450 delavcev Iskre Semič obupanih: neplačevanje nadur in malice, nadzor s snemanjem in nezakonito delo tujcev

Foto: Moja Dolenjska

Že na začetku leta smo lahko bili priča poročanjem o nezadovoljstvu delavcev v tovarni kondenzatorjev Iskra v Semiču z okrog 450 zaposlenimi, to pa se še naprej stopnjuje. Poleg neplačevanja nadur, neupoštevanja zahtev sindikata za vpogled v podatke o plačah in opravljenih nadurah, nezakonitega nadziranja delavcev pri njihovem delu prek nezakonito nameščenih snemalnih kamer, neizplačevanja nadomestila za malico za čas, ko menza ne dela, prepovedi uporabe oglasne desk za potrebe sindikata in nezakonitega dela tujcev so to glavni razlogi, ki delavce Iskre spravljajo v obup.

Portal Moja Dolenjska je pridobil zapisnik 7. redne seje Izvršilnega odbora podružnice sindikata SKEI Iskra, d. d., PE Kondenzatorji, z dne 19. julija letos, v katerem so razvidne številne kršitve, zato se je podjetje v rokah dinastije Šešok očitno odločilo, da prepove njegovo objavo na oglasnih deskah podjetja.

Seje, na kateri so med drugim obravnavali poročilo direktorja o poslovanju družbe in poslovne enote, problematiko kršenja zakonov v PE Semič, sprejem ukrepov v zvezi s tem, pobude, vprašanja, seznam kršitve zakonov, predpisov in kolektivne pogodbe, ki so v veljavi v podjetju Iskra, d. d., se je udeležilo 9 članov IO, sekretar Regijskega odbora (ReO) SKEI Dolenjske in Bele krajine Dušan Velše, direktor PE Kondenzatorji Rok Kokalj, direktorica kadrovske službe Nataša Pirc Kovačič in referent kadrovske službe Janez Plevnik. Sindikat SKEI v semiški tovarni kondenzatorjev Iskra vodi Matija Skala.

Problem izplačevanja nadur
V zapisniku je mogoče prebrati, da Iskra zaposlenim nadur ne plačuje v celoti, ampak delno. Nekaterim izplačuje do 10 odstotkov, nekaterim pa nič. Tako se povečuje število nadur, kar prispeva k nastajanju banke nadur. Na dveh oddelkih jim je po navedbah Moja Dolenjska uspelo doseči dogovor, da nadur v primeru neplačila ne bodo opravljali, zato se te tam ne izplačujejo neredno. Drugje število neplačanih nadur narašča, nadrejeni pa od njih kljub temu zahtevajo, da zaposleni delajo nove. V tem primeru gre večinoma za tiste delavce, ki niso v starostno zaščitnem obdobju in si zaradi strahu pred morebitnimi sankcijami ne upajo zavrniti zahtev glede novih nadur. Sindikat je sprejel sklep, da bo treba tovrstno kršitev prijaviti pristojni inšpekcijski službi.

Foto: iStock

Več let se v podjetju izvaja prakso, da se delavce na koriščenje nadur pošlje takrat, ko zmanjka dela, pri tem pa jim v podjetju po navedbah Moja Dolenjska ne izplačajo zakonsko pripadajočega dodatka na nadure. Zaradi tega razloga so v sindikatu sprejeli sklep, da bo ta sprožil tožbo za izterjatev pripadajočih dodatkov za nadure, če se delavci odločijo za koriščenje. V sindikatu so od uprave v pisni obliki zahtevali podatke o stanju nadur, vendar teh še niso prejeli. Obstajajo pa domneve, da je teh nadur od 15.000 do 20.000 ur.

Delavce nadzorujejo na nezakonit način
Že mesec dni naj bi vodstvo podjetja po podatkih sindikata SKEI Semič prek nezakonito nameščenih kamer in brez pravega razloga izvajalo nadzor delavcev pri opravljanju dela. Pri tem je treba omeniti, da snemanje poteka brez opozoril glede tega, da naj bi bile snemalne naprave prižgane. Na ta način kršijo pravico do zasebnosti, dostojanstva in integritete, komunikacijske zasebnosti ter informacijske zasebnosti oz. varovanja osebnih podatkov.

Foto: iStock

Vsekakor je moteč tudi podatek, da delavci, ki delajo ponoči, ko je menza zaprta, ne dobijo izplačanega nadomestila za malico v višini 6,12 evra, čeprav jim ta pripada v skladu s kolektivno pogodbo dejavnosti. Ti dobijo le nadomestilo v višini 3,5 evra, kar je ista vrednost zneska, ki jo prejemajo vsi tisti, ki na malico ne hodijo. Dve soboti junija lani in v času lanskoletnega kolektivnega dopusta, ko menza ni obratovala, so delavci, ki so takrat opravljali delo, ostali brez nadomestila za malico. Neizplačanih malic je še vedno okrog 200, čeprav je sindikat seznam z imeni oškodovancev predal vodstvu.

