Jamnikova zaupnica na SDH Anja Strojin Štampar zapustila upravo – vendar bo še naprej vlekla bogato plačo

Anja Strojin Štampar (foto: STA)

“Uradno so ji očitali ‘počasnost in neodločnost’, povedano drugače – nesposobnost,” navaja Požareport. Nadzorni svet SDH in Anja Strojin Štampar sta dosegla sporazumni dogovor o razrešitvi slednje kot članice uprave SDH, vendar pa bo Strojin Štamparjeva še naprej zaposlena pri njih. Obenem se navaja, da bo omenjeno podjetje svoje nove kadre iskalo tudi na tujem. 

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je z Anjo Strojin Štampar včeraj na izredni seji dosegel dogovor o sporazumnem prenehanju njene funkcije kot članice uprave SDH. S to novico so danes v SDH seznanili javnost. Strojin Štamparjeva bo ostala zaposlena pri SDH, obenem pa se pojavljajo navedbe, da bodo dva bodoča člana uprave iskali preko mednarodnega razpisa.

Kaj je funkcija SDH?
Namen Slovenskega državnega holdinga (SDH) je profesionalno in odgovorno upravljanje državnega premoženja. Njegov namen je ustvarjanje vrednosti za lastnike, torej za Republiko Slovenijo, navajajo na spletnem portalu SDH. Njihova vizija naj bi bila: “Splošni cilj podjetij z lastništvom države, ki jih upravlja SDH, je uspešno, dobičkonosno, gospodarno poslovanje, ustvarjanje vrednosti in v veliko primerih učinkovito opravljanje nalog posebnega javnega interesa.”

Marko Jazbec (Foto: STA)

Marko Jazbec (Foto: STA)

NLB je uspešno in dobičkonosno podjetje?!
Vendar pa se, resnici na ljubo, zdi, da so v SDH bolj slabi vizionarji. “Varuška” slovenskega državnega premoženja očitno bolj slabo skrbi za svojo varovanko NLB. Poslanec SDS Andrej Šircelj je namreč nedavno razkril, da država sploh ni tako dober gospodar, kot se predstavlja, Cerar pa sploh ne razpolaga s podatki, ki bi jih moral kot dober gospodar imeti ves čas na dosegu roke. “Ni podatkov o osnovnih sredstvih, računalnikih, avtomobilih, zemljiščih in vseh ostalih osnovnih sredstvih. Ni zadovoljivih podatkov o dolgoročnih finančnih naložbah, ki jih ima država. V finančnem sektorju ima dolgoročno finančno naložbo v NLB, imela je naložbe v NKBM, tudi v energetiki,” še navaja omenjeni član SDS.

Anja Strojin Štampar baje nesposobna za upravljanje svoje funkcije 
O Anji Strojin Štampar pa Bojan Požar pravi, da ostaja zaposlena na SDH za nedoločen čas, kjer naj bi “bogu kradla čas”. Obenem se ji očita počasnost in neodločnost oziroma nesposobnost. Požar navaja, da je gospa zelo tesno povezana s propadlo političarko Katarino Kresal. Kresalova naj bi bila celo njena poročna priča. Prvotni načrt zanjo na SDH je bila sicer odpravnina, s čimer pa se ni strinjala, zato so ji ugodili, da še naprej ostaja zaposlena na stroške davkoplačevalcev. Njena prvotna plača je sicer znašala skoraj 10 tisoč evrov, odslej pa bo znižana le za 2-3 tisočake, še navaja Požareport.    

D. M.