Eva Irgl za Obraze: “Politika ni poklic, je poslanstvo, da delaš dobro”

Poslanka SDS Eva Irgl (foto: Ana Gregorič, revija Obrazi)

Eva Irgl, poslanka največje opozicijske stranke SDS, je bila leta 2004 prvič izvoljena v parlament z le 27 leti in je takrat veljala za najmlajšo izvoljeno poslanko. V aktualnem mandatu se kot predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti neutrudno zavzema za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstva ljudi, kar kaže na to, da je pri opravljanju svojega poslanstva predana, in verjame, da lahko z opozarjanjem na kršitve človekovih pravic, socialne stiske in nepravilnosti v slovenskem pravosodju naredi še veliko v slovenskem političnem prostoru, je povedala v intervjuju za revijo Obrazi.

Med domačini v svoji rodni Vipavski dolini uživa zaupanje, saj konstantno opozarja na probleme, s katerimi se soočajo njeni sokrajani. Ponosna je na svoje načelno delo v politiki in na dejstvo, da je vedno ohranila hrbtenico, tudi če je šla s tem tudi sebi v škodo. Poudarila je, da je bistveno, da človek v politiki ohrani hrbtenico, saj si le na ta način lahko zagotovi kredibilnost in zaupanje ljudi. Glede opravljanja svojega poslanstva pa jo najbolj veseli, da je s pomočjo politike pridobila priložnost, da dela za skupno dobro, kljub temu da ima pri nas politika zelo negativen prizvok.

Celoten intervju s poslanko SDS Evo Irgl, kjer se je dotaknila tudi svojega zasebnega življenja, si lahko preberete v reviji Obrazi, ki je izšla danes.

Predsedniku stranke, njegovi družini in stranki se je godila velika krivica
Kot predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice ima vseskozi občutek, da mora zaščititi tiste, ki so se znašli v stiski ali se jim godi krivica. Opozorila je na dogodke, ki so se dogajali pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko se je predsedniku stranke Janezu Janši in njegovi družini godila krivica in s tem povzročila nepopravljiva škoda, ki je ne more povrniti prav nihče. Škoda pa je bila storjena tudi celotni stranki SDS.

Šli pa so celo tako daleč, da so Janši protizakonito odvzeli mandat, kar kaže na to, da je bila ta odločitev sprejeta na politični ravni, ravnanje pa je bilo kot tako nestrokovno in v polnem nasprotju s slovensko ustavo in z veljavno zakonodajo. Odločitev ustavnega sodišča je nesporno pokazala na zgrešenost njihove odločitve, tako da marsikdaj Irglova ne more verjeti, v kakšnem svetu živimo. Najbolj žalostno pa je dejstvo, da je v tokratni sestavi največ pravnikov in doktorjev prava, ki so ravnali protizakonito, pa za svoje dejanje niso odgovarjali, kar po njenem mnenju ni prav.

Izpostavila je, da je predsednik stranke SDS kljub skoraj 20 let trajajoči gonji s strani medijev ostal močna osebnost, in izjavila, da mu prav vsi člani stranke stojijo v oporo. “Moja osebna izkušnja z njim je takšna, da mi je vedno, ko sem bila v stiski ali potrebovala le pogovor, prisluhnil. To cenim in spoštujem,” je povedala.

Foto: STA

Foto: STA

Irglova se neutrudno bori proti krivicam “malih ljudi”
Znotraj komisije se Irglova neutrudno bori za pravice tistih posameznikov, ki se jim godi krivica zaradi kršenja človekovih pravic, nasilja, nepravičnosti pravosodja ali pa tistih, ki se znajdejo v težkih socialnih stiskah. Moti jo, da je človek velikokrat “soočen z institucionalno ignoranco” in zaradi tega ne prejme ustreznega odgovora. Irglova se globoko zaveda, da nimajo vsi ljudje možnosti, da bi za seboj imeli aparat, ki bi jim pomagal pri reševanju problemov, zato verjame, da je Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti tista, ki lahko malemu človeku pomaga na tak ali drugačen način.

Mediji pri nas niso pluralni in objektivni
Irglova meni, da so slovenski mediji pri svojem poročanju premalo pluralni, kot ključen problem pa je izpostavila, da se večinski mediji, ki so večinoma levo orientirani, sklicujejo, da poročajo objektivno. Izrazila je zadovoljstvo zaradi pridobitve novega medija na medijskem prostoru, Nova24TV, ki bo s svojim poslanstvom pomembno pripomogel k podajanju resnice, ki je prepogosto zamolčana.

Več pozornosti se v medijih namenja majhnim strankam
Med drugim je Irglova izpostavila prepričanje, da se v slovenskem medijskem prostoru enako ali več pozornosti namenja manjšim strankam, ki so komaj prestopile parlamentarni prag in imajo pet poslancev v Državnem zboru, kljub temu da je večja opozicijska stranka na podlagi zaupanja glasov volilvcev prejela veliko večje število glasov in ima zato pri svojem delu tudi veliko večjo odgovornost.

N. Ž., povzeto po reviji Obrazi