Uprava kljub neodobravanju sveta delavcev enostransko uveljavlja koledar dela, ki predvideva enotedenski letni dopust, čeprav zakonodaja določa, da mora en del dopusta trajati vsaj dva tedna. Poleg tega za sindikate velja prepoved oglaševanja na oglasnih deskah v PDE Kondenzatorji, ki se nahajajo v vsakem izmed obratov. Delavci, zaposleni v proizvodnji PE Semič, po navedbah Moja Dolenjska delajo brez ustreznih odločb in zdravniških pregledov, v podjetju pa so zavrnili podano prošnjo glede poklicnega opravljanja funkcije člana sveta delavcev. V tem trenutku v proizvodnji dela tudi pet delavcev z bosanskim državljanstvom, ki naj bi bili uradno tukaj le na izobraževanju. Resnica pa je taka, da ti v proizvodnji opravljajo ista dela kot ti, ki so zaposleni tukaj, in za to prejemajo plačilo v skladu s predpisi, ki so v veljavi v Bosni. Tako za delo s polnim delovnim časom na mesec prejmejo le 400 bosanskih mark (203 evrov).

Foto: iStock

Odziv vodstva
Ko se je Kokalj na seji seznanil z vsemi kršitvami, je komentiral, da meni, da je največji razlog za nezadovoljstvo delavcev v izplačilu nadur, in dodal, da je do konca leta pričakovati, da bodo z nadurami v podjetju prišli na neko realno število, pri tem pa ni obljubil nič konkretnega. Glede neizplačila dodatka za nadure v primeru koriščenja je komentiral, da za to nima ustreznih kompetenc, kadrovnica pa dodala, da “v večjem številu podjetjih velja praksa koriščenja nadur 1 : 1 in to brez izplačila dodatkov.” Po tem, ko so v IO sindikata glasno protestirali glede snemanja, so v podjetju zatrdili, da so kamere namenjene za nadziranje v primeru nesreče ali kraje, in dodali, da zaradi tega razloga ne bodo pristali na spremembe. S tem naj bi bila seznanjena tudi informacijska pooblaščenka, ki naj bi vse tudi pregledala. Kokalj je izpostavil, da do kamere naj ne bi nihče imel dostopa, prav tako pa naj ne bi posnetkov nihče spremljal. Na takšne navedbe so se v IO ostro odzvali in dejali, da lahko posnetke gleda vsak, ki pozna kodo za dostop. V dokaz svojih navedb so podali primer, ko je nekdo na eno izmed kamer postavil škatlo in je bila ta nemudoma odstranjena.

Kokalj je na obtožbe v bran povedal, da je za potrebe sindikata postavil tablo, ki je namenjena le za sindikalne zadeve, in dodal, da te nihče ne uporablja. Glede prepovedi uporabe oglasnih desk je prav tako povedal, da ni prav, da bi se na tablah objavljale “nepreverjene” informacije, to pa naj bi po njegovem mnenju prispevalo k oblikovanju negativnega odnosa do vodstva, kar bi še dodatno zaostrilo situacijo. Tako Kokalj kot drugi predstavniki vodstva so priznali, da je res, da delavci v nočni izmeni za malico dobijo le sendvič, kar je daleč od tople malice, zato bi bilo prav, da ti dobijo nadomestilo v višini polne cene malice. Pri tem pa ni izdal, ali bodo to v praksi tudi izplačevali ali ne, so pa potrdili, da bodo 200 malic, ki so ostale neplačane od lanskega leta, plačali, ko ustrezno preučijo dostavljeni seznam. Glede očitkov izkoriščanja delavcev iz Bosne pa je Kokalj zatrdil, da je bilo zanje v Sloveniji prvotno mišljeno le usposabljanje, in dodal, da ti niso člani sindikata.

Večina vseh članov IO je prepričana, da navedene kršitve predstavljajo grobo kršenje slovenske zakonodaje, in se strinjala s tem, da bo potrebno takojšnje ukrepanje. Vendarle sta regijski sekretar SKEI Dušan Velše in zaupnik Danilo Plut članom IO svetovala, naj glede problema izplačila nadur in ostalih kršitev še ne začnejo z zaostrovanjem. Namesto tega sta svetovala sistemsko rešitev problema na način, da naj uprava do 15. septembra pripravi načrt o izplačevanju nadur in predloži planski načrt, kako bo s tem v prihodnosti, ter v pisni obliki poda odgovor glede ostalih nepravilnosti. Njuno posredovanje je vplivalo na to, da so se v IO odločili, da bodo z zaostrovanji počakali do septembra.

H. M.

 • Olga

  Tako pa izgleda poslovanje, ko ga prevzame povampirjena levica s Forumom 21!

  • Zgornji

   No, saj imamo tudi Druge Pokvarjence … Žal.

 • AlojzZ

  Pa v nekih državah bi vsi sindikati stavkali, to se imenuje solidarnost.

