Eurostat: Če je prva Janševa vlada slovenski BDP močno približala evropskemu povprečju, danes tonemo vse globlje

Foto: STA

Zadnje poročilo evropskega statističnega urada Eurostat razkriva, da slovenski domači bruto proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, za kar 17 odstotkov zaostaja za povprečjem Evropske unije. To pomeni, da slovensko gospodarstvo trenutno dosega samo 83 odstotkov evropskega povprečja, kar je praktično 10 odstotkov manj kot leta 2008, ko je svoj mandat končala prva vlada Janeza Janše. Če je desna vlada v štiriletnem obdobju na oblasti beležila konstantno gospodarsko rast in dosegla 93 odstotkov razvitosti, pa je v zadnjih letih, vse od nastopa mandata levega trojčka, trend izrazito negativen. Močno za primerljivimi evropskimi prestolnicami zaostaja tudi Ljubljana, za katero se njen župan Zoran Janković tako rad hvali, da s približno 110 odstotki presega evropsko povprečje.

Kot poroča Eurostat, kjer so Slovenijo razdelili na vzhodno in zahodno regijo, je zahodna Slovenija leta 2015 dosegla 99 odstotkov povprečja, vzhodna Slovenija pa samo 69 odstotkov, kar kaže na vse bolj izrazito centralizacijo gospodarstva, kar močno spominja na razmere v nekdanji skupni državi Jugoslaviji. Ljubljana je sicer središče zahodne regije, v katero spada, vseeno pa njeno gospodarstvo ni dovolj močno, da bi zahodna Slovenija dosegla vsaj evropsko povprečje.

V absolutnih številkah je Slovenija po podatkih evropskih statistikov leta 2015 sicer ustvarila 18.700 evrov BDP na prebivalca; od tega je zahodna Slovenija ustvarila 22.300 evrov BDP na prebivalca, vzhodna pa 15.500 evrov na prebivalca. Na najvišje mesto med skupno 276 regijami se je sicer uvrstil zahodni ožji London s 580 odstotki povprečja EU, sledita Luksemburg z 264 odstotki povprečja in Hamburg z 206 odstotki.

Kje je Ljubljana v primerjavi s prestolnicami Češke in Slovaške?
Sodeč na podatke Eurostata so se med prvo deseterico uvrstile še regije Bruslja (205 odstotkov), Bratislave (188 odstotkov) in Prage (178 odstotkov), sledijo še Zgornja Bavarska (178 odstotkov), Ile de France (176 odstotkov), vzhodni ožji London (175 odstotkov) in Stockholm (174 odstotkov).

Foto: SURS.

Na mestu je predvsem primerjava z Bratislavo in Prago, dvema glavnima mestoma držav, ki sta v Evropsko unijo vstopili sočasno s Slovenijo leta 2004. Že leta 2003 sta slovaška in češka prestolnica po rasti BDP-ja prehiteli Ljubljano, v času mandata Zorana Jankovića pa se je razlika še povečala, v odnosu na Bratislavo kar za 80 odstotkov.

Janković “farba” rajo, medtem ko vse bolj zaostajamo
Medtem ko se Čehi in Slovaki zelo spodobno kosajo z zahodnimi evropskimi državami, čeprav jih je še mnogo bolj kot Slovence za desetleja ukleščil komunizem, Slovenija, ravno nasprotno, vse bolj zaostaja in se približuje državam, kot sta Romunija in Bolgarija.

Foto: STA.

Vseeno se ljubljanski župan Janković rad hvali in zavaja svoje volivce, da je BDP Ljubljane nekaj odstotkov nad evropskim povprečjem. Zadeva izgleda nekoliko drugače, ko razkrijemo podatek Eurostata, da se praktično 80 odstotkov vsega gospodarstva ustvari v mestih, zato je nekaj povsem normalnega, da BDP prestolnice presega evropsko povprečje, ki zajema BDP vseh regij v državah Evropske unije.

L. S.

 • AlojzZ

  Ja in? Psi lajajo, karavana gre dalje.

  • Novakec1

   Ne, sloovce blejejjo …… Statistika zavaja po ukazu vladajoče zblojene koalicije, nič novega.

 • Krtača17

  Raje pokažite graf bančnih rezerv, ki so v času janśevanja padle praktično na 0.

