[FOTO ZGODBA] Tako smo se proti jugoarmadi vojskovali za neodvisnost Slovenije

Foto: Peter Lemut)

Osamosvojitev nam ni bila podarjena, čeprav nas pogosto želijo prepričati o nasprotnem. Priborili smo si jo z lastnimi rokami in s pogumnimi vojaki slovenske Teritorialne obrambe (TO) ter slovenskimi policisti, ki so bili za samostojno Slovenijo pripravljeni podariti vse. Kako že pravijo? Vsi so podarili nekaj, nekateri so podarili vse. To je njihova zgodba v slikah.

Vojna je trajala 10 dni. Kot uradni začetek vojne se šteje 27. junij 1991, ko so oklepniki Jugoslovanske ljudske armade (JLA) ob 1.15 uri pri Metliki prestopili slovensko-hrvaško mejo. Že dan prej, 26. junija 1991, so se proti mejnim prehodom na slovensko-italijanski meji začeli valiti tanki reškega korpusa. V nekaj dneh je slovenskim silam uspelo zaustaviti agresijo JLA in jugovojsko stisniti v kot. Tujina, ki je najprej pričakovala, da bo JLA  brez težav pokorila Slovenijo, se je diplomatsko vpletla.

Konec vojne za Slovenijo
Pod pokroviteljstvom Evropske skupnosti (zdajšnja EU) so se na Brionih začela pogajanja med Slovenijo, Hrvaško in Jugoslavijo; 7. julija je bila podpisana Brionska deklaracija, ki je pomenila konec osamosvojitvene vojne; 18. julija je predsedstvo Jugoslavije sklenilo, da enote JLA umakne iz Slovenije. Zadnji vojaki poražene JLA so slovensko ozemlje zapustili v noči s 25. na 26. oktober 1991. V vojni za Slovenijo je na slovenski strani padlo 19 žrtev, 182 je bilo ranjenih. Na strani JLA je padlo 45 žrtev, 146 je bilo ranjenih. Teritorialna obramba je zajela 4.693 vojakov JLA in pripadnikov jugoslovanske zvezne policije. Enote JLA so ubile tudi 12 tujih državljanov, med drugimi dva avstrijska novinarja na Brniku.

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Nekakšen uvod v vojno za Slovenijo se je zgodil 23. maja 1991, ko so enote JLA obkolile učni center v Pekrah pri Mariboru in skušale zajeti slovenske nabornike v centru. Na fotografiji: slovenski teritorialec ščiti vhod v učnem centru v Pekrah. V ozadju oklepnik JLA.

Foto: VSO

Foto: Peter Lemut

Eden izmed tankov reškega korpusa JLA, ki se vali proti slovensko-italijanskim mejnim prehodom. Fotografija je bila posneta v Vrhpolju, kjer je JLA doživela še posebej hud odpor.

Foto: Peter Lemut

Foto: Peter Lemut

Vojna na Vipavskem. Cestna blokada.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Drugi dan vojne za Slovenijo. Na sliki so pripadniki TO z Jezerskega.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Drugi dan vojne za Slovenijo. Oklepno vozilo JLA prebije cestno blokado.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Letalo Adrie Airways na Brniku po napadu zračnih sil JLA.

Foto: Ernest Margon

Foto: Ernest Margon

Tanki JLA se vračajo v vojašnico v Pivki.

Foto: Matjaž Klemenc

Foto: Matjaž Klemenc

Četa Teritorialne obrambe straži zajete oficirje JLA.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

2. julij 1991 – dan, ko je Teritorialna obramba dosegla največje vojaške zmage. Na sliki so pripadniki TO v Dravogradu.

Tanki JLA na mejnem prehodu Rožna dolina (foto: Peter Lemut).

Foto: Peter Lemut

Tanki JLA na mejnem prehodu Rožna dolina.

Foto: Peter Lemut

Foto: Peter Lemut

Tanki JLA, ki so jih zajeli ali uničili pripadniki Teritorialne obrambe.

Ž. K.

 • janez zorman

  Ja, Ščetinc, če ne bi bilo teh sličic zgoraj, bi ti danes jedel travo in ne bi lobiral za 2TDK.

 • PikaPolonica

  ja JJ se je boril za SLOVENSKO zastavo….zdej lahko vidite katere zastave se obeša pri polaganju venca. Proti temu se bomo borili.