  • karpelec

   Sindikati so samo po potrebi. (samo čigavi?)

 • Novakec1

  Sužnji tiho ne boste dobili pest riža in kozarca vode.

  • sprehajalec

   Ko je na prvem štrajku v Berlinu leta 1950 generalni sekretar KP Nemčije Ulbricht iz balkona vpil delavcem, ki so protestirali, “Tudi jaz sem bil nekoč delavec” so mu vpili nazaj, ja ampak ti si to že pozabil.

   Zakaj se za boj za delavske pravice vedno pojavijo neki predstavniki, ki nikoli niso bili delavci, vključno s teboj? FDV narejen, se greš pa lahko boj za delavske pravice ali kaj?

   • Novakec1

    Kako pa veš da sem FDV- jevc, cepci desnakarski kar povprek okaraktizirate nič hudega misleče komentatorje. V Berlinu si bil najbrž zraven.

    • sprehajalec

     Dišiš po FDVjevcu, nekem borcu za neke pravice pa v iskanju nekega upora. Tvoje roke niso delavske, so navajene mahati okoli sebe, ko razlagaš o globalizmu pa korporacijah, pa izkoriščanju. Lepe in negovane roke…

     Že videno nekoč v zgodovini…

 • ptr

  Prorežimski sindikat SKEI tudi ni hotel opaziti, da Litostroj Jeklo, kjer je zaposlenih precej njegovih članarinoplačevalcev, kar dve leti ni plačeval prispevkov zaposlenim. Ob tem povejmo, da je Litostroj Jeklo oz. Steel edini ideološki naslednik nekdanjih Titovih zavodov, ki še ni podlegel kapitalizmu, vodi pa ga Branko Gnamuš, ki je po vseh merilih “naš” in je bil zraven tudi pri udbovskem “izhlapevanju” Smeltovega premoženja. Ah ja, predsednica SKEI Lidija Jerkić, ki je dve leti mižala ob Gnamuševih rabotah, bo po vsej verjetnosti v kratkem nasledila Semolića na čelu prorežimskih ZSSS, s tem postala “prva sindikalistka” v državi in zastopala interese delavcev v “socialnem dialogu” z ostalimi partnerji (gospodarske zbornice, državne institucije itd.)

  • andreas82

   Ne omenjaj sindikatov, živi dokaz da komunizem nikoli ni bil za delavca!

 • Snorri Sturluson

  Obupno

 • upornik22

  cigani imajo prav kdo bo delal za sužnja tej državi

  • Zgornji

   :-/

 • Mojca pokraculja

  Prebrala samo naslov. Se preden prebeberem celoten tekst, lahko mirno recem, prav je tako, niste sposobni upora. Doklej ta strah, doklej cakanje, doklej ponizevanje!? Kaj res ni jasno, da je treba stvari vzet v svoje roke? Kaksno sporocilo je to lastnim otrokom, zenam, vampirjem, mafiji?!

  • sprehajalec

   Če ni nič na TRR pa položnice je hudič. Žena pa Otroci so pa vsak dan lačni, upori pa ponavadi zelo dolgo trajajo….

   • Mojca pokraculja

    Identicno razmisljanje s tistimi, ki to na lastni kozi dozivljajo.
    Biti svoboden terja odgovornost. Te pa ni, ne do sebe, ne do lastnih otrok. Lepo je biti suzenj! Najlazje!

    • sprehajalec

     Nihče ni suženj, če noče. kje si bila, ko so se lastninske kolobocije isker šle, kje si bila, da bi zahtevala modernizacijo Isker? Zakaj se v iskrah vrtijo stare socialistične mašine, zakaj se dela proizvode, ki jih Kitajec boljše naredi?

     Ni te bilo, danes cviliš, najboljši zaslužki so tam, kjer so velike dodane vrednosti in ne v družbi tistih, ki lahko delajo enako oziroma bolje za manj denarja. Ko kupuješ poceni kitajske gate si zadovoljna, če bi bile te gate 5x dražje, da bi od Beti delavke zaslužile, kar misliš, da jim gre, bi pa spet vpila.

     Gobci ste, napumpani, vse to kar se v iskrah dogaja je posledica zanemarjanja in nikakršnega razvoja, tako porizvodnih zmožnosti, kot metod in načinov. Vse to je posledica “našega” naši žulji, naš zaslužek. In kontrolirane tranzicije socialističnih psihopatov, ki vas še danes pumpajo. Vračamo se na rep Europe, tja torej spadamo.

     • Mojca pokraculja

      Najprej samega sebe vprašaj kje si bil takrat. Jaz vem kje, si lepo povedal, v suženjstvu. In tam si še danes in kar ostani tam.Ti kar misli da nisi. Itak nimaš kaj pametnega povedati, tukaj se nekaj dereš in razsajaš, niti zmerjanje ti ni tuje. Pumpaš se v želji, da ne bi sprevidel kakšen mentalni in siceršnji suženj si. Tvoja volja ni sposobna odvrniti suženjstva, vse si napisal točno tako kot se pričakuje od zvestega vojščaka suženjstva.

