Mestna občina Novo mesto ne želi biti odvisna le od velikih gospodarskih družb

Foto: STA

Mestna občina Novo mesto drevi začenja niz javnih razprav o strategiji lastnega razvoja do leta 2030. Na razprave, ki bodo potekale v Kulturnem centru Janeza Trdine, vabijo vse, ki želijo prispevati svoje mnenje ali predloge, med drugim glede športne infrastrukture, skrbi za najmlajše, prometnega urejanja mesta in oživitve mestnega središča.

Omenjeni niz štirih razprav bo s predstavitvijo vizije razvojne strategije drevi začel novomeški župan Gregor Macedoni, hkrati bodo predstavili nedavno izdelano demografsko študijo, ki – kot so poudarili na novomeški občini – kaže zanimive smernice in je pomemben temelj za pripravo dobro premišljenih ukrepov.

Drevišnji predstavitvi bodo v nekajdnevnih presledkih sledile še tri tematske delavnice. Prva o skrbi za okolje, trajnostni prostorski razvoj in mobilnost, druga o družbeni dejavnosti in tretja o območnem gospodarstvu.

Kot so pojasnili na novomeški občini, so tam do zdaj sprejeli strategijo prostorskega razvoja in trajnostno urbano strategijo, kmalu bodo končali tudi občinski program varstva okolja. Hkrati z navedenimi dognanji pa želijo zastaviti vprašanja, ali so omenjene rešitve dovolj aktualne, ali jih izvajajo v pravi smeri in ali jih je treba prilagoditi.

Sledijo zastavljenim ciljem
Glede družbenih dejavnosti so navedli, da v občini sledijo zastavljenim ciljem, ki so si jih zadali z novimi strateškimi dokumenti na področjih kulture, športa in mladine, vendar pa je za celovit razvojni preboj treba doseči skupne učinke na vseh področjih od predšolske vzgoje, osnovnošolskega, srednješolskega in visokošolskega izobraževanja do kulture, športa, zdravstva in socialnih programov.

Spodbujajo podjetništvo tudi med mladimi
Sicer pa Novo mesto, ki je znano kot slovensko industrijsko izvozno središče, potrebuje tudi odgovore na vprašanja novih gospodarskih priložnosti. Te na novomeški občini vidijo predvsem v razvoju mikro in majhnih podjetij, s katerimi bi hkrati z novimi delovnimi mesti zmanjšali območno odvisnost od velikih gospodarskih družb.

Nove priložnosti naj bi Novomeščani iskali tudi v turizmu in kmetijstvu, so še zapisali na novomeški občini.

 

B. P., STA