[EKSKLUZIVNO] Bili smo na vrhu Triglava – Janez Janša: “Ni kraja v Sloveniji, kjer bi bila energija boljša kot v Julijcih!”

(Foto: Facebook/@SDS - Slovenska demokratska stranka)

Minuli konec tedna se je z vzponom na vrh Triglava, simbola slovenstva in naše najvišje gore, končal že 22. letni tabor Slovenske demokratske stranke, ki je od druge polovice julija potekal v Bovcu. Tokratnega vzpona se je udeležilo blizu 100 članov stranke, simpatizerjev in drugih prijateljev gora, ki so uživali v prečudoviti naravi in dobri družbi. Če je bila Slovenija ravno za vikend ukleščena v najhujši letošnji poletni vročinski val, so bile temperature v triglavskem visokogorju prizanesljivejše. Sicer so v največji opozicijski stranki vzpon na 2864 metrov visoko goro načrtovali šele za soboto zjutraj, a jih je slaba vremenska napoved prisilila, da se je druščina do Aljaževega stolpa povzpela še istega dne – kar pa je bilo za marsikoga nepozabno doživetje, saj so v razgledu na vrhu Triglava lahko uživali ravno v času sončnega zahoda. Sploh prvič pa so SDS-ov pohod na Triglav praktično ves čas spremljale novinarske kamere, saj na strehi Slovenije tokrat ni manjkala niti novinarska ekipa Nove24TV.

Naj spomnimo. 22. letni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma je bil letos posvečen stoti obletnici bitke pri Kobaridu ter koncu Soške fronte. V tem času so si udeleženci tabora lahko ogledali številne ostanke iz velike vojne, ki opominjajo ter hkrati spodbujajo k ohranjanju miru kot temeljne vrednote. V Logu pod Mangartom so si letos taborniki ogledali pokopališče avstro-ogrskih vojakov v prvi svetovni vojni. Pot so nadaljevali po slikoviti dolini potoka Možnica, ki navdušuje s slikovitimi tolmuni, slapovi in koriti. Ob strugi reke Koritnice jih je pot pripeljala tudi do trdnjave Kluže, kjer so si ogledali kaverne, strelske jarke in trdnjavo s slikovito okolico. Podali so se tudi na Pot miru na Kolovrat, po kateri je letošnji tabor SDS tudi dobil svoj slogan. Pot miru od Alp do Jadrana povezuje območja, ljudi, ustanove ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje Soške fronte vse od Rombona do Devina.

Foto: Nova24TV.

Če so pred dnevi najbolj vneti osvojili tudi vrh Škrlatice, druge najvišje slovenske gore, pa nihče od planincev ni smel manjkati na Triglavu, saj je vzpon na streho Slovenije in nočitev na Kredarici postala že prava tradicija. Večina se je sicer proti Kredarici tudi letos odpravila od Aljaževega doma čez Prag, manjša skupina pa iz Krme. V večji skupini je bil tudi predsednik stranke SDS, Janez Janša, s soprogo Urško in prijatelji. Pohodnike je še pred začetkom vzpona nagovoril tudi izkušeni gorski vodnik, sicer brigadir Slovenske vojske, Bojan Pograjc, ki je med drugim opozoril na primerno obutev in opremo, saj mogočnih slovenskih gora nikakor ne gre podcenjevati.

Foto: Nova24TV.

Zakonca Janša, Hojs in Donko med alpinisti, ki so plezali slovensko smer severne triglavske stene
Že nekaj sto metrov po začetku poti se je skupina pod severno triglavsko steno ločila, saj je nekaj deset alpinistov pot na Kredarico ubralo čez zahtevno plezalno pot, slovensko smer. Med najbolj izkušenimi sta bila tudi Janez Janša in predsednik VSO Aleš Hojs, saj se oba z alpinizmom resno ukvarjata že več kot 35 let. Letos je slovenska grapa praktično suha, skoraj brez snega, čemur v preteklosti ni bilo tako, zato je v primerjavi s preteklostjo pot povsem spremenjena. Veliko več je grušča, zato je pot zelo krušljiva in iz leta v leto nevarnejša. Skupina plezalcev je tako letos v steni preživela skoraj šest ur, preden so se pridružili ostalim pri Triglavskem domu na Kredarici.

Foto: Nova24TV.

