Posojilojemalci v frankih slavijo: Vrhovno sodišče razveljavilo sodbi

Foto: iStock

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbi sodišč prve in druge stopnje v zadevi glede ugotovitve ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Potrdilo je, da sklenitev pogodbe v tuji valuti ni nasprotovala prisilnim predpisom, da podlaga posla ni nedopustna in da ni šlo za oderuški posel. Odločitev sodišča so pozdravili v Združenju Frank. Kot so zapisali v sporočilu, “več kot upravičeno slavijo”, saj so “dočakali pravico”. Poudarili so, da odločitev sodišča predstavlja zmago posojilojemalca.

Tožnik, fizična oseba, je v sporu z banko zahteval ugotovitev ničnosti kreditne pogodbe in plačilo slabih 17.900 evrov, ugotovitev neveljavnosti vknjižbe hipoteke in izbris neveljavne vknjižbe oziroma podredno zaradi razveze kreditne pogodbe plačilo tega zneska in izstavitev zemljiškoknjižne listine. Prvostopenjski sodišči sta tožnikov zahtevek zavrnili.

Vrhovno sodišče je v revizijski presoji potrdilo, da sklenitev kreditne pogodbe v tuji valuti ni nasprotovala prisilnim predpisom, da podlaga posla ni nedopustna in da ni šlo za oderuški posel. Strinjalo pa se je s tožnikom, da je bila presoja izpolnitve pojasnilne dolžnosti banke s strani nižjih sodišč pomanjkljiva.

Vrhovno sodišče se je sklicevalo na laičnost posojilojemalcev v frankih
Sodišči prvih dveh stopenj sta tožnikove trditve o neizpolnitvi pojasnilne dolžnosti zavrnili z razlago, da je kreditna pogodba vsebovala izjavo, da je tožnik seznanjen z valutnim tveganjem. Vrhovno sodišče je v zvezi s tem menilo, da pojasnilna dolžnost banke glede obstoja valutnega tveganja ni izčrpana že z vključitvijo tovrstne določbe v samo pogodbo, temveč je ključna presoja sodišča, izhajajoč iz načela vestnosti in poštenja, ali je bilo valutno tveganje tožniku v zadostni meri vsebinsko pojasnjeno.

Pri presoji, ali je bila pojasnilna obveznost banke glede tovrstnega kredita zadostna, bo moralo prvostopenjsko sodišče upoštevati, da je pri sklenitvi pogodbe banka nastopala kot strokovnjak na bančnem področju, tožnik pa kot laik, ki posebnega predznanja in izkušenj s kreditnimi posli ni imel. Profesionalna skrbnost banko zavezuje k prizadevanju, da bo potrošnik sprejel informirano odločitev o sklenitvi pogodbe in da ga seznani s tveganji, ki so značilna za sklenjeni posel.

Prvostopenjsko sodišče se bo moralo v ponovljenem postopku opredeliti tudi do vsebine listin, ki naj bi dokazovale, da je bila banka seznanjena z določenimi informacijami o valutnem tveganju, ki jih ni razkrila, ter presoditi, ali je banka ravnala v skladu s priporočili Banke Slovenije o dobri poslovni praksi. Če bo ob ponovni presoji ugotovljeno, da toženka pojasnilne dolžnosti ni pravilno izpolnila, bo treba opraviti še presojo nepoštenosti pogodbenega pogoja skladno s smernicami Sodišča EU, pri čemer se presoja dobro vero banke ter obstoj morebitnega znatnega neravnotežja med pravicami in obveznostmi strank, so še pojasnili na vrhovnem sodišču.

C. Š., STA

 • Hun

  edino pravilno…noben jih ni prsilu v jemanje kredita.

  • stajerc5

   Saj ne morem verjeti, da misliva oba enako! Imas prav!!!

   • Nšo-či

    Sama si želim, da bi odgovarjali novinarji. Finance so bile polne hvale o CHF-jih.

    • centurion

     Ampak Finance so hvalile tudi LDS, ZARES, SMC….

     • Nšo-či

      Jp.. ne berem jih več.

    • stajerc5

     Finance.si? Ahahahaa! Dokler ne obvlada nekdo dnevnega Financial times in Borze (pa ne mocvirniske) se naj ne spusca v vode, ce ne zna plavati.

 • garfi

  davkoplačevalskega denarja ne smejo dobiti

 • stajerc5

  Delas posel in te pelje v zgubo, ker si hotel biti pametnejsi kot ostali! Ker si se peljal srat, ti bodo morali tvojo pozresnost preprosto vrniti tvoji sodrzavljani!!! Kaksna,samo pri nas mozna, idiotija! Povrhu vsega je Svicarski Frank na popolnoma isti vrednosti kot je bil tedaj! Barabe pokvarjene, pomeni da hocejo se zasluziti na oslariji, ki so jo naredili!

