Avstrija uvaja diskriminatorno zakonodajo za slovenska podjetja, naši pa molčijo

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Foto: epa

Kaj bo storila vlada Mira Cerarja, da se ne bi uresničile besede avstrijskega odvetnika o izbrisu slovenskih podjetij z avstrijskega trga?

Poslanec SDS Franc Breznik je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z diskriminatornimi pogoji, s katerimi se soočajo slovenska podjetja, ki delujejo v Avstriji. Avstrijska vlada oziroma parlament sta namreč sprejela diskriminatorne in nesorazmerne zahteve za poslovanje slovenskih podjetij v Avstriji. Zaradi njih so pravila poslovanja za podjetja iz Avstrije drugačna od pravil za tuja podjetja, četudi so iz Evropske unije.

Diskriminirana so samo slovenska podjetja
Breznik ugotavlja, da so z novimi pravili poslovanja prizadeta predvsem slovenska podjetja, zato je že več kot sto slovenskih podjetij preko odvetniške družbe vložilo pritožbo na evropsko komisijo. Odvetnik te odvetniške družbe je izjavil: “Avstrija samo testira, kako daleč sme iti v kršenju evropskih načel skupnega trga in pretoka dela in storitev. Računajo, da lahko s tem zdržijo tri ali štiri leta in v tem času povsem izbrišejo slovenska podjetja s svojega trga.” Kot najbolj problematične določbe v novi zakonodaji, ki v Avstriji v veljavo vstopa z novim letom, vidijo obvezno stalno razpoložljivost plačilne dokumentacije in nesorazmerno visoke sankcije.

Poslanec SDS se ob tem sprašuje, zakaj slovenska vlada ni posredovala že pred sprejetjem diskriminatorne zakonodaje, predvsem pa, kaj bo ta ista vlada storila, da se ne uresničijo besede odvetnika o izbrisu slovenskih podjetij z avstrijskega trga. Prav tako je na Vlado naslovil vprašanje, ali lahko le-ta v primeru, da se uresničijo besede odvetnika o izbrisu slovenskih podjetij z avstrijskega trga, oškodovanim podjetjem pomaga pri povračilu oziroma izterjavi poslovne škode? Če da, kako, od koga in na kakšen način?

Nova zakonodaja v Avstriji zahteva, da ima izvajalec storitev plačilno dokumentacijo stalno na razpolago, tudi če gre le za kratkotrajne storitve. Poleg tega mora biti vsa dokumentacija prevedena, ves čas aktualizirana in v celoti dostopna. In če se tega ne upošteva? Predvidene kazni so po novem tudi do 80 tisoč evrov, kar je za povprečnega manjšega slovenskega podjetnika ali obrtnika vrtoglav znesek, ki bi marsikateremu podjetniku popolnoma onemogočil poslovanje ter ogrozil njegovo finančno eksistenco. Ob tem slovenski podjetniki, ki poslujejo tudi v Avstriji, opozarjajo, da Avstrija ne želi zaščititi njihovih delavcev, kot zatrjuje, temveč potisniti slovenska podjetja na stranski tir.

M. S.

 • tarantela

  Mogoče bi malo napisali, kakšne in katere so ter razlike? Hvala!

 • dež

  Kao da Slovenci “balkanske” poslovne navade poskušamo prenesti tudi v Avstrijo, a se jodlarji kao s tem ne strinjajo. Sem prav razumel, in če nisem, v čem je potem problem ?

  • Borut Stari

   Problem je, da se tem navadam balkanski socialistično usmerjeni “poslovneži” ne želijo odpovedati in prodajati drugim.

 • AlojzZ

  Mogoče bi pa morali malo napisati, ali želijo preprečiti sledeče pojave:

  Morda Cerarjeva vlada goljufa tudi vas: Državno podjetje Litostroj jeklo že tri leta ne plačuje socialnih prispevkov svojim delavcem, zato jih čakajo mizerne pokojnine
  http://nova24tv.si/aktualno/morda-cerarjeva-vlada-goljufa-tudi-vas-drzavno-podjetje-litostroj-jeklo-ze-tri-leta-ne-placuje-socialnih-prispevkov-svojim-delavcem-zato-jih-cakajo-mizerne-pokojnine/

  Hvala!

