Deset let od izbruha svetovne gospodarske krize: Med bolj prizadetimi državami je bila tudi Slovenija, levica pa se še vedno obnaša, kot da je bančna luknja naravni pojav!

Foto: STA.

Ko danes govorimo o svetovni gospodarski krizi, se ponavadi najprej spomnimo na 15. september 2008 in zlom takratne četrte največje ameriške banke Lehman Brothers. Če so si v ZDA po kriznih letih 2008 in 2009 dokaj hitro opomogli, je Evropa v krizo zakorakala nekoliko pozneje – Slovenija pa je v primežu ostala ujeta še naslednjih nekaj let. Sicer je med vodilnimi svetovnimi ekonomisti nekako obveljalo prepričanje, da je izvirni greh krize ameriški nepremičninski mehurček iz leta 2006, toda za začetek krize se šteje 9. avgust 2007. Glavna tema je bila tistega dne francoska banka BNP Paribas, ki je bila prisiljena v zaprtje dveh svojih “hedge” skladov, saj sta bila dejansko brez vrednosti. V nekaterih nemških posojilnicah druge stopnje so se pojavile podobne težave, kriza francosko-nemških bank pa je vodila v eskalacijo stroškov kreditov za vse banke in ustvarila paniko na finančnih trgih ter neposredno vplivala na sosledje dogodkov, ki so se nato zgodili v letu 2008. Poleg zloma banke Lehman Brothers smo doživeli tudi krizo škotske Kraljeve banke in britanske hipotekarne banke Northern Rock. Slovenijo je v krizo potegnilo kot majhno barčico v razburkano morje, ki je bila zaradi svojega izrazito izvozno usmerjenega gospodarstva na vihar popolnoma nepripravljena.
Spomine na začetek svetovne gospodarske krize smo obudili skupaj z nekdanjim gospodarskim ministrom dr. Matejem Lahovnikom, ki je za Novo24TV povedal, da je razloge za zadnjo krizo treba iskati predvsem v zelo slabi regulaciji finančnega sektorja na globalni ravni, ki je omogočil razcvet “casino kapitalizma”. Pomanjkljiva regulacija je namreč omogočila finančnim institucijam nenadzorovano trgovanje z izvedenimi finančnimi inštrumenti, pri čemer se je kasneje izkazalo, da je šlo za trgovanje z “gnilimi jabolki”.
“Za nazaj je lahko biti general, treba pa je vedeti, da če bi bilo mogoče čas, razsežnost in dinamiko svetovnih ekonomskih kriz tako enostavno vnaprej napovedovati, potem kriz po teoriji racionalnih pričakovanj sploh ne bi bilo,” meni Matej Lahovnik, sicer profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti.
Slovenija je izrazito izvozno usmerjena ekonomija
Slovenija je kot majhna odprta izvozno usmerjena ekonomija, ki preko 70 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) izvozi, po besedah Lahovnika krizo bistveno bolj občutila kot države, ki so manj odvisne od izvoza. “Krizo so v EU poglobile tudi velike institucionalne razlike med posameznimi državami in navsezadnje tudi dejstvo, da imajo članice evroobmočja sicer enotno monetarno politiko, pa hkrati tudi povsem različne fiskalne politike, kar je krizo tudi dodatno spodbudilo oziroma dodatno poglabljalo,” nam je povedal.
Kar nekaj časa pa je bilo treba, da je na ravni EU dozorelo spoznanje, da znotraj istega valutnega območja ne moremo imeti povsem različnih fiskalnih politik, ne da bi bil evro nestabilen. Lahovnik sicer odgovore za slabo pripravljenost slovenskega gospodarstva na zadnjo svetovno krizo išče v moderni institucionalni teoriji. V obdobju pred zadnjo krizo se je vrednost kreditov nefinančnim institucijam podvojila. Po besedah našega sogovornika je bila to tudi posledica procesa nominalne konvergence oziroma padajočih obrestnih mer kot posledica uvedbe evra.

Foto: STA: Dr. Matej Lahovnik.

