Država se z izdajo 10-letnih in 30-letnih obveznic ponovno brezglavo zadolžuje v vrednosti 1,3 milijarde evrov

Foto: STA

Kljub temu da so smo priča slabim pogojem izdajanja obveznic, je naša država v ponedeljek izdala nove desetletne obveznice za milijardo evrov in za 300 milijonov evrov povečala izdajanje že prej izdanih obveznic, ki zapadejo avgusta 2045 in s tem zadolžila državo za dodatnih 1,3 milijarde evrov. Na ta način se breme slabega dela prelaga na davkoplačevalce, najbolj žalostno pa je, da bodo prav naši otroci in vnuki tisti, ki  se odplačevanju dolgov ne bodo mogli izogniti. 

Na podlagi podatkov Ministrstva za finance je bil mandat za organizacijo izdajanja 10-letnih obveznic in dodatnih 30-letnih obveznic podeljen naslednjim bankam: Abanki, Barclays, Unicredit Banki Slovenija, Credit Agricole in HSBC. STA poroča, da sta pri izdajanju deset let trajajoče obveznice sodelovala Nova Ljubljanska banka in Jefferies International.

V okviru prvega paketa zadolževanja so izdali desetletne obveznice, katerih obresti se plačujejo letno, kuponska obrestna mera pa znaša 1,25 odstotka. Pri povečanju že prej izdanih obveznic, ki bodo zapadle avgusta 2045, pa kuponska obrestna mera znaša 3,125 odstotkov. Glede na podatke iz Financ je cena na dražbi dosegla 114,22 odstotka kuponske vrednosti obveznic, kar je kupcem prineslo donos do dospetja v vrednosti 2,428 odstotkov.

Izdajanje 30 let trajajočih obveznic pa ni bilo tokrat povečano prvič, saj je država februarja lani izdajo le-teh povečala za 700 milijonov evrov. S tem povečanjem izdaje se je skupna nominalna vrednost dvignila na milijardo evrov.

Med vlagatelji prevladujejo banke
Največ vlagateljev za deset let trajajoče obveznice prihaja iz Avstrije in Nemčije. Po podatkih STA tem sledijo vlagatelji iz Francije, Velike Britanije, skandinavskih držav in iz sosednje Italije. Glede na institucionalno strukturo je največ vlagateljev bank, tem pa sledijo upravljalci skladov, zavarovalnice in pokojninski skladi. Med vlagatelji za 30 let trajajoče obveznice prevladujejo tisti iz Velike Britanije, za njimi pa sledijo investitorji iz Nemčije, Avstrije, Francije, Švice in iz skandinavskih držav. Sama institucionalna struktura pa je precej podobna kot pri 10 let trajajočih obveznicah.

Soočamo se s poslabšanjem pogojev zadolževanja
Ceno izdaj obveznic so na ministrstvu označili kot dobro, k temu pa naj bi po njihovem prepričanju pripomogla izvedba v ugodnih tržnih razmerah. Po podatkih iz Financ se je v letošnjem letu tečaj teh obveznic, prav tako pa tudi številnih drugih vidno zmanjšal. V zadnjih štirinajstih dneh se je tečaj 30-letnih obveznic zmanjšal za kar 8 odstotkov, kar je prispevalo k 22-odstotnemu povečanju zahtevanega donosa do dospetja. Zahtevani donos se je tako povečal za 0,425 odstotne točke, kar se na prvi pogled zdi malo, a vendarle gre tukaj za višje zneske, kot bi si kdo mislil.

Dejstvo je, da Slovenija že od srede lanskega leta ni imela tako slabih pogojev izdaje. Treba pa je opozoriti, da bo država marca potrebovala denar, saj bodo takrat zapadle 10-letne obveznice RS62 v vrednosti okrog 789 milijonov evrov, mesec kasneje pa bodo zapadle tudi obveznice RS38 v vrednosti 218 milijonov evrov, pri čemer ne smemo pozabiti, da je prva tretjina leta tista, znotraj katere država pridela največ finančnega primanjkljaja.

V letošnjem letu mora naša država odplačati glavnico dolga v vrednosti 2,9 milijarde evrov in pri tem pokriti tudi proračunski primanjkljaj. Dejstvo je, da je lahko zadolževanje koristno, če je le-to porabljeno preudarno in namenjeno povečanju gospodarske prednosti države, ne pa da je tolikšen delež namenjen financiranju javne uprave in za izvajanje ukrepov, ki so sami sebi namen.

