Evropski poslanci spoznavali kmetijstvo in naravne danosti Slovenije

Foto: STA

Slovenijo so obiskali člani Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja, obisk pa je po besedah vodje delegacije Erica Andrieuja zelo poučen. Evropski poslanci se namreč na ta način iz prve roke spoznavajo s kmetijsko problematiko držav članic. Danes so se mudili v DZ, kjer so med drugim razpravljali tudi o Ceti in TTIP.

Kot je po koncu srečanja pojasnil predsednik Odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tomaž Lisec, so se v razpravi dotaknili več vsebinskih tem, med katerimi je izpostavil prostotrgovinska sporazuma s Kanado oz. ZDA Ceto in TTIP, vpliv brexita na evropsko kmetijstvo, pa tudi problematiko slabih praks v kmetijstvu ter nizkih cen na posameznih področjih.

Kmetijska politika pomembna za razvoj podeželja
Vodja delegacije odbora Evropskega parlamenta Andrieu je medtem izpostavil, da v Sloveniji več kot 50 odstotkov prebivalstva živi na podeželju, zato je po njegovem mnenju zelo pomembno, kakšni sta tako skupna evropska kot tudi nacionalna kmetijska politika. “Brez kmetijskih politik in politik razvoja podeželja ne moremo zagotoviti razvoja teh območij,” je dodal.

Dotaknil se je tudi prostotrgovinskega sporazuma s Kanado, znanega pod imenom Ceta, pri katerem je po njegovih besedah zdaj treba upoštevati še izstop Velike Britanije iz EU. “Študije so že v teku in računamo, da bodo kmalu na voljo,” je dejal vodja delegacije in dodal, da jih zlasti zanima vidik izvoza in uvoza govejega mesa.

Evropska sredstva pomagajo kmetijstvu
Evropski poslanec in član odbora za kmetijsvo Franc Bogovič pa je izpostavil, da bi bila Slovenija zagotovo videti zelo drugačna, če ne bi bila koristnica sredstev tako kmetijske politike kot programa razvoja podeželja in kohezijskih skladov, s katerimi smo po njegovih besedah precej spremenili podobo slovenskega podeželja. “Mnogi nam zavidajo to, da imamo zelo urejeno podeželje in da so se v Sloveniji trendi selitev ljudi v mesta ustavili,” je še povedal.

M. P., STA