Povezave med banksterji in levimi upravami podjetij – letno odteklo tudi do 500 milijonov evrov
V preteklosti smo že pisali, da je največja težava Slovenije še danes večmilijardna bančna luknja. Sestavlja jo vsaj 16 povezanih konglomeratov, ki so večinoma v lasti članov zloglasnega Foruma 21. Po grobih ocenah se je iz državnih bank in podjetij prelilo v okrilje tranzicijske levice med 200 in 500 milijoni evrov na leto.
Lahovnik opozarja, da so v celi vrsti srednjih in velikih podjetij v Sloveniji uprave v obdobju pred gospodarsko krizo velik del prostih denarnih tokov, namesto za razvojne projekte, namenile konsolidaciji lastniške strukture  oziroma managerskim odkupom. Maksimirale so lastne koristi na škodo interesov podjetja. Banke so velikodušno financirale nakupe delnic celo s kratkoročnimi krediti, kar je v nasprotju s temeljnim finančnim pravilom.
“Ocenjujem, da se to ne bi dogajalo, če ne bi obstajale določene povezave med bankirji in upravami podjetij, saj so kratkoročne kredite zavarovali z delnicami prevzetih podjetij, kar je samo po sebi absurdno. Slednje je imelo dve bistveni slabosti, s katerimi se je soočilo gospodarstvo. Prvič, podjetja so se izčrpavala z namenom servisiranja teh kreditov. V nekaterih panogah, kot je gradbena, so zaradi tega propadla skoraj vsa največja podjetja. Drugič, zadolževanje ni bilo izvedeno zaradi tržno-tehnološkega prestrukturiranja, ki bi omogočilo lažje soočanje s svetovno gospodarsko krizo, ampak zaradi tega, da bi managerji lastniško prevzeli podjetja,” je še povedal nekdanji gospodarski minister, ki je deloval v času Pahorjeve vlade, ki je v krizi sicer popolnoma zatajila, kar je bil tudi eden ključnih razlogov za njen potop leta 2011.
Neučinkovit pravosodni sistem še vedno slovenska rak rana
Največjo težavo pa Matej Lahovnik vendarle vidi v neučinkovitosti pravosodnega sistema in skorajda zanemarljiva verjetnost, da bodo managerji za uporabo teh spornih in nezakonitih poslovnih praksa pravnomočno obsojeni, sta bila ključna vzroka za to, da je bila Slovenija med državami, ki so krizo najmočneje občutile. Plačilna nedisciplina in druge sporne, tudi koruptivne prakse, so v Sloveniji v tranzicijskem obdobju postale ustaljen način poslovanja zato, ker razrešitev gospodarskega spora na sodišču do pravnomočne odločbe traja vsaj štiri leta oziroma štirikrat dlje kot denimo v Nemčiji. Pogosto pa sploh ne pride do epiloga.
“Moderna institucionalna ekonomska šola predpostavlja, da je ustrezna institucionalna struktura v določeni družbi ključna za normalno delovanje tržnih mehanizmov. Drugače povedano, za uspešen razvoj države je ključna učinkovitost institucij, in sicer tako formalnih (zakoni, pravila, pravosodje, regulatorji …) kot neformalnih (norme obnašanja, etična pravila, navade …). Prav na tem področju pa je Slovenija bila in je še zelo šibka v primerjavi z razvitimi evropskimi državami,” dodaja Lahovnik.
Danes ni nič drugače: Odlaša se s prodajo NLB, bankomatom slovenske levice
A zdi se, da se Slovenija iz zadnje velike krize ni naučila praktično ničesar. Še najlepši primer tega je velik odpor levice proti prodaji NLB, saj jo del tranzicijske elite še vedno vidi kot ključni bankomat za financiranje svojih nepreglednih poslov. “Očitno nekateri ocenjujejo, da je od zadnje krize minilo že toliko časa, da so ljudje pozabili, kaj je bil pravi vzrok zanjo oziroma zakaj je bila ta v Sloveniji tako velika. Kakor, da bi bila bančna luknja naravni pojav in kakor, da denar ne bi nekje končal,” je še povedal Lahkovnik.
Če bi torej upoštevali načelo “follow the money” in sledili poti »izgubljenega« denarja v bančni luknji, bi z veliko gotovostjo prišli tudi do pravega odgovora, zakaj je bila gospodarska kriza v Sloveniji tako huda, kam je denar odtekal in kdo je imel od tega največ koristi.
L. S.
 • joza joza13

  Kamorkoli se v naši Sloveniji ozreš, povsod naletiš na enak problem.
  In kaj je ta problem? Tovarišija je problem, pajdaštvo, balkanska neučinkovitost – šalabajzerstvo itd.
  Slovenija je lahko bila ekonomsko in gospodarsko uspešna v primerjavi z balkanskimi narodi, še posebej zato, ker je ostalo precej podlage iz časov Avstroogarske. 45 let bratenja s šalabajzerji (…t.i. lako čemo), načrtna prepojenost družbe z njimi in povojna likvidacija dobršnega dela Slovenskih intelektualcev je pa pripeljala do situacije, da v Evropi predstavljamo to, kar je bilo Kosovo v Jugoslaviji.
  Kako iz te situacije ? Recepta zagotovo ne poznajo tisti, ki so nas v to namočili.
  Upam in želim si, da je obdobje pasivnosti in naivnosti za nami.

  • Zgornji

   Dobro povedano . A Žal zgleda da obdobja pasivnosti + naivnosti še niso za nami, ker se je prevelik del prebivalstva že preveč pokvaril … :-(…

  • Steiermark

   joza joza, ne, 45 let bratenja s šalabajzerji ampak 100 let (od 1918 dalje, odkar nas je šalabajzer Maister najprej zasužnjil oz. odtrgal od naše matične države Avstrije, nato pa podaril šalabajzerskim t.i. lako ćemo, srbom, …) vmes je bil 4 leta predah, ko se je dolfek trudil, da bi Slovence spet spravil v red in ga odrešil tega balkanskega šalabajzerskega prekletstva, nato pa nas je dokončno dotolkel in ponovno zasužnjil pedofilski množični morilec tito, nam dostavil “begunce”, seveda nepismene, kar so še danes, in za “opravljanje” dela “gazde” tudi ne rabijo biti pismeni….Naivno pa razmišljaš prav ti, ki upaš da je “obdobje pasivnosti in naivnosti za nami”. ob dejstvu, da imamo, večinoma, na pomembnih pozicijah (sodišče, policija, vlada…..) samo njih…..ki nadaljujejo z izvajanjem zasužnjevanja in “discipliniranja” upornih , še Slovencev!

