovedala je, da bo imelo zadnjo besedo o tem zakonu Ustavno sodišče.

Zakon je dober, a prepozen
V največji opozicijski stranki SDS so ves čas obravnave zakona ocenjevali, da bi morali tovrstne ukrepe sprejeti že v času priprave na prvi veliki migrantski val, kot so to storile že druge države. Vinko Gorenak iz SDS je povedal, da bi moral biti zakon o tujcih sprejet tako, kot so ga sprejemale druge države leta 2015, ko se je migrantski val pripravljal. Druge države so tovrstne ukrepe na različne načine že zdavnaj sprejele. Avstrija je lani s sklepom vlade določila kvoto 37.500 ljudi. Tudi v Nemčiji so s sklepom vlade določili nekatere države, iz katerih ne bodo več sprejemali migrantov.

Dogajanje v Državnem zboru pri glasovanju o noveli zakona o tujcih nam pove, da je SMC hudo razdeljena in skregana, da sta nastala dva tabora, Cerarjev in Brglezov in da za sedaj zmaguje Cerarjev tabor. Po govoru Milana Brgleza, v katerem je povedal, da nasprotuje zakonu svojega šefa Mira Cerarja, je še toliko bolj jasno, da Milan Brglez po svojem političnem prepričanju ne sodi v SMC, ampak v ZL. To so poleg poslancev SMC še Jan ŠkoberneMatjaž Nemec, Marinka Levičar, Marija Bačar, Julijana Bizjak Mlakar, Janko Veber. “Ti posamezniki očitno začasno nosijo politično izkaznico SMC, SD ali DESUS, njihovo srce pa bije za vrednote preteklosti, ki jih pooseblja ZL,” je na svojem blogu zapisal poslanec SDS Vinko Gorenak.

B. J.

 • pajot

  brglez bo govoril o protiustavnosti. Ta je pa dobra,on je kvečjemu poznavalec vinskih kart.

 • tarantela

  Me prav zanima, kaj bodo rekli ustavni sodniki!

  • von Rhein

   Odvisno od takratne sestave,ko bo obravnava skladnosti zakona z ustavo.Mogoče že sedaj ve Murgla.

 • Franc Šink

  Še en dokaz, da SMC po naslednih volitvah ne bo več obstajala.In prav je tako.

  • von Rhein

   Kaj ti to pomaga.Tudi LDS ni več,pa stranke diplomiranega kmeta (oranž).Vsi so se raztepli po tistih,ki jim zagotavlja varnost.Poglej pijanega košarkarja,celo Kahlna je objel.

   • tohuvabohu

    LDS res ni več?
    Ali so dinozavri izumrli? Ne! Spremenili so se v (p)tiče.

    • karpelec

     Ne , pravijo, da se LDS rehabilitira in bo z novim gvantom nastopila na volitvah, ne vem pa če z novim obrazom. Pa ni blema, bo modrooki zrihtal novega.

 • Peter

  Nč bat, bojo hitro spet enotni proti notranjemu sovražniku, no.

 • totex39

  Bravo, edini pameten zakon, ki je bil sprejet in to še s pomočjo SDS in NSi.

  • Caetano

   Opozicija je konstruktivna, ko je za biti konstruktiven.

 • Unikatna

  Ni se jim dalo dopovedati, da takrat, ko je Slovenija ratificirala te pogodbe so bili drugi časi. In da ti iz Bruslja nekdo svetuje naj bo Slovenija točka za reševanje migrantov in beguncev, je res nedopustno! Ni bilo druge rešitve kot da se sprejme ta zakon.

 • tarantela

  Najbolj hinavsko je od evropskih držav, da Bruselj in razna njihova humanitarna združenja zahtevajo, da Slovenija sprejema množico migrantov, ko je sama najmanjša članica EU z majhnimi finančnimi zmožnostmi, medtem, ko krivci za te migracije lepo zaprejo svoje meje. Ja, Slovenec, spet boš hlapec imperiju! In prav povzročitelji tega kaosa na BV bi morali omogočiti, da ljudje tam živijo v miru, ne pa posledice svoje grabežljivosti in kapitalistične prodaje in uporabe orožja potem prelagajo na reveže, menda po načelu, da revež najbolj razume reveža.

 • totex39

  To je res sramota, da tujci iz Bruslja in migranti govorijo Slovencem, kaj lahko in kaj ne smemo početi v lastni domovini. Marš ven z poslanci iz parlamenta, ki so bili proti zakonu, saj ne delajo za dobrobit Slovenije.