N. Ž.

 • soc

  Cerar in tisti, ki z njim upravljajo, si zaslužijo električni stol. V imenu nas, naših otrok in naših vnukov.

  • pajot

   Škoda elektrike. Na volitve bo treba in volit Janeza Janšo.

   • janez.pokoncni

    V samostojni Sloveniji smo imeli 7 volitev : 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2011, 2014.
    7x razočaranje, 7x zmaga kaviar socialistične mafije. Tudi 2004 so imeli večino (spodaj ti lepim rezultate volitev) vendar so bili v takšni kadrovski pizdi, da so prepustili vlado JJ, ki pa jih je izjemno presenetil z odlično oddelanim mandatom kljub DESUSu in SLSu v vladi. Kaj misliš, da bi prinesle volitve jutri? Bo potrebno nekaj več, kot samo nove volitve!

    Rezultati volitev 2004
    Slovenska demokratska stranka (SDS) 29 (sedežev) 281.710 (glasov) 29,08 %
    Liberalna demokracija Slovenije (LDS) 23 220.848 22,8 %
    Združena lista socialnih demokratov (ZLSD) 10 98.527 10,17 %
    Nova Slovenija – krščanska ljudska stranka (NSi) 9 88.073 9,09 %
    Slovenska ljudska stranka (SLS) 7 66.032 6,82 %
    Slovenska nacionalna stranka (SNS) 6 60.750 6,27 %
    Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) 4 39.150 4,04 %

    • RATATA

     Kaže, da mi ne bo dano prebrati, kaj imaš pripravljeno, če bi ti kdo oporekal, da pa 2004 vendarle niso imeli kaviarsoci večine.
     Saj itak vem.

  • tomven

   Se strinjam, ampak prej naj štrom plačajo po predračunu!

  • janez.pokoncni

   JA!

 • pajot

  Škoda elektrike. Na volitve bo treba. In volit Janeza Janšo.

 • Franc Šink

  Zakaj ne bi prodali kar celo Slovenijo. In to ve enem kosu.pri takojšnem plačilu popust.Cena po dogovoru. Informacije: MF Ljubljana Izven delovnega časa Forum21 Ljubljana Slovenija.

  • Peter

   Ja, zdaj je priložnost. Mogoče bi pa Trump rabil kakšno majhno državico, za dopust in podobno. Poceni jo dobi, no.

 • dule5

  zadolžila se je, da vrne prej najete kredite in obresti, ki so bile takrat še bolj neugodne zaradi jamranja J.

  • RATATA

   kak butl

  • soc

   Bebavi antijanša aktivistek, spet nazaj na tem nicku? Go get a life.

 • Caetano

  Spet ne znajo dobiti nobene druge rešitve, kot zadolževanje in potem višji davki, prispevki… še na desetletja.

 • Peter

  Verjetno morajo pokriti strašne kredite, ki jih je levo in desno delila desna vlada, no.

  • Vztrajnik

   Možgani se ti niso razvili, zato ne trobezlaj neumnosti, ker nimaš pojma o čem pišeš.
   Nerazvitost možganov so posledica prevelike količine rdečih narkotikov.

   • Peter

    A ti se pa danes odločil, da boš stopil v križarsko vojno?
    Kje si pa včeraj hodil, no?

  • slosin

   Brihta, od kdaj vlada deli kredite…Kredite so delili po bankah tvoji levakarski nadzorniki in levakarske uprave…Sicer je pa najbrž takim floskulašem brez veze kar koli pojasnjevati…

   • Peter

    Se opravicujem,ker na koncu nisem napisal Sarcasm off. Bi vama privarceval nekaj hudih intelektualnih naporov, no.

  • Vera

   Tebi ? ? ?

   • Peter

    Očitno ste pozabili, da znam biti včasih sarkastičen.
    Obljubim, da bom to od zdaj naprej napisal, no.

    • Nata

     V narekovaje, Peter, v narekovaje vse skupaj postavi, no ?

