Delodajalci nasprotujejo predlaganim spremembam delovnopravne zakonodaje Anje Kopač Mrak

Foto: Pixabay

Mini delovna reforma ne prinaša težko pričakovanih sprememb v smeri večje prožnosti na trgu dela, so ugotovili na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, temveč le še dodatno zaostruje pogoje pri zaposlovanju in odpuščanju. V lanskem letu je Ministrstvo za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti predstavilo dokument “Za dostojno delo”, v katerem je nabor ukrepov, ki lahko kot paket na različnih področjih prinesejo preboj naprej in poskušajo odgovoriti na izzive, ki se v zvezi z prihodnostjo dela postavljajo na trgu dela.

Delodajalske organizacije so se od poletja 2016 dalje pogajale za spremembo paketa treh zakonov: Zakona o delovnih razmerjih, Zakona o inšpekciji dela in Zakona o urejanju trga dela. Zakoni so nastali na osnovi analize MDDSZ “Za dostojno delo” in so bili za njih sprejemljivi samo v paketu. V sedanjem predlogu zakonskih sprememb pa ni zajetih izhodiščnih ciljev, ki so jih posadili za pogajalsko mizo. Glede na trenutno stanje delodajalci nimajo vsebinskega razloga, da predloge podprejo. Ravno obratno, za delodajalce so škodljivi in jim ničesar dobrega ne prinašajo.

Ugotovitev št. 1: Delodajalske organizacije (OZS, GZS in ZDOPS) ugotavljamo, da predlagane spremembe zakonov ne zasledujejo ciljev dokumenta “Za dostojno delo”, zato jih ne podpiramo in zahtevamo umik celotnega paketa predlogov zakonov.

Ministrstvo za delo je junija 2016 pripravilo prvi predlog spremembe Zakona o delovnih razmerjih in je predlagalo nov odpovedni razlog “porušenega zaupanja med delavcem in delodajalcem”. To bi v praksi pomenilo, da bi delodajalec lahko delavcu odpovedal pogodbo praktično brez razloga, vendar je ministrica predlog septembra 2016 zaradi nepojasnjenih razlogov umaknila. Ministrstvo je nato marca 2017 v zadnjem koraku umaknilo še drug predlog odpovednega razloga nesposobnosti, kar pomeni, da s paketom delodajalci ne dobijo ničesar oziroma bistveno premalo, kajti tudi sporazumna prekinitev s pravico do nadomestila za brezposelnost ni urejena tako, da bi bila za nas sprejemljiva. “Dobivamo pa nove obveznosti in povečan nadzor, ki bo delodajalce dodatno hromil v njihovem poslovnem delovanju.”

To je le še en dokaz, da ta država obrtnikom in podjetnikom ne pomaga in absolutno najprej NE pomisli na male! Ker je najlažje pobrati od tistih, ki v tej državi še ustvarjajo in delajo, ministrstvo s spremembo Zakona o inšpekciji dela predlaga zvišanje glob. Poleg tega bo lahko inšpektor za delo delodajalcu, ko ta ne bo mogel izplačati plač v roku, pobral delovna sredstva in zaprl obratovalnico. Od delodajalcev tudi pričakujejo, da bodo delavcu v primeru sporazumnega prenehanja delovnega razmerja plačali nadomestilo na zavodu.

Ugotovitev št. 2: Celoten paket teh treh zakonov je pisan izključno in le na kožo delavcem in sindikatom, delodajalce pa le še dodatno obremenjuje!

Reforma trga dela iz leta 2013 je prinesla pozitivne učinke predvsem zato, ker je nastala v sodelovanju s socialnimi partnerji in je vsebovala celovit nabor ukrepov za ureditev razmer na trgu dela.
K oblikovanju sprememb na trgu dela smo pristopili na podlagi ugotovitev in analize, ki je merila učinke reforme trga dela iz leta 2013 pripravljene s strani ministrstva za delo.

Ugotovitev št. 3: Za reformo trga dela je ugotovljeno, da je prinesla pozitivne učinke, ki so bili plod sodelovanja socialnih partnerjev, da pa je potrebno pripraviti nabor ukrepov, ki bodo odgovorili na spreminjajoče se razmere na trgu dela.

Ministrstvo za delo je v letu 2016 pripravilo in dalo v obravnavo tri dokumente: “Za dostojno delo”, “Belo knjigo o pokojninah” ter “Starejši in trg dela v Sloveniji”, ki se prav vsi tičejo sedanjih in prihajajočih razmer na trgu dela in skupaj lahko predstavljajo mozaik ukrepov in rešitev, ki jih moramo najti skupaj v socialnem dialogu. Zaradi našega zavedanja, da so rešitve na področju zaposlovanja, urejenosti delovnih razmerij in upokojitvenih pogojih ključnega pomena in se morajo obravnavati celostno, smo še toliko bolj razočarani zaradi zadnjih predlogov sprememb Zakona o delovnih razmerjih, Zakona o inšpekciji dela in Zakona o urejanju trga dela.