 • Vera

  Vsaka država je dolžna najprej poskrbeti za varnost svojih državljanov , šele potem so na vrsti samo tisti , ki so pomoči res potrebni . Očitno se našteti poslanci, ki so glasovali proti zakonu , ne zavedajo, kako majhna je Slovenija , ki ne more biti žep za stotisoče migrantov, če prodrejo po ” balkanski poti ” . Vlada naj bo v svojih odločitvah trdna, ter naj si ne dovoli vmešavanja ” evropskih birokratov “, ki še niso našli formule , kako rešiti migrantski problem za celotno Evropo . Sramota za EU , ki nam ni več mati, temveč surova mačeha !

  • soc

   Pred tednom sem znerviran zabrusil enemu tistih lenih luzerjev, ki na znanih točkah v LJ žicajo mimoidoče, naj gre skupaj s svojimi kolegi dvesto metrov stran pred parlament protestirat, da slovenska rdeča oblast (tudi iz mojega denarja) opremlja zelo lepa stanovanja za sveže priseljeno po sociali kričečo drhal z vzhoda in juga, njega pa prepuščajo na direkten strošek (že okradenemu) meni & Co. In da dokler ne naredi tega, ne bo ne on ne njegovi kolegi od mene videl evrocenta.

   Seveda je sledil neumen nasmešek. Ne razume poante. Končno zato tudi je, kar je. A še vedno bi raje dal od svojega njemu kot nekemu Abdullah Salamu! Referendum!

 • von Rhein

  Povedala je, da zakonski predlog na ministrstvu v resnici snujejo že od jeseni 2015, “od obiska Evropske komisije, ko nam je bilo neposredno ponujeno, da bi Slovenija postala žariščna točka, torej hotspot. Od takrat naprej na ministrstvu gorijo vse rdeče luči,” je pojasnila.
  ——————————————————–
  To je povedala ministrica za notranje zadeve.In sedaj….so Brglez&co.ta ko neumni,ali je to politična pokvarjenost do skrajnosti. Mogoče so izdelali kalkulacijo,ki jim kaže,da bo priseljevanje arabcev in negrov bolj donosno od tega kar si prisvojijo danes.

  • pajot

   Je imel hanžek kar prav.Cca..200.000 so nam jih evrobirokrati naprtili.

   • Franc Šink

    Narod bo prej ali slej izgubil potrpljenje!

    • von Rhein

     Čimprej.Slej bo prepozno.

 • plamen100

  poglejte kaj se dogaja na hrvaskem, nemci so zaceli vracati migrante ki so regestrirani ob vstopu nazaj na hrvasko, kaj to pomeni za Slovenijo pa si lahko samo mislimo?
  http://www.vecernji.hr/hrvatska/izbaceni-iz-eu-ocajni-se-sirijci-vracaju-u-siriju-1144151

  In pri vsem tem, bi Hanzek naseli v drzavo se 25.000 migrantov iz Grcije, Turcije???? Pomeni da nas bi napolnili z migranti iz severa in juga in pokvarjeni Brglez bi jih se kar sprejemal?? Tej slo levici se je cisto zmesalo, sicer je prav da je pokazala svoj pravi obraz, da so drzavljani lahko videli s cim imajo dejansko opravka. Te stranke, ki hocejo skodovati slovenskemu narodu, to nima vec veze s politiko ampak gre ze za protiustavno ravnanje, za kriminal oz narodno izdajo!

  • Franc Šink

   Ali je samaritan Hanžek začel hoditi k Sveti maši, ali pa še vedno na Forum 21 ?

  • Stajerka

   no, upam, da ne bomo čez par mesecev ali kakšno leto izvedeli, da imamo tudi pri nas že par tisoč zavrnjenih iz severa……se ne bi čudila, glede na to, da smo včeraj izvedeli, da je bila Slovenija že pred meseci predvidena za evropsko hot-spot gramozno jamo……

 • Lisjak

  Ta zakon pa bodo začel veljati kdaj? Do takrat pa vse po starem.

  • pajot

   Začel veljati? Ko bo prepozno.

 • Stajerka

  zanimiva imena nasprotnikov…….glede na dejstvo, da ti osebki v javnosti nemalokrat poveličujejo rdeče-krako zgodovino in se zgražajo nad kolaboracijo :))))

 • VERZIFIKATOR

  Med delovno pavzo mi je sodelavec prišepnil tole.

