Manj počrpanih evropskih sredstev, višji proračunski primanjkljaj

Foto: STA

V 11 mesecih v letošnjem letu je državni proračun počrpal nekaj manj kot 345 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa 794,8 milijona evrov. Letošnji november je bil peti mesec s proračunskim primanjkljajem, v šestih mesecih pa je bil ustvarjen presežek. Najvišji primanjkljaj je bil marca (323,7 milijona evrov), najvišji presežek pa maja (skoraj 84 milijonov evrov).

V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za letos določen v višini 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Julija je  ministrstvo za finance sporočilo, da bi bil lahko primanjkljaj ob koncu leta nižji, in sicer 714 milijonov evrov.

Država je letos počrpala le 8,2 milijona evrov evropskih sredstev, lani v enajstih mesecih pa je bila realizacija 121,8 milijona evrov.

V 11 mesecih skupaj so se proračunski prihodki ustavili pri nekaj manj kot 7,51 milijarde evrov, kar je 285,5 milijona evrov oziroma 3,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Ob tem so dosegli 86,3 odstotka predvidenih prihodkov v sprejetem proračunu. Tudi v tem primeru na ministrstvu za finance razliko pripisujejo predvsem nižji realizaciji prejetih sredstev iz proračuna EU. V 11 mesecih je tako proračun počrpal nekaj manj kot 345 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa 794,8 milijona evrov.

Avgusta je vlada ustavila črpanje evropskih sredstev, na drugi strani pa bo treba zagotoviti denar za plače zaposlenih v zdravstvu.

V 11 mesecih so odhodki iz proračuna skupaj dosegli 8,11 milijarde evrov, kar je 562,4 milijona evrov oziroma dobrih šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavni razkorak na ministrstvu za finance pripisujejo manjšim odhodkom za investicijske odhodke in transferje, ki jih je bilo v 11 mesecih skupaj za 396,5 milijona evrov, kar predstavlja 49,2 odstotka glede na sprejeti proračun in za skoraj 600 milijonov evrov manj kot v enakem obdobju lani. Razlog za to je prav tako izpad ob prehodu na izvajanje nove finančne perspektive.

B. J., STA

 • janez.pokoncni

  Subvencije …
  Vse države EUja vplačujejo sredstva v EU proračun, dober del jih pograbijo uradniki, del pa razdelijo tistim, ki se najbolj afnajo v prepričevanju raznih komisij, da sredstva potrebujejo. Po tem principu deluje tudi socialna država, sistem vzajemnega ropanja. Pobiranje denarja tistim, ki znajo in zmorejo ter deljenje tistim, ki ne zmorejo, niso zmogli pred 20timi leti in ne bodo zmogli čez 50 let.
  Kdaj nam bo vsem skupaj “prišlo”, da s takšnim načinom vsi izgubljamo? Tistim, ki znajo ustvarjati denar bi le tega morali pustiti, da, dokler imajo voljo, čim več ustvarijo. S tem, ko ga pobiramo tistim, ki iz nič delajo čuda in dajemo tistim, ki iz zlata delajo blato, nazadujemo. Nedolgo nazaj je bil tukaj dober članek na temo, kako Evropa pospešeno nazaduje, kako jo prehiteva Azija, da se o Ameriki ne pogovarjamo.
  Sistem vzajemnega ropanja in uničevanja sposobnih je glavni, če ne edini, razlog za to!!

 • Shalalabayzer

  Zelo nizko črpanje EU sredstev…nemara zato, ker nič ne plačujemo v skupno blagajno,in nam zato nič ne dovolijo ven vzeti?

  • Vera

   V državnih službah in v sami vladi so preleni, da bi prosili za sredstva, ki nam pripadajo ! Tudi projektov ni, zato pa gre vse k vragu . :(

   • Franc Šink

    Enostavno nimajo ti nesposobneži nobenih projektov in nobene vizije.

   • janez.pokoncni

    Problem vseh, ki “delajo” za “nas” oziroma se v državnih službah “borijo” za “naše premoženje” je stimulacija. Dela ali ne dela, isto mu pride. Še več. Kdor dela, greši in slovenski JS temelji na iskanju grešnikov. Epilog? Najvarnejše in najboljše je ne grešiti oziroma delati. Teko “pravilo” velika večina zelo upošteva.