Ugotovitev št. 4: Paket treh zakonov predvideva le parcialne ukrepe, ki pa ne sledijo več ciljem, ki so vključevali tudi povečanje fleksibilnosti, razbremenitev stroškov dela in stroška pogodb o zaposlitvi, kar je ključni interes delodajalcev.

M. P.

 • althar

  Rdeča mafija se z zakonodajo, ki jo sprejemajo njene parlamentarne lutke, konstantno prizadeva uničevati slovensko podjetništvo. S tem doseže dvoje.

  Prvič uničuje neodvisni podjetniški sloj prebivalstva, ki ga ne more podkupovati s državnimi finančnimi drobtinicami, zato misli in glasuje drugače, kot želi udbomafija.

  In drugič odstranjuje konkurenco svojim maziljenim podjetnikom, katerim je dovoljeno poslovati mimo zakona, a so kljub temu nekonkurenčni in bi v pogojih nedirigirane tržne ekonomije takoj propadli.

  A ekonomski zakoni veljajo tudi za udbomafijo in sodba je že izrečena.

 • RATATA

  Pa kaj kurac državo briga koga jaz zaposlim, kakšno delo mu dam, kdaj bo delal, koliko mu bom plačal in kdaj ter zakaj ga bom odpustil!
  Zagotavljam mu varnost in zdravje pri delu in spodobno plačilo/za spodobno delo.
  Brez skrbi, da bom dobrega delavca kar najdlje pri sebi držal in ga pestval še bolj, kot je predpisano.

  • janez.pokoncni

   Tole kar si zapisal je naravno, normalno vendar ne v greznici, kjer tisti, ki niso v življenju naredili absolutno nič in so od prvega dne priključeni na državne seske, postavljajo pravila “igre”.
   Podjetniki so v teoroiji “sovražniki proletariata” , pri nas tudi v praksi.

   • RATATA

    To, kar ti praviš mi dela preglavice, ko namišljeno kupčkam, kako bi se kumunjare znebili na volitvah.
    Tamali podjetniki smo v bistvu popolnoma na liniji s svojimi in tistimi “normalnimi” zaposlenci.
    Takim lahko vse dopoveš. Tudi to, da ima manj v žepu zaradi neumne sociale.
    Današnji primer:
    Tujka, ki ima nekakšno firmo v Sloveniji je imela 1 mesec otroka v vrtcu in je plačala 350€, pa so ji na CSD-ju sami ponudili ene papirje za izpolnit, da zdaj plačuje le 150€. (visoko sedi v svojem MB 4matic…)!
    Jebemti tak predpis. Mene so pred 15 leti spraševali o vsem (bajtah, čolnih, avtomobilih, računih, deležih…).
    Ni čudno, da se nabija davke in prispevke.

    • indijanka

     Zelo čudno veš Ratata. Ker jih sedaj pooblastiš, da sami lahko izbrskajo vse. Avto torej ni njen.

     • RATATA

      Matr sem butast!
      Dobro, se bom s tem pač sprijaznil.
      Laganje ipd. mi ne gre, zato pa dražje živim.
      Saj bo.

     • indijanka

      Ah, ne. Izjemen komentar si zapisal zgoraj o tem, da tisti delodajalec, ki želi dolgoročno ostati na trgu, ve koliko štejejo dobri delavci. Ve pa tudi, da je življenje nepredvidljivo in proces, ljudje se spreminjajo in spremembe potrebujejo. Pa se vrniva nazaj. CSD sedaj dejansko pridobi podatke o premoženjskem stanju in jih ovrednoti. Tudi sama korakam skozi življenje pošteno. Vsaka druga pot ima višjo ceno.

     • traktor

      Pošteno, je dolgoročno pravilno. Je pa res, da morda ne ravno v Sloveniji, sedaj. Pri nas je izredno tanka linija med poštenim in butastim. Oprosti,

     • indijanka

      Te meje so vedno tanke. Notranje so in čredni nagon pritiska nanje.

     • traktor

      Jasn, da ne. Avto je od firme. Ona, revež na minimalcu. Dedec je prijavljen 100 km vstran, da ja nista v skupnem gospodinjstvu.

     • indijanka

      Tudi drugo gospodinjstvo več ne pomaga. Avto je pa zagotovo od firme.