  Miro Brglajzar

  GOBEZDAČ IN LEVA ROKA

  »Z levo roko vse opravim«,
  je nabijal gobezdač,
  nepomemben nastopač,
  »v red stvari v minuti spravim.«

  »Z levo se pri nas opravi,
  v hipu, trenu, kot bi mignil,«
  mu pogled je oster švignil,
  roka je bila v pripravi.

  Tujci vdirajo mu v polje,
  pa se gobezdač ne zmeni,
  da le prvi je na sceni
  in da sveti se najbolje.

  Pa so rekli mu sosedje:
  »Daj levak, pomisli malo,
  polje se ti je teptalo,
  kakšno čaka te sosledje?!«

  Ni se zmenil nakladalec,
  kaj mu polje, saj je skupno,
  in da stanje je obupno,
  ignoriral kot igralec.

  Zaigral je z levo roko,
  da prav nič se ga ne tiče,
  na pomoč nihče ne kliče,
  segel v žep si je globoko.

  Ko so končno ga nadrli,
  da je dosti gobezdanja,
  naj se loti reševanja,
  zmigal se levak je vrli.

  »Uporabil zdaj bo roko,«
  rekli so opazovalci,
  zamižali poznavalci,
  ko jo dvignil je visoko.

  Sosed je izdal resnico:
  »Ko levak je mahnil končno,
  videl zvezde jasno, sončno,
  saj razklal si je levico.«

 • Antonius

  Saj je vendar povsem preprosto! Ko bodo volitve, volite tiste, ki so bili ves čas proti prehajanju šerijatarskih migrantov prek Slovenije. Merklova je rabila eno leto, da je zakapirala, kar je leta 2015 na kongresu evropskih krščanskih in socialnih strank odpredaval Janša. Samo tega ji ni rekel, da je bilo njeno povabilo šerijatarjem v Evropo, politični kretenizem brez primere v evropski zgodovini.
  Volite SDS, da se začne počasi kidati ves nametani politikantski drek, ki so ga nasrale Murgljam, Forumu in lobijem oprodne leve vlade

  • Marija

   No Trump ji je povedal prvi dan. Janša bi moral biti dostikrat bolj udaren. Kaj pri bogu jih špara.

 • tarantela

  Spoštovani levičarji!
  Upam, da kdo od vas bere tudi ta portal, ali pa bo vsaj kdo prenesel tole moje razmišljanje:
  S tem, ko sledite usmeritvam Bruslja in podpornikom odprte meje, enostavno držite štango vsem, ki preprodajajo orožje in s svojo vojaško močjo ribarijo v kalnem na BV. Prav oni vas in nas prepričujejo, da moramo sprejeti migrante, da bodo imeli čisto vest, ko se bodo spet valile kolone ljudi preko Balkana, češ, saj smo poskrbeli za begunce in bodo brez kančka slabe vesti še naprej mesarili po svetu s svojimi vojskami in orožjem. Ne se dat slepit, da je njim kaj za begunce, oni samo prelagajo breme svoje krivde na naša ramena!

  • tohuvabohu

   Spoštovana teatralna,
   levičarji tega portala ne berejo, ampak ga samo izrabljajo (da ne rečem zlorabljajo, kar je priljubljen levičarski izraz) za udrihanje po demokratično usmerjenih pripadnikih slovenskega naroda. Pri tem izstopajo komentatorski nesrečneži, ki pod vsakim člankom ne glede na vsebino trosijo iste propagandne pamflete, zmerjajo in napadajo ad hominem.

   • Marija

    Ampak vsaj to vedo,da bo borba težka,pa naj ga še tako zlorabljajo,sem prepričana,zato so vedno bolj nasilni. Sploh pa še sedaj ker ne bodo mogli prosto po Prešernu uvažati migrantov HUDO. Naj mi Prešeren oprosti,borec za Slovence

  • RATATA

   Kdaj ste bili nazadnje pri spovedi?

   • tarantela

    Od kdaj pa pričakuješ, da bi moja malenkost sploh hodila k spovedi? Tako samosvojega osebka, kot sem jaz, pa že malo težko srečaš. Imam čisto svojo stranko, v njej sem edina članica, predsednica, tajnica in sploh.
    Aja, ni me treba vikat, menda je tako pravilo na portalu, so me poučili že pred časom in se tega pravila držim in menim, da velja za vse, kar je prav.

    • RATATA

     Če bi jaz grehe delal (kot Ti), bi šel po vsakem k spovedi.
     Da ti kar povem, da iz tvojih pisarij (načina in vsebine) vpijejo grešne misli.
     Obstajajo pa tudi psihoterapevti za denar.
     Jaz te ne mislim zdraviti, ker nimam časa.