  • Margu501

   Kje imaš pa danes kakšne rezerve, v pufu mogoče, si to mislil.

   • Krtača17

    Haha. Daj malo poglej kaj se je dogajalo leta 2007. Bom po kmečko napisal. Recimo da imaš v rezervi eno gajbico hrušk in 20 gajbic jabolk. Potem narediš en super deal in podpišeš pogodbo da bo zdaj z 20 gajbicami jabolk upravljal tvoj sosed. V pogodbi tudi piše da je lastništvo jabolk preneseno na soseda. Sosed z njimi razpolaga. Da pa se ti ne boš počutil prizadeto, je v pogodbo zapisal da si super sosed in da lahko v vsakem bifeju popiješ en šnopček zastonj. No zdaj pa to pretvoriva nazaj na našo državo – oropali so nas. Nekaj ljudi je za jahtico in vikend na morju podpisalo predajo suverenosti. Torej kam so izginile rezerve? Pri nas jih ni več. Predali smo jih ECB-ju. Kdor je podpisal, je kriv.

    • Krtača17

     Preden kdo napiše da nismo predali rezerv ampak smo jih “predali v upravljanje”, je pa tako. Vemo kako se prikrije zadevo – jah veš tiste gajbice jabolk, ful so ble slabe, pol jih je zgnil, pol smo jih mogl pa zato pod ceno prodat… Tako da žal ni ostalo nič.

     • Gru

      Tega nebojo priznalli nikoli, ker pol morjo priznat da sestricna nezna delat z kesom ;)

     • Krtača17

      To je res. Zato bojo zapisali da se je spremenila statistična metoda pa inflacija pa denominacija pa…. Kdo je že bil guverner banke takrat? Gaspari?

  • Beli Sneg

   Ja zahvaljajoč: Gaspari, Kranjc, Nučič, Kramar, Hazabend….sama leva bančna banda in banda 571 v Faktor banki in vsi ostali v glavnem levakarji, med njimi tudi solatar, ki so dobili denar v bančni luknji.

   • Nič kriv

    Hazabent na zaslišanju pravkar priznava kolektivno odgovornost, nikakor pa ne individualne,…pri dohodkih pa je bilo vse bolj individualizirano…

  • Borut Stari

   Seveda, če ste jih, rezerve, ko ste zvedeli kdo bo 2004 dobil volitve, spraznili Volitve v DZ 2018 boste itak izgubili. Ostal vam bo tisti Pajac od predsednika.

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA.

  • indijanka

   Najboljši komentar vseh časov. Kolk sem ga vesela. Preprost in jasen.

   • rubec

    Ti si moj mucek. Preprosto in jasno.

    • indijanka

     Hvala. Ti tut moj.

 • MEFISTO

  Krtača17 se že pripravlja na pomanjkanje.

  Na Požareportu je namreč na podlagi lastnih izkušenj objavil recept za pripravo juhe iz picajzlov.

 • antimur

  Razlika med vzhodno in zahodno regijo je ogromna. Proti regionalizaciji so pa bili kdo drug kot levaki, ki nam delajo samo sranje. Rodnost Slovencev drastično pada in kdo je napisal nov družinski zakonik, ki bo zadeve še poslabšal, levaki. Kriminal se vidno razrašča in zopet so bili levaki proti strožji zakonodaji. Varnostno stanje v naši soseščini se bliskovito slabša in kdo je rezal vojaški proračun, spet levaki. Največ gospodarskega kriminala je v državnih firmah in kdo je proti prodaji, spet levaki. Kdo nenehno omejuje raziskavo bančnega kriminala, spet levaki in še in še barabij, ki so jih spososobni samo pokvarjenci, ki sledijo Kučanu in njegovi bandi. Za piko na i pa si dovolijo predlagati za župana Ljubljane ali celo premierja, kriminalca Jankovića.

  • Dragan Krstič

   Če bo na naslednjih parlamentarnih volitvah zmagala SDS in sestavila vlado, mora zahtevati izjavo o odstopu od vseh visokih državnih uslužbencev, tudi sodnikov, sploh pa bančnikov. Če odstopov
   ne bo, potem nam ne bo šlo na bolje, kajti rdeča hobotnica bo še naprej kradla.

