e-Koroška: Največji sovražnik slovenske manjšine na Koroškem je slovenska politika

Foto: e-Koroška

Korošci tostran meje pozorno spremljamo dogajanje na Koroškem onstran meje. Ločil nas je plebiscit, vendar so kultura, identiteta, značaj in tudi jezik ostali skupni. Naše narečje se z nekaterimi razlikami prepleta z narečjem Slovencev onstran meje, in to je veliko bogastvo. Trstenjakova in Ringlova knjiga O koroški duši je za naše spoznavanje nujno branje.

Impotentnost slovenske politike
V  slovenskem parlamentu imata dve delovni telesi danes na dnevnem redu točko z naslovom “Problematika ukinitve slovenskega jezika na avstrijskem Koroškem”. Naslov te edine točke skupne seje Odbora za zunanjo politiko in Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je alarmanten, in danes bi morale biti ulice Ljubljane polne ljudi, ki bi protestirali. To se ne bo zgodilo, ker so tisti, ki sicer organizirajo proteste, zdaj poslanci. Toda – kot gradivo za to sejo, ki jo je predlagala Nova Slovenija, je obrazložitev za sklic omejena na eno tipkano stran, kot parlamentarno gradivo pa je priloženo eno samo besedilo, ki je bilo objavljeno na spletnem portalu MMC. Nič od vladnega ali drugega gradiva, le spletni članek. To kaže zgolj in samo na to, da se slovenski parlament in vlada povsem brezbrižno lotevata manjšinskega vprašanja. Komisija za odnose za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki jo vodi Desusov poslanec Ivan Hršak, je imela v  dveh letih in pol mandata skupaj dve (!) redni seji, današnja nujna in še to skupna seja z Odborom za zunanjo politiko pa je šele osma po vrsti. Odbor za zadeve EU se je, na primer, v tem mandatu sestal na 119 rednih sejah, Komisija za nadzor javnih financ je imela 42 rednih in 22 nujnih sej itd. Številni poznavalci pravijo, da tako brezbrižnega odnosa do manjšine v času samostojne Slovenije tako na parlamentarni kot izvršilni ravni še ni bilo. Ob tako impotentni aktualni slovenski politiki, ki so jo seveda takoj zaznale tudi politične stranke na avstrijskem Koroškem ter spoznale pravi čas za ustavni manever, lahko pride na mizo tudi takšen osnutek spremembe ustave, kot je zdaj v obravnavi v deželi Koroški.

Šokantno je, da bodo danes poslanci o tako pomembni temi razpravljali le na osnovi predloženega gradiva enega samega novinarskega članka. Med predlaganim gradivom ni niti osnutka spremembe deželne ustave, to je, kaj je ta ustava določala do sedaj in kaj bi v prihodnje. Ob takšnem političnem  amaterizmu ali diletantizmu ne moremo pričakovati resne razprave in konkretnih sklepov, za delovni prevod tega, o čemer bodo danes večinoma na pamet razpravljali v slovenskem parlamentu, smo poskrbeli sami.

Rešitev: slovensko diplomacijo naj vodi avstrijski državljan
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je eden od najbolj anemičnih in hkrati anonimnih osebkov v paleti dosedanjih ministrov samostojne Slovenije, seveda ni format ministra, ki bi ga onstran meje jemali resno. Skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, oba sta člana upokojenske stranke, ne dajeta upanja in kredibilnosti za pogovore z Avstrijci. V igri pa je veliko več kot borba za politično preživetje in regres upokojencev. Očitno izgubljamo tako v Piranskem zalivu kot tudi na avstrijskem Koroškem, vse z nepopravljivimi posledicami za prihodnost Slovenije in slovenskega naroda, ki živi zunaj meja Republike Slovenije.

Rešitev bi bila, če bi slovensko diplomacijo vodil avstrijski državljan. Dr. Valentin Inzko je najbolj viden predstavnik slovenske manjšine in kot visok predstavnik za Bosno in Hercegovino tačas tudi tisti  diplomat slovenskega rodu, ki v svetovni diplomaciji zaseda najvišje mesto. Inzko o zadnjem dogajanju glede slovenskega jezika pravi: “Prvi deželni jezik na tem področju je bila stara slovenščina v Karantaniji. V stari slovenščini je vse do leta 1414 potekalo ustoličevanje knezov. Slovenščina je bila uradni jezik celo v Avstro-Ogrski monarhiji, do leta 1918 je bila namreč uradni jezik in drugi jezik dežele. Zdaj pa bo to nemščina. To je popolnoma nesprejemljivo.”

