Ljudje v tujino odhajajo v iskanju dostojnega zaslužka, lastna država pa jih za to kaznuje

V petek je v Dravogradu potekala okrogla miza o delavcih migrantih, o izzivih, s katerimi se soočajo prebivalci obmejnih krajev Slovenije, ki si kruh služijo v tujini. Svoj pogled in rešitve sta predstavila evropska poslanka in predsednica Odbora za socialne zadeve pri Slovenski demokratski stranki Romana Tomc ter poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Andrej Šircelj.

Slovenski državljani, ki delajo v tujini, že več kot deset let zaman iščejo rešitev za nepravično obdavčitev, ki jih, po njihovem mnenju, le še dodatno siromaši. Poleg davka, ki ga plačajo avstrijski državi, morajo razliko doplačati tudi Sloveniji. Delavci poudarjajo, da so jih na delo v tujino prisilile razmere v domači državi in da jih ta z dodatno obdavčitvijo na nek način kaznuje.

“Nekateri primeri, predstavljeni na današnji okrogli mizi, so zares absurdni. Ljudje v tujino odhajajo v iskanju dostojnega zaslužka, lastna država pa jih za to kaznuje. Rešitev je v sporazumu med obema državama, s katerim bi Slovenija odpravila nepravično obdavčitev in ljudem omogočila dostojno preživetje, pa naj gre za plačo, porodniško ali drug dohodek. Odprava nepravične obdavčitve je popolnoma v rokah slovenske vlade, a očitno to trenutno ni prioriteta,” je poudarila Romana Tomc.

Tudi otroci že prvo- in drugorazredni
Beseda je tekla tudi o otroških dodatkih. Avstrijska vlada je namreč pred kratkim presenetila z namero o indeksaciji otroških dodatkov otrokom zaposlenih tujih državljanov, ki ne živijo v Avstriji: “S to spremembo bi bilo prizadetih več kot 10.000 slovenskih otrok. Skrbi me, da Avstrija s to potezo deli otroke državljanov Unije na prvo- in drugorazredne. Vsi, tudi Slovenci, zaposleni v Avstriji, v avstrijski socialni sistem prispevajo enako, zato bi morali biti obravnavani enako.”  Romana Tomc se je glede te tematike s poslanskim vprašanjem obrnila na Evropsko komisijo. “S podporo številnih poslanskih kolegov iz več držav članic, sem pozvala Evropsko komisijo, naj preuči skladnost trenutne avstrijske namere z zakonodajo Evropske unije. Namera je v nasprotju z Uredbo o koordinaciji sistemov socialne varnosti, ki je namenjena prav zaščiti pravic mobilnih državljanov,” poudarja poslanka.

Predlagali poenostavljen sistem univerzalnega otroškega dodatka
“Se pa lahko Slovenija od Avstrije tudi kaj nauči. Slovenska demokratska stranka je v svojem programu že predlagala poenostavljen sistem univerzalnega otroškega dodatka. Ta bi bil odvisen le od starosti otroka. Gre za dober sistem, kar dokazuje tudi dejstvo, da ga že uporablja veliko držav,” je za konec dodala Romana Tomc.

J. G.

 • učko

  To so prave teme, ja !!!!

  • traktor

   So, ja. Samo čudno, odziva pa nikoli nobenega, kot v tem primeru. Folk, pri nas, ne zanima kaj bo jutri, z obema nogama so še vedno trdno v preteklosti. Očitno se jih ta, veliko bolj dotika, kot prihodnost.

   • Svele

    Crkujete z minimalcu hlapci

 • toxico

  a ni logično če živiš v slo da plačaš davke tudi

 • Občasni Komentator

  Romano izjemno spoštujem. V tem primeru se sicer ne strinjam z njo, ker je ukrep z vsem spoštovanjem otrok naših delavcev v Avstriji razumljiv. Avstrija nobenemu ne preprečuje, da v Avstriji tudi živi, in le če jim v tem primeru ne bi dovolili otroškega bi bila to delitev na manj in večvredne državljane EU.