Pohodniki tudi pri Aljaževem stolpu razgrnili novi slogan: “Kdor ni proti nam, ta je z nami!”
Na vrh Triglava so se pohodniki skupaj tako povzpeli v poznih popoldanskih urah, kjer je tradicionalno sledil “triglavski krst” – tisti, ki so bili na vrhu Slovenije prvič, so jih s “štrikom” dobili po zadnjici. Petje slovenske himne in skupinsko slikanje sta postala že prava tradicija SDS-ovega vzpona na Triglav, letos pa so pohodniki pred Aljaževim stolpom razgrnili tudi velik plakat z novim sloganom, ki se je med domoljubi letos poleti zelo dobro prijel – gre za besede, ki jih je predsednik stranke Janez Janša izrekel prvi dan tabora na letnem srečanju odborov v Bovcu. “Kdor ni proti nam, ta je z nami,” je takrat Janša pozval Slovence, naj ne nasedajo medijskim manipulacijam in pomagajo vrniti ukradeno državo.

Foto: Nova24TV.

Janša je sicer govoril tudi na vrhu Triglava; med drugim je spomnil na besede Valentina Vodnika: “Od prvega tukaj stanuje moj rod, če ve kdo za drujga, naj reče, od kod!” Nasploh sta Vodnik in Jakob Aljaž eden izmed najbolj zasluženih, da so danes Julijci simbol Slovenije. Simbol Julijcev pa so tudi kozorogi, ki smo jih tokrat opazili še posebej visoko – na vrhu malega Triglava, kar se zelo redko zgodi.

Foto: Nova24TV.

Donko: Naša naloga je, da ljubezen do gora prenašamo na naslednje rodove
Med letošnjimi udeleženci pohoda na Triglav je bil tudi Franci Donko iz Gibanja za otroke in družine, ki je prav tako plezal po slovenski steni, v kratkem pogovoru za Novo24TV pa se je prijateljski stranki SDS zahvalil za povabilo in opozoril, da je naloga vseh slovenskih domoljubov, da ljubezen do slovenskih gora prenašajo tudi na svoje naslednje rodove. “Samo takšno domoljubje nas bo v prihodnje končno enkrat osvobodilo izpod vseh totalitarizmov,” je povedal.

Govorili smo tudi z Alešem Hojsom, ki v severni steni ni bil že 15 let, zato je bil kar malce presenečen, da se gora “podira”. “Vsak, ki zmore vzpon na Triglav, se ne samo fizično krepi, temveč tudi psihično pripravi na nove izzive, v našem primeru na vročo politično jesen, ki nas čaka,” je med drugim povedal Hojs, ki je bil navdušen tudi nad tem, da ga je v objektiv ujela naša snemalka, ki je bila sploh prvič na vrhu Triglava.

Foto: Nova24TV.

Janša: Če bo le čas dopuščal, letos še vsaj na Mangart in Jalovec
Tudi za Janeza Janšo so slovenski hribi tista primarna sprostitev, kjer si nabira novih energij za prihajajoče izzive, v Julijcih pa ga najbolj navdušujejo mir, spokojnost in dobra družba. “Ne štejem več, kolikokrat sem bil na vrhu Triglava, štejem pa naše tabore in letošnji je bil že 22.,” je na tradicijo ponosen predsednik stranke SDS, ki upa, da bo pred vrnitvijo na delo našel čas še za kakšno turo, če bo to le dopuščalo vreme in zdravje otrok, ki počasi z njim že odhajata na enostavnejše pohode. “Upam, da bo, tako kot vsako leto, čas še za Mangart in Jalovec. In morda tudi Veliki Klek, ki je v načrtih že dve leti, a na žalost živimo v časih, ko si urnika ne sestavljamo več sami,” je še povedal Janša.

Foto: Nova24TV.

Celoten intervju s predsednikom SDS, ki smo ga opravili ob spustu s Triglava, v dolini pod Cmirom, si lahko preberete v sorodnem prispevku.

Luka Svetina, Saša Škulj

 • vita

  Oj, Triglav, moj dom, kako si krasan …. https://www.youtube.com/watch?v=R8wc2JaNovM

 • Priden kot SDS ovčka

  Walterja wolfa spet vabijo na sodišče, Bavčar gre v zapor, enga so včeri pospravl na hrvaškem, drugim je čudežno postal všeč Triglav z okolico – mi deluje kot Binlanden ki se je skrival po afganistanskih hribih….

