Borut Jamnik, pravi grobar Cimosa, na katerega režimski mediji namerno pozabljajo

Borut Jamnik (Foto: STA)

V slovenskih medijih je bilo v zadnjih tednih o težavah podjetja Cimos prelitega na tone črnila, najpogostejši krivec pa je bil sosed – Hrvaška. Da za nagajanje Hrvatov, ki naj bi preprečevali prodajo Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria iz Vicenze, ni kriv samo nesposobni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, danes znova opozarja tudi Bojan Požar, ki na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije piše predvsem o pomembni vlogi Boruta Jamnika, enega izmed najbolj zlogasnih stricev iz ozadja, člana Foruma 21, ki sicer velja tudi za grobarja slovenskega gospodarstva.

V političnih in gospodarskih krogih bi danes težko našli koga, ki se mu ne bi dvignil pritisk ob omembi imena Borut Jamnik. Gre za enega najvplivnejših ljudi v slovenskem gospodarstvu, za ambicioznega in preračunljivega človeka, o čemer so v preteklosti že pisale tudi Slovenske novice in naš medij. Jamnik je leta in leta načrtovano gradil svoje lastno socialno omrežje, do moči pa so mu pravzaprav pomagali tudi slovenski mainstream mediji na čelu z Dnevnikom in Financami.  Da je Jamnik kot parazit, ki ga je iz slovenskega gospodarstva že dve desetletji nemogoče odstraniti, so osamljeni slovenski novinarji v preteklosti že večkrat opozarjali, njegov vpliv pa je delno uspelo omejiti samo vladi Janeza Janše.

Finance so glasilo Boruta Jamnika, predvsem ko gre za obračunavanje z nasprotniki. Kanal A pa je izpostava programa POP TV, ki zagovarja upravljalce državnega premoženja, ki odločajo o delitvi večine oglaševalskega denarja. Na prvem mestu je to Borut Jamnik, poleg njega pa tudi drugi strici iz ozadja, kot so Zemljarič, Kocijančič in Isajlović.

Naj spomnimo. Boruta Jamnika je kot čudežnega dečka v slovensko državno ekonomijo pripeljal Bruno Korelič. To je dolgoletni predsednik uprave Luke Koper ter alfa in omega primorskega gospodarstva, od Istrabenza do Cimosa. Korelič spada v skupino t. i. old boysov, podobno kot omenjeni trije strici.

Bruno Korelič se od upokojitve praktično ni pojavljal v javnosti, veljal je celo za bolnega. Poskrbel je za vtis, da nima nobenega vpliva več. V resnici pa je prek svoje mreže še zmeraj obvladoval vsa ključna primorska podjetja, pri čemer mu je zvesto pomagal njegov protežiranec Borut Jamnik.

Področja delovanja posameznih stricev v času debelih krav so bila natančno razdeljena, ni bilo nobenih težav. Ko pa je prišla kriza, so se korita začela krčiti in denarja je začelo primanjkovati. Izgubili so molzne krave, kot sta bila Istrabenz in Cimos, celo Splošna plovba je na kolenih. Ostala je le še Luka Koper.

Kot navaja portal požareport.si je predsednik uprave Modra zavarovalnica, Borut Jamnik, v resnici glavni pozabljeni junak Cimosa. Modra zavarovalnica je bila namreč do prevzema bank največji delničar Cimosa, Jamnik pa kot prvi človek Modre zavarovalnice Cimosov ključni igralec na slovenski poslovno-politični sceni. “Jamnik je takrat v ožjih krogih razlagal, da Cimos vodi zato, ker je, prvič, največji delničar, in drugič, ker je domačin z Obale. Na eni od sej nadzornega sveta Pivovarne Laško (Jamnik je bil nadzornik laških pivovarjev od junija 2011 do junija 2013) pa je celo poučeval Dušana Zorka, predsednika uprave Pivovarna Laško, da morajo v Laškem delati tako, kot delajo oni v Cimosu,” navaja novinar Bojan Požar.

Zaradi izčrpavanja podjetja so v Cimosu v kratkem času uspeli ustvariti kar polmilijardno izgubo, Pivovarno Laško pa je za nekaj več kot 223 milijonov evrov kupil pivovarski velikan Heineken. Zanimivo, Dušan Zorko je vseeno ostal predsednik uprave.

Bojan Požar navaja še primer, da je bila vloga Boruta Jamnika v Cimosu ključna za niz dogodkov, ki so sledili: “To dokazuje tudi njegova izjava za Delo 12. marca leta 2014, ko je suvereno napovedal, da bodo banke kapitalizirale terjatve do Cimosa. Cimos naj bi bila preveč pomembna družba, da bi kdorkoli počel karkoli.”

