Finec Janne Harjunpää: Nyberg in Mansson sta morala oditi zaradi političnih pritiskov

Foto: STA

”V svoji dolgoletni karieri še nikoli nisem videl tako hitre zamenjave vodstva, predvsem pa brez izbranih naslednikov,” je o menjavi na DUTB dejal Finec Janne Harjunpää.

Po zamenjavi izvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörna Manssona in Larsa Nyberga je včeraj sledila še policijska preiskava na sedežu DUTB. Porajajo se vedno večji dvomi o neodvisnosti družbe, klientelističnih interesih, vedno hujše pa so tudi kritike na račun vlade, ki se v poslovanje družbe močno vmešavajo. Tokrat se je na to temo oglasil še vodja upravljanja terjatev DUTB Janne Harjunpää.

Vmešavanje politike in medijev na družbo
Nyberg in Mansson sta po mnenju Janne Harjunpää gotovo morala oditi zaradi političnih pritiskov. V družbi DUTB se ukvarjajo z zelo odmevnimi primeri, ki so dvignili tudi veliko prahu. Očitno to nekaterim ni bilo všeč. ”V svoji dolgoletni karieri še nikoli nisem videl tako hitre zamenjave vodstva, predvsem pa brez izbranih naslednikov,” je za Televizijo Slovenija povedal Janne Harjunpää. Kot je še dodal, je celo lastnik izjavil, da sta delala dobro. Vse se je zgodilo zaradi nekaj tisoč evrov, medtem ko družba državo stane več milijonov na mesec. Harjunpää sklepa, da v tem primeru ne gre le za plače. Pred nedavnim je tudi sam izkusil pritiske s strani medijev in njihovo vmešavanje v delo družbe.

V Savi zavrnili predlog nevtralne revizije
O primeru Sava je Nyberg opozoril, da prihaja do velikega suma o korupciji. Predvsem ni znano, kam je izginil ves denar. Harjunpää je razložil, da si je Sava izposodila vsaj 250 milijonov evrov, medtem ko so naložbe v vzdrževanje in razvoj družbe Sava turizem nezadostne. Podjetje Sava d. d. je plačilno nesposobno, izgubilo je ves denar in kapital ter tudi veliko izposojenega denarja. Seveda javnost zanima, kam je izginil ves ta denar. DUTB je zato predlagala nevtralno, neodvisno revizijo, ki pa so jo v Savi zavrnili. Zavrnili so vstop tudi revizorju DUTB.

V primeru Sava upravičeno sprožena prisilna poravnava
Na DUTB so se s strani Save usule kritike, da so želeli z njihovim primerom zgolj zaslužiti. Na te očitke se je Harjunpää odzval, da DUTB deluje v interesu davkoplačevalcev ter da niso pridobitna organizacija. Ves denar, ki ga družba poskuša pridobiti nazaj, bi šel davkoplačevalcem. Z vodstvom Save so imeli v začetku sodelovanja odlične odnose, pomagali so jim pri izboljšanju ponudbe tako finančno kot s strokovnjaki. Ta podpora se je končala maja, ko so predstavili neprofesionalen načrt z velikimi pričakovanji o odpisu dolga in odlogu plačila upnikom ter brez pravih načrtov o izboljšanju poslovanja ali kakršnikoli prenovi poslovanja. Zaradi tega je bila sprožena prisilna poravnava. S tem Sava Turizem ni ogrožena, saj Sava d. d. uradno nima neposrednega vpliva na Savo Turizem.

Ni jasno, v čigavem interesu je Sava
Vlada je dejala, da je Sava in prenos njenega lastništva na Slovenski državni holding v nacionalnem interesu. Harjunpää je v intervjuju za Televizijo Slovenija dejal, da mu ni jasno, v čigavem interesu je ta sprememba lastništva, strokovno pa se ne more strinjati, da je to v interesu davkoplačevalcev. Verjetno je to v interesu uprave, da se na tak način zaščiti.

Dobri rezultati DUTB pri prejšnjih primerih
Družba DUTB po besedah Harjunpää posluje v dobro davkoplačevalcev, s preteklimi primeri pa lahko družba dokazuje svojo uspešnost. Med temi navaja primer Cimosa, ACH in Elan. “Z gotovostjo lahko trdijo, da so izvedli nekatere ključne postopke in pridobili nazaj denar, s čimer niso težav zgolj prelagali, kot je bila to prej ustaljena praksa v Sloveniji,” je še dodal Harjunpää.