  • Olga

   Krivosodje je za vas relevantno? Balkanski bojevniki so v Srbiji in po svetu obsojeni, v Sloveniji so prosti, ker “ni dokazov”…. Haha!
   Na Finskem, kamor je Kos izvozil Patrio, so ugotovili, da podkupovanja ni bilo! Vendar vi veste vse? Ste iz udbomafijsjega komplota?

  • KIKI

   I D I O T prve klase!

  • Viktorh

   .Tik – tak, še 29 dni, pa…

 • Olga

  Čestitke vsem! Vlivate nam optimizem v tej komunistični kloaki!

 • Priden kot SDS ovčka

  Naslednje vročanje pošte bo za poštarja velik podvig ker očitno veliki feldmaršalfurer spreminja naslov – Julijske Alpe…

  • Viktorh

   Tik – tak, še 29 dni, pa…

   • Kosobrin

    Tika – taka, nič ne čaka, ne privošči spanja?

  • Franjo Trojner

   A se še niste naveličali konstruktov starih murgeljskih prdcev? Narod vas je že zdavnaj spregledal, zato vam znajo na prihodnjih parlamentarnih volitvah te vaše nečastne rabote prileteti direktno nazaj v vaš hinavski spletkarski fris. Sicer pa vam je lider opozicije in predsednik stranke SDS g.Janez Janša vedno hladen, kot špricer pokazal, dokazal, da mu ne morete do živega, kljub dejstvu, da ste zoper njega uporabili vsa legalna in tudi nelegalna sredstva in načine, da se ga odkrižate, ga politično onemogočite. V vsem svojem strahu pred močno stranko SDS in klenim domoljubom g.Janezem Janšo in njegovo načelno politiko v kateri vedno.na prvo mesto postavlja dobrobit SLOVENIJE in vsega SLOVENSKEGA RODA se vedno bolj zapletate v neustavne, nepravne in nemoralne postopke, ki se bodo na koncu gotovo obrnili proti vam samim. Niti vam, vedno levici servilni dominatni mediji ne morejo več skrivati in pokrivati vseh vaših škandalov in podlosti, pa tudi večne nesposobnosti in to iz preprostega razloga, ker so jih masovno zapustili in jih še zapuščajo njihovi naročniki, brez naročnikov jih sedaj pa na hitro vrag jemlje. Kakorkoli vzameš, čas in nesposobnost levih vlad/koalicij vztrajno dela za stranko SDS in liderja opozicije g. Janeza Janšo, vam ostane edino še vstajništvo/ revolucija, ki vam pa tokrat ne more uspeti, saj ves narod videl, kako ste uporabili radarje v Mariboru za manipulacijo malih ljudi , ki ste jih nato izrabili za rušenje legalne vlade, da ste se vi levi vstajniki lahko zavihteli na oblast. Da pa je vstajniška Cerarjeva vlada, koalicija poguba za Slovenijo in državljane, kakor tudi vstajniški župan za mesto in meščane Maribora pa že itak vsi vrabci v Sloveniji čivkajo, mar ne?

   • Priden kot SDS ovčka

    Emaili odpadejo, ker bo akumulator pretežek za v nahrbtnik?

 • karpelec

  Ko beremo vesele prispevke iz naših gora, nevede absorbiramo del energije nase in s tem delimo tisti čar gorništva, ki nam manjka za bolj bogato življenje. Hvala.

  • Kosobrin

   Prosim.

 • KIKI

  Dragi Slovenci, naj nas čuva ljubi Bog! Naj nam da moč da ohranimo vso ljubezen in dostojanstvo, ki
  jo navkljub večnemu zatiranju premoremo!

 • MEFISTO

  “Ni kraja v Sloveniji, kjer bi bila energija boljša kot v Julijcih!”

  To pomeni, da rdečkarji ne zahajo v Julijske alpe.

 • Hun

  gore so zakon!!!!

 • šmentanamuha

  Lepo, všeč mi je takšen prikaz domoljubja.

 • Kosobrin

  Jaz sem pa včeraj osvojil Trdinov vrh. Potem nisem zaveden, ker je sedaj pod hrvaško? Sam vprašam ….

 • FerdoPiš

  Dobr mu ližete švic z riti…kot včasih titeju. Sam da je imajo ovce vodjo.

  • vita

   Tvoji izrazi pa so zelo primitivni. Le, kako so lahko tako zagrenjeni.

 • Kosobrin

  Zakrivljeno palico v roki,
  za trakom pa šopek cvetic,
  ko kralj po planini visoki
  pohajam za tropom ovčic…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!