 • vita

  Kaj pa je bilo narobe z mojim komentarjem, da je bil izbrisan ?
  Je Resnica na tem portalu samo za naše nasprotnike, ki nas hodijo sem pljuvat in lagat ?

  Zanimajo me KRITERIJI, ki jih pri tem upoštevate !!!

  • Cenzuriran 4x

   Kriterij je da morš tulit za Janšo pa sekat čez levico, drugač si pobrisan na teh “demokratičnih” straneh. To je še dobro da ti zgine samo komentar. Meni zgine cel profil.

   • MEFISTO

    Ti se pa res ne smeš pritoževati!

   • Viktorh

    .Tik – tak, še 24 dni, pa…

   • tramal

    Ti bi moral izginiti za vedno

  • Zgornji

   Morda si kaj narobe pritisnila ali pa je bil zamik ali pa ti ga je vrglo kam drugam, tako kot se je meni že tudi zgodilo , … ker imajo na Disqusu zgleda take “težave” z nova24 povezavami … no, če se ti da pa ga prosim napiši še enkrat . Hvala . Lp.

 • MEFISTO

  Slovenija je tudi kraška dežela, zato je popolnoma mogoče, da je bančna luknja naravni pojav.

  • Zgornji

   ;-)

 • Snorri Sturluson

  Kakšno sprenevedanje.Saj vsi vemo od kje je ta kriza prišla in zakaj.Za nas in Evropo se še ni končala ,.Ta kriza je mavrična .

 • Zgornji

  HEEH, ČAAAKTE, ČAAAKTE , TA GLAAAAAVNO ŠELE PRIDEEE, … ŠE NIČ NISMO VIDELI GLEDE NA TO KAR KMALU – B O !!! ! !!! KAJTO ZDAJŠNJI UDAR KRIZE BO ZLOMIL GLOBALNO GOSPODARSTVO DO TE MERE, DA NEBOMO NIKOLI VEČ ZMOGLI NITI HOTELI VZPOSTAVITI NOBENEGA MONETARNEGA SISTEMA NA TEM PLANETU VEČ !!! ! !!! IN TUDI 55 % MRTVIH BO DOVOLJ POVEDALO DA BO KONEC Z “HECANJEM” !!! ! !!! Žal.

  • Borut Stari

   Ma, ne ga srat. Izgleda, da si se zbudil iz nočne more. Sodeč po izgledu teksta imaš dobro razvit delirijum tremens.

   • Zgornji

    Hja, prav, Ampak, tebi pa Manjka Podatkov :-P

    • Borut Stari

     Podatkov da mi manjka. Podatki, katere svet ponuja so medijsko ponarejeni ali še bolje strokovno prirejeni. Ločevanje teh od pristnih je skoraj nemogoče. Svetovni monetarni sistem? ha ha. Pomembno je svetovno gospodarstvo. Samozadostno je le eno gospodarstvo. Gospodarstvo USA.

     • Zgornji

      Borut stari, ti si žal še precej Mlada duša, kar pomeni Nepoučena in Neizkušena duša, in zato Nezmožna Ločevati Pristnih-Resničnih Podatkov od Ponarejenih-Lažnih podatkov . Sicer tudi meni še Manjka Precej takih “let” , čeprav sem v tem urim že od leta 1997 , … ups, … torej, cca 20 let , … ufff hitro , zelo hitro teče tale Poslednji Čas …
      Pa pust medije , ker so itak Vsi Zmotni in zatorej Premalo kredibilni/resnični z eno ogrooomno goro zavajanja.
      Lp + #

     • Borut Stari

      Te filozofije mi ne boš prodal. Za mene je pomemben le en podatek. Saldo na bančnem računu. Za tega vem, da je resničen in pristen, Za vse druge podatke mi dol visi.

     • Zgornji

      No, ti saldo, še mal počak, kajti tudi ta saldokonto Boš izgubil !!! In to celo Zelo Kmalu !!! In kaj boš pa potem ?? A boš potem rekel da si brezpodatkovni , oziroma neresnični, oziroma neobstoječi ? Boš rekel da ne vidiš nič dlje od tvojega bančnega računa ? Si se prodal za denar ? Saj veš kdo to dela , mar ne ? Menda ja nisi že tako nizko padel ? No, če pa ja, potem pa žalostno.

     • Borut Stari

      Delaš iz enostavnega disertacijo. Saldo na računu je resničen in pristen. Vse ostalo so nijanse. Ali odtenki sive.

     • Zgornji

      … ja, … “odtenki sive” … ker si preveč siv … oziroma Mrtev . Žal .

     • Borut Stari

      Posluš mojster, tvoje “vedro” je luknjasto in podatki, s staranjem vedno bolj curljajo v nič. Vedno bolj izgubljaš stik z realnostjo in tvoja kvaliteta življenja postaja vedno bolj klavrna.