S predlaganimi sklepi parlament le meša meglo
Za današnjo skupno sejo so predlagani sklepi, da se predlaga analiza koroške deželne ustave in njene skladnosti z ADP, poročilo o stanju avtohtone narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, kar bi vlada in parlament morala spremljati že brez posebnega sklepa, ter analiza položaja nemško govoreče skupnosti na Južnem Tirolskem in slovenske na Koroškem.

Presenetljivo, da se ni pojavil denimo še predlog za ustanovitev kakšne posebne komisije; v tem primeru bi se lahko še bolj izogibali reševanju problema in odgovornosti ter mešali ljubljansko meglo. Tudi na Pliberškem polju je pogosto gosta megla, vendar se skozi njo dlje in boljše vidi.

Jon Petek, e-Koroška

 • rubec

  Mene bolj skrbi slovenski jezik v Sloveniji. V Ljubljani se slovensko samo še šepeta, nekako na skrivaj bi človek rekel, v slovenskem parlamentu je pa čifuraja toliko da se še njihovemu vratarju zdi za malo.

  • Poštenje velja

   Sami ćefurji in mešanci. Golazen ki nas bo popeljala nazaj na balkan!?
   Pojdi na nogometno tekmo boš videl koliko ćifurjev je pri nas.

   • RATATA

    A na tribunah?
    Kdo je pa v moštvih?

    • rubec

     To bo Katanac povedal.

     • RATATA

      Men je pa zanimiv to, da Matjaž Kek na Reki nima nobenega čefurja v moštvu. Če bi pa kak slovenski klub treniral, bi jih pa ziher imel vsaj pol.

     • samotoje

      Kaj pa rečeš na švicarsko reprezentanco? Po vsakem treningu gredo na sljadoljed.

     • RATATA

      Kadar igrajo proti hrvaški navijam zanje.
      Veš Švica…. to je…… ena parcela, kjer so se zmenli Švabi, Francozi in Italjani, da se ne bojo tolkl.
      S čudnimi očmi gledamo na Švico. V bistvu je spakedravščina enih kantonov.
      So se pa znajdli, se je to en širši dogovor (D, F, I, Vatikan, židi, musliči…).
      Svetovni dogovor zahrbtne nevtralnost.

     • Steiermark

      Pa veš zakaj? Zato ker imajo čefurji bolj trde glave, od Slovencev in so primerne za zabijanje golov……

     • Steiermark

      …ali pa zahović…..

  • simplya

   Pa slo-himna v arabščini na uradni državni proslavi ? In to sredi Lj…Res se je potrebno začet boriti za slovenščino najprej doma….

  • Steiermark

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • radames

  Skoraj vsi bombni atentati na avstrijskem Koroškem so bili delo udbe. Zato tak maloumen osebek kot je Žmavc nima kaj početi kot neki “minister” (hihihihi) za Slovence po svetu. Ideja o Inzku kot zunanjemu ministru Slovenije je odlična! Žmavca in Karla Desusovskega bi že zdavnaj morali poslati gnoj kidat. In to prašičjega.

  • sprehajalec

   Koroška je bila utrdba UDBE. Tam so se prali šilingi, tam se je prišlo do deviz, tudi s pomočjo Elanove izpostave v Brnici. Medijsko jo je pokrival star udbovec Lojze Kos, tako kot še danes.

   • stajerc5

    Körting (Gorenje TV) si se pozabil…

    • tramal

     Vodil ga je udbaš rigelnik.

 • althar

  Komunisti so izdajalski uničevalci slovenskega naroda. Najsi bo ta v Sloveniji, v zamejstvu ali v diaspori. Tako je vedno bilo in tako bo, dokler bodo na oblasti.

 • montyamp

  IVAN CANKAR JE REKEL ŽE LETA 1912 NASLEDNJE : : :

  Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov. /…

  http://www.hervardi.com/smrt_ivana_cankarja.php

  Nakladanje , da so Germani neciviliziran narod ,

  SO NAVADNE MURGLOSRBSKE SPLETKE .

  Koroškim Slovencem manjka nič .

  Veloko večje težave imamo SLOVENCI V SLOVENIJI .

  • Steiermark

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   Sicer pa, poskušajmo ponuditi zamejskim Slovencem, ki tako “trpijo” , tako v Avstriji , kot v Italiji, da pridejo k nam in postanejo del Slovencev v Sloveniji! Mislim, da če takšen predlog podaš Slovencu v Avstriji, neboš imel dovolj hitrih nog, da bi te ponesle izvez zone nevarnosti oz. da bi te “trpeči” zamejski Slovenec pošteno premikastil……

 • antimur

  Kako bo slovenska kučanistična politika pomagala Slovencem čez mejo, če pomaga na slovenskem uničevati slovenski jezik in kulturo. Povsem normalna je že nezakonita uporaba tujih črk, kot so ć,đ in podobno. Janković in ostali pritepenci v vednost, slovenska abeceda ima samo 25 črk, pa nobene več. Svojega jezika in kulture ne damo, pa se naj Kučan in ostala jugonostalgična drhal razpoči.