 • antimur

  Komunizem, sploh pa mafijska inačica kučanizem, so najbolj utopične in zločinske ureditve, živijo na račun drugih, dokler gre, ko zmanjka, zadolžijo še nerojene otroke, brez slabe vesti ali milosti.Od tod tudi njihov zločinski odnos do nerojenih otrok (splav). Ko bo zmanjkalo tudi posojilodajalcev, bo ta golazen pogagala sama od sebe, čeprav sem sam mnenja, da jih moramo prej odstraniti iz vsega javnega življenja, najbolje kar iz naše domovine Slovencev.

 • dež

  Beseda “brezglavo” je nepotrebna, verjamejo ji samo naivni. Natančno vedo v korist katerega naročnika smo se ponovno zadolžili. Bolj prav bi bilo napisati “sistemska kraja”.

 • Olga

  Ta vlada si bo po končanem mandatu zaslužila nagradno dosmrtno bivanje na Dobu!

 • Viktorh

  ” kad se gine, nek se gine otmeno”.

  • Peter

   Če že tonemo, potem potonimo s plapolajočimi zastavami.
   Oddaja na Radiu Študent, ko je bil ta še protirežimski, se pravi, nekoč daleč nazaj, no…

 • Anton

  miljardo 300 === 2 tir naključje ali…?

  sarkazem press

 • Dragan Krstič

  Komunisti bodo toliko časa uničevali in kradli državo, da nihče ne bo želel prevzeti vodenja države, seveda tudi desnica ne. Veste kdo bo pa to želel; Luka Mesec in Miha Kordiš. Na zdravje.

  • Dragan Krstič

   Pa še plačilo 1,2 milijarde za obresti letos.

  • janez.pokoncni

   Dobro razmišljanje. Slovenija je že danes v takšni riti, da nihče več ne bo mogel kaj dosti storiti. Primerjava 2004 z današnjim časom je nemogoča oziroma je razlika 30 milijard! Kot si že spodaj napisal. Slovenija je danes izjemno zapufana država s katastrofalno infrastrukturo, nobenim gospodarstvom (imamo lon posle, nobenih blagovnih znamk), izjemno neugodno demografsko sliko, 600.000 upokojencev, 400.000 zaposlenimi v državnih greznicah, 170.000 direktno v JS in še 100.000 posrednov v JS in zgolj manj kot 200.000 zaposlenimi v pravem gospodarstvu, pa še to je, kot sem omenil zgoraj, več ali manj revno (dodelavni in lon posli).

 • soc

  Nov dolg 650 EUR na prebivalca RS med 0 in 105 leti starosti. Vračal ga bo zasebni sektor.

  Ko nek vidni SDS-ov politik spregovori pametno besedo o stanju v državi in o malopridnih levakih (strinjam se ponavadi v celoti), se trese forum od komentarjev, takih in drugačnih. Ko je govora o Dražgošah ali Legebitrinih ekscesih, poka po šivih.

  Ko pa pride ven takale, za naš neposredni jutri precej bolj usodna informacija, se pojavi ducat komentatorjev.

  Žal mi to ne govori ravno v prid dometa in dosega pričujočega portala. Bi vendarle pričakoval kaj več, ne le zgolj goreč aktivizem zoper one druge aktiviste. Hic rhodus, hic salta!

  • Peter

   Ja, imaš prav. Sploh bi pričakoval komentarje levičarjev, da nam razložijo poteze svoje vlade, pa danes tukaj ne vidim nobenega blokiranega.
   Proti kolcanju pa pomaga vodo pit pa sapo zadževat, no.

 • garfi

  levakarji si tudi tako kupujejo VOLIvce in butalce
  ko ne bo možno vračati kreditov bodo oni, ki so vse zakuhali ponujali “rešitve”
  socializem se konča ko je potrebno vrniti ogromne kredite
  4 milijarde letos samo za dolg obresti in primanjklaj

  • Peter

   Ja, neki se bo tud za tuneka najdl, k se pa revež tok napihuje kle, no.

   • garfi

    jaz se bom proti vsemu kriminalnemu okoriščanju še naprej upiral
    ta pokraden denar je tudi zločin in ljudje zbolevajo in umirajo

 • samsara

  Metanje bombončkov in kupovanje tako željene priljubljenosti pač stane.
  Bodo ljudje kdaj zares ugotovili, da jim meče bombončke kupljene z njihovim denarjem?

  • Dragan Krstič

   Oja, bodo in to takrat ko bo država morala bonbončke z obrestmi vračati psojilodajalcem.

