Gorenak: “Odločitve, ki jo sprejme tožilec, nihče ne preverja”

Vinko Gorenak (Foto: STA).

V poslanski skupini SDS predlagajo, da bi odločitve tožilca nadziral oziroma verificiral njegov predstojnik, kot je to že veljalo do leta 2011. Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je predstavil predlog priporočila za vzpostavitev učinkovitega pravnega varstva v primeru zavrženja kazenske ovadbe in predlog zakona o dopolnitvah zakona o kazenskem postopku.

Dr. Vinko Gorenak je dejal, da v poslanski skupini SDS na področju pravosodja že dlje časa odpirajo probleme, za katere menijo, da so relevantni, da so pomembni za državljane, in skušajo nakazati tudi rešitve.

Gorenak: “Ker koalicija tega ni naredila, smo to pripravili mi”
Poslanec SDS je povedal, da so se na več zasedanjih Državnega zbora in na sejah delovnih teles, predvsem odbora za pravosodje, lahko strinjali z vsemi tistimi, ki opozarjajo na problem zavrženja kazenskih ovadb. “Tudi predstavniki vrhovnega državnega tožilstva so se strinjali, da je to področje tisto, ki ni ustrezno urejeno, in da bi bilo treba sedanjo situacijo popraviti. Ker koalicija tega ni naredila, smo to pripravili mi,” je povedal poslanec SDS Gorenak.

Prav iz tega razloga – ker koalicija tega ni naredila, so pripravili predlog priporočila v zvezi s tem in predlog sprememb zakona o kazenskem postopku.

Odločitev sodnika je vedno lahko preverjena
Gorenak je izpostavil, da je na področju rednega sodstva odločitev nekega sodnika na prvi stopnji vedno lahko preverjena: ali na drugi stopnji ali potem na vrhovnem sodišču, preverjena je lahko na ustavnem sodišču in nato še na Evropskem sodišču za človekove pravice. Poslanec je še dejal, da je “odločitev sodnika torej teoretično gledano lahko podvržena najmanj štirim nadzornim organom. Kaj pa na področju tožilstva? Tam je situacija takšna, da odločitve, ki jo sprejme tožilec, to je tudi tožilec, ki je funkcijo nastopil šele včeraj, ne preverja nihče več.”

Gorenak je še izpostavil, da nad odločitvijo tožilca na elementarni ravni ni nobene inštitucije. “Nikogar več ni, niti generalnega državnega tožilca, ki bi odločitev tožilca preveril oziroma nadziral,” je povedal poslanec SDS in dodal, da je takšno stanje na tem področju od leta 2011, ko je pravosodni minister Zalar predlagal takšne spremembe v zakonu o državnem tožilstvu.

“Pred tem torej ni bilo tako in predlagamo, da uredimo stanje na podoben način, kot je bilo urejeno v letu pred 2011, to pa pomeni, da odločitev tožilca, da bo neko kazensko ovadbo zavrgel oziroma da ne bo šel v obtožbo pred sodiščem, nekdo preveri. Po našem mnenju mora ta nekdo biti predstojnik tožilstva, ki mu pripada tožilec,” je povedal Gorenak.

Vinko Gorenak je dejal tudi to, da želijo vzpostaviti stanje, ko bo odločitev tožilca, da ne bo nadaljeval s pregonom, vodja tožilstva s podpisom ali sopodpisom takega akta tudi verificiral. “To pa pomeni, da bo nad odločitvijo tožilca vsaj še vodja tistega tožilstva, ki bo s podpisom jamčil, da je takšna odločitev tožilca prava,” je še dodal poslanec SDS. Ob tem je še povedal, da stanje, kot ga imamo danes, ko nad tožilcem ni nikogar, niti Zvonka Fišerja, ki bi lahko odločitev tožilca spremenil, povzroča probleme.

I. K.

 • Ivan Friderik Novak

  Dr. Vinko je “pozabil”, kako potekajo sodni postopki.
  Kakovost tožilčevega dela se meri s tem, koliko ovadb se zaključi z obsodilno sodbo.
  Zato ni potreben noben politični nadzor, kakršnega želijo uvesti nekatere stranke.

 • Iza Demos

  Potem bi imeli še več političnih ovadb ali pa zavrženih političnih ovadb.
  Sem odločno proti!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!