     • Zgornji

      Ha, ha, ha , … pa tak “mojster” , ki pri vseh tvojih sivih letih (še) Neve , da je Resnični Mojster Samo Eden , kateremu (na srečo) Nič ne “uide” …
      No, tudi tvoje “zaznavanje” mojih stikov z Realnostjo/Resničnostjo je precej bolj luknjasto kot moje zaznavanje ki se čedalje Bolj povezuje z Stvarnikovo Energijo .
      Kvaliteta moje tuzemske inkarnacije pa na mojo srečo postaja čedalje Boljša ( sicer ti nebom izdal Vzroka , morda ga celo sam najdeš ) , po drugi strani pa zopet slabša, tako , da se ne počutim tako klavrno kot si ti zopet domišljaš v svoji klavrni Zmoti .
      Pa lep + Manjzmotljiv dan ti želim … ;-)

     • Borut Stari

      Veseli me, da je tvoja tuzemska inkarnacija čedalje boljša. To pomeni,da je tvoja izvenzemeljska struktura vedno bolj v blodnjah.No želim, da uživaš v svoji tuzemski inkarnaciji. Moja je še vedno edina in trdno na zemlji. Rad imam svetlobo in bi mi bilo za luno, kjer nekateri živite, verjetno preveč temačno in duhamorno.

     • Zgornji

      Govoriš tako kot pijanec ki večinoma trdi da sploh ni pijan … tako da se tudi ne zavedaš kako Daaaaaaaleč “za Luno” Žal res – Si .

     • Borut Stari

      Raje sem pijan kot butast in zabit. Jaz se streznim, butasti in zabiti pa ostanete vedno taki. Za mene je s tem stavkom debata končana.

     • Zgornji

      No, evo , tudi te moje prispodobe nisi zmogel razumeti , ki sem ti jo dal samo za primerjavo o sprenevedanju iz zaslepljenosti/omejenosti/neumnosti. In točno na tem nivoju boš ostal, kajti zgleda da si že prestar , zato boš tako neumen tudi umrl. Amennn.

  • Hun

   jehovec skri se v luknjo

 • črnaovca

  Kriza ne nastane ćez noč ampak je posledica prejšnjih dejanj.

 • Božo

  Da ni denar vzel Janša. Nekaj veliko je operiral z gotovino za katero ni vedel od kje jo je dobil.

  • FUCK COMMUNISM

   Maloumen komentar maloumnega levuharja.

  • m&m

   Misliš na 75 milijard izginulega slovenskega denarja ?
   Hja možno, možno, ima veliko družino pa so hodili veliko v trgovino kupovat: lizike za otroke, za mami vložke, za atija sokce…….. ja to se hitro potroši……… ja…. denar pa kar spuhti..

  • tramal

   Popoln bedak si,vse druge besede je škoda za tebe.

 • m&m

  Hmmm – “neučinkovit pravosodni sistem še vedno slovenska rak rana” ….ugotavlja prof. na Ekonomski fakulteti in nekdanji finančni minister Matej Lahovnik .. ….kakor za koga ???????
  Prav ta “neučinkovit pravosodni sistem” je v teh letih pre-nekaterega spravil na beraško palico……
  Potem pa ni tako NEUČINKOVIT, bolj pravilno bi bilo reči KRIVIČEN, ker ne sodi po dejanjih, ampak po osebah – to pa je KRIVIČNO in NE PRAVIČNO.
  Največji kriminalci/tajkuni se kopljejo v blagostanju, pošteni pa klošarijo.
  Da smo “pred zakonom vsi enaki”, je postalo izguljena FRAZA s katero nas futrajo tisti, ki so sokrivi današnjega stanja, ki je v Sloveniji in ne USTAVNA PRAVICA in temeljna svoboščina zaradi naših KRIVIČNIH SODNIKOV, ki so soustvarjalci revščine in bede slovenskega človeka.

 • Štalmajster

  Uf, SPAM. Nekje sem ga pokronal ?

  Pojma nimate, kaj je bančništvo in načrtno ustvarjanje krize ! To sem dokončno dojel, ko je onega Logarja eden okaral z …. DILETANTOM !
  Spodaj na povezavi imate en video “How the economic machine works”
  http://www.nationaldebtcloc
  In zanimivo, ko omenjate nemške, francoske, ameriške,…… banke ?
  https://www.google.si/search?q=complete+list+of+banks+controlled+by+the+rothschild
  Sleparji:
  https://www.youtube.com/res

 • Antonius

  Prva slika zgoraj! Dva pedra in lezbijka Barbika!

 • sprehajalec

  Šlo je za ciklična nihanja na svetovnih finančnih trgih in v gospodarstvu. čez pol leta ni več nihče govoril o tem. Pa že Marx je nekoč pisal o kapitalističnih kriznih ciklih.

  Slovenska tranzicijska levica je to pograbila in v kategorijo krize zgoraj stlačila slovensko krizo, ki je druga kriza in je strukturna. Neuspel projekt tranzicijske levice torej, ki je zavozila državo. Socialistično samoupravljanje je prenesla v 15 letih iz gospodarstva na Javni sektor in Upokojenski sektor, država pa se živi naprej z zadolževanjem. Poleg Slovenije ima ta tip krize še Hrvaška.