 • tarantela

  Dons se mi ne ljubi jezit, kdor je podobne volje, naj si ogleda posnetek, brez predsodkov, prosim. Je simpatično in še koristno. Kdo ve, če nas ne čakajo ravno tako praznične jedi enkrat v prihodnosti.

  https://www.youtube.com/watch?v=Gbzx_wz34mU

 • Darth Vader

  tkole je 24ur pisal 18.7.2013 :) ”

  Potem ko je urad za nadzor proračuna za leto 2011 ugotovil za 4,5 milijona evrov goljufij, je Evropska komisija maja zamrznila izplačilo 242 milijonov evrov.

  Pri
  71 pregledanih evropskih projektih je nepravilnosti ugotovil pri 34, v
  oči pa bodeta dva projekta, in sicer domnevno nikoli opravljen nakup
  medicinske opreme s strani podjetja Instrumentation Technologies in
  domnevno nikoli izgrajeno igrišče za golf v Smledniku. Pri prvem gre za
  okoli 1,3 milijona evrov, pri drugem pa za nekaj več kot tri milijone
  evrov sredstev.

  Po pojasnilih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je
  zamrznitev posledica ugotovitev nacionalnega revizijskega organa pri
  nadzoru izdatkov, prijavljenih na Evropsko komisijo v letu 2011.

  “Glede
  na to, da je bila dvoodstotna stopnja napake, ki je po merilih Evropske
  komisije še dovoljena za določen obseg nepravilnosti, presežena, je
  Komisija predlagala finančni popravek v višini 14,5 milijona evrov,”
  so še navedli. Kot so pojasnili, največji delež napak izvira iz dveh
  sumov goljufij, in sicer na enem projektu iz naslova raziskovalno
  investicijskih aktivnosti in enem projektu investicij v turistično
  infrastrukturo.

  “Projekti tečejo naprej”

  Kot
  so zapisali, ministrstvo v vlogi organa upravljanja za evropske
  strukturne sklade in kohezijski sklad ter ostala ministrstva nemoteno
  izvajajo projekte kohezijske politike.

  Sredstva iz bruseljske blagajne so za pokritje EU-dela po njihovih pojasnilih na razpolago na podračunu Banke Slovenije. “Na tem podračunu imamo namreč naložena EU-sredstva in ta zadoščajo za pokritje EU-dela vsaj do konca letošnjega poletja,” so poudarili. “Projekti
  tako tečejo nemoteno, še več, v teku je za 500 milijonov evrov
  investicijskih projektov s področja okolja in nekaj manj s področja
  prometa, ki bodo pomembno vplivali na gospodarski zagon in rast na
  kratek rok,” so pojasnili.

  Slovenija je v začetku
  julija Evropski komisiji poslala odgovor na zamrznitev sredstev, skupaj
  z akcijskim načrtom, iz katerega je po navedbah ministrstva razvidno,
  da “smo izvedli vse korektivne ukrepe, zahtevane s strani Evropske komisije”.

  Ministrstvo pozitiven odgovor komisije in posledično sprostitev sredstev pričakuje do konca poletja.”

 • PIA PlA

  Šef na ministrstvu se jezi na tajnico:”Ne znate stenografije, ne znate tipkati na pisalni stroj, ne znate uporabljati računalnika, ne znate pisati po nareku, ne znate nobenega tujega jezika, ne znate računati, še kavice ne znate skuhati. Povejte mi kaj sploh veste?”

  Tajnica odgovori:”Znam se narediti, da vem kaj delam, pa še vedno sem pripravljena delati nadure!”

  https://www.youtube.com/watch?v=xbFKvAmX_wU Na koncu izveš, kaj je pravo veselje in sreča.

 • Olga

  Za to vlado nič novega in nepričakovanega! Njim je pomembno, kako blagajno IZPRAZNITI in ne napolniti! To je drugorazredna tema!

 • garfi

  jugobutale in butalce lahko reši samo katastrofa

  • RATATA

   In ta katastrofa bo, ko bo kritična masa naroda res lačna, ko bo brez strehe nad glavo in brez dela, takra bodo s njihovo podporo stopili v prve vrste revolucionarji tipa mesec z zl.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!