Kljub trenutnemu stanju v Cimosu Borut Jamnik za svoja dejanja nikoli ni odgovorjal, saj je še vedno na čelu Modre zavarovalnice, njegov osebni račun pa se samo krepi, saj že vso svojo poslovno kariero upravlja tuje, tj. državno premoženje, od Hita, Probanke in Kapitalske družbe do Modre zavarovalnice, še navaja Požar.

Zanimivo se je torej vprašati, zakaj slovenski mainstream mediji Jamnika ne izpostavljajo kot enega glavnih krivcev za nastalo bančno luknjo.

L. S.

 

 • dr Janez Sveti

  Lepo je v naši domovini krast.
  Dr Janez Sveti poet

 • Vojteh Dovč

  njegov vpliv pa je delno uspelo omejiti samo vladi Janeza Janše.

  njemu res vse uspeva. janša za predsednika

  • slosin

   …končno si spregledal…

 • Vojteh Dovč

  njegov vpliv pa je delno uspelo omejiti samo vladi Janeza Janše.

  sds-u pa res vse uspeva . komi čakam da pridete na vlado ,. janšo za predsednika

 • RATATA

  Kar nadenj. Z vsemi topovi.
  Moral bo sesti, saj itak mi vsi vemo, da je lopov.

 • VERZIFIKATOR

  Bor Jamnikar

  JAMSKI ČLOVEK

  Bo že res, da je iz jame,
  saj je jamsko vse na njem,
  se bojim, ko ga uzrem,
  strah nov vsakič zleze vame.

  Enim strah se votel zdi,
  pa je pravi, iz votline,
  zre iz jamske te globine
  par izdolbenih oči.

  Jamski človek ali kaj,
  vprašam malce se prestrašen,
  on pa zdi še bolj se plašen,
  trza na prav vsak migljaj.

  Plašno gleda, prisluškuje,
  ko se znajde zunaj jame,
  brambni položaj zavzame,
  s tem se modro zavaruje.

  Si nadene jamski suknjo,
  ko gre javno govoriti,
  vsem pa hoče sporočiti,
  da ni kriv za strašno luknjo.

  Zbegano na moč, izjemno,
  modre gledajo oči
  in izraz iz teh žari,
  da jim bliže je podzemno.

  Se v podzemlju jamski mož
  bolje znajde prav očitno,
  to je tu neizpodbitno,
  oporekal mi ne boš.

  Da pogled tako je zbegan,
  iz podzemlja ko prileze,
  pa dokaz je hipoteze,
  da z lučjo je dneva skregan.

  V luči, pri svetlobi dneva
  namreč vidi se prejasno,
  govori podnevi glasno,
  strah votlinarja preveva.

  Strah, da bi prišle na plano
  njega jamske grdobije,
  vse podzemne lumparije,
  dobro, ki o njih je znano.

  V jamo se zato zateka,
  zanj edino tam ni strašno,
  na svetlobi bulji plašno
  slika jamskega človeka.

  V jami kos ima ozemlja,
  tam bolj varno se počuti,
  ubeži resnici kruti
  v varstvo stricev iz podzemlja.

  V strahu tam živi med brati,
  saj boji se jamar zbegan,
  da iz jame, ko bo skregan,
  dalo se ga bo zbezati.

 • Juhica SDH

  Ha ha ha ha ha, primorec ha ha ha ha. Izdajalec pa res.

 • Juhica SDH

  Vse kar ti gre dobro od rok, je lizanje sladoleda.

 • Unikatna

  Še veliko je takšnih, ki bi morali sedeti in odgovarjati za načrtno izčrpavanje podjetij, ampak nikoli ne bodo!!

 • totex39

  Kako je res možno, da o Jamniku vsi vse vedo, naredi pa se nič proti njemu.

 • Borut Stari

  Dajte no! En sam tudi slučajno ni mogel narediti toliko škode. Našli ste črnega Petra in sedaj kažete s prstom na njega. Hinavščina brez primere. Kaj pa njegovi mentorji in botri? Starejši dobro vemo kako deluje partijska hijerarhija.Iz plenic je Jamnik prišel do VIP? Na CK Partije še vedno vse določajo. Kdo bo bankir, računovodja in, če hočete likvidator nezaželjenih.Oligarhija, ki ji lahko rećete tudi udbomafija je edina organizacija, ki ima svojo državo, Brez amena Don Murgleoneja v Slovenistanu tudi prdec ne pride ven.Od prvih predsedniških volitev in njihoviega rezultata je bil za dolgo časa konec tudi svobodne in neodvisne Slovenije. Pogreznili smo se globoko v greznico komunizma.Janša?Ni šans! Njega so izbrali za predpražnik pod katerega uspešno pometajo svoje smeti.Razumljivo je, da on to ve, vendar nalogo še vedno opravlja.Dril iz mladosti je zelo učinkovit.Sistem dobro ve zakaj in iz tega razloga uporablja uspešno taktiko škotskih pastirjev, ki vedno onegavijo svoje ovce na robu prepada, ker tako te vztrajno tiščijo nazaj.