     • tarantela

      Kaj pa demokracija, na katero se sklicujete? A nimam pravice misliti po svoje? Pejte v rit, sploh niste demokrati, ampak bi bili radi diktatorji…

     • RATATA

      Zdaj pa Ti mene vikaš.
      Kdaj sem pa jaz o demokraciji govoril.
      Če se prav spomnim, sem enkrat zapisal tu : “manj demokracije in več svobode prosim” – kot je zapisano na eni fasadi v Mostama.
      Demokracijo je treba uravnati, saj ko dajejo pravice drugim, meni jemljejo denar in mi nalagajo pufe, jaz pa nimam pravice tega preprečiti tako, da drugim teh pravic ne bi podelil, saj to niso njihove “neodtujljive” pravice, ker so tukaj tujci.
      Torej to kar imamo ni demokracija, ampak je uzurpacija oblasti, laž in zavajanje, podprto z režimskimi mediji, ki jih vodijo prodane lažnive duše. …

     • tarantela

      Ne vikam, mislila sem večino, ki navijate za desno stran. O demokraciji pa tole: Mar se ne imenuje tudi največja desna stranka SDS – Slovenska DEMOKRATSKA stranka, a moram zdej k spovedi?
      P.s.: ravno demokracija omogoča to, kar se nam dogaja!!!

     • RATATA

      Nepravilno tolmačena demokracija.

     • Steiermark

      Tarantela, mislim, da si v svojem življenju, v Sloveniji, premalo žgancev pojedla, zato tudi ne razumeš, kaj je demokracija (kakršnakoli , vedno boljša od diktature – posebaj tiste, ki smo jo imeli pod pedofilskim stvorom titom, kjer ni bilo ne duha ne sluha o demokraciji ali človekovih pravicah Slovencev, ker so le te pripadale jugopritepencem, tako kot danes, levaki še vedno delujejo, tlačijo avtohtone in naseljujejo, najprej balkance, sedaj pa celo muslije!)

     • RATATA

      Hvala za potrpljenje.

   • Marija

    Pred pedesetimi leti.

    • RATATA

     Če ne grešiš se ni kaj spovedovati.

  • Marija

   Si naivana saj to levičarji prekleto dobro vedo.Ampak delajo s temi pajdaši zavestno,da delajo pot islamu,kaj ne razumeš. Slovenija je najšibkejša točka v EU. Ostala sama s 100 tisoč muslimani. Mufti javno pove da bo čez 20 let muslimanska država,ustanavljajo šolo.Ti mislijo da mi tega ne vemo.V Ljubljani je pa glavna zalega,kot je bila celo zgodovino Slovenstva proti Slovencem. Beri malo zgodovine,kdo nas je vedno izdajal elite iz Ljubljane.Slovenstvo pa reševali duhovniki. Pa ne hodim v cerkev,da nebi mislili da zato to pišem.Slabo se nem piše,če ne bomo hitro ukrepali.

  • traktor

   Bodi načelna, če si levičar, bodi tudi levičar, kar se tiče migrantov. Ti si en nacional levičar.

 • RATATA

  Skrbi me, ker bo samotitulirani “strokovnjak za mednarodne odnose” – “mednarodni pravnik” ausglajzani brzglajz letos prikorakal šele na pol svoje poti.
  Koliko neumnosti bo skušal scimprati še v drugi polovici?

  • mannuro

   Prvzaprav je to samo še retorično vprašanje! Tokrat mu je prvič uspelo, SAMOSTOJNO, zapustiti DZ. Res, da to še ne obeta veliko, vendar je to že velik premik v pravo smer. Vsak korak, šteje, pa čeprav majhen. Po drugi strani pa.. bi si pred letom dni, kdo sploh upal pomisliti, da bi ta veleum, v sveti osebi, partijskega vodje DZ, kdaj zapustil, svoj dobro plačani, topli stol?

   • RATATA

    Ja, Oni so sveto prepričani, da so te pozicije ustvarjeni. Ustvarjali so jih pa že od otroštva naprej. U partiskoj liniji.
    Redek si tukaj Mannuro (?)

    • Marija

     So prepričani ja se vidi čigavi otroci so. Ampak nas je še tudi nekaj drugih v Sloveniji.So pozabili da je bila JLA izgnana.Tako se lahko zgodi tudi njim,ko nam bo dovolj.

    • mannuro

     Redek? Redek v čem?

     • RATATA

      V tem, da se poredko oglasiš.