  Zato kar traja in traja in je ne bo konec. Značilnost te krize je, da več porabiš kot ustvariš na dolgi rok.

 • karpelec

  Pri nas je tako: eni šauflamo noter , drugi šauflajo ven in izgleda, da so tisti, ki šauflajo ven uspešnejši, ker voda navzdol hitreje steče in za sabo pušča le prazno korito.

  • Štalmajster

   Pa ne samo pri nas !
   Na povezavi imate en video “How the economic machine works”
   (na spodnjem komentarju žal ne dela link, pa sem ga še enkrat … priheftal)
   http://www.nationaldebtclocks.org/

 • antimur

  Zakaj toliko govorjenja o tem, kdo je kriv za vso svetovno zlo in revščino. Vsi vemo, da so to barabe s komunističnimi nazori, ki jim pa bolj kot komurkoli diši kapital, ampak ne tisti, ki bi ga sami ustvarili, ampak sredstva revežev, nad katera si enostavno vzamejo neomejene pravice. Najslabše vrste komunizem je pa kučanizem, ki je miks vseh zločinskih ideologij, od komunizma, fašizma, nacizma, zanimivo, najbolj jim pa diši kapitalizem. Banda zločinska!!!!!

  • Štalmajster

   Malo mešaš stvari. Nacional-socializem je banksterjem stopil na prste, medtem ko so komunistično revolucijo v SZ, v Nemčiji, v Jugi, vodili judje.
   https://www.youtube.com/results?search_query=komunisti+prvoborci+jevreji
   https://www.youtube.com/watch?v=ni69h46theo

   V razmislek:
   https://www.youtube.com/watch?v=4B08soJVepQ

   • baubau

    no,broz,kardelj,kidrič,maček itd.niso bili ravno judje

   • RATATA

    Zelo dolgo je trajalo, da je Nacional-socializem banksterjem stopil na prste, ja, večinoma so bili judje. Pa ne iz judeje.
    Enačenje situacije pri nas glede banksterjev in medijev iz tistega časa preden je NS v Nemčiji stopil na preste je tudi zelo na mestu, saj so bili lastniki večine medijev tudi iz istega gnezda kot banksterji.

    • Štalmajster

     A ne ne, kar na hitro so to rešili, zato so jim leta 1933 judje napovedali SVETO VOJNO. (poišči full text vojne napovedi – zelo zanimivo)
     https://www.youtube.com/results?search_query=judea+declares+holy+war+on+germany
     Ob številnih prošnjah Nemcev o premirju, pa so dali pogoj, da jih mora vse vrniti na stare pozicije?? Ker niso sprejeli, so judje (boljševiki) na Poljskem sprovocirali masaker nad Nemci v Brombergu (Bydgoszcz), kar je bil povod, da so Nemci napadli Poljsko.
     https://www.youtube.com/results?search_query=polish+massacre+of+german

     A je danes kaj drugače ? Svetovne medije kontrolirajo baje na 96% o bančništvu pa sploh ni vredno izgubljati besed.
     Pa so oz. še ščuvajo na Venezuelo, pa Kubo, pa Libijo, pa Irak, Sirijo, Avganistan, Iran, S Korejo …………………. Več al manj na tiste, ki jih “ne ubogajo” kot bi oni radi !
     Pa kaka Judea ?? Saj so pa razsejani po celem svetu, trdno povezani in na ključnih pozicijah za delovanje: “od zadaj” (resnični strici iz ozadja, ki se imajo po bibliji za “izvoljeno ljudstvo”), volitve so pa le show za ….. cattle – oz. stupid goyim, kot nas ne-žide imenujejo.
     (to je resnična nad-rasa, kar so hinavsko prilimali nemcem) potem pa najdeš govor v katerem se Dolfa zahvaljuje tistim, ki jih je imel “NAMEN” IZTREBITI …… po pravljicah, ki so nam jih pripovedovali pri zgodovini ???
     https://www.youtube.com/watch?v=wNNrqe7wcFU

     No Pahor je govoril nekaj o stricih, imenovati pa ni upal NOBENEGA.

     • RATATA

      Opravili so na hitro, nabiralo se je pa dolgo.
      Kriza 1929, je pospešila in ustvarila pogoje AH ju. Do 33ega so bila 4 leta.
      Dobr si majstr.

 • vsemojebabe

  Moje mnenje je, da kdor ne zna in ne zmore poskrbeti za svoje finance, je toliko manj sposoben skrbeti za državne finance. PIKA!

 • hle

  Če dam primerjavo je bilo takrat tako da smo v samih gatah prileteli na mraz ker se tisti ki so nas vodili niso zavedali da se je treba obleči na toplem

 • montyamp

  Očetje morilci zazidarji in ovaduhi , sinovi banditi in posiljevalci .
  Kdaj in kje je ovaduški morilec vzgojil normalnega naslednika ???