  • Nata

   in mene najbolj zanima, kako lahko to delajo ????
   Delajo pa na veliko .Če en ubogi mali SP ne plačuje, se mu pa vsedejo na račun

   • traktor

    In to takoj.

 • montyamp

  Pred 100 leti je bila Avstroogrska najbolj razvita na svetu .

  Zakaj bi bilo danes drugače ???
  Avstrijci so se pre-pozno zbudili , če bi bilo po moje , vukojebistanske golazni , kot so balkansko kontaminirani ” poslovneži ” , ne bi spustil v državo .

  Prekleta banda komunist – fašistipna je na uničevalskem pohodu .

  Bravo Avstrijci , če rabite pomoč pri iztrebljanju expedicije neligitimno izvoljenega morilskega potomstva Stalinove glistavosti se obrnite name .

  Plebiscit je samo še vprašanje časa .

  Anschluss nazaj k Avstriji , rabimo drugi tir , potomstvo Marije terezije ga bo zgradilo prej in ceneje , kot kurćanistična udbopartijska horda banditskih pohabljencev .

  Bravo Avstrija , samo DERATIZACIJA KOMUNISTIČNE GOLAZNI VAS – NAS REŠI .

  DONIRAM TAKOJ !!!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + +

 • Franc Šink

  Avstrija hoče samo red.Tja spada tudi plačilna dokumentacija.Le zakaj se je bojijo?

  • Shalalabayzer

   Ugibam, da zato, ker so naše firme nategnile dovoljšnje število delavcev…in ti delavci so bili breme avstrijskih poroštvenih skladov.

 • totex39

  V Avstriji je potrebno uvesti tako zakonodajo, ker je tam veliko podjetnikov iz bivše Juge, ki imajo slovensko državljanstvo in mislijo, da bodo lahko tako sprevrženo delali tudi v Avstriji kot pri nas. Za prave slovenske podjetnike tak način dela sploh ni problem.

 • Johan

  Edino pravilno, Slovenija je okužena do skrajnosti !!

 • Nata

  In, kaj bo storil A. Van der Ballen ?? Nič ………imajo veliko migrantov, ki jih morajo sprejeti………nas bodo odpikali.
  In kaj bodo naredili naši ? Briga jih tisto, kar jaz nimam !! Torej – nič .
  Vendar pa mislim, da imata totex in Šink prav. Red mora biti.
  Če bi bil tudi pri nas………..

  • Steiermark

   Nata , mislim, da problema ne razumeš dobro. Ta zakon se bo dotaknil “naših podjetnikov”, kot so npr. gradbinci (v glavnem neslovenci…..vsi vemo kdo so in kdo so njihovi delavci….) in druge podobne storitvene dejavnosti, ki za opravljanje dela v Avstrijia, pripeljejo svojo delovno silo iz Slovenije, jih plačujejo po pogojih, kot veljajo za Slovenijo – mizerne in neredne plače, sami , lastniki firm, pa mastno zaslužijo – kasirajo na račun izkoriščanja svojih sužnjev. In edino pravilno je, da Avstrijci naredijo red, tudi na tem področju! Avstrija ni balkan. Za migrante, pa se ne sekiraj, ker “oni nisu došli, da rade, nego da zarade”…… lenuhi in od države vzdrževani kamelarji….

   • Nata

    Hvala . Seveda imaš prav . Saj je tudi meni jasno.
    Vendar, po moji stari navadi nisem prepričana, da bo delovalo, kot so si zamislili . In, moram kaj čivkniti tudi v tej smeri !

 • KIKI

  Slovenci v Avstriji so pridni delavci in kot take jih poznajo tudi oni in jih cenijo.
  Njihovi pogoji so jasni, zakoni so urejeni. Ne glede na njihovo vlado (levo, desno),
  veljajo ista pravila za vse. Poznam cele družine, ki so se odselile “čez” mejo in
  normalno funkcionirajo (tudi šole in zdravstvo). Jasno pa je: za dobro plačilo
  velja le dobro delo!

 • Anonimni_Profesor

  Ko smo bili povezani z zahodnimi Slovani v Samovi zvezi nas Tevtoni niso uspeli premagati. Potem smo se znašli v navkrižnem ognju med njimi in Avari. Naša Karantanija, napredna dežela za tisti čas je bila zasedena.