     • sprehajalec

      No lepo, da si osvobojena suženjstva. Si dobila kakšno službo v Javni Upravi, da si se sovobodila?

     • Zgornji

      Hmmm …

  • Zgornji

   POČAKAJ ŠE MALO, DA JIM ZAČNEJO OTROCI UMIRATI, IN SE JIM BO ZAČELA PRED OČMI PRIKAZOVATI SMRT , … ŠELE TAKRAT BODO “PREMIKI” …

   • Mojca pokraculja

    Kaj ti govoriš, razloži ta svoj umotvor. Kaj si hotel povedati. Se sploh zavedaš?

    • Zgornji

     No, pa saj ni tako težko razumeti, … ali pač ?
     Ko bodo zaradi vse večje stiske človeštva postalo življenje neznosno, in ko bodo zaradi hude lakote začeli umirati ljudje, otroci itd , potem se bodo začeli premiki v Akciji … po brezobzirnih uporih se bo ta pokvarjena vlkadavina “odstranila” . Še kaj nejasnega morda ? No, zgoraj sem res pozabil navesti Vzrok Krize , ki pa Ni samo v lakoti …

 • Franjo Trojner

  Že 20 let in dlako čez nam vlada politična levica, katere so pred parlamentarnimi volitvami vedno polna usta človekovih pravic in svoboščin, etike, morale, ter pravne države in seveda človeka vredno živlenje. Realnost vladanja levih vlad, koalicij pa je vedno zelo drugačna od tega kaj pred volitvami obljubljajo. Že vsaj 300 podjetij v Sloveniji je izkusilo trnovo pot po kateri danes hodijo delavci Iskre. Kako je mogoče, da sindikati nikoli pravočasno ne ukrepajo? Kako je mogoče, da inšpekcije praviloma nikoli same ne ukrepajo? Kako je mogoče, da pravna država molči in ne ukrepa? Kako je mogoče, da stranka levice SD, katere so vedno samo polna usta zaščite pravic delavcev praviloma nikoli v takšnih primerih ne ukrepa? Kako je mogoče, da leve vlade vključno z etično moralno Cerarjevo ne ukrepa, ukrepajo? Zakaj? Ker se politična levica gre pajdaški kapitalizem in pri tem kot valjar ruši pred sabo vse kar ji je na poti. Ruši ustavo, zakone, delavsko zakonodajo, etiko in moralo, skratka politična levica je uničila pravno državo in s tem tranzicijo. Pri teh umazanih rabotah polotične levici pomagajo njihovi levi sindikati, dominatni levi mediji in podrejen represivni državni aparat. Vpraša se naj pri sebi prav vsak volilec, zakaj so v Sloveniji tako mizerne plače in penzije, kljub temu, da je že 20 let in več non stop levica na oblasti? Zakaj imamo kljub drugačnim obljubam politične levice tako nizek standard? Zakaj ni novih zaposlitev? Zakaj vsi socialni transferji vkup in celo plače, penzije ne omogočajo normalnega preživetja? Zakaj se mladi pospešeno izseljujejo? Zakaj se kljub vladavini levice non stop izigrava delavsko zakonodajo? Zakaj pravna država ne deluje? Zakaj je propadla tranzicija? Zakaj tak kaos v šolstvu, zdravstvu itd.? Zakaj tako velik javni dolg? Zakaj je državna blagajna z skladom za penzijoniste prazna? Zakaj se ne izvede niti ene samcate nujno potrebne reforme? Zakaj tako veliki davki? Zakaj nam propadajo gozdovi? Zakaj nam je vrag vzel lesno industrijo? Zakaj nismo pri hrani samooskrbni? Zakaj vedno državne banke izkazujejo tako velike, milijardne izgube? Zakaj ni zaščiten Teran? Zakaj lahko migranti prosto brez dokumentov prehajajo naše meje? Zakaj naša policija ne nadzoruje naših meja? Zakaj dovolimo, da so Hrvati okupirali del našega morja in ozemlja? Zakaj ob grobih kršitvah ozemljske celovitosti našega teritorija s strani Hrvatov naša uradna oblast ne stori ničesar? Itd.itd………………………………………
  Kako je možno, da se še danes kučan meša vsepovsod zraven in kolo vodi, če ni več predsednik? Kako je mogoče, da še vedno nismo dostojno pokopali vseh žrtev druge svetovne vojne in predvsem tistih, ki so bili izvensodno pobiti po njej? Kako je mogoče, da za te poboje nikoli nikdar ni nihče odgovarjal? Kako je mogoče, da v naši baje demokratični državi še vedno strašijo prebivalstvo vsi ti spomeniki totalitarnemu kumunističnemu režimu? Zakaj se še vedno po njih imenuje vse živo, tudi državne in javne ustanove? Zakaj imamo ceste, da te kap? Zakaj se nas politično veže na Ruse in tiši vstran od EU katera polnopravna članica smo? Zakaj se delajo norca iz vloge predsednika države? Zakaj smo odlikovali državljane, ki so bili proti osamosvojitvi? Zakaj v naši državi ni pravičnih volitev? Zakaj parlament ne sprejme resulucijo EU, ki izenačuje vse tri totalitarizme? Zakaj naša uradna leva oblast, vlada, koalicija, dominatni levi mediji in vsa civilna leva združenja ne marajo domoljubov, svojega Slovenskega roda, narodne zavesti, vernih sodržavljanov, tradicije in običajev? Zakaj, zakaj …………???? Odgovor na vsa zastavljena vprašanja bo najbrž tak, da je politična levica in vse njene dosedanje vlade, koalicije glavni vzrok vseh problemov, ki nas tarejo in ne del njihovih rešitev!