 • Jožef

  Napisal bom nekaj o časniku Večer, ki pa nima veze s tem člankom. Kot vsi veste ima Ljubljana hudo moralnega župana Jankovića, Maribor pa skoraj tako moralnega Fištravca. O jankovičevi morali je povedala svoje tožilka, o Fištravčevi pa je svoje zapisala njegova ex soproga v še neobjavljeni knjigi. No, mariborski Večer je krivica, ki se dela Jankoviču, močno prizadela in portudili so se stopiti v bran nezamenjljvemu Zokiju. Kaj bo šele, ko bo mogoče objavljena zlovešča vsebina fištravčeve žene. Ne bom rekel, kaj jo je gnalo v samomor. Večer bi lahko stopil tudi njej v bran, tako kot Zokiju, nar ne ?

 • Osti jarej

  ..blablablabla….kriza je bila najhujša za nas,siromašne budale,ki nič ne ukrenemo….denarja je pa kot smetja….za vsak pasji kurac ga je dovolj….tamle v tistile sralnici,ki ji hram demokracije pravijo,se pa po 16 ur na dan špetirajo,a bodo povečali minimalce za par centov,pa penzije za par centov,pa socialke za par centov…..

  • Anton

   osti jarej-prevod(če uporabimo osnovno stopnjo znanja lingvistike pomeni ostani mlad).Skratka “ostani mlad” priporočam ti en mrzel tuš

   sarkazem press

 • montyamp

  Naravni pojav bodo banksterji na kandelabrih in to v kratkem .

  • RATATA

   Naravni pojav in naravno pravo. Bravo.

 • RATATA

  Luknja je nekaj povsem normalnega in se je pojavila zaradi prevelikih izpustov ogljikovega dvokisa. Rešuje se pa zelo uspešno pri nas, saj imamo teš šest, tko da ni treba bit v skrbeh.

 • Osti jarej

  ….pikci politikantski,kadarkoli in vedno naprodaj,so se zavezali,da bodo iluminatske banke reševali….na račun narodov…..tudi slovenskega

 • Olga

  Slediti denarju in zapreti kriminalce!

 • RealRevolution

  Tile bi morali iti v solsko zgodovino,
  pod naslov o najbolj korupcijski,
  nemoralni in najbolj katastrofalni vladi v zgodovini Slovenije.

 • Najplemenitejši

  K bančni luknji je najbolj pripomogla RKC cerkev in Janša, ki je kredite odobril!

  • miha57

   Tudi norci morate živet !

  • dob

   Zato pa kučan zdaj ščiti Janšo in ne da podatkov iz NLB.
   Mater, a ti sploh veš, kok si neumen.

   • traktor

    Če bi vedu, ne bi mel te slike.

  • Viktorh

   Tik – tak, še 24 dni, pa…

  • tramal

   Še kar nisi storu samomora.Sedem miljard ljudi bi se oddahnilo ob smrti smrti enega bedaka kot si ti.

 • dob

  >>Neučinkovit pravosodni sistem še vedno slovenska rak rana<<

  Kje pa!
  Pravosodni sistem je zelo učinkovit in počne natanko tisto, kar mu je naročeno naj počne. Mafijski don marlon kučan je vedel kam in zakaj mora postaviti svoje ljudi. Postavil jih je na čelo vseh inštitucij!
  Tudi če Janša zmaga na prihodnjih volitvah, bodo kučanovi ljudje še naprej sabotirali državo, kot so jo do sedaj. Njihova naloga se ne neha z nepredvidenim rezultatom volitev, ker je tak morebitni rezultat lahko le začasen.
  Njih demokracija ne zanima. Korupcija je način njihovega poslovanja, drugače sploh ne znajo poslovati. Če odpraviš korupcijo, vsa država razpade in nič več ne deluje. Ministri to dobro vedo, zato pa sploh ne delajo na tem, da bi kaj spremenili; tam so samo zato, da kdo česa NE bi spreminjal.

  • valentin

   Po vsem tem me čudi, da je Slovenija še takšna kot je.

   • dob

    Potencial.
    Če nekomu načrtno zanikaš identiteto, potem ta ne ve kdo je.
    Toda potencial vseeno ostane, le da narod v tem primeru ne ve kaj naj z njim.

 • Anton

  iz omenjene zgoraj slikane trojice, sta vsaj dva osumljena uživanja prepovedanih substanc

  sarkazem press

 • xtc

  Slovenija bo v krizi realno vse dotlej ,dokler z vzvodov oblasti in moči ne bo zbrcala levakov in naslednikov revolucionarjev,oboji so grobarji napredka države.
  Seveda pa je na pohodu nova kriza,kar je v bistvu tudi bilo za pričakovati saj je bila sanacija zadnje bistveno premedla in z premalo odočnimi rezi,ki čakajo na sedanjo.Seveda sem že večkrat opozoril ,da model ekonomij,kot so sedaj ne gredo več,kajti nenehno večanje javne porabe in javnega dolga kot tudi ras zasebnega pelje svetovno ekonomijo v super krizoin zlome kar nekaj gospodarstev posledično pa vojno.
  Povedano drugače tako narod,kot države so se navadili živeti na kredit in praktično vse postaja en sam kredit,ta logika pa pač ekonomsko ne deluje,gre za hišico iz kart,ki se sleje kot preje zruši,težava pa je ,da so tem modelu sledile vse svetovne ekonomije,preživele pa bodo le tiste z robusnim in odpornim gospodarstvom in firmami,ki so finančno zdrava in praktično brez kreditov ostalo se bo zlomilo,kot tudi zasebniki z velikimi krediti in ta zlom ni več daleč,prav da se ga že čutiti.