  • sprehajalec

   Če boš pozorno spremljal Hanzi TV boš ugotovil, da so vsi zapisani priimki, ki se končajo na “ic” zapisani z ić. To se je začelo dogajati, ko se je pojavila Ljerka Sukić Bizilj.

  • radames

   Takole je s pisanjem. Moj priimek se končuje na -čič. zgodilo se mi je že, da mi je nekdo v službi napisal na koncu -ć. JankoviĆ je JankoviĆ in nikoli ne bo -Č! Si razumel?
   Tudi nekateri Slovenci z nemškimi priimki imajo v priimku črko X. In jo dosledno uporabljajo.
   Jaz bi v tem primeru tistega na gobec, če bi mi napisal -ks ne pa x

   • antimur

    Med večjimi narodi, kjer jezik zaradi razširjenosti ni ogrožen tako kot pri malih jezikovnih skupinah, bi si lahko Janković, Sukić in podobni balkanoidi vtaknili svoj ljubljeni ć v zadnjo plat, kajti tam ne bi bil Janković, ampak Jankovisch. Kje ste slovenski branilci (AI,MI in druga Sorosovo-Kučanova golazen) vseh mogočih ogabnih skupin kot so pedri in lezbijke,transekualci, nasilni migranti in vseh abnormalnosti, v tem primeru ko se gre za obstoj materinega jezika, kjer so kršene osnovne človekove pravice, vas ni nikjer. Kritika tudi slovenski jezikovni stroki, ki se verjetno bolj trudi kako pobalkanizirati slovenščino, kot da bi nekaj naredila za njeno zaščito.

    • radames

     O balkaniziranju slovenščine sem že pisal. Pa tasilo tudi. In potem se (iz obeh) delate norca. Tasilo je iz stroke pa se vseeno norčujete iz njegovih pisanj.

     PS
     Janković po tvoji fouš transkripciji ni Jankovisch (fonetično Jankoviš), marveč Jankovitch ali Jankovich.

     Naslednjič se ne norčujte in se ne delajte pametne!

     • antimur

      Ni problem napačno zapisana beseda v tujen jeziku, večji problem je napačno napisane ali izgovorjene besede v slovenščini in to od ljudi, ki bi morali poznati našo slovenščino do korena, še slabši so direktni prevodi iz balkanščine v slovenščino.

  • učko

   Kučanovi specialci so pred cca. 20 leti napadli kšefterja z orožjem v Avstriji. Se še spomnite ?

 • sprehajalec

  “Korošci tostran meje pozorno spremljamo dogajanje na Koroškem
  onstran meje. Ločil nas je plebiscit, vendar so kultura, identiteta,
  značaj in tudi jezik ostali skupni.”

  Definitivno, občine s večjim deležem slovensko govorečih Korošcev so na avstrijskih predsedniških volitvah volile levičarja Bellena.

 • Steiermark

  Nas Štajerce, na tej strani meje, pa ni ločil plebiscit, ker nam ga srbi niso dovolili, zato smo ostali zasužnjeni od srbov t.i. jugoslavije, ki je pa nam, ki smo spadali k ca. 90 % večini nemškogovorečih Štajercev, odvzela pravico do mateerinega jezika in druge pravicee, pometali so jih iz državnih služb, kot uradnike, učitelje itd. ki pa nikoli več niso imeli pravice do službe, ter so na njihova mesta nastanili neuke ljudi, s tujim jezikom in nepoznavanjem naše kulture, ki so jo tile tudi zasmehovali…. Tako so izvedli genocid nad avtohtonimi Štajerci, nemškega rodu , ki še ga vedno izvajajo, z jugosi na oblasti oz. z sovražniki avtohtonih v Sloveniji….. Genocid se izvaja s šolskimi programi (tujerodni “učitelji”, ki se s slovensko kulturo nikakor nemorejo spoprijazniti ter jo sprejeti, čeprav so morda že 2. generacija v Sloveniji, ter nam “psujejo mater” in za to uporabljajo njihove, balkanske ogabne izraze in glej ga zlomka , nič se jim ne zgodi…… nekateri “visoki” uradniki nas kar tepihujejo, “sfukavajo”, Hanzi TV nas še naprej indoktrinirajo in posiljujejo s svojo balkansko srbsko resnico in njihovo “kulturo” ter lažmi…..in mi moramo kljubvsemu finančno podpirati vse te genocidarje slovenske kulture in avtohtonih v Sloveniji…..), res tragično in žalostno!