  • Nšo-či

   Nekateri razen tožbe nimajo rešitve. Cene nepremičnin so padle, nakup je bil financiran 100 %, danes kredita ne morejo odplačevati, če bi se odločili za prodajo stanovanja, ne bi pokrili kredita. Niso vse mlade družine Jankoviči, da bi razglasili osebni stečaj in se rešili dolgov. Preživeti morajo.

   • stajerc5

    In ti mislis, da na nas racun ali je bolje s sluzbo st.2 ali celo st.3 in vso pametno zlahto, ki mu je tako pametno svetovala!?
    Samo ne o: Ni sluzb za dodatno delo…

    • Nšo-či

     Hmm…da ne bi razumel narobe. Nikoli ne špekuliram (poklicna deformacija :)) Že 100% financiranje z anuitetnim načinom odplačila za obdobje 30 let je špekulacija, kaj šele, če to začiniš z valutnim tveganjem. Samo to bi morala biti stvar regulative. Tako kot je to sedaj :). Nenavadno pa je, da je sodišče podprlo Združenje Frank. In to v takih zgodbah, kjer gre evidentno za pohlep.

     • stajerc5

      Vse jasno, misliva enako, le sodisca so drugacnega mnenja, hehe…
      Zakaj le, tudi to me zanima. Kje je kaj finta, da bodo spet nekaj pograbili?
      Uff, sem ze precej razmisljal, ampak…, ehhh, v svinjarijah so pa res vecji specialisti.

     • Nšo-či

      Sodišču, ki podpre kreditojemalko, ki se je v pisarni šefa banke dogovarjala za stanovanjski kredit je težko pripisati razumno odločitev. Prej politično. Glede na info, da je NLB odprodala sporne CHF terjatve z 80 % diskontom pa zadeva postane naravnost smešna.

     • stajerc5

      Tocno. Saj pravim, da sem “Lost in space”, ko si razbijam glavo, da bi zavohal kje smrdi.
      Mogoce si pa zato ne pridem gor, ker vsepovsod tako smrdi, da ne ves vec od kje…
      Uhh, se nekaj, koliko je teh prizadetih? Bi lahko to stevilo vplivalo tudi na volitve!?

     • Nšo-či

      :) čas bo pokazal, za kakšno jasnovidnost NLB-ja gre.

     • Nšo-či

      Nisem videla, da si dodal. Če se dobro spomnim naj bi šlo za cca16.000 posojil. Pripravljal se je zakon po katerem naj bi vsa posojila v CHF-jih konvertirali v EUR, za nazaj. Tudi odplačana ..prodana, predčasno vrnjena. To pomeni, da bi bili tisti, ki so se z CHF-ja pravočasno umaknili na slabšem in bi bankam celo dolgovali :). Še bolj smešno v državi, kjer bi morali spodbujati svoboden trrg in ustvarjalnost.

     • stajerc5

      Hvala za info, sem cutil(na urinu), da mora biti povezano z levo-desno zadevo.
      16 000,ohohohoooo…
      Vsak glas steje, nje-de?

   • Hun

    denar je racio, v poslu nema kajanja posle jeb…

 • joza joza13

  Nekateri še prdniti ne zmorejo brez kredita.
  Kot je že pokojni dedek znal povedati in velja še danes… odreži si tolikšen kos kruha, kolikšnega lahko poješ.

 • centurion

  Če se tem Frankistom ugodi, mora država in biutasto sodišče vsem povrniti tudi
  denar, ki so ga zaigrali na ruleti.
  Niso jih poučili, da lahko denar izgubijo.
  Računali so, vloga:dobitek = 1:36.
  Marš pa taka politika.
  Bumbarji so bili hudo pametni in jemali libor kredite namest euribor.(v SFR namest€)
  Dokler je šlo so pametovali….

 • stajerc5

  Banka je prodajalec(vseeno, ce je “nasa” kurbirskoudbovska!), kreditojemalec je kupec!
  Popolnoma vseeno je, ce je pogodba narejena v Evro, Frankih ali spodnjih gatah. Podpisana pogodba obvezuje in basta!
  Enkrat profitiras mogoce ti, banka pa vedno, ker bi drugace ne bila Banka ampak svinjski sejem!!!

 • hle

  V bistvu je šlo za zelo dobro načrtovan rop kjer so naše banke samo sodelovale niti sanjalo pa se jim ni za kaj se dejansko gre samo poglejmo kje je prišlo do tega problema vzhodna Evropa in Balkan in tisti ki so ta rop izvedli bodo svoj denar seveda tudi dobili razliko pa bodo obesili nam davkoplačevalcem

 • KAPIBARA

  Sodba je v korist jemalcem, za to, ker so jemalci teh kreditov “mogočneži”.. !!

  Samo da si naš.. mogoče je kaki kalo vmes !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!