 • indijanka

  “Follow the money,” ključ tega fenomena. Nekoč ga bodo razjasnili. Seveda bo začetek časovnega spremljanje tega fenomena potrebno umestiti na začetek. V trenutek izdaje certifikatov. Ko so kosi papirja dobili vrednost brez stvarnega vložka in v nadaljevanju, ko so na popolnoma nerazvitem trgu vrednostnih papirjev delnice dobile neko ceno in nazadnje, ko se je ta prazen nič spremenil v kredite največje banke. Ta čarovniški trik izginjanja bi moral biti za strokovnjaka kot je Lahovnik mala malica, zakaj se gre politika? Naj pove resnico.

  • RATATA

   Racman Lahovnik se gre politika
   zato, ker takrat, ko je bil eLDeeSovc še ni bil strokovnjak.

   • traktor

    Ne, takrat je bil Kalimero. Nič ni spacal,edin zgovarjat se je znal, to je krivica.

    • RATATA

     Sej še glih tku piska dete.

     • traktor

      Profesor na neki ekonomski fakulteti. Pa Kovač, pa Tajnikar. Proizvajajo nezaposljiv kader, ki ga nihče ne rabi, vsaj ne v takih številkah. Karkoli so se lotili, so v toltalki vse zajebali. In posledice njihovega delovanja, ali še bolje, nedelovanja trpimo danes in bodo trpele naslednje generacije. Bluzijo, o gospodarstvu nimajo pojma, ne vedo kako zaslužiti denar, kako ga plemenititi. Pa saj je razumljivo. Od gobcanja se težko živi, vsaj po svetu.

     • RATATA

      Od gobcanja lahko živijo samo komunajzrski standby”komedijaši”, če jih plačuje rtvoslojevska komunajzrska zalega.

     • traktor

      Eh, jebi ga, veš kaj vse midva plačujeva, pa sploh ne zahtevava računa.

  • valentin

   Treba je vedeti, da so politične rdeče glave dobro preučile kapitalistični sistem,
   trgovanje, lastninjenje, prestrukturiranje, delničarstvo itd.itd in se kriminalno okoristile na račun delovnega prebivalstva in tako postali največji kapitalisti v RS.
   No, vmes so tudi amaterji in nepravi na političnem polu, poraženci in žrtve. Tako je domovina klecnila in se razprodala.

  • tarantela

   Odlično!

 • Janez

  KAJ PA ?
  A kdo ve? Kdo so bili režiserji – te trojke? S TAKIMI STVARMI NREDIMO KONEC.. L.R. J. KOMENDA

  • cosmosjasnovidec

   Saj to je pa že od samega začetka znano da tovariš “kurčan” in predvsem navidezni partner “kresalke pasjejebec ogabni stenica”.

 • MEFISTO

  Valentin se spodaj upravičeno čudi, da je Slovenija še takšna kot je.

  Kakšna pa je , se nam samo sanja.

  Mislim, da bo ob prvem pišu skrahirala.

 • Janez

  KDAJ ?
  Ti
  TRIJE PRIDEJO?
  PRED PARLAMENTARNO PREISKOVALNO KOMISIJO ?
  1.
  O
  “ŽAL” PREDS. B. PAHORJU VSI VEMO – KOLIKO “KIKSOV” IMA !
  2.
  GEDE EX MINISTRICE K.K. – JE GOVORA , DA NJENA VLOGA V AFERI. S PSI DR. B.

  – DA NJENA REALNA VLOGA SPLOH ŠE NI POJASNJENA.
  NAJ
  TO RAZIŠČE Parlament komisija. Organi MNZ so preveč – vpleteni.
  Opozarjam le, da obstoji še ena
  Katarna KRESAL, KI PA JE DR. PRAVA IN ŽENA EU IGORJA ŠOLTESA. Ni ista. L. J. KOMENDA
  P.S.
  O G. G. GLOLOBIČU – PA DRUGI KAJ POVEJJTE.

  • RATATA

   Kosmati žužek Phylosophos slavulj ga kliče gregi.

  • Janez

   Oh?
   G. G. Golobibič – veliko ve.
   Pa – naj postane slavoj, slavuj” in nam kaj od svojih skrivnosti – zapoje. L.r. J. KOMRNDS
   P.S.
   MISLIM – “SLAVOJ G.” NE SLAVOJ Ž.

   • janez cepec

    Janez aus Begne, pravlica za lahko noč, poj pa curat pa spat.

    • Janez

     KOLIKO KAZNI, SODNE
     – BI JIM DAL TI ? V “ketnah raboto do zadnjega diha” ? Ali kaj? L.r. J. KOMENDA
     P.S.
     AJA?
     NA KETNO SO TEBE PRIKLENILI, KETNO TUDI NA RADIATOR, DA NE MOREŠ UITI !
     Od pisanja na ta ta portal.
     Koliko ur na dan visiš tu ? 24 ur? Ali kaj?