  • Opazovalec

   Daj mi razloži odkod ti podatek, da rodnost drastično pada. Primewrjaj svojo izjavo z zapisanim 24.4.2015 na Siol.net:

   V Sloveniji vsako leto rojenih več otrok

   V Sloveniji se je lani rodilo 3.040 otrok več kot pred desetimi leti.”

   • antimur

    Če že repliciraš, vsaj komentar preberi tako kot je napisan. Jasno sem napisal, da rojevanje Slovencev drastično upada, ne pa, da upada število novo rojenih državljanov Slovenije.

    • Opazovalec

     Kako pa ti opredeliš dojenčka za Slovenca/Neslovenca. Narodnost je stvar odločitve posameznika, novorojenček se nekako trenutno še ne odloča.
     Kako se pa reče državljanom in prebivalcem Slovenije po tvoje če ne Slovenci?

     • Janez

      Po moje so vsi tisti,ki niso njihovi starši SLOVENCI Čefurji.Bog pomagaj,takšno je moje mišljenje-

     • Opazovalec

      A velja to tudi za zahodno Evropejce ali samo za Balkance?

     • antimur

      Če nisi dorasel za normalno razpravo, pač ne komentiraj. Narodnost je ob slovenskemu jeziku najbolj pomembna vrednota, saj menda ne misliš, da lahko administrativno izbiraš narodnost, kot v bivši yugi, ko si lahko postal Jugoslovan ali pa Bošnjak. Recimo, tuj par, ki ima otroka rojenega v Sloveniji, bo vsekakor njun dojenček slovenski državljan, nikoli pa ne bo Slovenec.

     • Opazovalec

      In kdo poštemplja da je nekdo Slovenec po tvojih kriterijih? Ali po tvoje prebivalci ”vasi okoli Sorice, med Kranjem in Škofjo Loko, prebivalci vasi nad Podbrdom dandanes niso Slovenci. Saj vemo da so potomci priseljencev v poznem srednjem veku. Malo razmisli preden pišeš. Sicer pa si poglej mnenje varuha človekovih pravic iz leta 2001 http://www.varuh-rs.si/publikacije-gradiva-izjave/letna-porocila/letno-porocilo-2001/2-obravnavana-problematika/22-varstvo-osebnih-podatkov/227-narodnost-in-drzavljanstvo/kaj je narodnost

      in kaj je državljanstvo:

      ”2.2.7. Narodnost in državljanstvo

      Na varuha je bila naslovljena pobuda, iz katere je
      izhajalo, da v izpisku iz rojstne matične knjige ni navedena narodnost
      osebe, nakatero se izpisek nanaša. Pobudnik je menil, da gre za pomemben
      podatek in bi ga izpisek moral vsebovati. Pobudniku smo pojasnili
      razliko med narodnostjo in državljanstvom. Narodnost je neka čustvena,
      intimna povezava posameznika z določeno družbeno skupino. Vsakdo se
      lahko svobodno odloči, ali se bo prištel k nekemu narodu ali ne. Ustava
      namreč zagotavlja, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake
      človekove pravice in temeljne svoboščine in da so pred zakonom vsi enaki
      (ne glede na narodnost). Državljanstvo pa je neka pravna povezava med
      posameznikom in državo, iz katere tudi izhajajo medsebojne pravice in
      obveznosti. Ustava določa, da ima vsakdo pravico do svobodnega izražanja
      pripadnosti svojemu narodu ali narodni skupnosti (narodnost). Narodnost
      posameznika je med drugim tudi osebni podatek. ZVOP določa, da lahko
      državni organi obdelujejo te podatke samo, če je tako določeno z
      zakonom. Zakon o matičnih knjigah iz leta 1974 natančno določa, katere
      podatke je treba vpisati v rojstno matično knjigo. Podatek o narodnosti
      ni naveden.

 • althar

  Ob koncu Janševega mandata leta 2008 smo imeli 22% BDP državnega dolga, danes ga imamo 82%. To pove vse o uspešnosti udbovlad zadnjih 8 let.

  • janez.pokoncni

   Konec leta 2016 79,7% BDP, danes je dolg že višji : http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6594

   • althar

    Eh, zatipkal. Hvala.