  • Beli Sneg

   Tudi slučajno je lahko naredil tako škodo, seveda družno z drugimi “našimi kadri”. Če še ne veš Borut Stari je Jamnik nečak rdeče Brede Pečan in zagotavlja da Murgelj kontinuiteta vse pelje naprej, vzporedno ekonomijo, tako kot v starih dobrih yugo časih. Zadnjič so v oddaji Tarča vključili “ponižnega fajmoštra” Verhovarja, ki je povedal eno resnico, čeprav on previdno nikoli ne zine kdo so strici, da bomo čez dve leti ponovno metali denar v NLB, ker jo “strički ” spet veselo izčrpavajo. In ker so levaki trenutno na oblasti, kaj neki že počnejo, da se vsi kradljivci še vedno svobodno sprehajajo? V rokah imajo oblast, tožilstvo, sodstvo….. in ne delajo nič še naprej ščitijo “svoje sposobne kadre” ala Jamnik in na tisoče ostalih jamnikov, ki se v državnih firmah pasejo in imajo fajn službe po 10.000 EUR in več, na koncu jih pa zafurajo.

   • Borut Stari

    Partijski sistem ima najraje takšno razumevanje kot ga podajaš. Mimikrija je njegova uspešna obramba, Vse strice iz ozadja nečake vaše naše in nevem katere še, so sproducirali za svojo masko, Vse maske, ki občasno padajo, kot recimo Jamnik, skladišnik UKC,Zemljarič i.t.n. so podtaknjene za potrebe glavnega Botra ali še bolje Lutkarja, ki ima vse vrvice v svojih rokah. Stavek:”Sistem dobro ve zakaj in iz tega razloga uporablja uspešno taktiko škotskih pastirjev, ki vedno onegavijo svoje ovce na robu prepada, ker tako te vztrajno tiščijo nazaj”. Pove vse.

 • luka globus

  Jah učil se je od najbolj sposobnih :) http://loopnroll.com/p/L1nti?x

 • althar

  Jep, Jamnik je eden od pomembnejših primorskih pajacev udbomafije.
  Ampak nakradeno premoženje udbomafiji polzi iz rok hitreje, kot lahko novega nakradejo, poleg tega glavne šefe počasi šlata Matilda. Ko jih bo pohorstala, pardon, pohrustala, se bo Organizacija sesula sama vase. Nekako čutim na vodi, da se Sloveniji in Slovencem počasi vendarle obetajo boljši časi.

  Upam, da to ni le zaradi kakšne čudne lunine mene…

 • Hun

  zanimiv in dobr clanek

 • Jožef

  Predlagam, da osebo Janeza Janšo v javnosti zamenja z Borutom Jamnikom. Nareč, vedno, ko je govora o slabem, kriminalu, podkupovanju, orožarskih aferah, ljudje kar podzavestno omenijo Janeza Janšo. Čeprav mu do sedaj niso uspeli dokazati nobene krivde, raze to, da je bil nekoč član kp, ga še kar naprej blatijo. Imamo pa tukaj Boruta Jamnika, ki je dokazano kriv za marsikaj, pa ljudje ne omenjajo ali ga pa ne poznajo. Prosim mainstream, pišite in poročajte še kaj o tem gospodu, da se bodo Janez Janša, njegov družina in sds lahko spočili in svobodno zadihali.

 • Olga

  Rdeči baron sodi na Dob!

 • samsara

  Je že vse tako zmenjeno, podmazano…
  Tako prosperirajo, dandanes, v udbofevdu.

 • garfi
 • renee

  Tale jastreb bo nekega dne tudi dobil po krilih!

  • Peter

   jastreb? golob ali leteča podgana, ne pa jastreb, no…

  • karpelec

   Da se ti pozlatijo besede.

 • hle

  Če se prav spomnim je bil model na čelu KADa v času najbolj divje privatizacije v letih 04-08 ki je skopala večino bančne luknje in spravila gospodarstvo na kolena toliko o tem komu ga je uspelo omejiti

 • Anton

  važn da si NAŠ in takoj postaneš čudežni deček

  sarkazem press

 • Vera

  Ta ” grobar Cimosa ” ima denarja, da se še sam ne zaveda koliko, toda v studio je prišel oblečen kot kakšen klošar , misleč, da se nam bo zasmilil mogoče . Tega ” dečka ” bi morali vzeti pošteno pod drobnogled tisti, ki so za take tiče zadolženi !

 • Franc Popndekl

  Kdaj bodo totega spravili tja, kamor spada…?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!