  Tudi danes bi nam koristila povezava z zahodnimi Slovani in tudi Ogri, so v skoraj vseh pogledih pametnejši od Tevtonov, ki bi nas morali potem obravnavati z dosti več rešpekta.

 • Stajerka

  takšen sloves so si “slovenska” podjetja sama izborila v tujini…….Avstrijci niso priplavali po župi, da ne bi vedli, da plačujejo storitve po tržni ceni, čeprav nižje od avstrijskih storitev, istočasno so pa delavci deležni albanskih plač – pa še teh ne vidijo večkrat…….razlika je več kot očitna……
  čeprav je Avstrija kapitalistična država, si lahko VSE postkomunistične združbe vzamejo vzgled, da je v tej strogo kapitalistični državi DELAVEC NA 1. MESTU in zaščiten kot največji diamant…….za pošteno delo – pošteno plačilo…….ne bodo uspeli, sem pa 100%, da bodo v tem časovnem obdobju dosegli vsaj malo regulacije, predvsem pri neresnih podjetjih …..
  tudi kar se sociale tiče, so Avstrijci svetlobna leta pred nami….pa ne vem, če imajo to glih zapisano v ustavo!!!

 • Borut Stari

  Avstrija zelo dobro pozna balkansk socialistične navade pri poslovanju in plačevanju zaposlenih. Molje ne bodo spustili v svojo volno.

 • Marija

  Kaj vidi g. Breznik tu problem. Avstrija pač hoče red,kot ga ima pri svojih državljanih. In našo podjetniki se bodo pač morali navaditi tega. V Avstriji ne morejo vsi legalno krasti kot pri nas. Tam je red. Jaz ga poznam in zato je Avstrija tako daleč pred nami. Na žalost se tu ne morem strinjati s g. Breznikom. Pa tudi ne da je SDS sodeloval pri tem na novo hitro sprejetem zakonu o razlastninjenju premoženja.

 • Fireblade

  tudi komunisti pod alpami diskriminirajo podjetnike .. revolucionarni javni sektor pobere 60% zasluženega denarja!

 • Jovo Jamnica

  Keri so zaj “naši”? Kaj Breznikof Franc (Franjo) ni naš???

  • Olga

   Kaj vam je storil človek, ki sprašuje in govori RESNICO?

   • Jovo Jamnica

    Resnica je edino, da je pretpise treba v razviti državi spoštovat. Naše so komiji navadli, da je frajer tisti, keri jih krši. Zato pa mamo na oblasti same take, keri so imuni na kršitve. Nas, “drugorazredne” pa oberejo do kosti, če se minimalno pregrešimo proti zakonu… Veš mogoče, kaj je ovi Franjo v svojem živleju naredo za Slovence korisnega več, ko oni jegof sokrajan Vogrinof Ivan (Josip)???

 • Olga

  Kdaj so se pa levičarji borili za slovenske narodne manjšine in interese naših ljudi in podjetij v tujini?!!

 • Marjan Smrekar

  Če sem prav razumel, to prizadene vsa podjetja, ki prihajajo iz tujine in so ne-nemško govoreča, kar pa niso samo iz Slovenije.

 • Viktorh

  “Nova zakonodaja v Avstriji zahteva, da ima izvajalec storitev plačilno dokumentacijo stalno na razpolago, tudi če gre le za kratkotrajne storitve. Poleg tega mora biti vsa dokumentacija prevedena, ves čas aktualizirana in v celoti dostopna.”

  Sumim, da so pogruntali mentaliteto naših, ki radi skrivajo, prikrivajo, goljufajo…
  Če bo vse v redu, ne bo kazni.

 • xtc

  Težava je v tem ;DA SO SE avstrijci naveličali;slovenskih “poslovnežev in pojetnikov”;ki slovenske manire in poslovnost;skušajo na vsak način udomačiti tudivAvstriji:

  • Anonimni_Profesor

   Eh, saj Tevtoni niso nič boljši. Spomni se Riedla, kako so skoraj potunkali Janšo, kot stransko žrtev svoje lastne korupcije.

   • xtc

    Pusti specifičen pimer;očitno nisi iz gospodarstva kot jaz:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!