    • janez.pokoncni

     Rešitev, kar se demokracije tiče (volitev), je v demagogiji in napizdovanju zmešanega folka. Še pred parimi leti sem norel, ko je kak pameten prijatelj izustil kaj takšnega danes mislim, da je to res še edina varianta. Ljudje so butasti in naivni, kar več kot uspešno izkoriščajo in dokazujejo kaviar socialistične barabe. Za naslednje volitve bi se moral SDS (drugega itak ni) prijaviti s 5timi strankami in ena izmed njih bi moral biti “desni desus”. Če Kahla obljubi 1000 evrov penzije, bi kontra stran morala 2000. Kahla 2000, “naši” 4000 ! Sploh ni bistveno kaj se od obljub izpolni, ni bistven program, bistveno je samo kdo bolj laže in napizduje folk.
     Kar se tiče tretiranja podjetnikov. Sam sem podjetnik od leta 1991 potem veš, da so moje izkušnje s povsem poblaznelimi birokrati ogromne. O svinjarijah, ki so mi jih naredili v teh 26tih letih bi lahko napisal knjigo.

     Glede vrtcev in sociale.
     Socialna država, sistem vzajemnega ropanja, je za socializmom drugo največje zlo, kar si ga je izmislil v zadnjih 100letih človek. Socialna država ni civilizacijska pridobitev ampak vodi prej v izgubo same civilizacije. Nenaravna tvorba, ki stimulira lenuhe in destimulira delovne in ustvarjalne.

     • indijanka

      :) dober komentar. Strinjam se tudi z vrtci. Nikoli jim ne bi uspelo obdržati tako visoko ceno, če večina plačil ne bi bila subvencionirana.

     • traktor

      Kot obvezno čtivo, ti nujno priporočam knjigo znanca Mirka Štifaniča Demokratični diktatorji. Neverjetno, kaj se je človek razpisal. Podobnost sistema korupcije, kraje in samovšečnosti pri njih in pri nas je naravnost neverjetna. Vendar pa pri nas iz znanstvenih logov kaj takega nihče ne upa niti razmišljati. Ali pa noče. Priporočam.

     • janez.pokoncni

      Bom poiskal, hvala!

  • traktor

   Jebi ga, nihče ti ne verjame. Ti si ja privatnik. Kurba kapitalistična. Public enemy no.1. Ober prasica.

   • RATATA

    Jebi se dva puta po deset minuta u dupe svoje garjavo i zaraženo matkurba!

    Pa kam si spizdu?

    • traktor

     Kam kej ,delam,ko budala.Pridem sam še spat.Pa po dolgem cajti je nejki zanimivga.

 • Slovenec 33

  Kaj moram kar naprej ponavljati, da si biste zapomnili, da nikjer na svetu, v nobeni okupirani državi, okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih, ozirma moralnih norm in da je tudi v Sloveniji tako.
  Njihov cilj je, da uničijo vse kar diši po slovenski biti.
  Z osamosvojitvijo se stanje v slovenskih deželah ni čisto nič izboljšalo.

  • Levicar nikoli!

   Seveda se ni, ker z lustracijo nismo nesnage popucal!

 • upornik22

  raje zmanjšajte davćno obremenitev plač delavcem in firm drugač se slabo piše slovenji……….podjetja bojo počas zapirala pri nas………rdeča banda

 • xtc

  Yugo pot in konec trdo zabetonirana:

 • xtc

  Da so levaki izgubili kompas je jasno;vso norost pooseblja Semulič(udbaš);ki se je spravil kar na trgovinske zbornice:
  Kako velik bebec je pove to;da lahko tujci posle zelo hitro premaknejo;firme dajo v stečaj ;dalavci bodo šli na cesto živel jh bo pa Semulič:cEPEC OD UDBAŠA NE RAZUME ;DA SO LEVAKI Z NJIM VRED TAKO ZAVOZILI DRŽAVO;DA NAM TUJCI REŽEJO KRUH TOREJ ONI TUDI ODLOČAJO IN sEMULIČ LAHKO VPIJE IN KRULI _EFEKT PA ARMADA BREZPOSELNIH_KI JE NEBO ŽIVET OD NIČ

  • Levicar nikoli!

   Levaki kompasa se nikoli niso imeli! Nikjer! Nikdar!

 • Zaskrbljen

  Ne se sekirat, desni boste zmagal na naslednjih volitvah. Levi so ze opustili volitve, ker ni primernega kandidata, stranke, programa, postenja…. Desni ste bolj trdih buc, zato vas to spoznanje sele caka. Volitve so navadna farsa. Politika je igra, reziser je skrit.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!