M. G.

 • ljubinica

  “Predvsem ni znano kam je izginil ves denar. “nIn zato da ne bi postalo znano, so morali u0160vedi oditi. In da bo “v neznano” u0161e naprej izginjal davkoplau010devalski denar ….

  • Mac Greusaichelu00e0mhaich

   KAM JE PA KRISTUS IZGINIL? TEGA TUDI NE VEMO :(

   • Margu501

    Sploh nisi zanimiv, u010deprav sam misliu0161 drugau010de ! In zakaj se dereu0161 ?

    • kresnik

     Govori v megafon. Tu se vidi, kaj zombi cerkev naredi iz ljudi.

     • Mac Greusaichelu00e0mhaich

      NE NE NE NE, TO SO MURGLE KRIVE.nnOZADNJESTRIu010cNI PALu010cEK SEDI NA CAPS LOCKU, MASLEu0160A PA TIPKA. nnnJAZ SEM SAMO KOLATERALNA u017dRTEV.nnnMURGLE! MURGLE!! MURGLE!!!

     • Peter Pavel

      Nikar ne verjamem materi, ko ti govori, da so krive Murgle. Droga in pijau010da, tovariu0161, puu0161u010data posledice na zarodkih.

     • Mac Greusaichelu00e0mhaich

      sliu0161im samo meketanje, meeee, meee, meket mojih ovca

     • Peter Pavel

      Deda, to so tvoji vnuki. Jim hrano odu017eirau0161?

     • Mac Greusaichelu00e0mhaich

      ODu017dIRAM V IMENU KRISTUSA

     • Peter Pavel

      V imenu Kristusa je tvoja mamica odu017eirala. Pardon, pou017eirala :)

     • Mac Greusaichelu00e0mhaich

      uff si se na mamico spravil, jeee kako si ti pameten u017eupnik. nnngoltaj janezov drek u0161e naprej tukaj na nova24tv.

     • Peter Pavel

      Nikar se ne sekiraj toliko za druge. Posebej ne za tiste ki jim dol visi zate.

     • Mac Greusaichelu00e0mhaich

      a grgljau0161?

    • Mac Greusaichelu00e0mhaich

     Ful sem zanimiv v tej intelektualni puu0161u010davi polni vernikov brez mou017eganov.

 • MEFISTO

  Niu010d novega!nnnPod totalitarno levico vsakdo pride in odide iz politiu010dnih razlogov.

  • Mac Greusaichelu00e0mhaich

   Iz katerega razloga pa ti nou010deu0161 oditi?

 • Mac Greusaichelu00e0mhaich

  KRISTUS KRALJUJ!

 • Mac Greusaichelu00e0mhaich

  SE JE OGLASIL.

 • ljubinica

  Tega trola Mac Greusaichelu00e0mhaicha udbovskega provokatorja je treba odstraniti s foruma.

 • Peter Pavel

  Popolnoma priu010dakovana odlou010ditev vlade. Z DUTB se bo po u010distilo vse, kar bi bilo nevarno oblasti Foruma 21. Strici so nervozni, saj jim u010das zmanju0161uje mou010d. Zato u017eelijo u010dimprej do svojih opranih firm.

 • Ptuj

  Pou010dakajte u0161e malo, kaku0161en dan in spet se bo potuhnjeni Kuu010dan s svojim Mencigerjem in kompanjo pojavil na sceni in nam u017ee niu010d kolikokrat solil pamet o nacionalnem interesu.nBanda pokvarjena. Tak so kot rdeu010di polu017ei. u017drejo nenasitno. Pogoltneu017ei. nnPri nas u017eal to lahko reu0161i le apoklipsa.

 • karlina

  Se podpiu0161em pod tvojo izjavo, ampak na u017ealost so se u017ee pojavili na sceni. Kraja se bo sedaj u0161e bolj nadaljevala, dokler res ne bo vse pokradeno, Slovenija, tako lepa deu017eelica, pa taki pokvarjenci u017eivijo v njej. Po moje se nau0161i predniki obrau010dajo v grobovih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!