Decembra zabeležili porast brezposelnosti za več kot tri odstotke, kljub vse manjšim generacijam, ki vstopajo na trg dela

Foto: STA

Decembra se je po novembrskem znižanju število registriranih brezposelnih spet zvišalo. Ob koncu meseca jih je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje 85.060, kar je 3,2 odstotka več kot novembra. Lani se je na zavodu na novo prijavilo 82.379 brezposelnih. V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj pojasnjujejo, da brezposelnost sicer upada na račun vse manjših generacij otrok, ki po zaključku šolanja pridejo na trg dela in ugodnih gospodarskih gibanj po Evropi. Vladnih ukrepov za izboljšanje gospodarskega stanja in reform v tem mandatu ni bilo, zato bodite pozorni, ko si bodo vladajoči politiki delili zasluge, za katere niso naredili popolnoma nič.

Ob koncu decembra je bilo tako registriranih 85.060 brezposelnih, kar je 2645 oseb oziroma 3,2 odstotka več kot novembra. V primerjavi z decembrom lani je bila brezposelnost manjša za 14.555 oseb ali za 14,6 odstotka. Lani je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 88.648 brezposelnih, kar je 14,1 odstotka manj kot predlani. Povprečno število registriranih brezposelnih se je znižalo tretje leto zapored.

Na novo se je decembra na zavodu prijavilo 8225 brezposelnih, kar je 27,4 odstotka več kot novembra in 8,8 odstotka manj kot decembra 2016. Med novoprijavljenimi je bilo 5341 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 671 iskalcev prve zaposlitve in 1274 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Brezposelnost se je decembra v primerjavi s prejšnjim mesecem povečala v vseh območnih službah zavoda. Najvišjo rast so zabeležili v Murski Soboti (za sedem odstotkov), najnižjo pa v Novi Gorici (+0,8 odstotka). Bolj kot na ravni države se je brezposelnost povečala še v območni službi Kranj (+5,7 odstotka), Sevnica (+5,3 odstotka), Velenje (+3,9 odstotka), Celje (+3,7 odstotka) in Ptuj (+3,3 odstotka).

Razlogov za zmanjševanje brezposelnosti ni videti v vladnih ukrepih
V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so za STA pojasnili, da je gibanje registrirane brezposelnosti skladno s pričakovanji iz njihove jesenske napovedi. Tudi lani so bile ključni razlog za tolikšno zmanjšanje števila brezposelnih zaposlitve. Ponovno se je zmanjšalo tudi število ljudi, ki so postali brezposelni, predvsem na račun tega, da se je izteklo manj pogodb za določen čas, so zapisali v komentarju.

Pozitivno je k ugodnim trendom po njihovih ocenah prispevalo tudi manjše število iskalcev prve zaposlitve, kar je ob boljših zaposlitvenih priložnostih ob prehodu iz šolanja na trg dela po njihovi oceni povezano tudi z vplivom demografije. Generacije, ki končujejo šolanje, se namreč zmanjšujejo.

Podobna ugodna gibanja so po navedbah Umarja značilna tudi za večino ostalih držav EU. Do občutnega upada brezposelnosti je v zadnjih letih prišlo še posebej v državah, ki jih je kriza nadpovprečno prizadela, med katere spada tudi Slovenija, so še zapisali.

C. Š.

 • Janko Gedlička

  Saj brezposelnost ne more dolgoročno padati, pa čeprav so mednarodne gospodarske razmere ugodne. Onemogočanje svobodnega podjetniške iniciative, s krajo “posvečenih” v bankah, korupcije glede prisesavanja na državne jasli in sploh v poslovnih odnosih, kakor v zdravstvu, preprečevanje privatne iniciative z umetnim zadrževanjem privatizacije zaradi izčrpavanja državnih podjetij in bank ne vodi v gospodarsko rast in v povečanje zaposlovanja. Žal, morajo mladi, sposobni in z znanjem, pridobljenih na naših tleh in na domače stroške odhajati v tujino. Hvala bogu zanje, da službo dobijo in povečini solidno plačano, tudi še potem, ko jim naši odtrgajo davek.

 • RATATA

  Mene pa zanima, kam prištevajo cigane, ki se ne šolajo, niso upokojeni, niso nikjer zaposleni in nimajo registriranega espeja (avtomobila pa sploh ne)?

  • Morala

   Med socialne prejemnike :)

   • MEFISTO

    Mar ni to enako kot med levičarje.

  • traktor

   Med levičarje?

   • RATATA

    Aja, to je pa tista skupina, kot so humanitarci in druga civilna družba, ki niso med brezposelnimi.

    • traktor

     Tako je, dovzetni so samo za brezdavčne transferje. Pameten narod. Delajo zase, ne, kot mi, za državo.

     • RATATA

      Vidiš, si me spomnil, kako sem zajebal 13.800 evrotov, ki sem jih moral plačati občini kot komunalni prispevek, da sem lahko začel zidat bajto, namesto da bi preprosto izjavil, da sem cigan.

 • traktor

  Zaposlovanje je postalo kazen in cokla. Vedno več malih podjetnikov odpušča svoje zaposlene in krči proizvodnjo. Veliko kolegov pravi, da se je bolje skrčiti in pač delati kolikor lahko naredijo sami. Davki in prispevki so nemogoči, med najvišjimi na svetu. Delovna zakonodaja prav tako. Delavci v realnem sektorju se počutijo izkoriščane in ogoljufane, ker vidijo razliko na nasprotni strani, v JS, zato ni več veselja do dela, do izobraževanja, ni mladih, ni pripadnosti. Pri nas v Zasavju delajo le še starci. Ko se odprejo vrata tistih redkih fabrik, ki so še preživele, se ven vsujejo 40 letniki in starejši.

  • MEFISTO

   A ni iz vaših logov neskončno pametna Ana Job?

   Mar ne ukrepa, da bi bilo vsaj njej malo bolje od večine.

   Njen nick je bil pred leti knap.

   • traktor

    Zadnje cajte je ni. Ne vem kam je poniknila.

 • Čisto vsaki December se brezposelnost poveča, ogromno zidarjev, fasaderjev, in ostalih ki ne morejo delat čez zimo gre na zavod za zaposlovanje, vsakega Decembra vsako leto.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!