  • Krtača17

   Kaj pa privatni dolg, ki je na 140% GDPja? Je tud država kriva? http://www.tradingeconomics.com/slovenia/private-debt-to-gdp

   Drugač pa gnila jabolka se morjo nekje poznat. Mal v dolgu države, mal v dokapitalizacijah mal v…..

   • althar

    Javni dolg bova plačala ti in jaz, privatnega pa, kdor ga je najel. Ne praskaj se tam, kjer te ne srbi.

  • gušto

   Kolk pa je tem falotom ta cajt še Soros pošenkal, da nam zdaj tele ta črne gor peha?

 • Olga

  Pamet v roke! Vsi na volitve!

  • Adolf Hitler

   iasno pa vodio slovendskih dežel volte to pa mislm da vam ie vse iasno gdo to nai bi bil?

 • Borut Stari

  Punce in fantje pridno glodate tole dodobra obrano kost. Razumeti prikazan diagram izdelan s strani Statističnega urada Republike Slovenije, po podatkih Eurostata, je za možgansko blokirane osebe znanstvena fantastika.Lepo se vidi, da je BDP od 2004 do 2008 narasel za ~ 20 % in 2009 padel nazaj za 17 % in se je danes ustalil na okoli – 5 % glede na leto 2008. Jasno se vidi, da sta oba porasta BDP le v odobju obeh vlad Janeza Janše.

  • gušto

   Tem lewakarskim trotlom lahk s trahtarjem ulivaš not, ne bodo zastopli nič.
   A je bil Kumrovc res tako za en drek šola, da jim ni nič v betici ostal.?

   • Krtača17

    Sej počas boš dojel tole levo-desno šponanje. Ampak res počas. Čez ene 15-20let ti dam….

   • Borut Stari

    Nočejo zastopiti realnosti. So pač po naravi žleht.

  • Krtača17

   Seveda je rasel. V tem obdobju je bilo izdanih največ pufov. Zdaj ko pa pufov ni več, pa bdp pada. Kater del enačbe ni jasen? Odplačilo pufov pa ostaja….

   • Opazovalec

    Ddaj mi ti prosim zaupaj, od kod podatek da BDP pada. Po javno dostopnih podatkih BDP v RS raste precej hitro, še tuje finančne institucije so za letošnje leto svoje črnoglede napovedi korigirale za skoraj 100%. BDP po kupni moči je sicer nekoliko drugače, toda cenovna razmewrja se zadnje čase niso bistveno spremenila.
    Ko pa že tako hvalite Prago in Bratislavo, vsaj Praga je skoraj 5x večje mesto (več kot polovica Slovenije) s poimembno koncentracijo finančnih ustanov, ki generirajo BDP, primerja z Londonskim Cityjem.

    • Krtača17

     Človek govori o obdobju od 2008 pa do danes. Za enkrat še ni presegel 2008, torej?

     • Opazovalec

      A ti razumeš razliko med rastjo in upadanjem BDP PP. Rasi še ne pomeni, da je presegel vrednosti 2008, vsekakor pa to NI padanje o čemer govoriš! Nominalni BDP je pa že dosegel vrednost iz leta 2008.

     • Opazovalec

      In naša Krtača17 nič več ne odgovarja, uči se razločevati med rastjo in upadanjem, med večjim in manjšim.
      Pa mu pomagajmo. Po najnovejših podatkih UMAR in SURS zanaša BDP v RS v posameznih letih:

      2008/ 37,95 Mlrtd€
      2014/37,33 Mlrd€
      2015/38,57 Mlrd€ (že večji kot 2008)
      2016/39,77 Mlrd€
      2017/41,63 Mlrd€(projekcija UMAR)

      Sedaj pa razloži tvoje padce BDP o katerih govoriš.

      Druga stvar je v razmerju napram povprečju EU, toda obja dinamiko tako stari (2015), da so malo uporabni, razen za propagando.

    • Viktorh

     njemu pada lulek, pa ne ve zakaj…

   • Borut Stari

    Ali nisi pazljivo prebral članek, ali si glup. Enostavno si nesramen in žleht.