  • Zgornji

   AAAMEEENNNNNNN !!! ! !!! DOOBRO NAPISANO. ODGOVOR PA JE PO MOJEM MNENJU ZATO, KER SMO POSTALI POKVARJEN NAROD, POLN ZLOBNIH IDIOTSKIH POKVARJENCEV, KI SO SE PRIGREBLI NA OBLAST IN VLADAJOČE POLOŽAJE !!! ! !!! IN, KDO BO TU NAREDIL PRAVI RED ? NI GA, GA NI … ŠE NE ŠE . MA, ŽE TOLKO LET ČAKAMO, DA BO PREJ KONEC SVETA KOT PA MI DOČAKAMO PRAVO IZBOLJŠANJE …

 • RATATA

  Ljudi na svetu je preveč.
  V Sloveniji so se domači ljudje polenili in pomehkužili, politika priseljevanja pa je takšna da omogoča enostaven uvoz južnjakov.
  Sindikati so zlizani z vodstvi družb in si tega imena ne zaslužijo.
  Lastniki in vodstvo družb se ne bi tako obnašali, če bi firme ustanovili in jih sami spravili v življenje ali pa kupili s težko prigaranim denarjem ter odrekanjem, ne pa ukradli firmo ali pa denar zanjo.

  • Zgornji

   TOOOOOOOČNO TKOOOOOO !!! ! !!! AMENNN !!! ! !!! AMPAK, KDO BO TO ZDAJ V PRAVI RED SPRAVIL ??? NI GA, … GA NI , … (še) … Žal.

   • RATATA

    Tisti “še” v oklepaju mi upanje budi ! Hvala za upanje.

    • Zgornji

     Hmmm, … ja … samo na Tistega v “Oklepajih” bo treba žal počakati na po Koncu sveta , … prej pa zelooooooo Težko da bo kak Pravi rešitelj … zato pa Bo Mnooooooogo Lažnih “rešiteljev” , beri Hinavcev , ki bodo prepolni obljubsamo še Bolj zavajali in potiskali vse narode v Bedo … !!! Žal.

     • RATATA

      Eh taZgornji. Tega pa ne bom prebral, saj praviš da bo treba počakati do konca sveta … in da bo mnogo lažnih rešiteljev – hinavcev in da bomo v bedi… tega ne bom prebral no!

 • indijanka

  Članek bi bil zanimivejši, če bi pojasnil razlog nastanka nadur. Gre za obstoj, sezonsko naravo proizvodnje ali pohlep. Komunikacije v tem podjetju očitno ni. Kar je pripeljalo do posebnih oglasnih desk, kamer in nelegalnega zaposlovanja tujcev. Malica? Država bi z nasvetom zagotovo lahko pomagala pri malici. Poslanci namreč malicajo v izjemno organizirani kuhinji, kjer si za malo lahko privoščijo veliko. Tile Sindikati bi morali izboriti za vse nas, da se tak model dobre prakse prahranjevanja uvede v celi državi. Tudi v dotičnem podjetju.

  • Sodni dan

   V vsakem podjetju isto premalo zaposlenih razlog pa tudi isti povečan obseg dela !

 • Mojca pokraculja

  Veliki umetnik Roberto Benigni, je takole razložil kaj pomeni biti svoboden. Ne glede na to, da je v italijanščini, mislim, da vsaj zadnji stavek pove vse.
  Velikokrat ne gre za pomanjkanje svobode, ampak zato, da manjka svobodnih ljudi.

