Evropsko sodišče za človekove pravice Sloveniji prisolilo novo klofuto zaradi nepoštenega sojenja

Foto: iStock

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da je slovensko sodstvo v primeru Cerovšek in Božičnik kršilo 6. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, ki govori o pravici do poštenega sojenja. “Osramotili smo se, spet bomo plačali 15 tisoč evrov odškodnine,” opozarja ustavni pravnik dr. Jurij Toplak.

Iz Evropskega sodišča za človekove pravice so sporočili, da sta bila tožnika v Sloveniji v ločenih procesih zaradi sečnje in odtujitve lesa v gozdu, ki ni bil v njuni lasti, obsojena zaradi kraje. Sodnik jima je naložil plačilo odškodnine in ju obsodil na tri leta pogojne kazni. Obsojenca sta napovedala, da se bosta pritožila, s čimer je bilo sodniku naloženo, da pisno utemelji svojo razsodbo. A ker se je sodnik, ki ju je obsodil, upokojil, sta pisno utemeljitev spisala druga sodnika. Tožnika sta se nato v pritožbi na razsodbo sklicevala, da sta utemeljitev spisala sodnika, ki nista sodelovala v sodnem procesu in ju tudi nista obsodila.

Tožnika v Sloveniji v pritožbenem postopku nista uspela. Obrnila sta se tudi na ustavno sodišče s pritožbo, ki je bila zavrnjena. Nato sta se obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki je zdaj Sloveniji naložilo, da vsakemu od tožnikov izplača 7.500 evrov odškodnine in stroškov, piše STA.
Vlada zavrača predlagane spremembe za pravično sodstvo
Zaupanje v slovenski pravosodni sistem, glede na številne afere, politične procese in sodne anomalije ne more biti drugačno kot je – torej zelo nizko, zato nujno potrebujemo kakovostno reformo pravosodja. Odbor 2014 je že pred časom predlagal zakonsko reformo in večje spoštovanje človekovih pravic na sodiščih, javnost rezultatov glasovanja v senatih sodišč, ločena mnenja sodnikov v senatih sodišč, možnost snemanja sojenja in fotografiranja sodnikov, javno evidenco sodnikov kršiteljev človekovih pravic, pregleden sistem napredovanja sodnikov, odškodninsko odgovornost sodnikov in tožilcev, dejansko možnost izločitve sodnikov, preprečitev takojšnjega prehajanja sodnikov in tožilcev med odvetnike, nadzor javnosti nad delom sodnikov in javnost premoženjskega stanja sodnikov. Natančnejšo opredelitev zahtev lahko preberete tukaj.Bistvo zakona za javno, odgovorno in pregledno sodstvo je doseči spremembe v slovenskem pravosodju, za katero večina neodvisnih kazalnikov kaže, da je eno najmanj uspešnih v Evropi. Kazalniki kažejo, da naša sodišča gospodarske spore rešujejo prepočasi, imajo nasploh prevelike zaostanke, številne sodbe so na evropskem sodišču zavrnjene zaradi kršitve človekovih pravic, vse to pa se dogaja ob tem, da ima Slovenija izredno veliko število sodnikov glede na število prebivalcev. 

M. P.

 • pajot

  Ma kakšno reformo pravosodja! Te gnide,ki zdaj sodijo nagnat,na pravno fakulteto pa angažirat tuje predavatelje.

  • sprehajalec

   Ne bo nič pomagalo. Soditi moraš namreč po zdravi pameti in logiki, ne pa po paragrafih, pri čemer se bojiš bogatuna advokata, pa še tistega, ki mu sodiš. Sodnice so gospodinje, ob dveh je konec šihta, pa gredo domov. Kdo se bo bodel naprimer z narko kraljem, zakaj pa, plača je itak vedno. Sodnik mora biti persona.