 • Hun

  raja je res smešna ….kregate se kaj je boljše nacionalno ali globalno, desno al levo….naše al vaše…Slovenija pa tone v najdražjo obdavčeno puščavo

 • Franjo Trojner

  Vem, da politični levici servilni mediji oblikujejo javno mnenje po vsakokratni želji in podobi levice, vem in je danes prav vsakemu lahko jasno, da je afera Patria umetno zrežiran konstrukt, da se ustavi pohod desnice, stranke SDS in predvsem g.Janeza Janše na oblast. Vem, da pri nas v Sloveniji močno šepa pravna država in da tudi naša demokracija ni takšna, kot jo je g. Vaclav Havel v ex kumunizmu propagiral in jo po zlomu kumizma v svoji državi v živlenje spravil. Vem in vidim, da nas nekdanje ex kumunistične, danes demokratične prehitevajo prav na vseh področjih po levi in desni. Vem in tudi statistika tako pravi, da je pod vlado g.Janše gospodarstvo cvetelo in je bila nezaposlenost najmanjša. Toda nikakor ne morem razumeti Slovensko volilno telo, ki na parlamentarnih volitvah voli levico in še posebej tiste pasivne volilce, ki na volitve ne gredo, če pa je evidentno in tega ni možno zanikati, da se pod vrstečimi levimi vladami v Sloveniji vse slabše živi. Standard z turbo hitrostjo pada, država je vedno bolj zadolžena, novih delovnih mest ni, brezposelnost in s tem revščina hara po državi, penzije in plače so v primerjavi z standardi EU mizerne in so tudi zaposleni in upokojenci revni. Mladi in malo manj mladi se pospešeno izseljujejo, nabijajo se nam vedno znova vedno novi davki, najvišjo politiko in politikev non spremljajo afere itd.! A ni že sadomazo voliti še v naprej politično levico, če pa je jasno, da nam vsem skupaj ni sposobna zagotoviti boljšega živlenja, še več, zaradi nesposobne in pogosto celo kuruptivne politične levice nam gre vsak dan slabše. Do kdaj bomo to vsi pripravljeni trpeti in kakšno dno/nesreča, žalost, revščina nas vse more doleteti in koliko mladih se še mora odseliti v tujino, da si bomo upali na parlamentarnih volitvah glasovati za spremebe in dati glas politični desnici, ki ima program in rešitve kako potegniti voz in s tem vse nas naprej v boljšo prihodnost in nenazadnje prav politična desnica je v preteklosti že dokazala, da to zna in zmore.

  • hle

   Vem da ti marsikaj ni jasno in tudi meni ni vem pa da so afero patrija odkrili Avstrijci in dokazali podkupovanje pri nas in tudi sprocesirali dva akterja pri nas pa nismo našli nikogar da o založenih depešah ne bi govoril v času Janševe vlade se je gospodarstvo rekordno zadolžilo kar je gospodarsko rast dvignilo v višave ampak ko je prišel trenutek resnice se je sesulo kot hiša iz kart tako da ne opevaj nečesa o čemer nimaš pojma tako kot jaz

   • slosin

    No, med drugim ti ni jasno, da smo šli l. 2004 v EU, finančni trgi so se nam odprli in podjetja (mogoče tudi ti) so navalila na kredite kot svinja na buče……Dejstvo pa je, da se vlada JJ ni skoraj nič zadolževala….Konec l. 2008 je bil neto dolg države 22% BDP-ja, danes je ta 82% BDP-ja, oz. v številkah je to l. 2008 8,2 miljarde, danes pa 32 miljard…To, da so se podjetja zadolževala, pa ni stvar JJ.! Mogoče bi moral res zamenjati vsa levakarska vodstva na NLB in BS…Pa Kučanu bi moral razfukat njegov forum 21, ki ga je ustanovil malo pred nastopom vlade JJ…On je že vedel zakaj!

    • hle

     Vladi JJ se ni bilo potrebno zadolževat ker je prodajala državne deleže v podjetjih tajkunom ki so se zadolževali brez kritja na lepe oči in so danes na slabi banki podjetja pa v bankrotu tako da je treba celo sliko pogledat ne samo tisti del ki ti je všeč cena ki jo plačujemo za tako uspešno vladanje je katastrofalna

     • slosin

      Zanimivo,ja! No, pa poglej še, kdo so bili tisti, ki so v NLB, Probanki, Faktorbanki…. delili kredite na lepe oči…In kdo je vodil BS, kot nadzorni organ bank…Pa zanimivo je tudi to, da so največ pokasirali lopovi Kučanovega Foruma21… No, in kolikor vem, državnega imetja ne prodaja predsednik vlade, za to imamo neke agencije, a ne! Veš kaj o tem?
      Leve vlade prodajajo državno imetje, za povrh se pa še zadolžujejo…..Ta JJ je bil pa res neumen, a ne?! Krajo je omogočil v 80% levim lopovom….

