Denacionalizacije je konec, ostala je le še privatizacija

Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) je izplačal zadnji sveženj denacionalizacijskih obveznic, s katerimi je država skušala popraviti krivico žrtvam procesa nacionalizacije (beri: državne kraje zasebnega premoženja), ki ga je izvedla komunistična povojna oblast. Zadnji kupon denacionalizacijskih obveznic SOS2E je vreden 66,3 milijona evrov. 

Država je denacionalizacijskim upravičencem dolg izplačala v osmih serijah obveznic. Dospelost prvega kupona je bila že 15. januarja 1997, obveznice so vključili na ljubljansko borzo 7. aprila 1997, do prvih poslov pa je prišlo tri dni kasneje. Prve štiri serije so nosile oznako SOS2, peta serija obveznic pa je bila izdana v apoenih po 51,13 evra, zaradi česar nosijo oznako SOS2E.

Skupna vrednost vseh izdanih obveznic je bila 18,7 milijona evrov, na račune imetnikov pa je bilo preknjiženih 17.270.471 evrov obveznic SOS2E. Slednje so bile v preteklosti na ljubljanski borzi ene izmed najbolj prometnih. Z njimi je bilo sklenjenih kar za 720,5 milijonov evrov vrednih poslov.

Ostaja še privatizacija
Proces denacionalizacije je bil eden izmed temeljnih procesov, s katerimi je oblast v samostojni Sloveniji popravljala krivice, ki so jih utrpeli lastniki zemljišč in družb po drugi svetovni vojni. Znano je, da je bilo do leta 1947 vse zasebno gospodarstvo v Sloveniji popolnoma nacionalizirano – torej s strani režima nasilno odvzeto zasebnikom in podržavljeno kot “družbena lastnina”. Privatizacija državnih podjetij bi pomenila dokončen prelom z ekonomsko politiko propadle države. Smisel takšnega ukrepa je prestrukturiranje gospodarstva in dokončen umik neposrednega vpliva politike iz ekonomije.

Ž. K., STA

 • soc

  Odprava krivic, my ass. Za pripadajočo 1/64 zemljišča, na katerem stojijo kranjskogorski hoteli od (ex)Prisanka do Kompasa, sem prejel v teh letih reci in piši 2.800 EUR… Na dober evro je bil torej ocenjen ukradeni kvadratni meter na najboljši lokaciji slovenskega zimskega bisera. Moj delež pa na ceno dveh žilnih opornic po ceni Mark Medicala… Rdeči so pač večino državnega premoženja namenili svojim žepom, kar je 25 let po osamosvojitvi popolnoma jasno tudi bebcem, drobtinice pa so šle “za odpravo krivic”.

  • garfi

   Sedaj te je okradla še zlovenija.
   Poskušaj še enkrat v Sloveniji.

   • soc

    Ja, odločba je bila sprejeta v Drnovškovih časih, po koncu tistih kratkih dni, za katere je mali zloberc dovolil sanje. Ko bo (če bo) kdaj nastala Slovenija, o kateri smo tedaj sanjali, bom že pod rušo, primer je bil pa itak takrat “ustrezno rešen”. Finita la comedia.

 • garfi

  Denacionalizacije je konec, ostala je le še prihvatizacija

 • FORT WORTH

  Nacionalizacija leta 1945 je naso dezelo pahnila v prepad. Zacela so se leta ropanja postenih ljudi,ki so ustvarjali in masovno pobijanje sonarodnjakov.
  Leta 1991 pa so se vse pridobitve socialisticne revolucije same od sebe sesule v prah.

  Danes leta 2016 smo se vedno pod mocnim uplivom revolucionarjef,ki na vsak nacin hocejo zadrzati oblast v svojih krempljih.
  Od leta 1945 pa vse do danes se nismo prisli k sebi. Tako zelo so nas zavozili !

 • Mojca pokraculja

  Iz članka ne razberem, koliko je bilo skupno izplačanega v vseh osmih serijah obveznic. Seveda je k temu treba dodati, da gre tu le za tista vračila, ki niso bila možna v naravi. Skratka, ogromne vsote, le da so eni dobili piškave dnarje, drugi pa mastne. Če pa prištejemo še vrednost vrnjenega premoženja in vse kar zraven sodi, so pa to številke, da te glava boli. In od kod so vzeli ta denar ?! Zato pa so največje zaslužke imeli odvetniki, pa referenti na UE, pa še marsikdo je lonček pristavil !

 • Janko Gedlička

  JOŽETU SMOLETU, zadnjemu predsedniku SZDL Slovenije je bila vročena odločba o denacionalizaciji, s katero so mu bile povrnjene v last zgradbe v središču Ljubljane, prvi dan po uveljavitvi Zakona o denacionalizaciji. Denacionalizacijski boji mojega prijatelja, ki pa ni bil predsednik SZDL, še danes trajajo. Zakon o denacionalizaciji je sprejel še DEMOS, ki je bil sicer preluknjan z udbovci in razpadel, izvajal pa se je pod Drnovškovo in kasnejšimi vladami preko upravnih organov in sodstva, ki so bili na udbovski način naravnani k njegovemu sabotiranju, razen če je šlo za „rdeče“ upravičence. Državne obveznice za poplačilo denacionalizacijskih upravičencev niso bile niti Blažev žegen, pač pa praktično zgolj SLEPILO. Slepilo so tudi privatizacije državnih podjetij, bank, zavarovalnic … gospodarska rast in pravna varnost.

 • Caetano

  Jaz sem dobil te obveznice za polovico nacionalizirane porušene hiše sicer že konec 90. Vendar je res, da so bili problemi in je sklad zelo zavlačeval, tudi tisti, ki je na lokalni ravni reševal zadeve je bil poprej v udbi. Dobil sem nasvet na koga na tej odškodninski družbi naj se obrnem, da bo šla zadeva naprej.

 • Yoda Master

  denacionalizacija še ni končana, kaj lažetelol…. še skoaraj 200 postopkov je v teku kjer opravičenci še niso dobili povrnjenega premoženja lol, v postopkih prestavljajo pikice in vejice,samo da premoženja ne bi vrnili. skratka golazen

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!