      (moja nerodnost)

     • mannuro

      No ja. Prvijo najprej delo, potem kultura.. potem pač komentiraš, bolj poredko, oz. ko imaš par minut časa.

   • Marija

    Upam da ga drugič vržejo ven

  • karpelec

   Odvisno od zaloge v kamrici, če prej ne izgubi ključa.

 • odzunaj

  Razlog za razkol v glasovanju SMC pri tej zadevi ni različno razmišljanje dveh polovic SMC, še manj
  spoštovanja ustave Brglezovega pola. Gre za postopno razbijanje in prevzemanje pozicije SMC in Cerarja s strani protagonistov nove LDS, kar danes v tajkunskem neoliberalnem časopisu Večer danes razglaša Anderlič. Udbomafijsko tajkunsko in politično podzemlje prihaja v polno akcijo ! Volitve bodo, jeseni ali spomladi naslednje leto !

 • slosin

  Hej, Brzič, kako pa kaj tvoje ‘naravno pravo’…?

  • karpelec

   …popapala muca.

 • mannuro

  men pri vsej zadevi nekaj ni jasno. Mi lahko kdo to razloži, ki slučajno razume. Če nisem čisto ubrisan, sem ravnokar prebral, da je predsednik parlamenta, protestno zapustil svoje poslance, ker so glasovali o nekem zakonu. Ne bi bilo bolj prav, da bi odkorakal pri vratih ven in dal naslednji dan kar odpoved? Mislim, logično bi že bilo.

  • Marija

   Ja to bi bilo logično,če bi imel etiko in moralo,ampak kateri komunist in levičar jo ima? Če bi jo imel nebi bil levičar in nebi želel izrednega stanja v Sloveniji. Zato želijo izredno stanje da bi lahko povzročili kaos in nam odvzeli pravice.To je načrtovano.Mislim,da sem dovolj napisala da razumeš.Takšne izdajalce imamo v DZ.

   • mannuro

    Hm.. z mojega zornega kota, je v Sloveniji že nekaj časa izredno stanje.. ali bolje obsedeno stanje. Kar se pa pravic tiče.. saj nimate nobenih pravic več. Brez zamere, ampak to se človek zave, ko zapusti Slovenijo in te zunaj bolje obravnavjo, kot v lastni deželi. S takšno deželo je res nekaj narobe.

 • FORT WORTH

  Spet se delijo po ze videnem modelu LDS-Zares.
  To so prve priprave na naslednje volitve. Timing…
  V nobenem primeru ne morejo izgubiti. Isti levaki bodo volili eno ali drugo opcijo.
  Razen ce…

 • Razocarana

  Rada bi izvedela katere temeljne človekove pravice, ki so določene v Slovenski ustavi po Milan Brglez nov zakon o tujcih krši, kajti NIKJER v nobenih človekovih pravicah ni zapisana pravice ilegalnega vstopa v državo osebe ki prijhaja iz varne države. Torej, naj Brglez, AI in razni aktivisti ki tako tulijo o kršenju temeljnih človekovih pravic pokažejo natančno kje je zapisan pravica ilegalne vstop v državo osebe ki prihaja iz varne države. Kajti če tega ne morejo narediti pomeni da so navadni lažnivci.

  • Marija

   Vse te agencije se napajajo z našim denarjem. Ogromne milijone. Vse bi bolo treba zapreti aktiviste pa nagnati k pošastim katere želijo pripeljati v Slovenijo.

  • Novakec1

   Kaj nam pa morete, morete….

 • centurion

  Dosti bolje bi bilo, če bi že enkrat levico razklala strela.
  Direkt v Brgleza na pol in naprej ozemljitev po levičarjih.
  (…V sovražnike ‘z oblakov: rodú naj naš’ga treši gróm…)

 • gušto

  “Državni zbor sprejel novelo zakona o tujcih in povsem razklal levico”

  Nič hudga. Zdej je čas kolin.

  • karpelec

   …da bi le zaradi tega bile užitne.

 • rubec

  Izidor Khamal Shaker. Baje tale s kamionom hodi na šiht. Za zdaj samo trenira. Prva druga, prva druga. Ko bo znal dati v tretjo bomo pa še njegovo poreklo izvedeli.

  • Marija

   Za njegovo poreklo se ve.Samo poglej ga.

   • rubec

    Saj sem ga Marija. Rojen v Ljubljana, živi v Domžalama. Sem pa po privatni liniji izvedel še nekaj kar gre pod njegove delovne izkušnje. Kot eden redkih je znal iz vanilije in limone delati jagodni sladoljed.