     • hle

      Ne vem če ravno neumen pa reciva raje nesposoben konec koncev smo ga na volitvah pooblastili da bdi nad državno imovino pa mi povej kako naj imam še zaupanje v nekoga ki ga lahko paradajzarji z lahkoto vozijo žejnega čez vodo

 • Viktorh

  Srečni smo lahko, da nas vodijo titovi pionirji.
  Tudi potem, ko nas bodo spravili na kant, jim ne bomo mogli soditi, ker so še pač otroci.

 • Novakec1

  Tud pri jajotu je statistika lagala, ka pa zdej?

  • xtc

   In kaj je lagala?

   • Janez

    Truplo,kje pa si to prebral.Ti je Kučan napisal “plonkcegelc”

   • Novakec1

    O višini BDP, tako kot jaz ne morem dokazati da je ti ne moreš da ni, Hebala te desnakarsko levakarska logika.

 • xtc

  Tukaj velja zapisati tole;ja kaj ste pričakovaki od levkov(komunistov_socialistov)?
  iSTI SO USPELI TRIKRAT BANKROTIRATI V yUGI IN JO NATO UNIČILI NO SEDAJ JIM BO USPELO ŠE ČETRTIČ V sLOVENIJI IN TUDI TO BODO POKOPALI:
  Zakaj država zaostaja in še hujše bo je jasno;komunisti ropajo napolno;ker sta Češka;Poljska in še katera država naredili lustracijo se je pokazalo to kot velik uspeh in vložek v prihodnost;saj bliskovito rasejo;mi pa zaradi neizvedbe tonemo ampak ni samo to počasi nas bodo dohiteli tudi Romuni inBolgari:
  Če danes primerjam Slovaško in Slovenijo tam nekje štiriindevetdeset je slika ravno obrnjena od takrat in krivci rano kradljivi levaki:

 • xtc

  Zakaj ima Ljubljana tak BDP?
  Na RAČUN NAVITIH CEN;KONCENTRACIJE BIROKRATOV IN STEKANJA DENARJA TJA IZ VSE sLOVENIJE IN SEVEDADODELJEVANJE POSLOV PO KRITERIJU SAMO NAŠI OSTALI ODPADETE:

 • pepi

  Burek dr. Janshaa bo to vse uredil….

  • Janez

   Koliko ti Kučko plača za takšno vrsto komentarja?

   • Viktorh

    ..pa saj to je ON.

  • rubec

   Burek ti je med nogami majmun.

 • Opazovalec

  Čudno, da niste opazili da ima tudi Bukarešta višji BDP po kupni moči kot to kar imenujete Ljubljana (namreč Zahodno slovenska statistična regija po NUTS 2 = Osrednja, Gorenjska, Obalno Kraška, Goriška in ima okoli 933.000 prebivalcev na 8061 km2 ). Sama Ljubljana ima komaj 279.000 prebivalcev. Za primerjavo Stat. regija Praga ima 1,2 M prebivalcev na 450 km2 in njihov BDP po kupni moči je 2x večji od naslednje enote, Osrednječeške. Torej gre za primerjavo “vasi” in “mesta”.

 • Sarkazem

  Slovenci in volilci že vedo, kaj hočejo!!! Na volitvah so kontinuitetne stranke levice dobile dvotretjinsko večino. Tudi na prihodnjih volitvah ne bo nič drugače, čeprav je po vseh anketah SDS na prvem mestu. Sledijo ji pa stranke komikontinuitete, ki bodo osnovale večinsko vlado in veselo zadolževale in ropale Slovenijo. Taka je večinska volja naših ljudi in takle ‘mamo. Predsednik SD je že napovedal, da bodo tudi Levico sprejeli v koalicijo in ministri bodo tudi taki lunatiki, kot so Tomićka, Mesec in Kodrič – občudovalci socialističnih dosežkov Venezuele! Volja volilcev je zakon in naše volilce muči kominostalgija!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!