  ROBERTO BENIGNI
  Essere liberi
  Viaggio nel deserto .. Finché il faraone cede e lascia andare tutto il popolo. Libero nel deserto. Ed ecco che comincia l’esodo vero e proprio. Quasi un milione di persone che si mettono in cammino e vanno finalmente liberi. La libertà vediamo subito che cos’è. Camminare insieme, muoversi, andare. Da schiavi si sta fermi: ci insegna subito delle cose immense. E Dio cammina davanti a loro, una speranza in cui credere, qualcosa da fare, qualcosa da amare. Questa è la liberta. Ma il faraone ci ripensa perché è rimasto senza schiavi. Alllora raduna tutto l’esercito e l’insegue. E qui lo sappiamo, comincia tutta quella serie di prodigi: il Mar Rosso che si apre. Due muraglione d’acqua per far passare il popolo e affogare gli egiziani. Il miracolo forse più strabiliante e più famoso di tutti i tempi… Dio li salva con la sua magnificenza al popolo d’Israele non basta. Cominciano a lamentarsi perché stanno male, hanno fame: le famose mormorazioni.. E qui si sta male, si mangiava meglio in Egitto, là c’era il pane e delle cipolle grandi così. Mormorano, protestano continuamente. Ora sono liberi, ma vogliono tornare indietro. Rimpiangono l’Egitto quando erano schiavi. Preferiscono le cipolle alla libertà.

  Imparare la libertà Essere liberi non è facile! Per il Signore fu più facile togliere gli ebrei dall’Egitto, che l’Egitto dal cuore degli ebrei. Perché la libertà – qui insegna delle cose immense – è faticosa, vuol dire crescere, diventare uomini. Essere responsabili delle proprie scelte. Per questo tanti non lo vogliono. Invece Dio nell’esodo Dio vuole proprio questo. Vuole che noi impariamo la libertà. Non c’è niente di più difficile è imparare ad essere liberi. Tante volte non è che manca alla libertà, mancano proprio gli uomini liberi!

  • dob

   ROBERTO BENIGNI
   Biti svobodni
   Potovati skozi puščavo… Dokler faraon ne odneha in pusti oditi celotnemu ljudstvu. Svobodni v puščavi. In tako se prične eksodus, tisti pravi, resnični. Skoraj milijon se jih je odpravilo na pot, končno se počutijo svobodne.

   Pa poglejmo, kaj je ta svoboda. Hoditi skupaj, se premikati, odhajati v neznano. Ko si suženj, si na mestu, takšno stanje te pa takoj nauči velikih stvari.
   In Bog hodi pred njimi, predstavlja jim upanje v katerega verjamejo, imajo nekaj, kar bodo lahko počeli, cilj, namen, imajo nekaj, kar bodo ljubili. To je svoboda.

   Toda faraon si premisli. Ostal je brez svojih sužnjev. Zbere vojsko in jih zasleduje. In tu so potem sledili, kot vsi vemo, en čudež za drugim, Rdeče Morje se razpre, morje se razdeli in postane stena iz vode z obeh strani prehoda. Prepusti ljudi, da gredo skozi, nato pa potopi Egipčane, ki jih zasledujejo. Čudež, morda največji vseh časov, ker je najbolj znan od vseh čudežev…. Bog jih reši s svojo veličino, toda ljudstvu Izraela to ni dovolj.
   Pričnejo se pritoževati, ni jim dobro, lačni so. Tu jim je slabo, lakoto težko prenašajo, tako mrmrajo med sabo, te so njihove slavne tožbe. Ni nam dobro, bolje smo jedli v Egiptu, tam je bilo kruha na pretek, in čebule so bile takooo velike! Mrmrajo in pritožujejo se brez konca. Zdaj so svobodni, toda radi bi se vrnili nazaj. Obžalujejo, da so zapustili Egipt, ko so bili sužnji. Raje imajo čebulo od svobode.

   Učiti se Svobode ni lahko! Gospodu je bilo laže spraviti Hebrejce iz Egipta, kot Egipt iz njihovih src. Kajti, svoboda nas tu uči velikanske reči, denimo to, da se je zanjo treba truditi. Svoboda pomeni hoteti odrasti, postati človek, ljudje, odgovorni za lastne odločitve. Zato je mnogi ne marajo. Toda Bog z eksodusom hoče natanko to od nas. Hoče, da se naučimo biti svobodni.

   Mnogokrat ni svoboda tista, ki jo toliko pogrešamo, temveč pogrešamo ljudi, ki znajo biti svobodni!

   • Mojca pokraculja

    Hvala za prevod dob. Zelo lepo od tebe, da si se potrudil. Meni se ni dalo, priznam. Zdaj bodo lahko prebrali tudi drugi, ker je vredno prebrati.

    • dob

     Drago Jančar je zelo hitro pogruntal, da osamosvojeno Slovenijo daje ista bolezen, ko je napisal EGIPTOVSKI LONCI MESA.

     Slovenci so se ustrašili lastne svobode in zlezli nazaj kučanu v rit na toplo.