  • učko

   Balkanizacija, čefurizacija, ciganizacija Slovenije in Slovencev se še kar nadaljuje !!!!

   • Novakec1

    Po osamosvojitvi še bolj intenzivno kot prej. Ka pa zdej?

  • Nada

   Pravzaprav, ko so po zlomu Avstro-Ogrske sile antante in drugi krojili meje držav na novo, je bila Štajerska predvidena kot del Avstrije celo do reke Save in Narodni svet v Ljubljani se ni nič kaj upiral temu, pa je nastopil pesnik-vojak Rudolf Maister, zelo eifrig človek, z drugimi eifrig borci za novo državo:
   »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev,
   Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!« ( Besede takrat še majorja Rudolfa Maistra, zjutraj, 1. Listopada 1918, v Meljski vojašnici v Mariboru)
   Pozneje, leta 1932, za časa 6. januarske diktature, kot vidim v spominskem zborniku, pa se je skupaj s še nekaterimi slovenskimi pesniki in pisatelji podpisal pod neko protestno noto, ki so jo ti poslali v Beograd, napisano v srbohrvaščini.
   V zgodovini se ne da ničesar spremeniti za nazaj.

  • tramal

   Ko je bil maribor pod avstroogersko in potem pod nemčijo je bil enkrat bolj razvit kot ljubljana.Daleč naokoli največje industrisko mesto.Danes pa je na dnu tako uničili so ga komunajzerji.

 • Danda

  Zakaj pod sliko,kjer je prečrtan napis Pliberk,niste napisali da je FAKE!!!!Vsak dan se vozim skozi Pliberk,pa te prečrtane table nisem videl???!!!!Če je Slovenščina res takšen problem v A,potem ne razumem zakaj toliko obmejnih Slovencev,vozi otroke v vrtec čez mejo???Kot ste napisali:samo politika dela zdraho,navadna raja pa živi v slogi…

  • sevenx

   Kaj je s tabo? Saj je jasno vidno prečrtano v fotošopu.

  • KIKI

   Za časa Jugovine nas je vzdrževala Amerika in Nemčija,
   zaposlovali so nas Nemčija, Avstrija in S. Evropa,
   Še danes, ko imamo svojo državo je enako,
   naši komunjari pa se slinijo okoli Rusov in komunističnih
   diktatorskih držav! Zakaj? Kaj imamo od njih?
   Naša diplomacija je uspešna le na Kosovem, pa še tam ne
   prepričljivo??

 • Olga

  Komunisti so Sloveniji in Slovencem (doma in po svetu) v pogubo!

 • Hun

  krivi so najprej holcarji potem sele nasi levaki

 • sevenx

  Avstrijci so vsi skupaj ponemčeni slovenci.

 • xtc

  Realnost je pač taka,da imajo zaradi komunistično rusofilskih slovenskih levakovSlovenije vsi vse bolj poln k******.

 • SALZ

  Erjavec že 20 let jebe penzioniste in celo državo ampak na volitvah ga bodo spet volili.Butasti Slovenci.

  • Novakec1

   Raj kot Zokita in njemu podobne.

 • tramal

  Večina avstriskih korošcev,slovencev ,voli leve stranke.Te bedake bi morala avstrija deportirati v slovenijo da bodo videli to komunistično sirovšno.

  • KIKI

   Kot je rekla moja mama; koroški Slovenci so kot dvospolniki, kimajo
   levo, kimajo desno, odvisno od kod kaj denarja pride!… Izsiljujejo!
   Nažirajo se z obeh strani! In kritizirajo obe strani! Tipično!
   Erjavec je v tej zgodbi zgodba zase; govori eno, dela pa drugače, oziroma
   ne dela nič! Meša drek z meglo, krivi pa so tako ali tako vsi drugi…On nikoli!
   Kakšni osli smo, da mu nasedamo vsa ta leta! Sram me je!,

  • Nata

   Tako so jih naučili silni ” naši ” . Namerno so jih razdelili. In potem podpirali in podpihovali samo svoje . Saj še pomnimo

 • Novakec1

  Tudi doma je politika največji sovražnik Slovenstva

 • alojz

  Kaj, ko bi malo obrnili.
  Da nebi mi ščitili Korošcev ampak oni nas. To bi bila rešitev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!