   • Peter

    Ne vem, kako vsi spregledate obstoj “osrednjih” medijev. Ti so tu zato, da bodo ljudstvo prepričali, da je za vse kredite kriva ena desna vlada tam nekje okol leta 1830.
    Pa bojo kr verjel pa še sm bojo pisaril, d je tko, no…

    • Dragan Krstič

     80% slovencev jefunkcionalna nepismenih. Če pa kaj berejo je pa to ND, Suzy, Jana, Lady, levi “intelektualci” pa Mladino. Tunnek jo prebira vsak dan, še tiste odlanskega leta ponovno bere.

     • Peter

      Žal, imaš prav…

 • totex39

  Zadolžuje se levičarska vlada, kriv bo pa za vse spet Janša.

  • Poštenje velja

   Tako je .
   Ko bo zamnkalo bodo obdlžili podjetnike in kmete ter jim ponovno zaplenili in pokradli vse.
   Zgodovina se ponavlja.Reši se kdor se more. Lani je uspelo 14000 Slovencem.
   Je pa še druga rešitev
   Bbarvajte avtomobile za minimalca in odplačujte stanovanje za ki ste ga skupaj z žlahto kupili za 100000 eurov (30 letni kredit) od bosanca ki ga je dobil solidarnostno in odkupil za 4000 mark, sedaj pa ga je prodal mladi družini in se preseli domov v Bosno kamor je prej znosil ves denar sedaj bo pa še penzijo! ( po 30 letih ne zna slovensko in samo pljuva čez državo)
   Uživajte v deželi balkancev, lopovov in izprijencev!
   PROKLETA SLOVENIJA NAJ ČIMPREJ CRKNE SKUPAJ !

   • McBobo

    Hitreje se bomo pufali, hitreje bo crknila država. Zato pravim, še premalo kredita so vzeli. Naj ga vzamejo 10 mrd.

 • tramal

  Ali je kje kakšna država da ji nismo dolžani in se nismo zapufali pri njej.Morda severna koreja.

 • xtc

  Tole je realnost slovenske “čudežne” gospodarske rasti_torej vam je jasno kaj se v resnici godi z državo in gospodarstvom:
  Uradno smo s pufami obteženi težki triinštirideset miljard;neuradno pa nevarno blizu petdeset: tudi naša zadolžnost rase vse bližje smo magičnim devetdeset procentom BDP JA;KJER JE ŠE MOŽNO NAZAJ;OD TAM NAPREJE JE SAMO ONE WAY:

  • Peter

   Glej, ker ni tuneka, ti bom jaz razložu, da bo šel denar za razvoj gospodarstva, za nova delovna mesta, za povečanje konkurenčnosti slo firm, za razvoj, za inovacije….
   Mi ne verjameš? Saj tuneku tudi ne, no…

 • Peter

  Še vedno nobenih komentarjev “This user is blocked”, no.
  Nas ne boš prepričeval, da bo šel denar za investicije, nove službe itd itd.
  Čudno no, sem mislil, da je tvoja naloga prepričati ljudi v…kaj že, tunek?

 • janez.pokoncni

  10 in 30 letnih …

  Če mi nismo najbolj prtegnjena nacija na svetu … Da si ne zaslužimo D od države je jasno. Z njo delamo slabše kot katerakoli žival s svojim brlogom.
  A bi se katerikoli posameznik zadolžil za to, zakar nas zadolžuje mafija? Eno je, če se človek zadolži za sredstva, od katerih ima neko korist (stroji, zemlja, konec koncev tudi hiša in nenazadnje avto, itd.). Ampak, da se zadložiš zato, da denar vržeš na ogenj je pa bebavo. Slovenija se je od leta 2008 zadolžila za skoraj 30 milijard (15000 evrov na VSAKEGA državljana). A zna kdo povedati zakaj? Ne zna oziroma znamo vsi – 30 milijard s(m)o pognali v zrak (namenili za socialne transferje, državne greznice, za roparje te sramote od države).
  Čisto vse nas mora biti zelo sram, ker dovoljujemo, da kaviar socialistična mafija trga na kose jetra naših še nerojenih potomcev. Vsak ubogi majhen Slovenec, ki se bo rodil šele jutri, pojutrišnem, itd. lahko z vso pravico vsakemu od nas pljune v obraz. Zadolžen do vratu v državi, v kateri NIČ ne funkcionira razen strašnega medijskega spina, preko katerega nas vse skupaj neprestano “informirajo”, kako nam gre dobro.