    • cosmosjasnovidec

     Ceponja potomec šiptarskega ciganskega porivalca kokoši ti ob taj uri sploh ne bi smel več biti za računalnikom.
     Spet boš dobil prisilni jopič,če te ujame za njim psihiater.

     • janez cepec

      ti, kozmojebac pejd curat pa spat

 • cosmosjasnovidec

  Tovariši “pahor,kresalka,golobič” izmečki na kupu kateri so prvi oropali in osiromašili Slovenijo.
  Nobeden za nič ni in ne bo odgovarjal komunajzer “pahorjot”je pa povrhu vsega skupaj še predsednik Slovenije tako,da nadaljuje z škodo proti njej kar je razvidno že samo iz Arbitražnega sporazuma.
  Pri preverjanju vseh prednikov levakov med njimi ni enega čistokrvnega Slovenca ampak so vsi mešanica čefutarjev kateri starši so se sparili skupaj kot podgane.

 • Janez

  ZA “J. CEPCA”
  PRELEPO POVDANAA PRIPOVED O TEM – KAJ JE – M U Z A !
  TUDI VSEM, KI
  BI RADI – BOLJE – PISALI – POLITIKA – JE SLABA – M U Z A : plačljiva, netzvesta prodajalka vijolic je.
  Zato
  pozorno poslušajte
  osebno skromno, veliko umetnico , status

  MEGA MUZE ima v ZDA gospa SJZANNE VERDAL. Njej je L. COHEN POSVETIL PESEM

  – ” SUZANNE” – Suzanne te prime za roko, te iz smeti pelje k rožam in k reki življenja.
  Torej !
  POZORNO POSLUŠAJTE OČARLJVO GOSPO
  MEGA MUZO – Suzanne VERDAL :
  MUZA – JE SLOVAR, KATALIZATOR
  – ZA POZITIVEN NSVDIH IN USPEŠEN IZRAZ, DOBRO DELO. Vredno poslušanja. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  MEGA MUZA
  SUZANNE VERDAL
  https://www.google.si/search?q=suzane+verdal&oq=suzane+verdal&aqs=chrome..69i57j0l3.9767j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Janez

  PESEM O
  PRETEKLIH DNEH – LAHKO – SE JIH SAMO SPOMNIMO !
  Dnevi,
  KI SO BILI NE NIKOLI VEČ – NE VRNEJO !
  Naši
  NE POSEBNO BISTRUMNI KOMENTATORJI – HOČEJO VRNITEV – “KOMUNISTIČNIH DNI”
  NAJ
  OASTANEJO
  V SLABEM SPOMINU – MI GREMO NAPREJ ! Z bistrumno Joni Mitchell. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  MINULIH DNI, ČASOV
  SE NE DA, JIH NI TREBA VRNITI: JONI MITCHELL CIRCLE GAME

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=IneQWZXiLcj-aYP8tJgP&q=circle+game+joni&oq=circle+game+joni&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1j0i19k1l4.5655.11772.0.12706.11.11.0.0.0.0.224.2103.0j1j9.10.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.10.2099…0j0i67k1.rqPC4mSX8GE

 • Janez

  PRIZADETA JE BILA SLOVENIJA IN MI SLOVENCI – TUDI !

  Ker
  NISMO IMELI PRAVEGA DEMOKRATIČNEGA NADZORS NAD
  – POČETJEM BANK, NAD
  – KOMUNISTIČNO ZSSTSRELIMI – INSTITUCIJAMI PRAV. Zlasti pa nismo imeli
  – PARLAMENTARNE OSTRE KONTROLE
  – NAD NEJAVNIMI, EX K, ZK ” GNEZDI ” KI PO SVOJIH OZKO INTERESNIH KONCEPTIH
  – NEDVOMNO SO – DELOVALA – PROTI PREBIVALSTVU R.SLO.
  NAD TEMI
  ŠE DELUJOČIMI DX KP, ZK, IN OSTALIMI OZKO INTERESNIMI ” GNEZDI”
  VSAJ ZDAJ, KO VEMO ZANJA – ZA TA OZKA, ŠKODLJIVO DELUJOČIMI “GNEZDI”
  – VZPOSTAVIMO
  UČIINKOVIT PARLAMENTARNI NADZOR – V KORIST VSEH NAS. Odločno. L.R. JANEZ KOMENDA
  P.s.
  Kot je rekla biistra Joni Mitchell:
  MINULI DNEVI – SE NIKOLLI VEČ – NE VRNEJO !
  Ti !
  Dnevi LDS, SD VLADE – NAJ BODO
  LE PRED SLABIM SVARILEN – SPOMIN. Mar ne?

  Joni Mitchell Circle Game

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=IneQWZXiLcj-aYP8tJgP&q=circle+game+joni&oq=circle+game+joni&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1j0i19k1l4.5655.11772.0.12706.11.11.0.0.0.0.224.2103.0j1j9.10.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.10.2099…0j0i67k1.rqPC4mSX8GE

  Both Sides Now, Joni M. POGLED Z OBEH STRANI – NE VEMO VSEGA !
  https://www.google.si/search?q=both+sides+now+joni+mama+cass&oq=both+sides+now+joni+mama+cass&aqs=chrome..69i57j0.29393j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!