  • Burek Burecki

   Jansa se je boril v bunkerju. Edino plemeniti se je boril za slovenijo, ostali so se strahopetno skrivali…

   • Vera

    Spopade mora nekdo voditi , tudi iz bunkerjev , saj so agresorji dobili ukaz iz Beograda, da morajo vse naše osamosvojitelje in voditelje žive prijet in pripeljat v Beograd . Otroci , ki tega ne veste, bodite raje tiho !

   • mannuro

    Janša se ni boril samo iz bunkerja, ampak tudi na terenu. Malo si preberi, predno trobiš tvoje rdeče kolaborantske floskule.

    • slaipowi

     Na teren se je sel slikat obkrozen z novinarji. Toliko okol njegove borbe – za lastni stolcek v ablastnih strukturah. Ti beri pamflete jaz ti pa povem iz prve roke. Mulc

     • mannuro

      Aha? Res.. Kaj to si prebral iz Mladine? Govoriš, norije .. smrkovc, mali, neporaščeni. Ko je bila vojna 91, te ni bilo niti v planu, kaj šele, da si obstajal. Ko ste te pa starša delala, pa sta verjetno brala, partijsko knjižico – tam bolj na koncu :)))

 • centurion

  Malo počakajmo, da se zbudijo potolčeni Bosanci in Srbi ter
  slovenski ljubitelji JLA, da pridejo na portal pojasnjevat takratno
  vojaško polomijo-srbski Waterloo v SLOVENIJI.
  Hehehehe….

 • Franjo Trojner

  Da porazili, ponižali in izgonili iz našega ozemlja smo agresorsko JLA ! Postavili smo tudi novo samostojno državo vsega SLOVENSKEGA RODA! TODA, da se stari kumunistični totalitarni časi ne vrnejo moramo , ker očitno drugače ne gre, na referendumu izglasovati še pikolovsko izvedbo lustracije.

 • tzt

  Čefurje smo leta 91 v samo nekaj dneh zbrcali iz Slovenije. Ker se je golazen spet namnožila, bo treba deratizacijo ponoviti. Opankarja iz Saraorcev pa ruknit u Ćamac ter ga po Ljubljanici spustit nazaj do sela od koder se je privrečkal.

  • Norm Kinley

   Samo bo res treba nekaj storiti. Ti paraziti so danes povsod, cefurje bo treba izgnat! TUKAJ JE SLOVENIJA, PIZDA VAM MATERINA CEFURSKA.

 • centurion

  Bo treba ponoviti vajo.
  Bolj temeljito.

 • Caetano

  Zunanji sovražnik je bil premagan. Notranji to je udbomafija pa ostaja in spopad z njim še čaka.

 • Burek Burecki

  To so heroji slovenije kateri danes v veliki vecini kruha stradajo medtem ko si salabajzerji polnije zepe z miljardami… Puj sramota!!!

 • Goran Hvala

  Pa sej to ni bla neka vojna…sicer se sreca…sam kaj to predstavljate kot nek strahovit spopad…ce pa ni blo nic…sej smo bli zraven..

  • Vera

   Iz kakšne razdalje ste radovedno opazovali , kako so se goloroki Slovenci uprli agresorjem iz Srbije ?

   • mannuro

    pusti, lažnjivega provokatorja. Danes bi bili vsi radi vojni veterani,.. vsak, ki je bil udeležen v bojih, pa ti ne bo rekel nikoli nakaj takega. Bila je voja za Slovenijo, k sreči je trajala samo 10 dni. Agresor je odšel, kolaboranti pa so ostali.

    S temi pa bo potrebno porihtat sedaj. Poberimo jim državljanstva, ker si jih ne zaslužijo. Naj se zanjdejo, kakor vejo in znajo.

   • Goran Hvala

    Sm biu kar v prvi bojni draga verica…ceprav ne na svojo zeljo..sm pa meu sreco da tam ni blo glih nevem kako hudo..tako da smo meso pekl in vino pili…to je to…tam kjer je zaropotalo pa zal je…hocem sam povedat da z 20 zrtvami se ni neki o neki vojni za hvalit…ker dejansko kar se vojn tice tako lepo ni blo se nikjer…

 • Norm Kinley

  Hvala domobranci, da ste to srbsko degenerirano drhal pregnali iz Slovenije.

  • Vera

   Pouči se prej ,kot zapišeš neumnosti !

   • MEFISTO

    Prav je povedal.

 • MEFISTO

  Za enim izmed tankov se tresejo hlače majorju jugovojske Tunneku Fogglofovemu!

  Epolete je od strahu pred slovenskim junaki že prej strgal z ramen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!