 • Antonius

  Človek težko zapiše, ker gre za okradene delavce, pa vendarle?! Posraneti se obnašajo kot mone.
  Ne vem, a čakajo na bleferskega Semoliča, da jim bo pomagal? V rokah imajo generalni štrajk, ki bo Šešoku zelo hitro izračunal, da se mu ne bo izšlo. Pogodbe dobavljenega so vezane na čas, čas je pa zelo pomembna valuta med pogodbenimi obveznostmi.
  Zadnje, kar Šešok potrebuje je, da ga njegovi kupci uvrstijo med nezanesljive dobavitelje. Delavci ga s štrajkom lahko zelo trdno držijo za vrat, samo organizirati se morajo.
  Česa se neplačani delavci bojijo. Z Bosanci si bo Šešok lahko pomagal samo v Bosni, ker vsem v Semiču niti ne more čez noč zagotoviti stanovanj.
  Zahtevati bi morali pogovor in se pogajati z lastnikom podjetja Šešokom, ne pa z nekim direktorjem, ki dela po navodilih lastnika podjetja.
  Štrajk je čudežno zdravilo lastnikom podjetja, ki so pozabili, da tudi v delavski segedin sodi meso.

  • traktor

   Pizda, saj niso v lagerju. Nihče jih ne sili delat s puško. Prej bodo spokali boljše bo. Ne vem, res same riti.

 • Zgornji

  POKVARJENEGA POHLEPNEGA ZLOBNEGA DIREKTORJA ROKA KOKALJA TAKOOOJ ZAPRET, TOVARNO PA DATI DELAVCEM, OZIROMA KAKEMU BOLJŠEMU UPRAVITELJU, KI BO ZNAL POSKRBETI ZA MALE LJUDI , DELAVCE !!! ! !!! AMENNN !!! ! !!!

  • dr Janez Sveti

   Kupi kakšno tovarno in pokaži, kako se dela!
   DR Janez Sveti svetovalec

   • Zgornji

    Imam firmo, ki čedalje Bolje posluje, tako da Vem , kako se to Dobro dela , če le imaš Prave Sodelavce okrog sebe , ne pa takih kvazi “svetovalcev” ( beri bluzatorjev) kot si ti !!! ! !!! In, vseeno hvala za nasvet, ampak Ne hvala :-P ;-) :-P

    • dr Janez Sveti

     Ko prebiram tvoje komentarje, vidim po izražanju in načinu razmišljanja, da nimaš nobenega podjetja z zaposlenimi.No razen, če si gradbenik in delaš fasade,
     DRJanez Sveti svetovalec uprave

     • Zgornji

      Ti vidiš Samo Tisto kar sam hočeš, tako da ti lahko še Obrazložim da naša firma posluje od leta 1992 , da neboš zopet tako Nesveto-Presneto Zmeden kot si že itak povsem . In, naša firma se ukvarja s Strojništvom / kovinarstvom , da neboš še bolj presnetoNesveto Zmoten !!! :-P Pa tudi celo zaposlene Ima , od leta 1999, da neboš še totalno črnuharsko zmotno grešno nesveto zavedeno slep.
      Lp od nesvetega zmotnega črnega grešnika .

     • dr Janez Sveti

      Kaj se razburjaš? Namesto, da bi napisal ime podjetja in se pohvalil, sedaj nekaj tu nam razlagaš, kot bi si izmišljeval. Kaj se jaz motim? Lepo povem in to je to. Prepričal me nisi.
      DR Janez Sveti bizi.si

     • Zgornji

      Heh, ja, res, lepo poveš, a Vse napačno in Zmotno, zato ker govoriš samo tisto kar tebi paše . Motiš se pa o Vsem že od Samega Začetka . In, če bi se razburjal, potem bi pisal z Velikimi ČRKAMI , … podobno kadar samo “poudarjam”. No, torej si se motil tudi glede moje “razburjenosti” … :-P
      Zmotnež pa tak , … prej Črni kot “sveti” , … razen če je zate tema svetloba, … potem je pa vse Logično … ;-)
      In lep + Bolj Logičen večer ti želim še naprej ;-)

     • dr Janez Sveti

      Blablababla..lažeš in nakladaš!
      DR Janez Sveti resnicoljub

     • Zgornji

      Kaj lažem ??
      A da se ne razburjam ??
      Hja, to je pa precej relativno, tako da je skoraj isto kot če bi tebi rekel da si z svojo razburjenostjo pravkar iz Idrije ušel … :-P

     • dr Janez Sveti

      Ah, da no. Odgovori, ki kažejo nivo inteligence. A imaš tudi ti kakor XTC ali kaj je že sorodnika v Polju, ki me ima zaprtega v kleti desno ali levo, saj ne vem?
      A se zavedate, da pokažete sojo širino duha in inteligence s svojimi komentarji?
      DR Janez Sveti genij

 • RATATA

  Kar se izvedbe dela tiče, tudi slabo plačanega ali nevarnega, zdravju škodljivega, je znano, da si navaden delavec dopoveduje “če ne bom jaz to naredil, bo pa nekdo drug, saj jih mnogo čaka”.
  Fama, da bodo s štrajkom potegnili “taslabo” delavci, je prisotna popolnoma zaradi pokvarjenih nastavljencev, ki jim nezasluženo rečejo sindikalni zaupniki. Včasih so zrihtali krompir, danes pa še tega ne!
  Če zdajle izpadem levičarski, mi je prav malo mar, tako kot je malo mar tistim levičarskim bivšim prisklednikom, ki so na osnovi političnega položaja v prejšnjem sistemu postali lastniki firm ne abnormalen način v zdajšnjem sistemu.
  Lastnik firme ne more biti levičar, lahko ima le socialni čut, kot ga imam jaz, ki se imam za desničarja, predvsem pa protikomunista.

