Glavni stavkovni odbor sindikata Fides danes o morebitni zaostritvi stavke

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin (Foto: STA).

Zdravniški sindikat Fides je dobil soglasno podporo za morebitno zaostritev stavke, kar bi pomenilo, da bi  od ponedeljka opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. Konkretno bi to pomenilo, da bi obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bi pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Sedaj stavkajo na mehkejši način, a že sedaj ponekod prihaja do težav in odpadajo operacije. V Fidesu so sicer v četrtek na Twitterju zapisali, da je tretji dan stavke v celoti razgalil vse težave, ki jih ima zdravstveni sistem, in izrazili tudi prepričanje, da premier Miro Cerar ni ustrezno obveščen o stanju v zdravstvu.

Morda vas zanima več o tej temi: Fides vlado krivi za slabe razmere v zdravstvu

Pogajanja še trajajo
Vladni pogajalci in predstavniki Fidesa so včeraj znova sedli za skupno mizo, a brez pomembnejšega napredka. Vlada je predlagala, da bi zakon, s katerim bi dvignili zgornjo mejo napredovanj za zdravnike in tudi druge primerljive poklice, v DZ poslala do konca leta, a se Fides s tem ne strinja. Tako naj bi danes vlada predlagala nov rok vložitve zakona, pa tudi stališča glede standardov in normativov naj bi že bila zbližana.

Dve glavni stavkovni zahtevi sta sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter sprememba plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi lahko presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo.

A. B., STA

 • odzunaj

  No, tudi FIDES in dohtarji vozijo slalom po najmirnejši poti. Kdor ve kaj hoče in je odločen, šteje do tri. Nato ne postavlja zahtev po izvedbah nalog, na katere čaka že desetletja, PAČ PA VSO ENERGIJO VLOŽI V AKCIJO ZA ODSTAVO MINISTRA !
  Če FIDES s stavko tega ne stori, bomo vse njegove aktivnost razumeli kot sadomazohizem in zavajanje državljanov !

 • domovina mili dom

  Ne rabimo nobenih velikih reform v zdravstvu. Samo dva ključna ukrepa.
  1. Vse medicinske potrebščine, zdravila, skratka vse za podporo v medicini, poiskati centralno skladišče v Avstriji, ki je najugodnejše. Od tam pa direktna dostava brez posrednikov.
  Tako ostane polovica denarja zdravstveni blagajni. S tem se storitve pocenijo za polovico.
  2.Zdravnik, ki diplomira, mora odslužiti svoj študij državi za dobo 10 let. Pomeni, da mora biti na razpolago državi za to dobo in sprejeti zaposlitev kjer koli v Sloveniji za plačo kakršna je pač v JS. S tem se mora sprijazniti. Po desetih letih lahko gre na svoje. Tako je zagotovljeno delovno mesto diplomantom. Svobodnjakom pa brez razlik podeliti koncesije, saj vedo, da zavarovalnica odobri samo določeno ceno. Za izgovor, da mora biti zdravstvo dostopno vsem enako je floskula udbomafije, ki ropa
  zdravstveno blagajno. Že sedaj udbovci dobivajo boljše storitve. Za naše otročičke pa ne bo treba več fehtati na ulicah.

  • Iza Demos

   Dodala bi še točko 3. Vsi zaposleni v institucijah/ podjetjih, ki se sofinancirajo iz državnega/lokalnega proračuna ne smejo STAVKATI. Odklonitev dela pomeni hujšo kršitev, ki pomeni takojšnjo odpoved delovnega razmerja brez nadomestila za brezposelne. če to kršitev povzroči zdravnik, ki je diplomiral v SLO in še ni izpolnil 10 letni pogoj iz točke 2. je dolžan državi povrniti sorazmeren del stroška študija.

   • domovina mili dom

    Državne službe iz proračuna postavit pogoj družbeno političnim prostitutom, vzemi ali pusti.

 • Olga

  Ali jih ni sram?!

 • Iza Demos

  Kakšna odurno zoprna faca! Me prav zanima kdo jim ( Štrukelj, Semolič….) drži štango. A je že spet kak rekar zadaj kot je bil pri strojevodjih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!