  • Peter

   Denar ni vržen na ogenj, denar gre za vzdrževanje volilne baze, za dodatke za stalno pripravljenost, za Zvezo združenj borcev za borbo za privilegije borcev, za Civilno iniciativo, za nešteto Inšpektoratov, Mirovnih sodišč…saj si že videl spisek, kaj vse imamo…od kje pa misliš, da se to financira…itd itd.
   Za volilno bazo, skratka, no.

  • xtc

   Se strinjam s tabo ampak žal je edina opcija ;da bo tega konec BANKROT in ne jutri_predvčerajšnjim :

   • Dragan Krstič

    Ta neumen narod potrebuje katarzo, prečiščenje, to pa lahko samo z bankrotom države in lakoto. Podobno kot Nemčija po vojni.

    • Dragan Krstič

     Šele potem se jim bo mogoče začelo svitati da ni bil kriv Janez Janša.

 • Dragan Krstič

  Poleg tega da smo zapufani čez grlo nam je v k…u tudi:
  -infrastruktura, ceste,železnice,mostovi
  -zdravstvo
  -prazen penzijski sklad,večina penzionistovkrpa iz meseca v mesec
  -vojska skoraj na sociali, brez opreme,streliva, obutve, uniform
  -skoraj 100.000 brezposelnih. Če ne biljudje iz V Slovenije odhajali na delo v A bi jih bilo krepko več
  -nezadovoljni policisti z nizkimi dohodki,z zastarelimi vozili, podobnokot vojska
  ITD.ITD.
  Država se pa pufa, pufa, pufa da lahko rdeča mafija še naprej krade, kriv je pa Janša.

  • Volkhv

   policistom gre še preveč dobro. Nimaš pojma ali pa še preveč in si pri koritu.

 • Dragan Krstič

  Ali se vam zdi normalno da je po lestvicah popularnosti na vrhu SDS, njen vodja Janez Janša pamed zadnjimi.
  Ali se vam zdi normalno da večina Slovencev zavrača naselitev migrantov, “političarka” Tanja Fajon
  komunistka, ki naselitev zdušno zagovarja pa je na drugem mestu po popularnosti.
  Veste kaj se meni zdi, da je naše volilno telo oziroma večina njega opravilno in tudi umsko retardirano.

  • sunday

   ja, res je ampak, meni pa se zdi, da je vse prirejeno in zmedeno tako kot so zmedeni tisti, ki take raziskave kažejo oz. objavljajo!!!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + +

  • Hun

   zivimo v casu lepotnih idealov…vecina vidi samo kalup…zkrneli so pogledi v vsebino

 • Volkhv

  Dolg BDP-ja se je povzpel od leta 2009 že vse do 88%, kar pomeni, da 88% državnega premoženja predstavljajo samo krediti, in država funkcionira praktično samo še kot zombi, ki je odvisen od mesa gostitelja oz. posojilodajalca (tujih bank) ali bolje rečeno narkoman.

  Tako bi znal državo voditi tudi jaz, čeprav nisem ekonomist, niti nisem vohal nikoli okoli neke ekonomije…Preprosto bi neprestano jemal kredite in nabijal davke. To pa je tudi vse. Imamo “dohtarje” ekonomije, ki pa NIMAJO POJMA(!) o neki ekonomiji. Popolnoma nesposobne ekonomiste, bankirje imamo. Niso vredni svojih plač!

 • Karmen

  Ali bom res morala preživeti še en bankrot države? Srčno si želim, da bi bila naslednja država, v kateri bom živela Avstrija.

  • McBobo

   Tako je. Bolje sit hlapec, kot lačen gospodar.

 • antimur

  Kučanizem moramo razkosati na pradelce, v nasprotnem nam bodo pobrali še fasungo iz špajz in hladilnikov. Komunajzerska banda ne kapira, to pa zaradi svoje lenobe, da je dolg na dolg štrik za vrat našim zanamcem.Ta golazen nam bo za male denarje, ki jih za to pokasira, zadidala najlepše njive in gozdove. Zato ne čakajmo na volitve, ampak sesipajmo to rdečo golazen zdaj, gre se namreč za preživetje slovenskega naroda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!