   Bojim se, da bi odmevne primere morali prenesti na deželno sodišče Celovec, to bi edino zaleglo. Na tem teritoriju ima politika prevelik vpliv pa razno razni lokalni mogočneži na razplet sojenja. zato je slovensko sodstvo edino uspešno na prekrškovnem nivoju, pri pijančkih za volanom. Čim je kaj bolj zakompliciranega, je že konec.

   • tarantela

    Kako neki bi se potem končal primer Patrie?

    • sprehajalec

     Ne vem, kako Deželno sodišče v Celovcu reagira na obtožbe na osnovi neznanega kraja in neznanega časa? Morda ti veš?

     • Capi

      Brez minimalnega dokaza tudi do obtožnega predloga ne bi prišlo…….

     • karpelec

      Ko argumentov zmanjka, je priročna le patria, ki bo rdeča nit še nekaj časa.

     • sprehajalec

      Pa Trenta, pa snifanje…

    • pajot

     Z oprostilno sodbo.

 • baubau

  Prav,predlagam pa tudi,da se prav vsi,ki jim Slovenska sodišča krnijo člov.pravice obrnejo na to Evropsko sodišče.

  • Franc Novak 1979

   Ja, samo tudi ESČP NE odgovori nič. Mogoče zato, ker nisem član stranke.

   • pajot

    SD po tvoje ni stranka?

    • Franc Novak 1979

     SD ni bila stranka, je bila SicherheitsdDienst, nemška varnostna policija med WWII. Jaz nisem nikoli bil član nobene stranke ali verske sekte, ker znam uporabljati svojo pamet zase in mi zadošča.

 • FRANC3

  Jaz nisem nič kriv. Plača naj sodnik, ki je zamočil. Kje so sedaj predsednik Pahor, premier Cerar in minister Klemenčič. Vlada naj sodniku, ki je to povzročil odtegne od plače. Hitro se bodo zadeve uredile.

 • Olga

  To je Bavconovo sodstvo! Prav bi bilo, da bi odškodnine plačevali sodniki iz svojega žepa in ne davkoplačevalci! Kronični kršitelji človekovih pravic bi morali izgubiti licenco!

 • AlojzZ

  Zahtevam referendum, da sodniki, ko kršijo človekove pravice, to plačajo iz svojega žepa! kdo ima družbeno moč, da referendum uresniči?

 • tramal

  V zahodni evropi sodniki odgovarjajo za vsako napačno sodbo.Plačajo iz lastnega žepa in zgubijo službo.Ti slovenski komunistični sodniki so pa nagrajeni za svoje svinjarije.

 • montyamp

  Krivosodje je polno politkomisarskih mladičev , katerim so prali možgane vajenci kidrić-kardeljanskih Stalinovih maturantov .
  Revščina duha se je naselila v katakombe , katere je zgradila Marija Terezija , boljševiki pa so svoje topoumno nasledstvo natrosili v pokradene zgradbe .

  Gnoj od krivosodja v Sloveniji , ni podoben senci germanskih sodišč , rdeči šoder je temelj veliki sramoti Slovenije v EU .

  Nadljudje s kupljenimi diplomami , tekmujejo med seboj v zlobi , saj to je edina kvaliteta katero premorejo.
  Pogoji za nastanek kvalitetnega komunista so , zloba , zabitost , vritoplezništvo in sposoben mora biti v enem zamahu z gobcem , natrositi vsaj 10 laži .

  LAŽ JE POGOJ ZA KRIVO SOJENJE , TO JE NESMRTNA DUŠA KOMUNIZMA .

 • Beli Sneg

  Sodni šalabajzerji.

 • Darth Vader

  Odbor 2014 od sedaj tudi v mobilni aplikaciji za android pametne telefone: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appspotr.id_826849690996704913 in tudi za apple ios naprave: https://itunes.apple.com/us/app/slovenija-zavaruj-meje/id1211167593?mt=8 aplikacija je brezplačna in obvezno orodje vsakega slovenskega domoljuba ali patriota :D

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!