    • karpelec

     …hi-hi-hi, umetnik ni kaj.

  • pajot

   Oče je Iračan.

   • rubec

    Zdaj sem pomirjen. Sem se bal da smo poslansko mesto dali norvežanu ki bi nas lahko pokokal kot tisti Breivik.

 • mojev3

  Zakon je primeren izmečki koalicije so pa pokazali kakšni Slovenci so?

 • goldhorn

  “Hkrati s krepitvijo netolerance do migrantov in rastjo podpore [nacionalistični] politiki se prostor oblikovanja in vplivanja na migrantske zakone pospešeno omejuje [krči]. Mnogi partnerji so dobro pozicionirani za analiziranje in prepričevanje o političnih rešitvah, a tradicionalni argumenti ne delujejo več. Potrebno bo ponovno preizkusiti metode vplivanja [lobiranja], ter eksperimentirati z argumenti tako pri elitah, kot pri ljudstvu.”
  Z odebeljenimi črkami je zapisan osrednji cilj: “sprejeti trenutno krizo kot “novo normalnost” ter iti prek potrebe po reagiranju”.
  V reportu je navedeno, da trenutno financirane organizacije vidijo premalo angažiranosti pri oblikovanju dolgotrajnih načrtov ter, da bi bilo potrebno izoblikovati dolgotrajne strategije.
  Glede lobiranje/vplivanja na politične odločitve so zapisali, da je cilj:
  “Vrednotiti ravnovesje med ustvarjanjem dokazov za informiranje zakonodajalcev ter potrebo po političnem udejstvovanju, da ustvarimo voljo za reforme” ter “Investirati v civilnodružbene organizacije, da bi se angažirale v diskuzijah in krmarile politične elemente v migrantskih debatah”
  Nadaljni cilji so še podpora omrežjem, spodbuditi sodelovanje med podprtimi omrežji ter spodbuditi ostale donorje.

  • RATATA

   Od kod (kje) ti to?

 • Franc Šink

  divide et impera

 • renee

  Me zanima ,če je noč dobro prespal ,ali ga je kaj črvičilo?

 • tomo

  Vsi, kateri so glasovali proti zakonu naj gredo nezakonitim migrantom naproti, v njihovo rodno deželo namreč, ter tam ostanejo……..

 • soc

  Drekator Brglez je kot glasovalec proti takoj postal glavna zvezda hanzi portala. In seveda so “naši” takoj obesili ustreznega moderatorja nad temo, ki je onemogočil običajno avtomatsko objavo brez njegove / njene predhodne odobritve. Zlahka domnevam, da moj post tam torej nikoli ne bo ugledal luči. Kot že dve tretjini prejšnjih… Jebeš ti državo, kjer je kartezijanski meščanski razumnik krščanskega izvora “skrajna desnica”.

  Napisal sem pa le naslednji (sovražni?) govor:

  Brglez, ne morem se bolj strinjati z vami, da dejanja holokavsta in morilske sle tretjega Reicha ne smejo zapustiti naše zavesti. Nikoli !

  A hkrati ste natanko vi tisti človek, ki je kot predsednik parlamenta vseh (!!!) Slovencev ob enakovrednih zločinih svojih ideoloških očetov razlagal, da je tam šlo pa za “naravno pravo”…

  Zategadelj ste navaden hipokrit in nevreden svoje funkcije.

 • Verbena

  Dobro, da je zakon sprejet..(.pa upajmo, da ga ne bo nikoli potrebno aktivirati )…ker res ne vem, kaj bi bilo v primeru, če pride do enormnih številk ljudi, ki bi drli čez našo mejo…gor na S pa jim ne bi bila odprta vrata….seveda pa spet ne razumem stališča in strokovnosti poslancev stranke SMC….je edina stranka, ki ima v svojih vrstah pravnike, celo nekdanje sodnike….nimajo pa pojma ali je zakon skladen , sploh z našo Ustavo…pravzaprav je to še ena črna pika predsedniku vlade, ustavnemu pravniku, ki je nedolgo nazaj še sam pregledoval, kot zunanji sodelavec DZ…zakone in ugotavljal njihovo skladnost z Ustavo…zdej pa nč ne ve…seveda, takrat je bil za to posebej lepo plačan..zdej gre pa vse v rok službe, oz. funkcije, katero ima !!!

 • Slobajker

  Rešitev ,ki bi sigurno delovala na meji z Hrvaško postaviti svinjske farme ne bo migrantov pa še Hrvatom bo smrdelo !!!