  • traktor

   To, stari. In tudi, ko je potrebno kaj donirati in za koga poskrbeti, levičarjev ni nikoli zraven.

   • RATATA

    Zraven so, ampak samo na fotkah, dajo pa nič, sploh ne svojega – ukradenega!
    Tuk jih mam pouno pizdo, dab ga ta moment frdirbu vsaj enga za muštr!

    • traktor

     No zdej, ko si glih potegnu, ti pa lohk povem kdaj bo pr nas boljš. Pr nas ne boljš vse dokler, enkrat eden ne po enga frdirbu zarad tega, ker je neki naredu, pa ne bi smel, in pa, da bi moral neki nardit pa ni. Poznal sem privatnike, ki so jih na hard nafukal, ostal so jim dolžn ceuga fuka, pa so namesto njih fental sebe al pa pustil, da so sami čist propadl zarad teh barabinov.

     • RATATA

      Jaz sem ornk jezen na te, ki jih omenjaš, ko niso ukrepal čeprav nimajo kaj za izgubit, ker so izgubili vse. Prav imaš in dobro veš, kot jaz, da demokratično ne bo šlo. Samo “drastično”, če.

 • dr Janez Sveti

  Dajte odpoved. Če pa uživate v poniževanju, vas lahko za isti denar tudi jaz.
  DR Janez Sveti pljuvaec

  • Razocarana

   Ko se to začne dogajati, namesto da bi delodajalci izboljšali delovne pogoje, začnejo pa jokati kako ni delovne sile in da Slovenija potrebuje uvoz tujih delavcev. Tako kot Pošta. Domačini niso pripravljeni za malo denarja delati po cele dneve, pa zato zdaj pošta uvaža v Slovenijo kot poštarje Bosance. In po novem Sloveščina ni več obvezen pogoj za delovno mesto poštarja.

   • dr Janez Sveti

    Za reklame raznašat je dober vsak.
    DR Janez Sveti Advajzer

   • traktor

    Še slabše bo. Ker, kot praviš, vse več jih je, ki niso pripravljeni delati in jih v bistvu vse več živijo tisti, ki vseeno še delajo. Tako so zafukali celo Afriko. Ljudi so naučili, da se da živeti brez dela. In ti ljudje so paraziti, živijo na račun drugih, tistih, ki delajo. Ljudem moraš dati delo in pošteno plačilo. Tega pa ne moreš, če ti država pobere več, kot polovico ravno zaradi tistih, ki nočejo delati.

 • Razocarana

  In In kje so vse državne in nedržavne institucije, ki so plačane ravno za to da se take stvari ne dogajajo? In kje so tiste nevladne organizacije, ki cuzajo denar iz proračuna za to da opozarjajo na nepravilnosti in se zavzemajo za malega človeka? Eni so prezapolsleni z lastno pomembnostjo in se ukvarjajo sami z seboj, medtem ko drugi iščejo ko drugi iščejo načine kako bodo iz proračuna potegnili še več denarja.

 • Slovenka

  Pisalo se je leto 2007. Množične demonstracije zaradi slabega položaja delavcev in zaradi kršenja njihovih pravic. Kdo je bil v prvih bojnih vrstah? Proletarec Danilo Türk z jeznim, mračnim izrazom, ogorčen nad bednim stanjem delavstva. Poleg njega druga nesrečnica z bednimi dohodki in večno težavo, kako priti skozi mesec s skromnimi dohodki, Darja Lavtižar Bebler. Bili so seveda tudi drugi, vendar se vseh ne spomnim. Vem pa, da omenjena državljana nikakor nista bila osamljena v svojem pravičnem boju.

  Leto 2017. Semič. Kje je Turek? Kje je Beblerca? Kje so vsi ostali borci za delavske pravice iz leta 2007? Če jih kdo vidi, a jih lahko vljudno pošlje v Semič, da opogumijo tamkajšnje zaposlene v boju za njihove pravice? Hvala.

  • traktor

   Pri nas v glavnem stavkajo gospoda z Ray Ban očali na nosu in Audiji na službenem parkirišču, oblečeni po najnovejši modi. Vsaj take vidimo zraven Štruklja na tv. Ostali samo trpijo in čakajo. Namesto, da bi takoj, ko vidijo one, iz prvega stavka s Štrukljem na tv, šli na cesto. Jebemti, če je vojna je vojna za vse.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!