 • xtc

  Seveda!
  Barabe je treba maximalno štrafat,a ne vedo ,da se za socializem dela zaston,če kapitalizem delo plača le ti prejemki pripadajo socializmu ne barabam delavskim,ki se hodijo ven kvarit v kapitalizem za denar.

 • MEFISTO

  Zanimivo, še moža tisočerih nickov bolj zanimajo grozljivke o komunističnih in partizanskih pokolih.

  Ne ve ali pa noče vedeti, da je položaj slovenskega delavca čedalje bolj grouljiv in da se tudi tu najdejo prave grozljivke, vsem levim strankam vključno s SD, ki izgoreva za delvace, navkljub.

 • Ana Job

  Avstrija bo otroške dodatke plačevala toliko, kot jih ceni lastna država in nič več. Slovenija ceni lastni naraščaj nekje 23 EUR po glavi na mesec, na Poljskem pa 54 EUR po glavi na mesec. Sami smo si krivi.

 • Janez

  Briga me ne delam v avstriji.

 • marker

  Poenostavljen sistem univerzalnega otroškega dodatka pri nas ne pride v poštev, ker veliko ljudi, ki delajo na CSD ne bi imelo kaj delati. Živel JS pri nas!

 • tramal

  Na žalost tudi mi slovenci plačujemo veliko denarja južnakom ki delajo v sloveniji ,na jugu doma pa imajo po deset otrok,pa še katerega namišljenega ,

  • Svele

   Tvoji pa izumirajo .pač evolucija .za hlapce ni prostora pa tako lepo deželo imajo

  • Svele

   Tvoji pa cuzajo tiče za sendvič

 • tramal

  Imam dve hčerki ,obe v tujini in tam dobijo njuni otroci 220 eurov na otroka ,pri nas pa dobivajo malo čez trideset.eurov.Sicer pa če so otroci v sloveniji naj jih vzdržuje slovenija.

  • moon

   Zanimiva logika.. malo me spominja na cigansko.. mene so vedno ucili, da moram za svoje otroke skrbeti sam!

 • VIKTORE

  Gospa Tomc tudi zaradi takšnih dejanj, ki ji prakticira vaš strankarski šef, ki mu slepo sledite ( zaposlitev njegovih ožjih sorodnikov ter strankarskih priliznikov) odhajajo mladi iz države, ki ne zmore resno kaznovati vseh, ki so se prekšili od osamosvojitve naprej. Tudi vi in vaši sdsovski kolegi ste sokrivi za lažne informacije v EU, za namensko rušenje vlad, ki vam niso povšeči. Slovenci bi vas morali že ob prvem takšnem prekršku odpoklicati, ker dejansko nimate našega zaupanja zaradi nekritičnosti in nepoštenja , kar je pa še najb olj nesprejemljivo: vašega ritolizenja vodstvu stranke, ne da bi pomislili, da smo vas tudi ostali, ki ne verujemo slepo SDSu, volilič. Toliko, in nehajte se sprenervedati !

  • Svele

   To vam je za izbrisane. Hhaaa vaši otroci bodo cuzali tiče Američanom za sendvič amen

 • Valter BraniSlav

  Izven SLO zivim ze od leta 1977. Ko sem odsel sem se odpovedal stalnemu prebivaliscu, ne pa tudi drzavljanstvu.
  Ce imas odpovedano stalno prebivalisce v SLO vsaj 5 let potem nisi davcni zavezanec SLO.

  Ce pa zivis v SLO kjer uzivas zdravstveno zavarovanje in ce tvoji otroci hodijo v solo v SLO potem si davcni zavezanec SLO in prav je tako.

  Nekateri poskusajo sedeti na obeh stolih in od Septembra lani bo to teze, ker si FURS izmenjuje podatke z drugimi davkarijami.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!