 • Mihec S’kumarc

  Khamal Shaker,

  kdo pa je to?

  • RATATA

   Spominja sice na stresalnik ali kak mali gospodinjski aparat, v bistvu je pa pritepena zajedalska glista.

  • Johan

   A je to čuri furi ?

 • tzt

  Eh, eminenca EF katera je potrdila znanstveni veleprispevek človeštvu i šire, Bratuškovi, tovariš Brglez, je spet izpadel en buzi. Sprašujem se ali je sploh sposoben pobrati kak € za pripravljenost. Ne bi vedel. Tako kot zgleda zahojen, se mi zdi da ne. Podpira pa šemo Kordiša. Če bi votli Kordiš zmogel, bi se javil pri Milanu na faksu in prijavil doktorat ekonomije na temo gospodarskega fenomena Venezuele. Metko ma lahko za Backup server in nasvete.

 • Vrhovni sodnik

  Jasno se vidi kdo je izdajalec Slovenstva in Slovenskih državljanov, shranite si seznam za naslednje volitve.

 • Olga

  Zapomnimo si izdajalce, ki so glasovali proti zakonu! Na volitvah jim dajmo nogo!

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ.

  • Novakec1

   Problem so tisti skriti v ozadju, jih kar mrgoli po slolandiji.

   • Olga

    Nič ni tako skrito, da ne bi bilo odkrito!

    • Novakec1

     Če je tako enostavno pa povej kam je poniknilo ene 30mrd€ iz slo bank.

 • Vrhovni sodnik

  V Ljubljani in po drugih mestih so poledeneli pločniki, nas pa za delo sposobni emigrantje koštajo 1963 EUR na mesec, naj vsaj pločnike spucajo za ta denar, Janković naj pa sebe odjuži.

  • tzt

   Manj soli na pločnike, več € u žepe Zokija.

   Pločniki so že teden ali dva čista drsalnica. Soli in peska skoraj nikjer niso metali. Tam kjer so pucali in solili ni snega!

   Začelo se je računanje nečesa kar ni bilo narejeno. Podobno kot managersko-odkupni center Iskra Tel. Ko so jih zasačili pri zaračunanih in plačanih vgradnjah škart robe kot vrhunsko dovršene in za dela za katera sploh nihče ni slišal nič. Največ bi vedel vodja projekta, tov. Jarc.

 • Nata

  Migrantom naj dajo naslove in tel. številke teh silnih ” človekoljubcev ” , pa bo !!!
  Oni bodo, izgleda , z veseljem skrbeli za njih…….dobrodelno !!

 • Aron

  turčija ni varna država za migrante, to je bilo že zdavnaj jasno, zato nevem kaj ga žanči spet serje?

 • if

  Na vsako obliko agresije, notranje in zunanje, je odogovoriti z obrambo.
  Slovenijo in slovenstvo ta hip ogrožata notranje stanje v obliki “odprimo meje migrantom (mirovni instituti, liberalne akademije, poslanci glasovalci proti zakonu …) in potencial migranstva”. Sem ne štejem beguncev.

  Ta zakon o tujcih z vsaj enoletno zamudo vzpostavlja software-sko obrambno stanje.
  Zdaj je nujno vzpostaviti še hard-ware-sko obambo, operativno, ki bo zmogla Slovenijo obvarovati pred agresijo.
  Vzopstavitev operativne obrambe bo Sloveniji predstavljala hud problem, ker so njeni obrambni potenciali šibki, nezadostni po oceni vrhovnega poveljnika vojske Pahorja. http://reporter.si/clanek/slovenija/pahor-slovenska-vojska-nezadostno-pripravljena-na-krizo-ali-celo-vojno-473831

  Najpomembnejši obrambni potencial so volitve, ki ima slabost v domoljubno šibkem volilnem telesu. Morda ga bo domoljubno aktivirala realna grožnja o zatonu slovenstva pečatenega z vsebino Zdravice Franceta Prešerna in hkrati zatonu samostojne Slovenije.

 • Bastian

  Za zakon so glasovali DOMOLJUBI.Levi in desni.Tistim ki jim je mar za vse nas da bomo obstajali še po parih rodovih.Tistim katera slovenija pomeni resnično domovina.Tisti ki ne čutijo tega, jim to ni njihova intimna želja so tu med nami vendar ne z nami.Kajne g.Murgl?

