[Fotozgodba] Tako smo se proti jugoarmadi vojskovali za neodvisnost Slovenije

Tank JLA, ki so ga zajeli slovenski teritorialci (foto: Peter Lemut).

Osamosvojitev nam ni bila podarjena, čeprav nas pogosto želijo prepričati o nasprotnem. Priborili smo si jo z lastnimi rokami ter s pogumnimi vojaki slovenske Teritorialne obrambe (TO) in slovenskimi policisti, ki so bili za samostojno Slovenijo pripravljeni podariti vse. Kako že pravijo? Vsi so podarili nekaj, nekateri so podarili vse. To je njihova zgodba v slikah.

Vojna je trajala 10 dni. Kot uradni začetek vojne se šteje 27. junij 1991, ko so oklepniki Jugoslovanske ljudske armade (JLA) ob 1.15 ponoči pri Metliki prestopili slovensko-hrvaško mejo. Že dan prej, 26. junija 1991, so se proti mejnim prehodom na slovensko-italijanski meji začeli valiti tanki reškega korpusa. V nekaj dneh je slovenskim silam uspelo zaustaviti agresijo JLA in jugovojsko stisniti v kot. Tujina, ki je najprej pričakovala, da bo JLA  brez težav pokorila Slovenijo, se je diplomatsko vpletla.

Konec vojne za Slovenijo
Pod pokroviteljstvom Evropske skupnosti (zdajšnja EU) so se na Brionih začela pogajanja med Slovenijo, Hrvaško in Jugoslavijo. 7. julija je bila podpisana Brionska deklaracija, ki je pomenila konec osamosvojitvene vojne. 18. julija je predsedstvo Jugoslavije sklenilo, da enote JLA umakne iz Slovenije. Zadnji vojaki poražene JLA so slovensko ozemlje zapustili v noči s 25. na 26. oktober 1991. V vojni za Slovenijo je na slovenski strani padlo 19 žrtev, 182 je bilo ranjenih. Na strani JLA je padlo 45 žrtev, 146 je bilo ranjenih. Teritorialna obramba je zajela 4.693 vojakov JLA in pripadnikov jugoslovanske zvezne policije. Enote JLA so ubile tudi 12 tujih državljanov, med drugimi dva avstrijska novinarja na Brniku.

 

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Nekakšen uvod v vojno za Slovenijo se je zgodil 23. maja 1991, ko so enote JLA obkolile učni center v Pekrah pri Mariboru in skušale zajeti slovenske nabornike v centru. Na fotografiji: slovenski teritorialec ščiti vhod v učnem centru v Pekrah. V ozadju oklepnik JLA.

Foto: VSO

Foto: Peter Lemut

Eden izmed tankov reškega korpusa JLA, ki se vali proti slovensko-italijanskim mejnim prehodom. Fotografija je bila posneta v Vrhpolju, kjer je JLA doživela še posebej hud odpor.

Foto: Peter Lemut

Foto: Peter Lemut

Vojna na Vipavskem. Cestna blokada.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Drugi dan vojne za Slovenijo. Na sliki so pripadniki TO z Jezerskega.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Drugi dan vojne za Slovenijo. Oklepno vozilo JLA prebije cestno blokado.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Letalo Adrie Airways na Brniku po napadu zračnih sil JLA.

Foto: Ernest Margon

Foto: Ernest Margon

Tanki JLA se vračajo v vojašnico v Pivki.

Foto: Matjaž Klemenc

Foto: Matjaž Klemenc

Četa Teritorialne obrambe straži zajete oficirje JLA.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

2. julij 1991 – dan, ko je Teritorialna obramba dosegla največje vojaške zmage. Na sliki so pripadniki TO v Dravogradu.

Tanki JLA na mejnem prehodu Rožna dolina (foto: Peter Lemut).

Foto: Peter Lemut

Tanki JLA na mejnem prehodu Rožna dolina.

Foto: Peter Lemut

Foto: Peter Lemut

Tanki JLA, ki so jih zajeli ali uničili pripadniki Teritorialne obrambe.

Ž. K.

 

 • Vrhovni sodnik

  Na slikah so same Slovenske zastave leta 1991, zakaj potem 25 let kasneje na proslavo prinesejo okupatarsko zastavo, vsi prisotni, ki se niso temu uprli so izdajalci Slovenije in Slovenstva.

 • Olga

  Ponosna sem na osamosvojitev! Globok poklon vsem, ki so se borili za Slovenijo! Ni pomembno, koliko časa je trajala vojna, pomembno je, da so naši osamosvojitelji premagali in nagnali okupatorsko JLA! Upoštevali so Haško konvenco in varovali ujetnike, čeprav so bili slabše oboroženi kot okupator! Kar zdaj počne kamarila z okupatorskimi simboli na proslavah, je zločin proti Sloveniji in vsem žrtvam, ki so izgubile Življenje za našo domovino! Pod rdečo zvezdo je bilo ubitih veliko zavednih Slovencev, tudi borcev! Sramotno je, da se v borčevski organizaciji, dobro finančno podprti, še danes ne distancirajo od zločinov! Sklepam lahko torej, da so vsi krivi in so družno morili! Ali si lahko predstavljamo, da bi v Nemčiji prišli na proslavo s kljukastim križi!

  • orsa

   Zelo lepo napisano, vsa čas našim osamosvojiteljem s g. Janšem na čelu.
   Vas, ki po 25 letih mahate z zastavo z rdečo zvezdo ni bilo v prvih bojnih linijah, verjetno ste se skrivali po bunkerjih z Kučanom na čelu. Vse vas izdajalce bi bilo potrebno zapreti, ne pa poštene Slovenc.

 • cosmosjasnovidec

  Sedaj ob taki uri levaki na skrivaj čitajo tukaj komentarje ter žerejo pomirjevala za živce,ker jim na njihovih 24 kurah ob 22.uri onemogočijo komentiranje.Še vedno za njih velja komunistični režim kar pomeni komando,da se po 22.uri morajo spraviti spat in ugasniti luči.Hahahahaha

 • samsara

  Majnka fotka velezaslužnega tovariša, ljubljenega vodje, milana kučana, v akciji osamosvajanja Slovenije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!