 • Franjo Trojner

  Nekaj tu ne štima. Ta zakon o tujcih je na
  zalogo, torej se prične izvajati samo, če se dogodi kaj primerljivega iz leta 2015, do takrat, če sploh kdaj furamo po starem naprej in z ničemer in nikomur in z ničemer ničesar ne kratimo, kršimo. Haklc po moje tiči v tem, da vsi nasprotniki tega sprejetega novega zakona o tujcih vedo, da se bo migrantski pritisk na naše meje zagotovo ponovil in so iz tega razloga proti sprejeti zakonadaji. Če je temu tako nam v obraz lažejo, ker nam , javnosti non stop govorijo, da do tako velikih migracij več ne more priti in je iz tega razloga nov sprejet zakon nepotreben in da njegovi zagovorniki samo strašijo javnost. Kdo torej zavaja? In kdo nas ima za tepce? Merklova??? EU komidarji ???EU komisarji so nam hinavsko namenili vlogo čakalnice ( žepa ), kjer bi se naj zbirali migranti, tisti, ki bi šli skozi drobno sito ( znanstveniki in visoko izobraženi mladi, seveda vsi zdravi) bi vstopili v EU ostali, ki kriterijev ne bi izpolnili, pa bi ostali pri nas v Sloveniji in bi nam EU za njih namenila cekine. Slovenija je polnopravna članica EU in polnopravna članica Schengna, a je EU kljub temu odobrila Avstriji, nadzor nad notranjo mejo in sedaj to podaljšala še za tri mesece. Skoraj vse države EU so zaostrile zakonodajo o tujcih in niso deležne omembe vredne kritike EU komisarjev, le naši državi/vladi non stop žugajo/pretijo. Ves pritisk EU komisarjev ima svoj namen, ne tako davno nazaj si je Merklova želela v Sloveniji postaviti sprejemne centre za vse migrante, ki bi želeli vstop v EU in sedaj to znova želijo EU komisarji v primeru, da Turčija prelomi dogovor in se 3 milijone migrantov napoti na Balkansko pot, bo žrtvovana Slovenija in Hrvaška članici EU in Srbija in Makedonija, ki bi to radi postali. Sedaj je lahko vsakumur jasno čega se boji naša notranja ministrca in zakaj je bila taka ihta okoli sprejetja novele o tujcih po hitrem postopku, jasno nam je tudi zakaj so komisarji EU dovolili Avstriji nadzor na notranji SCHENGENSKI MEJI IN JASNO JE TUDI ZAKAJ HOČEJO Z POLITIČNIMI PRITISKI SLOVENIJI PREPREČITI SPREJEM ZAKONODAJE O TUJCIH!!! HOČEJO NAS ŽRTVOVATI IN TUDI IZ TEGA RAZLOGA ŠE DANDANES NI SKUPNE POLITIKE, ALI NOVIH SKUPNIH ZAKONOV, KI BI NARODE EU OBVAROVALI PRED NEZAKONITIMI MIGRACIJAMI. Vse kaže, da je EU že razpadla, vse večje članice pripravljajo teren kako iz EU oditi s čim manj škode in VB je to prva spoznala in z izstopom prva pohitela. Eu je pase. Slovenija bo morala iskati nova zavezništva in edina še odprta pot je smer zavezništva z Višegrajsko skupino narodov.

 • Goran Fatovic

  Fotka 10+ , kot da bi se na štil usedu

 • Okra tatoo

  Čez dvesto let bo na teh tleh islamsko pravo. Sorodniki teh politikov in njihovi priimki bodo od ostanka neke stare kulture in novih doseljencev nezaželena kategorija. Ves javnosocialni potencial pa bo po novem lovu na čarovnice rabil novih dvesto let, da se poenoti. Pomoč vzhoda bo ponovno dobrodošla. Na udaru bo tudi Avstrija, ki bo povsem spremenila svoje prebivalstvo. Bavarska bo vzela nazaj Salzburgerland. Koroški Windišerji pa bodo zopet optirali za nekega Habsa. Na Slovenskih tleh verski pogromi dobijo novo dimenzijo. Na Hrvaškem se ustanovi vojna krajina. Musliji vzpostavijo novo Bosno. Srbi malo vamo malo onamo, balansirajo, nekateri seveda pobegnejo. Makedonci sprejmejo islam. No mogoče še malo prej kot v dvesto letih. Bravo politiki. Vsi po vrsti, vsak po malo, za dober lajf in dobre plače sebe in žlahte. Želim vam, velikoooo sreče. Ker jo boste potrebovali.

 • Vera

  Levica je itak razklana , skupaj v koaliciji so še samo zato, da so na oblasti ! ” Oblast = slast ” !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!